kiselina u stomaku

Kiselina u želucu (stomaku) 8 uzroka i 7 metoda za lečenje

Može izazvati mučninu, gorušicu i probleme sa crevima. Višak kiseline u stomaku nije prijatna pojava.Kiselina u želucu čak, može izazvati ozbiljne probleme sa zdravljem koji vam mogu poremetiti dnevne aktivnosti.

Srećom, postoje laki načini da izlečite i sprečite višak kiseline u želucu. Pre nego što se ovaj problem ponovo javi, treba da znate šta ga izaziva i koji su simptomi koji ukazuju na višak stomačne kiseline.

Kiselina u želucu je od ključne važnosti za proces varenja hrane, i ubija štetne bakterije. Stomak proizvodi hormon gastrin, koji zauzvrat, stvara hlorovodoničnu kiselinu. Kada se količina ove kiseline poveća, stvara se okruženje za hiperkiselost. Tada se pH nivo podiže i javljaju se problemi, koji mogu biti blagi ili ozbiljni.

Šta izaziva višak kiseline u želucu ?

Šta tačno uzrokuje ovo nakupljanje stomačne kiseline? Kao što možete pretpostaviti, postoji više faktora koji utiču na ovo stanje, a među njima su vaša ishrana, okruženje i stres. Ovde se nalazi osam najčešćih uzroka zbog kojih se povećava želudačna kiselina.

kiselina u zelucu

 1. Ishrana

Hrana koju konzumirate, kao i vreme u koje jedete utiče na stvaranje kiseline u stomaku. Ishrana u kojoj ima puno začinjene ili masne hrane, je najčešće razlog zbog koga se javlja povećana kiselina u želucu. Hrana sa puno vlakana može izazvati preveliku proizvodnju želudačne kiseline, jer varenje takvih namirnica traje duže. Ako jedete sa velikim pauzama između obroka, takođe možete podstaći lučenje veće količine kiseline.

 1. Bakterijska infekcija

Kiselina u želucu vam može stvarati svakodnevne probleme zbog infekcije bakterijama.Bakterijska infekcija može izazvati ubrzano, veliko povećanje u proizvodnji stomačne kiseline. Najčešća bakterija koja je odgovorna za ovo stanje je Helicobacter pylori, ili H. pylori. Više od polovine ljudi na svetu nosi ovu bakteriju u organizmu, ali se ona aktivira kod malog broja osoba. Ova bakterija može ući u telo još tokom detinjstva a glavni je izazivač gastritisa i čira na želucu.

 1. Alkohol

Alkohol nadražava zidove želuca.Zbog toga se kiselina u želucu povećava i stvara probleme sa varenjem.

 1. Mleko

Iako vam čaša toplog mleka može pomoći da lepše zaspite, može izazvati nemir u stomaku. Mleko stimuliše stomak da proizvodi kiselinu. Ovo lučenje viška kiseline može uzrokovati gorušicu tokom noći.

 1. Kofein

Još jedan stimulans za lučenje stomačne kiseline je kofein. Kofein povećava proizvodnju želudačne kiseline. Proizvode koji sadrže kofein, kao što su kafa, čokolada i gazirani sokovi treba ograničiti ili još bolje, izbegavati ako vas često muči kiselina u želucu.

 1. Pušenje

Osim što iritira stomak, pušenje podstiče proizvodnju stomačne kiseline jer opušta donji deo jednjaka. Ovako stomačna kiselina može stići do grla i naterati vas da povraćate.

 1. Stres

Pred nama je svakog dana, puno obaveza i prepreka. Ako se previše nerviramo ili patimo od hroničnog stresa, doprinosimo lučenju viška stomačne kiseline.

 1. Rak želuca

Jedan ozbiljan zdravstveni problem koji izaziva veću proizvodnju stomačne kiseline je rak želuca. Rak povećava lučenje hormona gastrina.

Znaci i simptomi viška kiseline u želucu

Sa većom količinom kiseline u želucu, možete osećati blage simptome, neprijatnost ili jak bol. Postoje razni znaci koji ukazuju na višak kiseline u stomaku, i oni mogu biti blagi i jaki.

 1. Blaga neprijatnost

Veća proizvodnja želudačne kiseline stimuliše i gasove, koji se mogu nakupiti. Iako je ovo zaista blago, može vam biti nelagodno i bolno. Možete osetiti nadimanje, podrigivanje i gorušicu.

 1. Povraćanje kiseline

Ozbiljniji problem javlja se kada želudačna kiselina nađe put uz jednjak, do grla. Ovaj proces javlja se kada imamo višak kiseline i hrane u stomaku. Očekujte bol, nadimanje i gasove. Ukoliko povraćate kiselinu, treba da zatražite lekarsku pomoć jer često taloženje kiseline može oštetiti jednjak.

 1. Čir na želucu

Posteljica stomaka može puno toga da izdrži, ali vremenom, višak kiseline oštećuje zidove. Tada se javlja čir koji, ako se ne leči, može krvariti i izazvati cepanje zidova želuca. U ovom slučaju, potrebna je hitna medicinska nega.

Prirodna rešenja za manje lučenje kiseline

Ozbiljniji simptomi, kao što smo napomenuli, zahtevaju da zatražite lekarsku pomoć i pridržavate se određene terapije. A ukoliko vam kiselina u želucu samo ponekad stvara problema, uključite ove namirnice u ishranu i osetićete pozitivne promene.

Jabuka

Jabuka je zbog sadržaja pektina najefiksaniji prirodni lek protiv kiseline u želucu.Pojedite jednu jabuku i problem nestaje za desetak minuta.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je alkalna i skoro trenutno od kisele sredine u stomaku stvara baznu.Razmutite kašičicu sode bikarbone u vodi i popijte za trenutno olakšanje.

Banana

Protiv kiseline u stomaku, bolje je uzeti zreliju bananu, jer sadrži više kalijuma. Banane pomažu organizmu da obloži stomak zaštitnim slojem i tako ga štite od štete koju izaziva višak kiseline.

Đumbir

Ublažite neprijatne simptome uz pomoć đumbirovog čaja ili komadića korena đumbira. On može sprečiti stvaranje čira na želucu, jer, slično kao banana, štiti stomačnu posteljicu koja oblaže njegove zidove. Osim toga, đumbir pomaže telu da vari hranu i bolje upija hranljive materije, i kada se redovno konzumira, održava zdrav digestivni sistem.

Bosiljak

Listovi bosiljka pomažu već sa prvim znacima nevolje. Sažvaćite par listova ili preko njih prespite vrelu vodu i popijte kao čaj. Listovi bosiljka umiruju creva, eliminišući simptome poput gasova i mučnine.

Karanfilić

Za instant olakšanje, zagrizite karanfilić. On će ispustiti ulja i ubrzati lučenje pljuvačke. Ovo kontrira stomačnoj kiselini. Uključite karanfilić u ishranu i ograničićete lučenje stomačne kiseline, i poboljšati varenje.

Cimet

U šolju ključale vode dodajte kašikicu mlevenog cimeta i popijte ovaj napitak tri puta dnevno, za ublažavanje simptoma. Cimet deluje protiv nadimanja i stvaranja gasova, a uz to je prirodan antacid.

Niko ne želi da pati od simptoma viška stomačne kiseline. Važno je da znate da prepoznate simptome, kako biste znali da li vam je potrebna medicinska nega.

Višak kiseline u želucu može izazvati izuzetno opasne zdravstvene probleme. Iako neki slučajevi mogu biti van naše kontrole, treba uraditi ono što se može, kako bi se sprečilo nakupljanje kiseline.
[icegram campaigns=”8199″]