ispadanje materice lek

Ispadanje materice – simptomi, uzrok, prirodno lečenje

Ispadanje materice – prirodno lečenje

Materica se nalazi u karličnoj šupljini. Može da se pomera u svim pravcima, a okružena je tkivima karlice i ligamentima.

Šta je ispadanje materice?

Ispadanje, pomeranje ili propadanje materice je stanje u kom:

 1. Mišići i ligamenti karlice, koji drže matericu na mestu, počinju da vise, što ima za rezultat pomeranje materice prema dole, do bešike i rektuma (umoreno ili blago propadanje materice)
 2. Tkiva su toliko oštećena da materica upada u vaginalni kanal (uterovaginalno ispadanje materice)

Uzroci i simptomi ispadanja materice

Uzroci- slabljenje, oštećenje, ili napetost mišića javlja se zbog:

 • Distenzije materice, koja nastaje nakon nekoliko trudnoća ili vaginalnih porođaja
 • Manjka estrogena
 • Prirodnog starenja
 • Manjka esencijalnih vitamina i minerala koji su neophodni za zatezanje mišića

Simptomi:

 • Osećaj kao da će nešto ispasti iz vagine
 • Osećaj težine, pritiska ili štrčanja u karličnom delu
 • Bol tokom seksualnog odnosa
 • Bol u stomaku ili leđima
 • Osećaj težine u crevima
 • Umor, pospanost, nadražljivost i depresija

Ako je došlo do ispadanja materice najčešće se neće javiti svi ovi simptomi nego samo neki od njih.

ispadanje materice prirodni lekovi

Moguće komplikacije

Ukoliko se ispadanje materice ne leči na vreme, može značajno uticati na kvalitet života. Nemogućnost zadržavanja urina, nemogućnost začeća i smanjeno seksualno zadovoljstvo su najčešće komplikacije koje se mogu javiti kod propadanja materice.

Ispadanje materice: način lečenja

Najbolji način za lečenje prolapsa materice je prirodnim, hopmeopatskim putem. Operacija jeste rešenje, ali onesposobljava pacijenta na duži veremenski peirod, da ne pominjemo bol, i sve rizike. Prirodnim putem je potrebno samo nekoliko meseci terapije, koje će doneti značajno olakšanje.

Obično se ovako leči ispadanje materice:

 1. Blago ispadanje: vežbanje mišića karlice, koji će sprečiti ispadanje materice.
 2. Ako je ispadanje uzrokovano manjkom estrogena: rešenje su kreme, supozitorijumi i oralni lekovi. U nekim slučajevima, može biti potrebna hormonska terapija bazirana na estrogenu.
 3. Ako je ispadanje materice problematično, doktori savetuju hiruršku intervenciju, u kojoj se podvezuju opušteni ligamenti.
 4. Alternativno, lekari mogu umetnuti pesar kako bi držao matericu na mestu. On deluje umirujuće, ali ne pomaže mišićima da povrate svoju snagu i oblik.
 5. Sintetičke proteze ili tretman pesarom mogu zameniti mišiće međice.
 6. Ako se ispadanje materice javi kod starijih žena i smanji kvalitet života pacijentkinja, razmatra se lablacija materice.

Vežbe za lečenje ispadanja materice

Ispadanje materice je poremećaj u kom su prirodno lečenje i vežbe veoma efektne za jačanje i zatezanje tkiva koji drže matericu. Mišići karlice, baš kao i svi mišići, treba da vežbaju kako bi ostali jaki.

Ali, sa vežbanjem ne možete očekivati instant rezultate. Može vam biti potrebno do šest meseci za dobre rezultate. Što je ispadanje veće, duži je period oporavka. Vežbanjem rešavate problem zadržavanja urina i smanjujete šanse od dobijanja raka karlice.

Vežba za ispadanje materice broj 1. Stavite tvrd jastuk ispod zadnjice, umesto ispod glave. Spavanje u ovom položaju je najbolja i najlakša vežba za ispadanje materice jer dozvoljava materici da se vrati u prvobitni položaj pod uticajem gravitacije.

Ova vežba je dobra i za žene koje imaju ispupčen stomak, kojima druge vežbe u početku mogu biti teške.

Vežba za ispadanje materice broj 2. kegelove vežbe (koje nose naziv po doktoru koji ih je izmislio) su vrlo efektne u revitalizaciji mišića karlice. 10 minuta dnevno može napraviti značajnu razliku u ispravljaju ispadanja materice.

