Otečeni limfni čvorovi na preponama mogući uzroci

Uzroci oticanja limfnih čvorova na preponama

Bedreni limfni čvorovi, ili ingvinalni limfni čvorovi, nalaze se u brazdi između noge i karlice. Postoje dve vrste ingvinalnih limfnih čvorova – površinski i dubinski. Otečeni limfni čvorovi obično su posledica infekcije ili karcinoma u regijama iz kojih crpe limfu (limfna tečnost). Iz tog razloga su uvećani limfni čvorovi na preponama važan klinički simptom da postoji patološki proces u donjem trbušnom zidu, nogama, preponama, zadnjici, anusu i spoljašnjim genitalijama.

Anatomija ingvinalnih čvorova (limfni čvorovi na preponama)

Limfni čvorovi se nalaze svuda u organizmu (osim u središnjem nervnom sistemu) i svaka grupa je zadužena za drenažu određene regije. Otečeni limfni čvorovi se obično javljaju na vratu (cervikalni), pazušnim jamama (aksilarni) i preponama (ingvinalni), kao i na brojnim drugim mestima na telu.

Postoji oko deset limfnih čvorova koji zajedno čine grupu koja je poznata kao površinski limfni čvorovi. Njihova uloga je drenaža kože i potkožnog tkiva (koje leži odmah ispod kože) donjeg trbušnog zida ispod nivoa pupka, gluetalne regije (zadnjice), perineuma (deo između anusa i genitalija), donjeg dela anusa, spoljnjih genitalnih organa i noge.

oteceni limfni cvorovi na preponama

Površinski limfni čvorovi se izlivaju u dubinske ingvinalne čvorove. Postoji oko 3 do 5 dubinskih limfnih čvorova koji filtriraju limfu i vraćaju je u cirkulaciju.

Povećani limfni čvorovi na preponama uzroci

Infekcije

Infekcije noge ili genitalija mogu da budu uzrok oticanja limfnih čvorova na preponama. Sistemske infekcije, takođe, mogu da izazovu oticanje limfnih čvorova tri glavne grupe – na preponama, vratu i pazušnih.

 • Polno prenosive bolesti, kao što su sifilis, gonokokna infekcija, meki čir (meki šankr), herpes simpleks, limfogranuloma venerum (LGV), mogu da izazovu oticanje limfnih čvorova na preponama.
 • Bubonska kuga koju izaziva jersinija pestis (Yersinia pestis), može da dovede do pojave izuzetno osetljivih i uvećanih limfnih čvorova na preponama, praćenih crvenilom i upalom kože koja ih prekriva. Uvećanje limfnih čvorova može da se javi i na vratu i pazušnim jamama.
 • Virusna infekcija, kao što je infektivna mononukleoza, može da zahvati čitavo telo i izazove opšte oticanje limfnih čvorova na različitim delovima tela, kao što su vrat, pazusi ili prepone.
 • Bakterijska infekcija kože i potkožnog tkiva, mišića i kostiju noge ili karlice, takođe može da bude uzrok za oticanje limfnih čvorova na preponama.
 • Toksoplazmoza koju izaziva parazit toksoplazma (Toxoplasma gondii), za posledicu može da ima otečene limfne čvorove. Većina ljudi ne pokazuje nikakve znakove ili simptome bolesti i moguće je da nema potrebe za lečenjem, međutim, kod beba koje rađaju zaražene majke ili kod imunodeficijentnih pacijenata, kao što oni sa HIV-om/AIDS-om, ovo može da preraste u ozbiljnu infekciju. Simptomi koji liče na grip, kao što su bolovi u telu, glavobolja, temperatura, umor i grlobolja, mogu da budu praćeni i uvećanim limfnim čvorovima.

Karcinomi i tumori

Mnogi oblici karcinoma se javljaju u regijama koje dreniraju preponski limfni čvorovi i mogu da dovedu oticanja (limfodenopatija).Otečeni limfni čvorovi na preponama se obično javljaju usled malignih tumora.

 • Leukemija je karcinom tkiva organa koji stvaraju krv, uključujući koštanu srž i limfni sistem.
 • Limfom je karcinom limfnog čvora. Obično počinje u limfnom čvoru i može da se proširi na druge delove organizma. Može da zahvati grupu limfnih čvorova u različitim delovima organizma. Postoje dve vrste limfoma – Hodgkinov limfom i ne-Hodgkinov limfom.
 • Malignitet karlice (karcinom) i metastaza (širenje) karcinoma anusa ili vulve može da rezultira oticanjem limfnih čvorova na preponama koje nije povezano sa limfomom. Uvećanje limfnog čvora kod već potvrđenog karcinoma, znači da se on širi. Ako se javlja u slučajevim već lečenih pacijenata, znači da se karcinom ponovo vratio.
 • Melanom je jedan od oblika karcinoma kože zbog koga se javljaju otečeni limfni čvorovi oko zahvaćene regije.

Lekovi i vakcine

 • Lekovi

Povećani limfni čvorovi na preponama mogu da budu neželjeno dejstvo nekog leka, mada se ovo ne dešava često. U neke od lekova koji mogu da doprinesu oticanju limfnih čvorova spadaju neki lekovi protiv gihta (kao alopurinol), epilepsije i bipolarnog poremećaja (kao što su fenitoin i karbamazepin), bakterijskih infekcija ( kao penicilin). Kada dođe do uvećanja limfnih čvorova usled lekova, on je obično opšte a ne samo na preponama.

 • Neke vakcine, kao što su MMR (male boginje, crvenka i zaušci) i tifoidna vakcina mogu da dovedu do opšteg uvećanja limfnih čvorova.

Sistemske bolesti

 • Pacijenti za koje se zna da boluju od sistemskih bolesti, kao što su reumatoidni artritis, sarkoidoza i sistemski lupus eritematozis mogu da izazovu otok limfnih čvorova u kasnijem toku bolesti. ovi otoci su obično opšteg karaktera.
 • Limfadenitis, ili upala limfnih čvorova, usled čega se javljaju otečeni limfni čvorovi, često se javlja kod dece i obično je posledica lokalne ili opšte infekcije, obično virusnog porekla.

Tuberkulozni limfadenitis se češće viđa u zemljama u razvoju, a karakteriše ih opšte uvećanje limfnih čvorova, što obično ukazuje na ozbiljno širenje bolesti.