mango uzgoj iz semena

Mango – uzgoj iz semena u saksiji

Prva stvar koju moramo napomenuti: uzgajanje manga iz semena u saksiji radi se samo radi zabave. Osim ako gajite mango napolju, ili u vrlo specijalizovanoj staklenoj bašti, nećete dobiti plod manga iz semena koje zasadite. Razlozi su brojni: mango neće dati plod dok ne postane starije drvo, što znači- veliko drvo, a podjednako je važno i to što voće koje dobijete, neće baš ličiti na ono koje ste prvobitno jeli.

Mango se uglavnom dobija kalemljenjem, tj. za komercijalni uzgoj se koristi drveto koje ne napadaju bolesti i štetočine u njegovoj najranjivijoj fazi i zato može da rodi ukusne plodove. Takođe, većina mango drveća koje je pogodno za komercijalni uzgoj je zapravo samo podvrsta nekoliko glavnih vrsta manga, što malo podseća na mazge: one su sterilni potomci dva plodna roditelja.

Ali bez obzira na to, uzgoj novih vrsta biljaka u saksiji je zabavan, pogotovo ako su tako lepe i egzotične, kao mango. Tako da, zaboravite na ubiranje plodova i bacite se na sadnju manga iz semena, sama biljka je prelepa i uzgoj će se isplatiti samo zbog toga.

uzgoj manga iz semena

Uslovi za gajenje manga u saksiji

Svetlost: za uzgoj manga je potrebno svetlo, ali ne direktno izlaganje suncu. Kada biljka počne da raste, pružite joj što više svetlosti, i iznesite je napolje ako imate mogućnosti za to.

Zalivanje: zalivajte je redovno, ali nemojte preterivati. Mangu, kao i mnogim drugim tropskim biljkama, prijaju naizmenični preiodi suše i vlage. Dok je vaša biljka samo seme, potrebna joj je stalna vlaga, kako bi počela da klija.

Zemlja: bogata, tresetna zemlja koja se dobro suši je najbolja za uzgoj manga.

Đubrenje: dok raste, mango treba hraniti slabim, tečnim đubrivom. Tokom zime, đubrite samo jednom mesečno.

mango u saksiji

Razmnožavanje manga

Profesionalni uzgajivači kaleme mango, a baštovani koji se time bave iz hobija, vazdušnim raslojavanjem pokušavaju da stvore drvo koje žele. Kako biste naterali seme manga da proklija, pažljivo uklonite spoljašnju ljusku, kako biste otkrili unutrašnje seme. Poliembrionske biljke imaju nekoliko manjih semena unutra, a druge imaju samo jedno. Ovo seme možete staviti da samo delimično bude uronjeno u vodu, poput koštice avokada, ili ga možete zasaditi u saksiju sa zemljom za mladice, tako da deo koji je ispupčen, bude okrenut prema gore. Kroz dve nedelje, trebalo bi da proklija. Temperatura semena treba da bude iznad 21 stepena, i da mu se daje dovoljno vode, kako bi proklijalo.

mango uzgoj iz semena

Presađivanje

Seme manga najbolje klija početkom sezone rasta. Tokom prve sezone, rašće prilično brzo, ali pre početka druge sezone rasta, ne treba presađivati biljku. Mango će kroz pet godina, što je relativno brzo, izrasti u malo drvo. Tokom prve četiri godine, mango neće donositi plodove bez obzira na uslove za uzgoj i održavanje.

Saznajte više>>>  Vodič za uzgoj manga u saksiji

Vrste

Mango je biljka koja se uzgaja širom sveta. Pored osnovnih vrsta manga (kojih ima oko 40), uzgajivači su stvorili nekoliko hiljada novih vrsta. Ove podvrste se uzgajaju isključivo zbog plodova, jer drveće manga nije ukrasno. Ukoliko vaše mango drvo raste iz semena, ne očekujte da voće ukusom (ili izgledom) podseća na ono koje ste jeli.

Saveti uzgajivača

Mango će postati malo drvo sa zelenim, duguljastim listovima, koji izgledaju prilično obično. Odrasle biljke mogu biti visoke od 18 do 30 metara, u zavisnosti od vrste. Ali ako mango gajite kao sobnu biljku u saksiji, budite srećni ako poživi 4-5 godina. Mango ne toleriše smrzavanje. Ponekad, drvo manga mogu napasti štetočine poput lisne vaši i paučinara. Prisustvo štetočina primetićete po malim mrežama na biljci, praškastim ostatkom na listovima ili ćete videti same insekte. Kako se ne bi proširili na druge biljke, čim primetite zarazu, počnite sa lečenjem. Kao i obično, savetuje se da najtoksičnije hemikalije ostavite za kraj, ako prirodnije opcije ne upale.