Vežba počinje identifikacijom mišića karlice koji drže matericu. Kako biste identifikovali prave mišiće, probajte da zaustavite protok urina. Mišići koji se kontrahuju da bi zaustavili mokrenje, su isti mišići koji pridržavaju matericu i oni su ti koji treba da se zategnu.

Alternativno, možete locirati karlične mišiće tako što ćete leći i staviti prst u vaginu. Opet, pokušajte da ‘iscenirate’ zaustavljanje protoka urina. Mišići koji se stežu oko prsta su ti koje treba da zategnete.

Za ovu vežbu, lezite na krevet, zategnite karlične mišiće i zadržite u položaju 3-5 sekundi. Opustite na 3-5 sekundi. Ponovite 5-7 puta i radite 3 serije dnevno.

Pokušajte postepeno da povećavate broj ponavljanja na 10-15 u svakoj seriji. Budite strpljivi, jer vam mogu trebati nedelje ili čak meseci, pre nego što počnete da primećujete razliku. Druge varijante ove vežbe uključuju rad mišića u sedećem i stojećem stavu.

Dok radite Kegelove vežbe, nemojte zadržavati dah ili naprezati druge mišiće. Stezanje pogrešnih mišića može pogoršati pritisak na bešiku i napraviti više štete nego koristi. Najbolji način da radite ove vežbe jeste da zamišljate kako otpuštate i zadržavate mokraću.

Vežba za ispadanje materice broj 3. ova vežba treba da se radi na prazan stomak, najbolje ujutru. Lezite na leđa i podignite noge, ali nemojte saviti kolena. Nakon minuta ponavljanja, ponovo podignite noge i zamislite da vozite bicikl, tako bi trebalo da vam se pomeraju noge. Nakon minuta, napravite pauzu. Dok ležite, odignite struk sa poda, tako da vam je telo lučno izbočeno prema gore, a glava i pete treba da ostanu na podu. U tom položaju, gurajte stomak unutra i napolje, i duboko dišite. Ponavljajte par minuta.

Vežba za ispadanje materice broj 4. lezite u lučni položaj. Pomerajte struk, levo pa desno, dok vam glava i pete ostaju na podu.

Vežba za ispadanje materice broj 5. lezite na stomak. Podignite stomak, tako da vam stopala i butine ostanu u kontaktu sa podom. Pomerajte stomak gore-dole oko 10 minuta, ili dokle god vam je prijatno.

Vežba za ispadanje materice broj 6. lezite tako da vam kolena dodiruju grudi i ostanite u tom položaju koliko god vam prija.

Mere opreza koje možete preduzeti kako bi sprečili ispadanje materice

Da biste sprečili ispadanje materice:

 • obavljajte kućne poslove u sedećem položaju
 • redovno vežbajte kako bi mišići karlice ostali zategnuti
 • nakon obroka, lezite i stavite jastuk ispod zadnjice
 • održavajte zdravu telesnu težinu, gojazne žene su u većoj opasnosti od propadanja materice
 • nemojte pušiti, pošto nikotin nadražava simptome ispadanja materice
 • redovno idite na preglede kod ginekologa
 • žene koje imaju više od 55 godina i materica im propada, mogu ići na hormonsku terapiju

Prirodno lečenje ispadanja materice

Odmor u krevetu: odmor je od vitalnog značaja za mišiće, koji se opuštaju i toniraju. Odmor je važan elemenat prirodnog oporavka od ispadanja materice. Dve nedelje ležanja ublažiće sve simptome propadanja mateice. Tokom odmora, izbegavajte bilo kakav napor.

Post: žene kojima materica počinje da ispada mogu probati da poste, tj. da budu samo na ceđenim sokovima tri dana. Post ublažava pritisak stomaka, zahvaljujući čemu su i mišići karlice oslobođeni od nošenja dodatnog tereta. Na ovaj način, mišićima pružate mogućnost da se revitalizuju. Postom ćete i očistiti telo od toksičnih radikala.  Tokom ovog perioda, uzimajte sokove od jabuke, višnje, datula, nara i cvekle. Izbegavajte drugo voće, pošto ono sprečava nastanak estrogena. Post se može nastaviti i duže vreme, ako je pod supervizijom stručnjaka.

Kupka sa Epsom solima: Epsom soli su bogate magnezijumom i sulfatima. Magnezijum ublažava tenziju u mišićima, reguliše enzime u telu i sprečava okoštavanje tkiva. Sulfati pomažu u apsorpciji esencijalnih nutrijenata i izbacivanju toksičnih radikala iz tela. Zato je kupsa sa Epsom solima efektna za revitalizaciju mišića karlice. Za ovu kupku, potrebno je da rastvorite 1-1,5 kilogram Epsom soli, u toploj vodi. Zatim, uronite celu karlicu i zadržite se u kadi oko 20 minuta.

