opadanje kose posle porodjaja

9 načina da sprečite opadanje kose posle porođaja

Tokom trudnoće se može desiti da se oduševljavate bujnošću i sjajem svoje kose, ali se to može promeniti ubrzo nakon porođaja. Nakon porođaja kosa često počne da opada velikom brzinom.

Osoba bez problema sa kosom izgubi oko 100 dlaka dnevno u proseku. Hormonalne promene tokom trudnoće sprečavaju opadanje kose. Povećan nivo estrogena će zadržati kosu u fazi rasta, što znači neopadanje kose i to da će vam kosa izgledati mnogo gušće. Međutim, brzo posle porođaja nivo estrogena počinje da opada i sva ta kosa će brzo ući u poslednji životni ciklus i početi da opada.Opadanje kose posle porođaja može početi čak i tog dana kada se porodite.

Nemojte paničiti zbog toga što vam posle porodjaja opada više kose – to je normalna pojava. Ovaj proces opadanja kose obično traje od šest meseci do godinu dana.

Ne možete uraditi mnogo toga da biste sprečili opadanje kose nakon porodjaja, ali neke jednostavne životne promene i prirodni lekovi mogu svesti gubitak kose na minimum i podstaći rast nove, zdrave kose.

Ako vam kosa opada istim intenzitetom više od godinu dana posle porodjaja, obratite se svom lekaru.

opadanje kose posle porodjaja

Da bi smanjili opadanje kose posle trudnoće sledite ove savete:

 1. Budite pažljivi sa svojom kosom

Nakon porođaja, ptorebno je neko vreme da napravite sebi raspored aktivnosti, jer imate mnogo obaveza. To obično dovodi do toga da žene zanemaruju svoju kosu i na kraju ona završi u vrlo lošem stanju. Zato je prvi korak da bi se sprečilo opadanje kose posle porođaja da je pravilno negujete.

 • Perite kosu nežnim, dobrim šamponom 2-3 puta nedeljno
 • Nemojte prati kosu vrućom, već mlakom ili hladnom vodom
 • Nemojte češljeti, četkati i vezivati kosu dok je mokra. Ostavite je puštenu dok se potpuno ne osuši
 • Nemojte koristiti fen i ostale naprave za oblikovanje kose
 • Nežno četkajte kosu i nemojte to raditi više od jednom dnevno
 • Izbegavajte da vezujete kosu u rep ili pravite frizure kojima ćete čupati kosu iz korena
 1. Izbegavajte stres

Normalno je da ste pod stresom kada dobijete bebu. Postoji toliko stvari o kojima se morate brinuti. Međutim, stres uopšte nije dobar za vašu kosu.

Stres može učiniti opadanje kose nakon porođaja još gorim. Stres negativno utiče na životni ciklus kose i može dovesti do toga da veći deo kose uđe u ciklus odumiranja. Zato držite stres pod kontrolom.

Da biste se izborili sa stresom možete meditirati, disati duboko, slušati opuštajuću muziku, vežbati ili praktikovati neku tehniku opuštanja. Pored toga, spavajte dovoljno jer se hormon rasta kose oslobađa tokom spavanja.

 1. Hranite se zdravo

Kada je u pitanju opadanje kose, vaša ishrana ima direktan uticaj na to. Zdrava ishrana znači i zdravu kosu, a loša ishrana može uticati na opadanje kose ili kvalitet kose.

Neka vam ishrana bude bogata proteinima i vitalnim vitaminima i mineralima. Opredelite se za namirnice bogate vitaminima A, B, C i E, kao i gvožđem, bakrom, cinkom, magnezijumom i selenom. Ako vam manjka gvožđa, cinka ili nekog drugog esencijalnog minerala, to će se u velikoj meri odraziti na vašu kosu.

Ubacivanje svežeg voća, povrća i zdravih proteina u ishranu je najbolji način da smanjite opadanje kose posle porođaja. Namirnice koje poboljšavaju rast kose su zeleno lisnato povrće (zbog gvožđa i vitamina C), jaja (zbog vitamina D), sladak krompir i šargarepa (zbog beta-karotena) i riba (zbog omega-3 masnih kiselina i magnezijuma).

 1. Redovna masaža uljem

Bez obzira na to da li vam kosa opada zbog porođaja ili imate nekidrugi problem sa kosom, redovna masaža uljem je odlična stvar za kosu.

Redovna masaža uljem poboljšava cirkulaciju u koži glave, kao i stanje kože glave i ojačava koren dlake.

 1. Nanesite mlako maslinovo ili kokosovo ulje na teme
 2. Nežno masirajte kožu glave 5-10 minuta vrhovima prstiju
 3. Prespavajte sa uljem na glavi i ujutru operite kosu blagim šamponom
 4. Radite ovo bar 2-3 puta nedeljno

Možete masirati kožu glave i bez ulja.

