palenta kalorije

Palenta dijeta – izgubićete 4 kilograma na zdrav način

Mršavljenje bazirano na palenti – izgubićete 4 kilograma mesečno na zdrav način

Palenta je jeftina i hranljiva namirnica koja stimuliše varenje, obnavlja hormonski balans, uklanja višak vode iz tkiva i daje energiju. Palenta ima malo kalorija, ne sadrži gluten, što znači da mogu da je konzumiraju i oni koji su alergični na gluten.

Dijeta sa palentom

Palenta dijeta bazira se na konzumiranju palente dva dana u nedelji, tokom kojih treba da pojedete 500 – 600 grama palente tokom dana (jedete kada god ste gladni). Osim toga, možete jesti supu ili salatu bez ulja ili drugih masti za ručak, kao i 100 grama pečenog posnog mesa ili tvrdo kuvano jaje. Tokom dana, treba da pijete puno tečnosti – vodu, biljni čaj, sok od grejpfruta, limuna, paradajza i kafu bez šećera. Nakon dva dana palenta dijete, ostalih pet dana se hranite normalno uz jednu izmenu – umesto hleba, jedite palentu. Nakon mesec dana, smršaćete oko 4 kilograma.

Savet: Kuvajte kukuruznu kašu dok ne postane blago lepljiva i ne odvaja se od kašike.

palenta dijeta

Zašto je palenta dobra za mršavljenje

Palenta pospešuje varenje i obezbeđuje osećaj sitosti duže vreme. 100 grama hleba sadrži 200 kalorija, a ista količina palente ima samo 100 kalorija. Kada uzmemo u obzir ceo mesec shvatićemo zašto palenta dijeta deluje.A vitamin je antioksidant koji se prirodno nalazi u kukuruzu, koji je važan za pravilno funkcionisanje organizma, kao i za bolji metabolizam koji doprinosi bržem mršavljenju.

Dijeta sa palentom je efikasna jer palenta sprečava taloženje masti i obezbeđuje kvalitetne složene ugljene hidrate, bolje varenje i ne izaziva nadimanje kao hleb. (nadimanje se javlja ako se vlakna u žitaricama ne razlažu kako treba, pa se kvasac fermentiše u crevima)

Osim što sadrži malo kalorija, palenta je idealna za detoksikaciju, pročišćavanje krvi i čisti sistem organa za varenje. Zbog velike količine vlakana, poboljšava se varenje, kao i funkionisanje žučne kese i jetre.Dijeta sa palntom tako ne samo da doprinosi mršavljenju već poboljšava zdravlje celog organizma.

Palenta sadrži puno karotenoida, pogotovo luteina, supstance koja je poznata po podmlađujućim svojstvima, koja štiti vid, srce i mozak. Kukuruzna kaša sadrži karotenoide koji se lakše vare, za razliku od šargarepe ili spanaća. Palenta podržava razvoj zdravih bakterija u debelom crevu, takođe, obzirom da se sastoji od složenih ugljenih hidrata koji ne dozvoljavaju taloženje masti i sporije se upijaju, palenta je savršen sastojak u svakoj dijeti za mršavljenje.

Saznajte više>>>  Recepti sa palentom

U palenti se nalaze tragovi minerala poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, natrijuma i cinka. Vitamini koji se nalaze u malim količinama u palenti su: vitamini iz B kompleksa, A vitamin i vitamin E.

Da li palenta spada u ‘dobre’ ugljene hidrate ?

Kalorije iz palente dolaze iz ugljenih hidrata. Ugljeni hidrati u palenti čine je jednom od najboljih namirnica za energiju, jer je pruža tokom celog dana. Palenta ima složene ugljene hidrate koji se sporo razgrađuju. Ovo, zauzvrat, održava nivo šećera u krvi i održava stabilan nivo energije, tokom celog dana. Palenta vam pomaže da ostanete siti, zbog čega manje jedete, što svakako doprinosi mršavljenju.

Prerađeni ugljeni hidrati koji se nalaze u hlebu i zemičkama ne sadrže vlakna. Oni se brzo svare i ulaze u krvotok, zbog čega nivo šećera u krvi skače. Ovo, zauzvrat, poljulja nivo insulina zbog čega želite više ugljenih hidrata. U prerađenim ugljenim hidratima, manjak hranljivih materija se smatra praznim kalorijama. Sa druge strane, složeni ugljeni hidrati u palenti otpuštaju ograničenu količinu insulina.Sve ovo sprečava debljanje ali i čini da dijeta za mršavljenje s palentom bude efikasna.

Recept

Za domaću palentu, trebaće vam 6 šolja vode, 1 1/3 šolje kukuruzne kaše i 1 kašikica soli. Spojte ove sastojke i kuvajte ih od 45 minuta do sat vremena. U ovom receptu, palenta sadrži 73 kalorije u pola šolje. Jedna porcija palente ima 16 grama ugljenih hidrata, uključujući 1,5 gram dijetetskih vlakana. Domaća palenta sadrži manje od grama masti i skoro 2 grama proteina.