Sic kupka: ova kupka predstavlja efektan tretman za dislokaciju materice. Nivo vode u kadi bi trebao da bude do pupka. Trljajte stomak i druge delove tela koji su pod vodom. Nakon izlaska iz kade, grubim peškirom istrljajte deo oko karlice.

Masaža stomaka maslinovim uljem: maslinovo ulje deluje u slučaju ispadanja materice. Ono je bogat izvor estrogena, pa kompenzuje nedostatak estrogena u organizmu, što je najčešći razlog ispadanja materice. Spoljašnja upotreba maslinovog ulja, poboljšava cirkulaciju i pomaže u revitalizaciji karličnog tkiva.

Ishrana za lečenje ispadanja materice

Ishrana čini velik deo u holističkom pristupu lečenja ispadanja materice. Savetuje se sledeće:

Hrana bogata estrogenom: manjak estrogena je glavni uzrok ispadanja materice, pogotovo kod starijih žena. Namirnice bogate estrogenom, kompenzuju ovaj manjak. Tu spadaju patlidžan, alfalfa, lanene semenke, anis, kvasac, nar, peršun, ječam, biber, cvekla, grašak, višnje, pasulj, krastavac, urme, jaja, komorač, sladić, ovas, papaja, šljive, crveni pasulj, boranija, susam i semenke suncokreta.

Generalno, mahunarke su bogate estogenom. Slobodno konzumirajte ove namirnice, to je siguran način da prirodno ublažite simptome ispadanja materice.

Hrana bogata proteinima: belančevine izgrađuju naše mišiće. Mišići karlice nisu izuzetak. Hrana bogata proteinima daje snagu mišićima i zateže ih. Belance, pasta od integralnog brašna, sočivo i soja su namirnice bogate belančevinama. Konzumirajte ove nemasne proteine i pomoći ćete svom organizmu da zaleči ispadanje materice.

Minerali za prirodno lečenje ispadanja materice

Još uvek nije jasno kakvu ulogu ima koji mineral u ispadanju materice. Ali, pošto se ovo stanje često povezuje sa manjkom cinka, magnezijuma i kalcijuma, znate koji su vam minerali neophodni.

Hrana bogata cinkom: od svih minerala, deficijencija cinka je jedan od najčešćih razloga zbog kog se javlja ispadanje materice. Cink ima važnu ulogu u organizmu- reguliše enzime, zaceljuje rane i popravlja tkiva. Zbog toga je cink važan sastojak u lečenju propadanja materice. Prirodni izvori cinka su kvasac, zeleniš, ostrige, semenke bundeve, suncokretove semenke, pšenične mekinje. Konzumirajte ove namirnice i brže ćete ukloniti simptome vezane za ispadanje materice.

Hrana bogata magnezijumom: magnezijum igra esencijalnu ulogu u uklanjanju mišićne tenzije i održavanju tonusa mišića. Manjak magnezijuma ukrućuje mišiće, što može uzrokovati ispadanje materice. Namirnice bogate magnezijumom su jabuke, soja, lešnici, zeleniš, breskve i bademi. Uzimajte ove namirnice i smanjićete deficijenciju magnezijuma, te pomoći u lečenju ispadanja materice.

Hrana bogata kalcijumom: kalcijum je važan za formiranje kostiju i zuba, kao i za kontrakciju mišića. Kalcijum doprinosi absorpciji magnezijuma, što znači da je važan za održavanje željenog tonusa mišića karlice. Odraslim osobama potrebno je 10 grama kalcijuma dnevno. Namirnice bogate kalcijumom su mleko, jogurt, bademi, zeleniš, ovas, semenke susama, proso, semenke suncokreta i sardine u konzervi. Višak kalcijuma sprečava upijanje cinka u telu, pa konzumirajte namirnice sa kalcijumom u umerenim količinama.

Hrana koju treba izbegavati ako patite od ispadanja materice

Na ovom spisku ne nalazi se puno namirnica. Ali, treba da izbegavate sledeće:

 1. a) Masna hrana: taloženje masti u stomaku može pogoršati ispadanje materice, pa izbegavajte masnu hranu.
 2. b) Hrana koja sprečava stvaranje estrogena: postoje namirnice koje sprečavaju formiranje estrogena u telu, i njih bi trebalo da izbegavate. Tu spada ananas, proso, crni luk, brokoli, kruške, kupus, kukuruz, bobičasto voće, heljda, grožđe, citrusno voće, smokve, zelena boranija, dinje i beli pirinač.