agavin sirup za dijabeticare

Agava sirup: zaslađivač koji je gori i od šećera

Štetni uticaj šećera spada u retke stavke oko kojih se slaže većina stručnjaka. Svi znaju da je šećer nezdrav, i većina ljudi koja brine o svom zdravlju, se trudi da ga izbegava.

Možda baš zbog toga, sve više drugih zaslađivača, prirodnih i veštačkih, dobija na popularnosti. Jedan od njih je agavin sirup, sastojak koji se može naći u raznim „zdravim“ namirnicama.

Tvrdi se da je prirodan i reklamira se kao proizvod pogodan za dijabetičare, od kog nivo šećera u krvi ne skače. Ali, ako zaobiđete reklame i pogledate pravi sastav agava sirupa, videćete da je zapravo, gori od šećera. Sada ćemo objasniti i zašto.

agavin sirup

Šta je agava ?

Agava je biljka koja raste u Južnoj Americi, i najčešće se njeno poreklo vezuje za Meksiko. Iako je narod sa zapada tek nedavno upoznat sa agavom, u Meksiku se ona koristi stotinama (možda i hiljadama) godina. U prošlosti, Meksikanci su koristili agavu u razne svrhe i verovali su da ima lekovita dejstva.

Ovako izgleda biljka agave:

agava

Meksikanci su kuvali smolu (šećernu tečnost iz agave) i od nje pravili zaslađivač ‘miel de agave’. Ali najčešće, agava se koristi za proizvodnju tekile. Zapravo, tekila je danas proizvod koji se najviše izvozi iz Meksika i sve to zahvaljujući fermentaciji šećera iz agave.

A naravno, kao i većina biljaka u prirodnom obliku, agava ima neka lekovita svojstva.

Ali, kada se proizvod rafiniše i preradi, obično gubi neka (ili sva) korisna, lekovita dejstva. To je slučaj i sa zaslađivačem, kakav je agava sirup, koji se koristi.

Zaključak: agava je biljka koja najviše raste u Meksiku. Ima dugu istoriju korišćenja kao lek, a fermentacijom se dobija tekila.

Kako se pravi sirup od agave ?

agavin sirup za dijabeticare

Zaslađivač koji se nekad zove i agavin nektar je pravilnije zvati sirupom. Istina je da agava sirup ima vrlo malo zajedničkih svojstava sa onim zaslađivačem koji su nekada pravili Meksikanci.

Početni proces je isti. Agava se ubere, iseku se listovi, koji se cede kako bi se izvukla tečnost. Ta tečnost je puna šećera, ali, sadrži i zdrava jedinjenja poput fruktana, koji blagotvorno deluju na metabolizam i insulin.

Ali, u procesu pravljenja sirupa, pod uticajem toplote i/ili enzima, fruktani se razlažu na fruktozu. Ovaj proces zapravo, uništava lekovita svojstva agave i donosi koncentrisani sirup koji možete kupiti u supermarketu pod zabludom da je zdrav.

Proces pravljenja sirupa agave je vrlo sličan svim drugim postupcima na koje se prave ostali zaslađivači, uključujući kukuruzni sirup sa fruktozom. Dakle, proizvod koji može nositi naziv „agavin nektar“ je zapravo prerađen zaslađivač, napravljen od nektara agave.

Zaključak: agava sirup koji se prodaje, nastaje obrađivanjem šećera iz agave toplotom i enzimima, zbog čega nestaju sva lekovita svojstva biljke. Završni proizvod je rafinisan, nezdrav sirup.

Agava sirup za dijabetičare

Glikemijski indeks je mera koja govori koliko brzo šećer iz hrane, ulazi u krvotok. Generalno gledano, što je taj indeks viši, to znači da šećer u krvi brže raste i samim tim je gori po zdravlje.

Za razliku od glukoze, fruktoza ne diže nivo šećera u krvi, niti insulin, u kratkom roku. Zato se zaslađivači sa fruktozom reklamiraju kao zdravi i pogodni za dijabetičare.Međutim agavin sirup nikako ne bi trebalo da bude zamena za šećer za dijabetičare! Dijabetičari bi trebalo da zaobilaze agavin sirup.

