japanska banana dijeta

Japanska jutarnja banana dijeta – pravila, jelovnik, iskustva i rezultati

Od većine dijeta koje su pune čudnih zahteva i recepata možete poludeti i brzo izgubiti motivaciju, ali, jutarnja banana dijeta je izuzetak.Preskočićemo već svima poznatu priču o tome kako je nastala u Japanu i koncentrisati se na pravila i sprovođenje…

Da li je jedenje banana dobro za mršavljenje i zdravlje ?

Zamena jaja i slanine bananom i čašom vode je verovatno jedna od najlakših dijeta koja brzo daje rezultate. U jutarnjoj banana dijeti možete jesti šta god želite posle doručka, što znači, da ne morate paziti na stroge zahteve koji otežavaju održavanje dijete.

Osim što je jedna od najlakših dijeta za praćenje, od banana dijete imaćete mnoge koristi- od mršavljenja preko boljeg varenja, do detoksikacije organizma. Osećaćete se bolje, a rezultati će se odraziti i na vaše zdravlje.

U ovom tekstu istražićemo kako japanska jutarnja banana dijeta stvarno deluje, objasniti kakav uticaj ima na vaš organizam, i videti zašto je toliko lako pridržavati je se.

jutarnja banana dijeta iskustva

Šta je jutarnja banana dijeta ?

U jutarnjoj banana dijeti, doručak vam se sastoji od banana i vode, a tokom ostalih obroka, jedete kao i obično s tim što ćete, u teoriji, zahvaljujući ovakvom doručku biti manje gladni. Bez nametnutih ograničenja, nema stresa i napada gladi koji se tako često javljaju kada ste na dijeti.

Pijte vode dok jedete banane, i nećete ostati dehidrirani.

Ako spadate u one ljude koji smatraju da ledena voda ujutru razbudi organizam, treba da znate da pijenje bilo kog hladnog pića usporava metabolizam i na taj način vam smanjuje šanse da smršate.

Ukoliko baš volite hladnu vodu, sačekajte da odstoji 15 minuta na sobnoj temperaturi, kako bi se koliko-toliko aklimatizovala. Ako ste se naježili od same pomisli na hladnu vodu, i topla voda je ok.

Važno je steći zdravu naviku i redovno unositi tečnost, kako biste ostali hidrirani celog dana i izvukli najbolje rezultate iz dijete.Nemojte da pijete ništa drugo osim vode, nezaslađenog čaja i nezaslađene kefe tokom ove dijete.

Jedite normalno, nakon doručka

Osim za doručak, ne postoje nikakva ograničenja u ovoj dijeti. Dakle, jedite šta i koliko želite za ručak i večeru. Tj. iskoristite prednost ove dijete, jedite kao i obično i ne razmišljajte unapred o svakom obroku.

Sa druge strane, ukoliko želite još bolje rezultate, donosite zdrave odluke o svakom obroku i vodite računa o nutritivnom balansu. Pazite na to šta jedete i večerajte barem 3 sata pre odlaska u krevet.

Ne morate brojati kalorije za svaki obrok, nemate o čemu da brinete! Jutarnja banana dijeta je sigurno najmanje stresna dijeta koja postoji.

Osim toga, banane ne morate nikako da pripremate, one su same po sebi lako prenosive, što ih čini još boljom hranom za užurbana jutra.

Dijeta sa bananama jelovnik

Jutarnja dijeta sa bananama nema strogo definisan jelovnik.Važno je da za doručak pojedete bananu i popijate više vode kako bi hidrirali organizam.

Jutarnja banana dijeta pravila

Svaka dijeta ima svoja pravila. Ako vidite rezultate, znači da su vas njena pravila uspešno naterala da jedete manje (bez obzira na to kakve tvrdnje stoje iza dijete, to je suština). Pravila dijete se namerno tako pišu, da vam otežaju obroke, bilo da je to vreme u koje treba da jedete ili namirnice koje smete da jedete, i slično. Kada se u celu priču ubaci i koja naučna činjenica, plus malo motivacije, dobijate novu vrstu dijete. I ne zaboravite, da ne pali svaka dijeta kod svih. Dakle, kojih pravila se treba pridržavati u jutarnjoj banana dijeti? Prikupili smo odgovore na ovo pitanje iz mnogih izvora.

Saznajte>>>  Sve varijante dijete sa bananama

Pojedite bananu za doručak

Možete pojesti i više od jedne!

Jedite samo sirove banane, dakle, ne kuvane, ne zamrznute.

Umesto banane, možete pojedti neko drugo voće. Ako ćete zameniti bananu, ograničite se na jedno voće po obroku.

Ako osećate da ste i dalje gladni, 15-30 minuta nakon što ste pojeli bananu, možete jesti drugu hranu (Japanac koji je prvi izneo teoriju o  banana dijeti, ponekad je jeo malo pirinča- 200 kalorija, dva i po sata nakon banane; oni koji se zalažu za jutarnju banana dijetu predlažu malo ovsene kaše).

