nocno znojenje pred ovulaciju

Da li je noćno znojenje pred menstruaciju normalna pojava?

Pojačano noćno znojenje pred menstruaciju

Neke žene osećaju noćno znojenje i valunge pre menstruacije, pa se pitaju da li je to normalno. Noćno znojenje koje se javlja pre menstruacije može se pojaviti u bilo kom periodu života.

Osim noćnog znojenja, mogu se javiti i drugi simptomi, poput mučnine, umora, malaksalosti, pa čak i povišene temperature, 1-2 nedelje pre menstruacije. Sve ovo se smatra normalnim i obično prolazi čim menstruacija počne.

Šta izaziva noćno znojenje pred menstruaciju ?

Većina žena ima problema sa valunzima i noćnim preznojavanjem pre redovne menstruacije. Ovo se dešava zbog pada hormona progesterona. Estrogen i progesteron su dva glavna polna hormona kod žena. Tokom ženskih reproduktivnih (plodnih) godina, nivo hormona se može i povisiti i padati, tokom ciklusa.

Noćno znojenje se obično vezuje za menopauzu, ali, ono se, zajedno sa valunzima može javiti i kod mlađih žena, koje su još uvek u reproduktivnim godinama. Žene koje nisu u menopauzi imaju noćno znojenje ukoliko se nivo estrogena povisi ili padne s vremena na vreme.

nocno znojenje pred menstruaciju

Par dana nakon ovulacije, nivo progesterona polako opada. Smanjen nivo progesterona može poremetiti balans između progesterona i estrogena, što izaziva fluktuaciju nivoa hormona. Upravo je nestabilnost hormona odgovorna za noćno znojenje i valunge koji se javljaju pre menstruacije, i zbog toga je noćno znojenje normalna pojava.

Noćno znojenje počinje nekoliko nedelja nakon ovulacije, i karakteriše ga obilno znojenje tokom sati koje provodite u krevetu, zbog čega su posteljina i čaršav, vrlo često mokri.

Drugi simptomi poput promene raspoloženja i mučnine se takođe mogu javiti, zajedno sa valunzima. Promene u moždanim neurotransmiterima, hemikalijama koje su odgovorne za slanje signala u telo, dovode do nestabilnosti u nivou hormona. Ova promena u neurotransmiterima može greškom emitovati signal telu da se ohladi, tj. da izbaci višak toplote. Kao odgovor na ovaj signal, telo šalje komande krvnim sudovima, da se prošire i ubrzaju rad srca, zbog čega se otvaraju znojne žlezde i zato se tako intenzivno znojimo.

Da li je noćno znojenje pred menstruaciju normalno?

Da. Noćno znojenje pred menstruaciju je normalna pojava. Noćno preznojavanje može biti znak perioda u koji ulazite pre menopauze. Mlade žene, u 20-im godinama života, takođe imaju noćno znojenje i valunge, ali ovo su simptomi predmenstrualnog sindroma (PMS-a), tako da ne treba da brinete. Ali jedno je sigurno, noćno znojenje može biti vrlo neprijatno, kada vas probudi u sred noći, pogotovo ako morate da menjate posteljinu.

Valunzi ili iznenadni osećaj vrućine koji se proteže telom, može se javiti par dana pre, i ponekad, tokom menstruacije. Ali obično, ovi simptomi nestaju čim dobijete menstruaciju i počinju ponovo sledećeg meseca, pre početka sledeće menstruacije.

I telesna temperatura se povećava za 1-2 stepena pre menstruacije, a ponekad ostaje takva i tokom menstruacije. Zbog toga, možete osećati kao da ponekad gorite, ili da vam je hladno. To je sve deo ženskog života.

Pa, šta kažete, da li je noćno znojenje pred menstruaciju normalna pojava?