cvorovi na vratu

Čvorovi na vratu – 5 mogućih uzroka i saveti za lečenje

Uz gomilu bolesti i zdravstvenih poremećaja o kojima se stalno priča, napipavanje kvržica na vratu može uznemiriti mnoge ljude. Iznenadna promena na telu može biti znak nekog problema, ili nikakav razlog za uzbunu.

Bilo da osećate čvorić u vratu ili imate nešto na površini kože, najbolja opcija je pregled kod lekara, kako biste bili mirni. Jer, postoji puno razloga zbog kojih možete imati kvržicu na vratu.

Većinu čvorića na vratu ni ne primećujemo i obično su benigne prirode. Nešto što može podsećati na čvorugu u vratu, možda vam neće zadavati nikakav diskomfort i bol. Veličina i mesto na kom se kvržica formirala, određuje uzrok i ozbiljnost mogućeg zdravstvenog problema. U ovom tekstu, obraćamo pažnju na pet najčešćih uzroka.

Zašto se javljaju kvržice i čvorići na vratu

cvorici na vratu

Povreda mišića ili tetive, uzrokovana nezgodom ili naporom, može izazvati čvorić na vratu. Ova kvrga može biti mišićna, jer oni znaju da se pomere kada su povređeni. Mišići i tetive obrazuju naše telo. Možete osećati bol, ukočenost u vratu, ili vam može biti teško da pomerate vrat. Ovo je čest uzročnik iskakanja kvržice na zadnjem delu vrata. Lečenje podrazumeva odmor, hladne obloge i lekove protiv bolova.

Upala krajnika, obično počinje sa čvorićem koji je primetan na prednjem delu vrata, a kasnije se pojavljuje i na zadnjem delu, kada infekcija počne da se širi. Krajnici, koji se nalaze u dnu grla, na samom kraju jezika, štite naš organizam od bakterija koje ovim putem pokušavaju da uđu u telo. Kada krajnici postanu puni bakterija, nateknu i postanu inficirani. Simptomi uključuju bol u grlu, povišenu temperaturu i poteškoće sa gutanjem, kao i čvorove na vratu. Ove simptome možete tretirati grgutanjem slanog rastvora, antibioticima, ili, u težim slučajevima, operacijom.

Natečeni limfni čvorovi se obično javljaju kada patimo od prehlade i bolova u grlu, a ispoljavaju se u vidu opipljivih kvržica na vratu, u nekim slučajevima najviše na zadnjem delu. Limfni čvorovi su rasprostranjeni u celom telu, uglavnom na vratu i kod pazuha, i deo su limfnog sistema. Limfni sistem je važan za cirkulaciju i imunitet, a sastoji se od malih sudova kroz koje protiče limfa i štiti naš organizam od infekcija. U limfnim čvorovima nalaze se bakterije koje bela krvna zrnca treba da unište.

Otečeni limfni čvorovi signaliziraju da su puni bakterija, zbog čega postaju sve veći i javlja se bol u predelu vrata. Drugi uzročnik otečenih limfnih čvorova je žlezdana groznica. Ako je uzrok bakterijska infekcija, lekar će vam prepisati antibiotike, a za virusne infekcije se preporučuje odmor.

Limfom je vrsta raka, koju uzrokuje abnormalno umnožavanje belih krvnih zrnaca, koji cirkulišu kroz limfni sistem. Pošto se skupljaju u limfnim čvorovima, stvaraju tumor, koji se može videti i osetiti kao kvržica na zadnjem delu vrata. Sa ovom vrstom čvorova ne povezuje se nikakav bol, ali, postoje drugi simptomi koji uključuju noćno preznojavanje, povišenu temperaturu, zamor i svrab. Lečenje uključuje hemoterapiju, zračenje i operaciju.

Čir na vratu je još jedna vrsta kvržice koja može iskočiti na zadnjem delu vrata. Čir u sebi sadrži gnoj, tj. bakterijsku infekciju a može nastati od lošeg održavanja higijene, dijabetesa, oštećenja kože ili zgrušnjavanja. Čir je u početku crvena kvrga, koja se kasnije stvrdnjava i vremenom, menja boju (kako se puni gnojem). Može biti prilično bolan, i mogu ga pratiti visoka temperatura i otečeni limfni čvorovi. Za lečenje se preporučuju topli oblozi, u kombinaciji sa antibioticima i drenažom koju vrši doktor.

Vrste lečenja za kvržice na vratu

Kao što smo videli, čvorovi na vratu se mogu pojaviti zbog brojnih problema, od kojih neki mogu biti bezazleni, a neki su i zaista zabrinjavajući. Mesto na kom se kvržica pojavila i njen izgled, važne su stavke za doktora koji treba da odredi uzrok i način lečenja, pošto su u igri razni mišići, organi i tkiva.

Neki delovi koji mogu da izazovu zabrinutost su mišići u vratu, limfni čvorovi, štitna žlezda, grkljan, vratni pršljenovi i brojne arterije i vene. U zavisnosti od uzroka, postoje tretmani za lečenje za svaku vrstu kvržica koju smo pominjali.

Takođe, možete i sami preuzeti neke preventivne mere kako biste sprečili formiranje prirodnog čvora na donjem delu vrata, koji se pojavljuje sa godinama.

  • Sprečite kvržicu koja se vezuje za osteoporozu, tako što ćete se pridržavati redovnog unosa preporčljive količine kalcijuma i D vitamina.
  • Redovno vežbajte i hranite se zdravo; ovako smanjujete mogućnost od stanjivanja kostiju i gojaznosti.
  • Pazite na držanje tela, kako ne biste imali ‘grbu’ na leđima. Ako niste sigurni da li pravilno sedite, zabacite ramena na nazad, a grudni koš prema napred. Stavite noge tik ispred stolice, stavite ruke na držače, karlica bi trebala da bude malo nagnuta napred, kako bi kukovi bili u ravni, i, naslonite se na stolicu. Kada pravilno stojite, karlica nije isturena napred, nego ispod vas, čime se rasterećuju leđa i opušta grudni koš.
  • Svakodnevno radite vežbe za kičmu: opustite desnu ruku sa strane, pa povucite rame na nazad i dole, tako da se ruka praktično izvrne. Ovaj potez će opustiti lopatice. Uradite isto i sa levom rukom.

Ako osećate kvržicu ili čvorić na vratu, nemojte paničiti jer, kao što ste pročitali, postoji puno uzročnika za ovo stanje. Možete, ali ne morate, osećati bol i druge simptome.

Važno je da zapamtite ili zapišete, simptome koje osećate – bol u mišićima, povišenu temperaturu, bol u grlu ili zamor. U zavisnosti od mesta na kom se kvržica pojavila, doktor može odrediti koliko je stanje ozbiljno i predložiti najbolje rešenje, bilo da je to kućno lečenje ili dodatne analize.