artritis u zglobovima sake

Artritis prstiju – ukočenost, deformacija, bol u zglobovima

Artritis je upalni proces, koji može biti lokalizovan u različitim zglobovima širom tela. Artritis u rukama i prstima je vrlo čest oblik ovog oboljenja. Prema najnovijim podacima, ova bolest napada svkog sedmog čoveka na svetu. U većini slučajeva, od artritisa pate žene. Artristis u prstima je pet puta češće oboljenje kod žena nego kod muškaraca. Doktori ovo priprisuju činjenici da su žene više uključene u ručni rad, od muškaraca. Najčešće, artritis napada metakarpofačangelane i interfalangealne zglobove.

Artritis prstiju pojavljuje se pod prisustvom neke upalne promene, što znači da je artritis u zglobovima prstiju, posledica neke druge, već postojeće bolesti. Na primer, osobe sa reumom, nekom infekcijom, ili poremećajem metabolizma, obično dobiju i artritis. Artritis u rukama i prstima je društveno značajan, pošto često onemogućuje osobu koja oboli od njega, da radi ili obavlja kućne poslove. Ponekad, osobe sa artritisom prstiju razviju invalidet.

Termin „artritis“ odnosi se na brojne bolesti zglobova. Sve one uglavnom utiču na zglobove u rukama i nogama, i postepeno vode do potpunog ili delimičnog prekida pokretljivosti. Srećom, na početku bolesti, upala utiče samo na male zglobove, pogotovo zglobove prstiju. Tipični simptomi artritisa prstiju su nepodnošljiv bol u prstima i konstantno povećanje temperature u delu tela koje je pogođeno artritisom.

Kao i kod većine drugih bolesti, dobri rezultati i uspešno lečenje artritisa mogu se očekivati samo ako terapija počne što pre. Zakažite pregled kod svog lekara, koji će vam dati najbolje rešenje za artritis pristiju. Lečenje bi trebalo da počnete brzo i na vreme. Čak i ako osećate samo blag bol u malom prstu ili kažiprstu, idite kod doktora. Pravilno lečenje će rešiti problem koji je uzrokovao artritis u rukama i prstima, i tako se izlečiti.

artritis prstiju

Šta uzrokuje artritis u prstima?

Artritis prstiju može se pojaviti iz mnogo razloga. Glavni su:

 • Infekcija: često se artritis pojavi nakon nečeg što na početku deluje jednostavno, kao što je npr. bol u grlu. Ali, ukoliko je uzrok bola u grlu infekcija stafilokokom ili streptokokom, tu nastaje problem. Često se komplikacije stvaraju zbog nepravilnog lečenja bolesti, tj. infekcije.
 • Operacija, prelom ili povreda: čak i kada mislite da ste se oporavili od neke povrede, artritis će vas podsetiti na nju, pogađajući tačno mesto, pa čak i bol koji ste osećali.
 • Bolesti poput psorijaze, reumatizma, infekcije, seksualno prenosive bolesti, lupusa, dijabetesa, gihta i tuberkoloze, mogu izazvati artritis.
 • Uslovi u kojima radite, utiču na stanje vaših zglobova. Artritis u prstima se smatra za bolest koja napada određene profesije poput krojača, zlatara, tenisera i druge, u kojima su ruke u konstantnoj tenziji.
 • Nasledni faktori: naučnici su dokazali da ukoliko neko od bliskih članova porodice ima artritis, i njihovi potomci će verovatno biti pogođeni.

Postoje i dodatni faktori rizika, koji mogu izazvati bol i artritis u zglobovima prstiju:

 • Gojaznost: višak telesne težine dodatno opterećuje zglobove. Zbog toga se brže istroše.
 • Godine: kako postajete stariji, hrskavica se troši i zbog toga se javlja osteoartritis.
 • Pušenje i preterivanje sa alkoholom: ove loše navike utiču i na opšte zdravstveno stanje.
 • Ozbiljna hipotermija
 • Slab imunitet: imunosupresija može izazvati upalu maloh zglobova.
 • Alergija
 • Stres: utiče na razvoj bolesti.

Znaci i simptomi artritisa prstiju

Trenutno, doktori razlikuju dva oblika artritisa: akutni i hronični. Akutni artritis se javlja brzo, i uvek ga prate simptomi- temperatura, otoci i jak bol u zglobovima. Hronični artritis se razvija duže vreme. Rani simptomi nisu toliko uočljivi. Po pravilu, javlja se slabija temperatura i osećaj ukočenosti u zglobovima, tokom pokretanja. Tretmani za artritis zavise od njegove prirode, jačine bolesti i onoga što ju je izazvalo. Artritis u prstima manifestuje se kod svakoga drugačije, ali postoje neki zajednički simptomi.

