Đumbir – sadnja, uzgoj, nega, zalivanje

Biljka đumbir dobro uspeva u plodnom, dobro dreniranom zemljištu koje prima filtriranu sunčevu svetlost.

U nastavku članka ćete saznati više o tome kako se sadi i uzgaja đumbir.

Kada se kaže đumbir, obično se misli na mesnati i razgranati rizom biljke čije je botaničko ime Zingiber officinale. To je višegodišnja biljka iz porodice đumbirovki kojoj pripadaju i kurkuma i kardamom. Đumbir je mirišljava biljka koja se koristi u kulinarstvu za pripremanje najraznovrsnijih poslastica ali i biljnog čaja. Pored toga što se koristi u kulinarstvu, đumbir je i veoma važna lekovita biljka, veoma delotvorna protiv mučnine, dijareje, bolova i migrene. Zbog svojih privlačnih cvetova, mirisa i raznovrsne upotrebe, biljka đumbir je postala popularna za gajenje u povrtnjacima ili cvetnim baštama.

Evo kako izgleda cvet djumbira

cvijet djumbira

Većina ljubitelja bašti se interesuje za gajenje djumbira zato što ulepšava izgled vrta, posebno okućnica. Pošto je đumbir poreklom iz tropskih i suptropskih krajeva, najbolje će uspevati u toplim klimatskim uslovima*. Pored ovog uslova za uzgoj, postoje i neki saveti za bolje razgranavanje rizoma. Drugim rečima bolji rod. Evo i saveta za uzgoj đumbira.

Evo kako izgleda biljka djumbira

kako izgleda biljka djumbira

Saveti za sadnju i negu

Biljka đumbir je pogodna za gajenje u vrtu ili u saksijama i kontejnerima. Osnovni zahtevi za uspešnu berbu korena su plodno zemljište, dobra drenaža, filtrirana sunčeva svetlost, visoka vlažnost vazduha i topli klimatski uslovi. Trebalo bi da izbegavate zemljište zasićeno vodom, direktnu sunčevu svetlost, veoma jake vetrove, niske temperature i jake mrazeve.

Sadnja đumbira

Izbor mesta za sadnju

Izbor mesta za na kome će se obaviti sadnja je od presudne važosti za uspešan uzgoj djumbira.Sadi se rizom đumbira. Loše mesto sadnje za posledicu može da ima loše formiranje rizoma. Stoga, kada se odlučite za sadnju đumbira, uvek imajte na umu osnovne zahteve đumbira. Ako zemljište u vašoj bašti i/ili područje nije pogodno za uzgoj đumbira, opredelite se za gajenje u saksijama odgovarajuće veličine da biste ispunili optimalne uslove u izvesnoj meri. Na primer, ako je vaša bašta izložena direktnoj sunčevoj svetlosti, tokom najjačeg sunca biljke možete zaštiti unošenjem u zatvoren prostor.

sadnja djumbira

Priprema zemljišta za sadnju

Najbolje vreme za sadnju đumbira je rano proleće. Zemljište za sadnju pripremite kada prođe period jakih mrazeva. Baštenskom zemljištu dodajte kompost sa stajnjakom u odnosu 1:1. ako je zemljište u vašoj bašti teško i vlažno, možete da formirate uzdignute gredice da biste sprečili preteranu akumulaciju vode. Na taj način obezbeđujete dobru drenažu i sprečavate zasićenje tla vodom.

Izbor rizoma đumbira

Materijal za sadnu đumbira su njegovi rizomi. Izbor zdravih rizoma je podjednako važan kao i izbor mesta za sadnju. Uvek birajte sveže i debele rizome sa zdravim izbojcima. Odaberite rizome sa dobro razvijenim okcima na vrhu. Rizome isecite na delove vodeći računa da svaki deo ima zdravo okce. Da biste ubrzali razvoj novih izdanaka, rizome možete da potopite u vodu tokom noći.Kupite u radnji đumbir koji izgleda sveže i ima okca koja nisu oštećena.možete da kupite manju količinu za probu i potopite u vodu da vidite kako će se razviti izdanci iz okca.

Sadnja rizoma đumbira

Pošto ste pripremili zemljište, možete da posadite rizome tako da okca budu okrenuta nagore, na dubini od 6 – 8cm. Ako sadite u bašti, između svakog rizoma ostavite razmak između 15 – 20cm. Na isti način rizome možete da posadite i u saksije. Pažljivo pokrijte rizome slojem zemlje.

Zalivanje

Đumbir zahteva redovno zalivanje svakog drugog dana. Ne preterujte sa zalivanjem jer ćete izazvati zasićenje tla vodom. Da biste održavali odgovarajući stepen vlažnosti, možete oko biljki da nanesete debeo sloj malča. Malč sprečava i bujanje korova.

Saveti za negu

Za negu đumbira, neophodna je suplementacija zemljišta hranivom nakon svaka 4 meseca. Možete da koristite i tečna hraniva za prehranu preko listova (prskanjem): Za bolji rast rizoma, smanjite zalivanje tokom perioda bez kiše. Kada lišće počne da se suši, vreme je za žetvu rizoma. Idealno vreme za žetvu rizoma je oko 8 meseci nakon sadnje. Da biste izvadili rizome, pažljivo okopajte zemlju oko biljke. Rizome možete da izvadite tako što ćete iščupati čitavu biljku zajedno sa njima.

Dakle, uz ovih par korisnih saveta možete da uzgajate đumbir u svom vrtu i uživate i u ovom aromatičnom rizomu, kao i u njegovim cvetovima živih boja.

Kod nas se đumbir retko gaji i to uglavnom kao saksijska biljka. Razlog za to je što đumbir dostiže punu zrelost tek u poznu jesen a veoma hladna jesen sa ranim mrazevima ometa pravilan razvoj biljke.U našim klimatskim uslovima ponekad je nepogodno vreme za sadnju sve do aprila a ako sadite đumbir tek tada neće imati vremena da sazri do prvih jesenjih mrzeva. Ako želite da gajite đumbir u našim krajevima, na uspeh možete da računate samo ako se odlučite za gajenje u saksijama koje ćete preko leta iznositi u baštu. Nakon sadnje saksije prekrijte plastičnom folijom i čuvajte na toplom mestu sa temperaturom od 20 – 250C . nakon nekoliko nedelja bi trebalo da se pojave novi korenčići i izdanci. Tada možete da otkrijete saksije i premestite ih na svetlo i toplo mesto.

Preko leta se đumbir može držati napolju – na terasi ili u bašti, čak se može i presaditi u baštu pa kasnije opet vratiti u saksije. Ne sme da bude izložen promaji, odnosno jakim vetrovima.

Na jesen, kada lišće požuti, saksije prebacite u zatvoren prostor gde temperatura ne pada ispod 100C. Preko zime se ne zaliva.

Za žetvu korena sačekajte da biljka počne da vene i iščupajte je čitavu sa rizomom.

Pošto je đumbir višegodišnja biljka, ako ne želite da povadite sve rizome, preostale saksije u februaru prebacite na svetlo mesto i počnite polako sa zalivanjem. Đumbir će početi ponovo da raste i pušta nove izdanke.