Ne postoje eksplicitna pravila koja vam zabranjuju ili odobravaju odeđenu vrstu ili količinu hrane koju možete jesti za druge obroke. Iz izvora koje smo proveravali, saznali smo da osobe koje poštuju ovu dijetu uglavnom nađu zamenu za prženu hranu i izbegavaju pirinač i beli hleb. Kao što je slučaj i sa mnogim drugim dijetama, sama činjenica da ste odlučili da odete na dijetu, tera vas da više pazite na to šta i koliko jedete. U jutarnja banana dijeta nema ograničenja kako ne bi bilo izgladnjivanja.

Ali, ne biste trebali da jedete desert nakon večere ili umesto bilo kog obroka. Želju za slatkim treba da utolite tokom užine, o čemu će biti reči malo kasnije.

Hranu treba da jedete samo dok se ne zasitite, ne čekajte da vam se „napuni stomak“ i nikako se ne prejedajte. Jedna japanska izreka se odlično uklapa ovde: „Stomak koji je osam desetina pun, ne traži doktora“. Nutricionisti definišu ovaj nivo sitosti brojem 7 na skali 1-10 i uz njihovu pomoć, može se naučiti kako da se prepozna ovaj osećaj.

Pijte samo vodu

Jedino piće koje je dozvoljeno tokom obroka je voda, po mogućstvu mineralana ili filtrirana. Voda treba da bude na sobnoj temperaturi, ne hladna, niti vruća.

Pijte vodu u malim gutljajima, i nemojte je koristiti za omekšavanje ili gutanje hrane. Ne postoji ograničenje na količinu vode koju možete popiti, ali nemojte preterivati.

Van obroka, dozvoljena su nekalorična pića poput čaja, kafe i dijet soka, ali je bolje da i tada pijete vodu, a izbegavate mleko i mlečne proizvode.

Na društvenim događajima, možete popiti pivo ili vino.

Razmišljajte dok jedte

Dobro sažvaćite bananu i drugu hranu koju unosite, i budite svesni ukusa koji osećate.

Vežbajte ako želite

Ne morate biti pod pritiskom da vežbate. Ako želite, samo napred; poenta je da ne opterećujete sebe stresom, nađite vežbe ili trening koji vam odgovara i u kom možete da uživate.

U svakom slučaju, pokušajte da svakog dana barem malo prošetate (ali opet, ako vam je to stresno, nemojte se terati).

Mane u banana dijeti

Koliko god da je jutarnja banana dijeta dobra po vaše zdravlje i lepotu, većina ljudi koja ju je isprobala, kaže da lako dosadi. Ni jedna dijeta nije savršena, pa je to slučaj i sa jutarnjom banana dijetom.

Savet za sve koji žele da isprobaju jutarnu banana dijetu i dugo izdrže je – ne terajte se da jedete samo banane, slobodno ih posle nekog vremena zamenite nekim drugim voćem.

Čak i ako vas ova jutarnja banana dijeta nije zainteresovala, jednu stvar možete primeniti. Kako bi dijeta bila uspešna, nemojte se forsirati ni na šta i budite fleksibilni. Samo tako ćete moći da uživate u rezultatima.

Dobrobiti svakodnevnog praćenja jutarnje banana dijete

Banane su dobar izvor kalijuma, magnezijuma i vitamina, zahvaljujući kojima koža izgleda dobro. One jačaju vaš imuni sistem i smanjuju edemske otoke u nogama zbog kojih one izgledaju debelo. Banana dijeta ima puno toga da ponudi vašem zdravlju.

  • Ubrzava metabolizam, vrši detoksikaciju i leči zatvor

Enzimi iz banana izbacuju toksine, čiste organizam i olakšavaju proces mršavljenja. Osim toga, fruktoza i dijetetska vlakna rešavaju problem zatvora, i ubrzavaju metabolizam, zbog čega ste manje skloni gojenju.

  • Podstiče dobro varenje i upijanje hranljivih materija, leči uznemiren stomak

Banane su lako svarljiva hrana. Zato kad se praktikuje jutarnja banana dijeta, olakšava se teret stomaku tako što mu omogućavate da ubrza proces varenja i kada jedete obilnije obroke.

Banane je najbolje jesti ujutru jer, vaš stomak spava kad i vi, tokom noći. Kada mu date samo bananu za doručak, omogućavate mu da poboljša varenje i upijanje nutrijenata.

Loše varenje i upijanje hranljivih materija olakšava proces gojenja i pokreće brojna abnormalna stanja u telu. Jutarnja banana daje vremena sistemu organa za varenje da se spremi za sve zadatke koje će imati tokom dana.

Iskustva i rezultati

Iskustva su veoma pozitivna, dijeta je veoma jednostavna i ne zahteva mnogo odricanja.Samim tim što ćete zaobilaziti pekare i jesti bananu za doručak učinićete mnogo za svoju liniju a rezultati neće izostati.Peciva, lisnata testa, burek i slične stvari za doručak su krivci za gojaznost.Iskustva kažu da već posle dve nedelje možete primetiti rezultate.Svakako i količina hrane koju pojedete za ručak i večeru ima uticaja.