uzgoj cicoka

Čičoka uzgoj i sadnja

Čičoka je dobra za dijabetičare i veoma zdrava pa je sve veći broj ljudi zaintersovan za uzgajanje.Na sreću ona vrlo dobro uspeva u našim krajevima kao i krompir.Uslovi za sadnju i uzgoj su veoma slični kao kod običnog krompira. Zato će vam za uzgoj čičoka biti potrebno samo malo zemlje, seme za početak i nekoliko saveta.Evo kako se sadi čičoka, kako se prihranjuje i kada treba da se vadi.

Sve o gajenju čičoka

Uzgoj jerusalimskih artičoka, takozvanih čičoka, je prilično lak kada proguraju prvu sezonu. Ovi produktivni plodovi koji ukusom podsećaju na orahe, mogu zameniti krompir.

Poreklom iz Severne Amerike, čičoka (Helianthus tuberosus) je toliko plodonosna da može biti kao korov. Ali, ako pažljivo rukujete sa njima, biće produktivan i dobar usev. Jestivi deo biljke je koren, koji hrskavom teksturom podseća na kesten. Kada se skuvaju čičoke, postaju meka, orašasa alternativa za krompir.

sadnja cicoka

Sadnja čičoka

Kada je najbolje vreme za sadnju čičoka ?

Sadnja čičoka se obavlja u rano proleće, tj. onda kad biste zasadili i krompir. Da bi vaše čičoke imale dugo korenje, obezbedite im najduži period rasta. Posle prve godine, male čičoke koje niste pokupili, će sledeće godine biti plodonosne i dobre.

Sadnja čičoke se obavlja na dubinu od 8-12 centimetara u zemlju i sa međusobnim razmakom od 40-50 centimetara. Kada biljka naraste oko 30 decimetara, počnite da pravite pokrov tako što ćete nagrnuti zemlju koje će zadržati vlagu u zemlji.Bitno za sadnju na većim površinama je da se ostavi rastojanje između redova od najmanje pola metra.Sadilica za krompir se može prilagoditi za sadnju čičoka na većim površinama.

Uzgajanje čičoke

Izdržljiva, adaptirajuća višegodišnja čičoka najbolje uspeva u zemlji koja se dobro cedi i ima neutralnu pH vrednost, oko 7.0.Uzgoj čičoke će biti uspešan na površini sa puno sunca. Čičoka voli vlažno zemljište, jer ono omogućava razvoj nadzemnog i podzemnog dela biljke.Ako nemate uslove za barem povremeno zalivanje duži sušni periodi mogu imati veliki uticaj na veličinu gomolja i ukupan prinos (kao i kod krompira).

Branje i čuvanje čičoka

Hladnija temperatura zemlje poboljšaće i ukus i teksturu čičoke. Ako su zime hladne u vašem kraju, izvucite svoje plodove u kasnu jesen, barem dve nedelje nakon prvog mraza.

Koristite viljušku za kopanje i počnite da otkopavate sa jedne strane, pa napipavajte i prstima. Čičoke nekad mogu biti baš duboko. Dokle god se zemlja nije smrzla, možete tokom cele zime postepeno otkopavati svoje čičoke.

Isperite čičoke pod mlazom vode i utapkajte ih krpom, pa ih ubacite u frižider ili podrum.

Sačuvajte seme

Kada ih berete, izdvojte čičoke koje su male poput prepeličjeg jaja, ili ih vratite u zemlju. Kako biste sprečili invanzivno širenje, isecite žute cvetove. Kada im uklonite cvetove, biljke će energiju za cvetanje i bacanje semenki iskoristiti za rast korena.

Saveti za gajenje čičoka

Dobro ih zalivajte

Ako je u ranu jesen velika suša, dobro natopite zemlju u kojoj gajite jerusalimske artičoke, ovako će se i koren povećati.

Uparite ih sa pasuljem

Na sunčanoj strani dela bašte u kom gajite čičoke, posadite pasulj penjavac, kom će stabljike jerusalimskih artičoka odlično poslužiti kao merdevine.

Ne brinite o štetočinama

Tajanstvene rupe u lišću su obično, delo noćnih buba. Jerusalimske artičoke tolerišu činjenicu da su hrana nekim insektima, a same biljke retko obolevaju od bilo kakvih bolesti.

Koje vrste čičoka treba da probate

Američki i evropski uzgajivači već 300 godina biraju i ukrštaju samo najbolje vrste jerusalimskih artičoka. Iz toga su nastale neke vrste koje su dobile razna imena. Ne zaboravite da čak i vrste koje nemaju poznato ime, mogu biti dobre za vašu baštu, pa se raspitajte na pijaci ili cvećari u kojoj nabavljate biljke. Osim toga, možete probati da uzgajate čičoke od onih koje kupite u radnji, ako ih posadite u rano proleće.

Vrste se razlikuju po boji kože, obliku korena i vremenu sazrevanja. Bele čičoke rano sazrevaju i spadaju u „Stampedo“ vrstu, koja ima hrskavo, okruglo korenje i dobro uspeva u klimi sa kratkim letom. Koren sporije rastućih vrsta, kao što je „Clearwater“ i „Beli Fusau“ je duži, pa je i lakši za vađenje i ljuštenje.

U crvene čičoke spada „Crveni Fusau“ i ima crvenu kožu preko korena i nekoliko okruglih kvrga, pa se lako čisti. Koren vrste „Crveni Rover“ i još nekih drugih može da bude prilično dugačak.

Čičoke na tanjiru

Jerusalimske artičoke možete kuvati oljušćenje ili sa korom. Pre kuvanja, pređite četkom preko površine. Sortirajte čičoke po veličini, kako biste pojednostavili proces pripreme.

Najveće komade iseckajte na štapiće ili ih izrendajte na tanke kriške. Pecite ih na isti način kao krompir, ili ih pržite da dobijete čips. Srednji komadi obično imaju puno kvržica, pa su oni najbolji za kuvanje. Tako skuvani, mogu se iskoristiti za pire ili supu od čičoka, za koju mnogi kažu da je jako ukusna. Kako se sa najmanjim komadima jerusalimskih artičoka ne biste mučili oko ljuštenja, dobro ih pročetkajte i ubacite u tiganj sa maslinovim uljem i morskom soli. Kada se prohlade, jedite ih prstima i uživajte – sredina će biti mekana.

Jerusalimske artičoke imaju specifičnu slatkoću zbog jedinstvene vrste šećera, inulina, kog telo sporije razgrađuje od drugih vsrta šećera. Zbog toga su čičoke odličan izbor za dijabetičare, kao i za svaku osobu koja želi da se hrani bolje, i izbegava jednostavne šećere i skrob. Čičoka sadrži puno gvožđa, kalijuma i vitamina iz B kompleksa.