piling za telo kod kuce

Kako uraditi piling tela kod kuće

Piling za telo upotreba

Da bi uradili piling tela ne treba vam doktorat, ali ako vam je ceo koncept nege tela nov, treba da znate par stvari kako biste potpuno iskoristili koristi za kožu pilinga. U ovom tekstu, naučićete kako da pravilno uradite piling za telo kod kuće.

Kako uraditi piling kod kuće

Pustite kožu da sama odredi kada joj treba piling

Ako je koža puna opekotina, sveže izdepilirana, obrijana ili iziritirana, nemojte raditi pilig tela pošto ćete samo pogoršati problem. Sačekajte nekoliko sati ili dana, kako biste dali koži vremena da zaceli i da se regeneriše. Koristite kreme i masti za lokalnu upotrebu, kao što je gel aloe vere, da ubrzate proces zaceljenja.

Nemojte preterivati

Glavno pravilo za piling tela je da ga ne treba raditi dva ili tri puta nedeljno. Ako vam je koža tanka ili osetljiva, jednom nedeljno će sasvim biti dovoljno. Ukoliko imate masnu kožu, radite piling za telo 2-3 puta nedeljno.

Postoje i drugi faktori na koje treba da obratite pažnju. Starije osobe treba da vrše piling ređe, pošto im se koža više suši i osetljivija je. U toplim klimama, koža se više znoji i masti, pa je ok da je pilingujete malo češće.

Ako radite piling za telo prečesto, ogulićete zdrave ćelije i poremetiti zaštitnu ulogu kože. Ovako dajete priliku bakterijama i gljivicama da uđu i naprave haos u telu.

piling tela

 

Nemojte trljati kožu suviše dugo !

Od prevelikog pritiska neće izaći ništa dobro. Samo će izazvati upalu, suvoću, crvenilo i osećaj zategnutosti. Srećom, koža na telu je manje osetljiva od one na licu.

Koliko dugo možete trljati koji deo tela?

Ne postoji neko pravilo, ali oko 15 sekundi je sasvim dovoljno. Osim toga, trljajte kružnim pokretima, prema srcu. Ovaj metod pomaže u uklanjanju uraslih dlaka i pospešuje cirkulaciju. Piling možete početi od vrata, ići prema stomaku i na kraju, uraditi stopala.

Radite piling na vlažnoj koži

Najbolje vreme za piling tela je tokom ili odmah nakon tuširanja ili ležanja u kadi punoj tople vode. Voda podmazuje i omekšava kožu, pa je uklanjanje izumrlih ćelija kože lakše. Takođe, razblažava piling, kako bi bio nežniji na koži.

Nakon pilinga, nanesite hidrantnu kremu

Kada uradite piling tela, potrebna vam je dobar losion ili krema, prilagođena vašoj koži, po mogućstvu, napravljena od prirodnih sastojaka. Biljna ulja poput kokosovog su odlična pošto su neotrovna, dobro hidriraju i zaceljuju kožu.

Ako ne volite kupovne proizvode za negu kože, napravite ovaj losion kod kuće:

Sastojci:

  • 75 mililitara čistog kokosovog ulja
  • 118 mililitara bademovog ulja
  • 177 mililitara mleka
  • 5 kapi esencijalnog ulja limuna

Istopite kokosovo ulje u činiji, koju ste postavili iznad ključale vode. Dodajte bademovo ulje i mleko, pa dobro promešajte. Sačekajte da se prohladi. Zatim, dodajte esencijalno ulje limuna, koje ima antibakterijska i antiseptička svojstva. Čuvajte u tamnoj posudi kako lekovita svojstva limuna ne bi isparila. Iskoristite u roku od šest meseci.

Ograničite aktivnosti van kuće

Nakon pilinga, koža postaje osetljivija na sunce, pa bi trebalo da ga izbegavate. Ako možete, piling za telo radite uveče, ili onih dana kada ne planirate da izlazite napolje odmah nakon tuširanja. Ukoliko baš morate da izađete, zaštitite kožu nanošenjem kreme za sunčanje.

Odaberite pravi piling za vašu kožu

Da li imate kožu koja je sklona aknama?

Uzimajte piling sa većim zrnima, poput morske soli. Malo je grublji, ali odlično uklanja nečistoće koje uzrokuju probleme na koži i ima lekovito dejstvo. Ovakav piling treba da nanosite tamo gde je koža deblja, kao što je na laktovima i petama. Ovaj piling možete napraviti kod kuće, od dve kašike morske soli i 2 decilitra maslinovog ulja.

Da li je vaša koža osetljiva i suva?

Birajte pilinge sa manjim zrnima, kao što su šećer, mleveni pirinač i mlevena kafa. Evo jednostavnog recepta – napravite piling za telo od 3 decilitra kokosovog mleka, 8 kašika fino mlevenog pirinča i 5 kašika meda.

Da li je vaša koža jako masna?

Piling za telo na bazi ovsene kaše će ublažiti upalu i upiti višak ulja iz vaše kože. Za ovaj piling koji možete redovno raditi kod kuće potrebno vam je 7 kašika ovsene kaše, 1,7 decilitara devičanskog kokosovog ulja i 4 kašike soka od limuna.

Za domaće pilinge, možete koristiti i druge sastojke. Slobodno eksperimentišite dok ne nađete sastojke koji najviše odgovaraju vašem tipu kože. Kako biste izbegli alergijske reakcije, kada napravite piling, nanesite ga prvo na mali, manje primetan deo tela. Ostavite ga 24 sata da vidite da li ćete imati neku reakciju na sastojke.

Saznajte više>>>   Kako uraditi prirodni piling za stopala, noge, ruke..

Pre pilinga, očistite kožu

Ovo verovatno znate, ali, neki ljudi često preskaču ovaj korak kada žele uraditi na brzinu piling ze telo kod kuće. Važno je da koža bude čista pre pilinga, kako biste izbeglii infekcije. Ako suviše jako trljate, koža može postati osetljiva i oštećena, i samim tim, podložnija mnogim problemima.

Piling za telo je odličan način za očuvanje zdravlja i izgleda kože, ako se pravilno koristi. Mi smo uvek za prirodne sastojke i piling tela kod kuće, ali povremeni odlazak kod kozmetičarke ili u SPA centar uopšte nije loša ideja. Ne samo da ćete dobiti dobar piling, nego ćete uživati i u masaži.

I eto, to je sve što treba da znate pre nego što se bacite na piling za telo. Ako imate još neke ideje ili predloge, podelite ih sa nama.