 1. Biotin

Biotin je vitamin iz grupe vitamina B koji podstiče brži rast kose. Ovaj vitamin pomaže u smanjivanju opadanja kose nakon porođaja jer pomaže u sintezi proteina kose, kao što je keratin. Nedostatak biotina se povezuje sa krtom dlakom i opadanjem kose.Da bi smanjili opadanje kose posle porođaja:

 • Ubacite u ishranu što više namirnica bogatih biotinom, posebno jaja, jogurt, bademe, orahe, mahunarke, nemlevene žitarice, mleko i meso
 • Možete uzimati i suplemente biotina. Ipak, pre nego što počnete da uzimate bilo kakve suplemente, konsultujte se sa svojim lekarom. Možete uzimati i suplemente namenjene porodiljama koji sadrže biotin i još nekoliko najvažnijih nutrijenata
 • Možete koristiti šampone i balzame sa biotinom
 1. Kokosovo mleko

Još jedan odličan način da se izborite sa gubitkom kose nakon porođaja jeste kokosovo mleko.

Kokosovo mleko je puno proteina, vitamina i minerala koji oporavljaju kosu i kožu glave. Kokosovo mleko čini kosu mekšom i daje joj volumen. Kada se nanese na kosu, rezultati su vrlo brzo vidljivi.

 1. Nanesite sveže kokosovo mleko na kožu glave
 2. Stavite kapu za tuširanje i ostavite da deluje 15-20 minuta
 3. Isperite kosu hladnom vodom
 4. Radite ovo 2-3 puta nedeljno

Da biste poboljšali efekat, možete u kokosovo mleko dodati malo peskavice pre nego što ga utrljate u kožu glave.

 1. Maska od jaja

Redovan tretman proteinima je vrlo važan kako bi vam kosa bila jača i gušća, čak i nakon porođaja. Za proteinski tretman kose jaja su najbolji izbor.

Osim proteina, jaja sadrže i neke minerale i esencijalne masne kiseline koje hrane kosu i daju joj prirodni sja.

 1. Uzmite jedno ili dva jajeta, u zavisnosti od dužine kose. Dobro izmutite jaja
 2. Umešajte u jaja dve kašike maslinovog ulja
 3. Nanesite ovu mešavinu na mokru kosu i ostavite da deluje oko pola sata
 4. Dobro operite kosu mlakom vodom i blagim šamponom
 5. Koristite ovaj proteinski tretman jednom ili dvaput nedeljno
 1. Piskavica

Piskavica je biljka koja će učiniti čuda kad su u pitanju problemi sa opadanjem kose posle porođaja i drugi problemi sa kosom.

Seme piskavice sadrži stimulanse koji podstiču rast kose i pomažu u obnavljanju korena dlake. Sadrži i proteine koji su dobri za zdravlje kose.Jeftina je i možete je kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

 • Potopite 1-2 kašike semena piskavice u veliku činiju sa vodom preko noći. Ujutru procesite vodu i njome nakvasite kosu i držite da deluje oko 1-2 sata. Na kraju operite kosu. Ponavljajte postupak dvaput nedeljno
 • Izgnječite dve kašike natopljenog semena piskavice tako da dobijete kašu. Nanesite kašu na kosu i kožu glave, stavite kapu za tuširanje i sačekajte 30-40 minuta, a onda operite kosu. Radite ovo dvaput nedeljno kako bi smanjili opadanje kose nakon trudnoće.
 1. Aloja vera

Još jedna prirodna namirnica koja je odlična protiv opadanja kose nakon porođaja jeste aloja vera. Gel od aloje je dobar za kosu, jer je hrani, podstiče rast i sprečava opadanje kose.

Aloja pomaže u održavanju optimalnog pH balansa kože glave, što je vrlo važno za zdrav rast kose kako posle trdnće tako i uopšte.

 • U pola šolje svežeg gela od aloje sipajte malo limunovog soka. Sve dobro promešajte i nanesite na kosu i kožu glave. Sačekajte oko 20 minuta, a onda operite kosu. Radite ovo jednom nedeljno
 • Redovno pijte sok od aloje kako bi vam kose bolje rasla

Još neki saveti

 • Posle porođaja ošišajte se nešto kraće kako biste istakli novu kosu koja raste – to će joj dati volumen
 • Nakon pranja, nanesite na kosu sredstvo za hidrataciju kose
 • Ofarbajte se kvalitetnom farbom koja će vam istaći kosu, često farbanje posle porođaja će samo pogoršati stvar
 • Promenite način češljanja. Ako, na primer, stavljate razdeljak na sredinu, počnite da ga pravite sa strane – bićete iznenađeni koliko se može smanjiti opadanje kose posle trudnoće
 • Izbegavajte ravne frizure jer one čine da tanka kosa izgleda još tanje
 • Ako vam kosa posle porođaja previše opada, obratite se lekaru