Tipični simptomi artritisa su:

 • bol u zglobovima jednog prsta ili više njih, koji se javlja tokom pokretanja prstiju i pojačava se nakon perioda odmora;
 • povišena temperatura se javlja u akutnom obliku bolesti;
 • ukočenost u zglobovima se javlja nakon godinu-dve od nastanka artritisa, što je tipično za hroničan oblik;
 • natečeni prsti i crvenilo kože iznad zglobova.

Postoji još jedna klasifikacija, bazirana na uzrocima artritisa. Prema ovoj klasifikaciji, postoji pet vrsta artritisa:

 1. Infektivni ili septični artritis
 2. Gnojni artritis
 3. Reumatski artritis u prstima
 4. Giht
 5. Osteoartritis ili degenerativni artritis

Naučnici su do sada klasifikovali preko 150 različitih vrsta artritisa. Neke od njih, na primer, napadaju samo kažiprst ili srednji prst.

Saznajte više>>>  Bolovi u zglobovima prstiju – uzrok, lečenje, prirodni lekovi

Kako se uspostavlja dijagnoza artritisa

Jedan od najvažnijih aspekata za lečenje artritisa prstiju je dijagnoza. Generalno, to uključuje sledeće procese:

 • ispitivanje pacijenta: vaš lekar mora da zna sve što vas boli ili vam smeta, kako bi stekao što bolju sliku o vašem životu i bolesti;
 • pažljiv pregled svih prstiju šake, kako bi se pronašli karakteristični simptomi bolesti, poput deformiteta u zglobovima, pojavu čvorova ili cisti pod kožom;
 • analizu krvi i mokraće;
 • snimanje rendgenom daće najbolju sliku lekaru, koji će na snimku moći da utvrdi u kom stadijumu je bolest i koliko je napredovala. Moguće je da čvorovi budu vidljivi samo pod rendgenom;
 • dodatno snimanje i analiza unutrašnjih organa. Bilo kakva promena u funkcionisanju organa može pomoći doktoru da utvrdi uzrok artritisa u vašem slučaju.

Ne zaboravite da se artritis može pojaviti u bilo kom periodu vašeg života, pa nemojte ignorisati znake i simptome koliko god da imate godina i obratite se svom lekaru.

Lečenje artritisa u prstima

Kako izlečiti artritis u prstima? Čak i najkvalifikovaniji reumatolog vam ne može dati odgovor na ovo pitanje, ukoliko nema rezultate svih pregleda koje smo naveli. Kako biste zaustavili širenje bolesti, morate prvo otkriti šta ju je izazvalo. Kada se nađe koren problema, doktor može započeti pravu terapiju.

Treba da znate da je artritis moguće izlečiti, ako počnete u ranoj fazi bolesti. Ukoliko se zapustite, ni medicina ni prirodni lekovi neće moći puno da pomognu.

Ako imate infektivni artritis, lekar će vam prepisati brojne antibiotike, u kombinaciji sa kortikosteroidima. Ovaj vid lečenja cilja uzrok bolesti. Nemojte se iznenaditi ako vam doktor u terapiju ubaci i analgetike, kao i antiupalne lekove bez steroida, to će vam pomoći da se nosite sa bolom.

Za obnavljanje hrskavice i sprečavanje degenerativnog procesa u tkivu hrskavice, specijalisti koriste hondroprotektore. Ako ovaj lek ne pomaže, obično se prepisuju antireumatski lekovi i modifikatori imunog odgovora.

U većini slučajeva, uz artritis, javlja se nadražljivost i poremećaj sna, zbog čega doktori preporučuju pacijentima da uzimaju sedative i tablete za spavanje. Neki specijalisti preporučiće vam prirodne, dobro poznate meleme poput valerijane (macine trave). Pravilna upotreba specijalnih masti, krema i tinktura koje imaju antiupalna dejstva je takođe dobra.

Za generalno jačanje organizma i imuniteta, možete uzimati multivitamine ili samo vitamin B1 (tijamin), umereno vežbati, izbegavati stres i hraniti se zdravo.

Lečenje artritisa u prstima je prilično kompleksno. Što znači da je pored svega ovoga, potrebna i fizikalna terapija, i procedure poput:

 • elektroforeze
 • ultrazvuka
 • magnetne terapije.

Ako imate giht, morate se pridržavati određene dijete koja sprečava taloženje mokraćne kiseline u zglobovima. Najbolje bi bilo da razgovarate sa nutricionistom, koji bi vam napravio pravi plan ishrane, za svaki dan. Dobra ishrana može zaista značajno ublažiti bol koji osećate.

Neki prirodni lekovi se mogu pominjati kao opcija, ali ih doktori retko praktikuju, zbog manjka naučnih dokaza. Neki od njih su biljni čajevi, oblozi, masti sa senfom i plavom glinom, kupke sa terpentinom i slično.

Ukoliko na kraju, ni jedna od ovih neinvazivnih metoda ne upali, ostaje vam još jedna opcija – operacija i protetski zglobovi.

[icegram campaigns=”8788″]