Sirup od agave ima nizak glikemijski indeks, uglavnom zbog toga što je sav šećer u njemu zapravo fruktoza. On ima vrlo malo glukoze, barem u poređenju sa običnim šećerom.

Nedavno je vršeno jedno istraživanje na miševima, koje je poredilo efekat agave sirupa i običnog šećera nakon 34 dana. Miševi kojima je davan sirup agave, imali su manje šećera u krvi, niži insulin i manje su se ugojili.

Ovo i jeste očekivan rezultat kratkotrajnog ispitivanja, jer glukoza u običnom šećeru podiže i nivo šećer au krvi i insulin, a fruktoza ne. Sad kad smo to rekli, evo kako stoje stvari- glikemijski indeks nije jedina stvar koju treba uzeti u razmatranje, kada gledamo uticaj zaslađivača na zdravlje.

Štetni efekat agave (i šećera, generalno) nema toliko veze sa glikemijskim indeksom, koliko sa velikom količinom fruktoze… a agava sirup ima zaista puno fruktoze.Zato dijabetičari treba da koriste zamene za šećer koje nemaju fruktozu kao npr. stevija.

Zaključak: agavin sirup ima malo glukoze i zato ne podiže nivo šećera u krvi. Zbog ovog svojstva, zaslađivač ima nizak glikemijski indeks.

Sirup agave ima previše fruktoze

Šećer i kukuruzni sirup sa fruktozom sadrže dva jednostavna šećera- pola glukoze i pola fruktoze. Iako fruktoza i glukoza deluju slično, imaju potrpuno drugačiji uticaj na telo.

Glukoza je neverovatno važan molekul. Nalazi se u mnogo zdravih namirnica (na primer, u šargarepi i krompiru) a čak je i naš organizam proizvodi, kako bismo je uvek imali dovoljno. Tačnije, svaki živi organizam na planeti ima glukozu u sebi, pošto je ovaj molekul od vitalnog značaja.

I dok svaka ćelija u našem telu može da metaboliše glukozu, jetra je jedini organ koji može da metaboliše fruktozu u velikim količinama. U ishrani koja sadrži puno ugljenih hidrata i kalorija, dodavanje fruktoze može uzrokovati loš efekat po metabolizam. U tom slučaju, jetra postaje preopterećena i pretvara glukozu u masti, koja onda podiže nivo triglicerida u krvi. Mnogi naučnici veruju da neke masti koje ovako nastanu, ostaju u jetri i izazivaju bolest masne jetre.

Iako fruktoza ne podiže nivo šećera u krvi kratkoročno gledano, kada se konzumira u većim količinama, doprinosi otporu na insulin. To stanje, na duže staze, može izazvati veliko povećanje šećera i insulina, kao i rizik od metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.

Unošenje većih količina fruktoze pokazaće se kroz nuspojave tipa- pojave sala na stomaku, povećanje holesterola i druge. Zanimljivo je da se u sirupu od agave nalazi 85% fruktoze, što je mnogo više nego u običnom šećeru. Ne zaboravite da se ovo ne odnosi na samu biljku, koja je puna vlakana i dobra jer nas brzo zasiti. Što se tiče metabolisanja fruktoze iz voća, naši organizmi su prilagođeni za te, male količine i o tome ne treba brinuti.

Ovaj „zdravi“ zaslađivač je zapravo, gori od običnog šećera

Ako morate da dodate još malo slatkoće u svoju ishranu, i razmišljate o opcijama koje imate, agava sirup zaobiđite u širokom krugu. Postoje drugi prirodni zaslađivači koji su mnogo zdraviji, uključujući steviju, ertrirol i ksilitol.

Agavin sirup je možda najgori zaslađivač na svetu. U poređenju sa njim, šećer je zdravija opcija… i to vam sve govori.