Čir na želucu i ishrana – dijeta pomaže, ove namirnice morate da izbegavate

Dijeta za čir na želucu

Kod odraslih, čir na želucu može biti bolan i neprijatan, ukoliko se ne rešava. Iako se većina čireva može izlečiti, za to je potrebno vreme i strpljenje, a u međuvremenu, treba preduzeti neke korake kako se rana ne bi nadražila.

Tokom perioda oporavka, obično se poštuje određena dijeta za čir na želucu. To je u stvari niz promena u ishrani, koje bi trebale da ubrzaju oporavak od čira i vrate želudac u formu. Uz to, ishrana za čir na želucu je osmišljena tako da smanji nadražaje koji bi mogli da izazovu nepotreban bol u stomaku.

Šta uzrokuje čir na želucu ?

Čir na želucu, drugačije poznat i kao ‘gastrični čir’ je otvorena rana koja nastaje u unutrašnjem zidu želuca.Želudac je zaštićen sluzavom posteljicom koja sprečava oštećenja od želudačne kiseline.  Pod određenim uslovima, ta posteljica se može stanjiti ili oslabiti, zbog čega želudac u suštini, počinje da vari sam sebe pa osećate bol i pečenje. Čir na želucu najčešće izazivaju:

 • Infekcija bakterijom H. pylori. One su obično prisutne u okruženju i uglavnom ne prave probleme, ali ponekad mogu izazvati upalu koja oštećuje zaštitnu posteljicu stomaka
 • Dugoročna upotreba lekova kao što su aspirin ili ibuprofen, može oslabiti posteljicu
 • Colinger-Elisonov sindrom, retka bolest koja izaziva preveliku proizvodnju stomačne kiseline, što opterećuje zaštitnu postelju želuca
 • Višak kiseline može biti i posledica genetike, a izaziva isti efekat.

cir na zelucu ishrana

Simptomi čira na želucu

 • Osećaj peckanja ili bol u delu između grudi i grudne kosti. Bol može biti jača kada je stomak prazan, i može trajati od par minuta do nekoliko sati
 • Naduvavanje stomaka
 • Nadimanje ili izbacivanje kiseline
 • Mučnina ili povraćanje
 • Osečaj peckanja u grudima (gorušica)

Ako se ne preduzme lečenje, čir na želucu se može pogoršati i mogu se javiti ozbiljniji simptomi. Neki od sledećih simptoma mogu se dodati onima koje već osećate, ukoliko imate veći čir na želucu, trebalo bi da zakažete pregled kod lekara, što je pre moguće:

 • Povraćanje krvi, crvene ili crne boje
 • Pojava tamno crvene krvi u stolici, ili crna stolica, koja podseća na katran
 • Neobjašnjiv gubitak kilograma
 • Promena apetita

Čir na želucu i ishrana

Namirnice koje treba da jedete ako imate čir na želucu

Pošto je većina slučajeva posledica infekcije H. pylori bakterijom, u standardno lečenje spada terapija antibioticima. I dok čekate da lekovi odrade svoje i eliminišu bakterije, lekar će vam prepisati specijalnu ‘dijetu za čir na želucu’ kako biste smanjili bol i nelagodnost u stomaku.Ishrana je važna za svakog ko ima čir na želucu jer se unosom pogrešnih namirnica mogu pogoršati simptomi.

Povezano>>>  Čir na želucu se javlja sezonski

Bez obzira na to koje namirnice uključite ili izbacite iz ishrane, važno je da izbegavate velike obroke.Pravilna ishrana kod čira na želucu se zasniva na više manjih obroka i izbegavanju prejedanja. Pet ili šest obroka dnevno je mnogo bolje za stomak koji pati od čira. Ako jedete standardna tri velika obroka, telo proizvodi više stomačne kiseline. U dijeti koju poštujete, važno je da imate:

 • Flavonoide: ključni deo svake ishrane koja ima za cilj smanjenje čira, flavonoidi imaju zaštitni efekat, koji čine posteljicu stomaka dugotrajnijom. Mnogo voće i povrće sadrži flavonoide, uključujući jabuke, bobičasto voće, mahunarke, soju, crno grožđe, većina čajeva (pogotovo zeleni čaj), kupus, kelj i šargarepe. Kivi i narandže takođe imaju flavonoide, ali njih treba izbegavati kada imate čir, zbog toga što su kiseli. Suplemente flavonoida treba da izbegavate iz dva razloga. Prvo, bol koju izaziva čir je manja kada imate hrane u stomaku, pa je bolje da mu date nešto da vari, umesto da samo popijete tabletu. Drugo, višak flavonoida može izazvati probleme sa zgrušavanjem krvi, a upotrebom suplemenata ćete lakše napraviti višak.
 • Probiotike: H. pylori bakterija se lakše ‘usidri’ u organizmu ako ima manje konkurencije koju prave dobroćudne bakterije, koje se obično nalaze u digestivnom traktu.Probiotici služe da povećaju broj dobrih bakterija i tako, nadjačaju neželjene bakterije. Nije potrebno da kupujete suplemente, pravilna ishrana može da obezbedi dovoljan unos. Probiotici se nalaze u brojnim proizvodima poput mleka (fermentisanog i nefermentisanog), mlaćenice, mekim sirevima, kiselim krastavcima i naravno, jogurtu.
 • Vitamin A: iako je uvek važno da uzimate vitamine i minerale, kada poštujete dijetu protiv čira na želucu, treba da uzimate puno vitamina A, pošto on podstiče proizvodnju sluzi u crevima. Iako vas sam vitamin A neće izlečiti, značajno će ubrzati oporavak.Namirnice dobri izvori A vitamina su slatki krompir, kelj, spanać, brokoli i džigerica.

Namirnice koje treba da izbegavate kada imate čir na želucu

Kao što smo spomenuli, kada imate čir, najvažnije je da izbegavate hranu koja ga može nadražiti i povećati bol.Dijeta za čir na želucu predviđa izbacivanje iz ishrane sledećih grupa namirnica.

 • Kisela pića: kafa, gazirani napici i sokovi od citrusnog voća su kiseli i mogu nadražiti žir na želucu. Pošto kiselost izaziva problem, kofein će takođe izazivati problem. U dijeti za čir na želucu, treba da pijete pića koja nisu kisela, ili običnu vodu.
 • Citrusno voće: razmislite, ako su sokovi od citrusnog voća previše kiseli da bi bili deo dijete za čir na želucu, onda je i samo voće van igre. Moraćete da sačekate da rana od čira potpuno zaceli, da biste mogli ponovo da uživate u grejpfrutu, paradajzu, limunu, narandžama i sličnom voću.Dijeta za čir na želucu posebno zabranjuje paradajz!
 • Začinjena hrana: ovo je malo subjektivnija stavka, pošto ima ljudi kojima ljuta hrana ne smeta, a ima i onih kojima izaziva dodatni bol. Ako ne želite da eksperimentišete, bolje je da budete sigurni i izbegavate čili, ljutu papriku i slične začine neko vreme.
 • Masna hrana: pržena, premazana puterom, previše prerađena hrana i masti treba da se unose u minimalnoj količini kada se poštuje dijeta za čir na želucu. Masti mogu naterati stomak da proizvodi više kiseline nego obično, što je poslednja stvar koja vam je potrebna kada imate čir.
 • Mleko: mleko može premazati jezik i grlo, čime ih umiruje ih nakon ljute hrane, pa zato ima smisla da pomislite da je mleko dobro i za želudac. Mleko može imati kratkoročan efekat olakšanja, ali je na duže staze bolje da ga izbegavate. Zašto? Mleko ima puno masti, čak mnogo više od drugih pića, što znači da izaziva veću proizvodnju želudačne kiseline.Nekada je ishrana za čir na želucu uključivala mleko ali je istraživanjima utvrđeno da ono donosi više štete nego koristi.
 • Pušenje: pušenje može podstaći organizam da proizvodi kiselinu, čime dodatno slabi sluznu zaštitnu postelju. Ukoliko ste pušač, smanjite konzumiranje ili još bolje, prestanite sa pušenjem.
 • Alkohol: konzumiranje alkohola iritira i nadražuje unutrašnje zidove želuca, a preterivanje sa alkoholom smatra se faktorom rizika za stvaranje čira.

Saznajte više>>> Kako se leči čir na želucu

Čir na želucu: faktori rizika i prevencija

Pušenje, konzumiranje alkohola i lekova spadaju u faktore rizika, kada je reč o razvoju čira na želucu. Standardne promene u načinu života, poput izbacivanja pića ili cigareta, ili nalaženje alternativnih načina za ublažavanje bola, se smatraju najboljim rešenjem uz dijetu za čir. S

prečite širenje bakterija H. pylori tako što ćete oprati ruke pre pripreme obroka i jela, i dobro operite svo voće i povrće.
[icegram campaigns=”8199″]