pivo kalorije

Pivo i zdravlje: 12 razloga zbog kojih treba da ga pijete! (KALORIJE)

Kada posegnete za hladnim pivom u rashladnim vitrinama vas sačeka pravo obilje različitih vrsta koje vam se nude na izbor. Kada birate, verovatno mislite na ukus. Međutim, da li znate da u pivu dobijate i kalorije, ugljene hidrate i vitamine veoma važne za zdravlje ?

Pivo se najčešće pravi od vode, žitarica, hmelja i kvasca.

Najčešće korišćena žitarica za dobijanje slada je sušeni ječam ali ne bilo koja vrsta već tzv. pivarski ječam. Pivo se obično  začinjava hmeljom da bi dobilo gorčinu i da bi se neutralisao slatki ukus slada. Hmelj deluje i kao prehrambeni prezervativ. Konačno, pivskim kvascem se izaziva fermentacija slada; šećer iz slada se razlaže na etil alkohol i ugljen dioksid.

Neke vrste slada se prave sa drugim žitaricama: pšenicom, kukuruzom ili pirinčem umesto ječma. U nekim procesima proizvodnje se koristi i voće, lekovito bilje i začini da bi se dobilo pivo jedinstvenog ukusa.

pivo zdravlje

Sadržaj alkohola u pivu varira od manje od 3% pa do 40% u zavisnosti od tipa piva i recepture. Većina vrsta svetlog piva ima oko 4 – 6% alkohola.

Zašto je pivo dobro za zdravlje ?

Ako ga pijete u umerenim količinama, pivo (baš kao i vino, žestoka pića i druge vrste alkoholnih pića) može da bude korisno za zdravlje.

„Postoje veoma čvrsti dokazi da bilo koja vrsta alkohola povećava nivo dobrog holesterola“, kaže Erik Rim, istraživač sa Harvarda.

Ograničite se na ne više od jednog pića dnevno za žene i ne više od dva pića dnevno za muškarce. Kada je reč o pivu, pod jednim pićem se podrazumeva čaša od 3,5dl.

Hmelj, kvasac i žitarice sadrže ugljene hidrate i malu količinu B vitamina, kao i kalijuma. Međutim, ne pokušavajte da do hranljivih materija dođete pomoću piva ili da pijete pivo ili bilo koje drugo alkoholno piće za bolje zdravlje. A ako već niste pili do sada, većina stručnjaka ne preporučuje da uopšte i počinjete.

Konzumiranje velikih količina piva ili bilo koje druge vrste alkohola je loše.

„Teško opijanje poništava sva svojstva korisna za zdravlje i povećava rizik od nastanka karcinoma jetre, ciroze, alkoholizma i gojaznosti“, kaže Rim. „Teški alkoholičari i oni koji često piju previše mogu da budu izloženi većem riziku za nastanak moždanog udara, hronične hipertenzije, gojenja i karcinoma debelog creva i dojke.“

Pivo kalorije

U zavisnosti od proizvođača 0,5 l sadrži od 200 do 250 kalorija.Tako se sa 3 flaše piva unose kalorije kao i sa prosečnim obrokom.
Limenka piva 0,33 l sadrži oko 150 kalorija.

Pivski stomak

Čuli ste za „pivski stomak“. Međutim, pivo nije uvek krivac.Osobe sa pivskim stomakom se obično loše hrane i ne vežbaju dovoljno.Previše kalorija, bilo kog porekla, za posledicu mogu da imaju „pivski stomak“.

Ipak se previše piva smatra glavnim krivcem za veliki stomak.Uz kalorije koje se unose kroz tečnost može lako da se pretera. Nemate osećaj sitosti, a čaša od 3,5dl ima 150 kalorija, tako da se kalorije lako nižu“.

Dakle, šta da radite kada vam se pije pivo ali ne biste da preterate sa kalorijama?

Preporučuje se da odaberete lajt pivo koje ima od 64 – 110 kalorija.Imajte na umu i da se od alkohola gladni i potiskuju se inhibicije pa može da vam se dogodi da, dok pijete, jedete više nego što ste planirali.

Ipak pivo u umerenim količinama je veoma dobro za zdravlje.Ispod je 12 razloga zbog kojih je dobro piti pivo

 1. Pivo pozitivno utiče na zdravlje bubrega – naučna studija sprovedena u Finskoj, od svih alkoholnih pića je izdvojila pivo, kao najbolje za zdravlje bubrega. Svaka flaša piva koju popijete smanjuje rizik od stvaranja kamena u bubregu za 40%.
 2. Pivo za dobru probavu – pivo, a pogotovo tamno pivo, sadrži do 1 grama rastvorivih vlakana u svakoj čaši. Vino, sa druge strane, ne sadrži nimalo vlakana. Vlakna igraju važnu ulogu u radu creva (manjak vlakana može izazvati poremećaje u sistemu organa za varenje, poput zatvora i dijareje).Zbog ovoga je pivo jako dobro za probavu.Kada se tamno pivo konzumira svakog dana poboljšava probavu i deluje protiv zatvora.
 3. Pivo snižava ‘loš’ holesterol– vlakna iz piva pomažu i u snižavanju LDL holesterola, takozvanog lošeg tipa holesterola.
 4. Pivo je izvor vitamina B – pivo sadrži nekoliko vitamina iz B kompleksa (B1, B2, B6 i B12). Holandsko istraživanje pokazalo je da pivopije imaju 30% više vitamina B6, od ljudi koji ne konzumiraju pivo, a u odnosu na osobe koje piju vino, imaju 2 puta više B vitamina. Pivo je dobar izvor vitamina B12, anti anemičnog faktora koji se ne nalazi u mnogo namirnica.
 5. Pivo jača kosti – jedno naučno ispitivanje iz 2009. godine donelo je zaključak da povišen nivo silicijuma u pivu doprinosi većoj gustini kostiju.
 6. Pivo leči nesanicu – laktoflavin i nikotinska kiselina, koje se nalaze u pivu, podstiču organizam da se lakše uspava.
 7. Pivo smanjuje rizik od srčanog udara – pivo je dobro za srce, osobe koje piju pivo imaju 40-60% manje šanse da dobiju srčani udar, u poređenju sa onima koji nisu pivopije.Za zdravlje srca treba piti umerene količine piva.Isto važi i za krvni pritisak.Jedna čaša piva snižava pritisak. Ali pivo u velikim količinama zbog veće količine alkohola povećava pritisak.
 8. Pivo sprečava formiranje ugrušaka – sastojci u pivu sprečavaju zgrušnjavanje krvi i tako, onemogućuju stvaranje opasnih ugrušaka u krvotoku.
 9. Pivo poboljšava pamćenje – prema nekim naučnim istraživanjima, pivopije imaju manje šanse da obole od Alchajmerove bolesti i demencije, u poređenju sa osobama koje ne piju pivo.
 10. Pivo vam olakšava da se izborite sa stesom – naučnici sa Univerziteta u Montrealu otkrili su da dve čaše piva dnevno, mogu smanjiti anksioznost i stres koji vučemo sa posla.
 11. Pivom prtiv prehlade – toplo pivo je, verovali ili ne, odličan lek za prehladu! Kada se ječam zagreje, poboljšava protok krvi (cirkulaciju) i olakšava disanje kada vam je zapušen nos. Takođe, ublažava bol u zglobovima i jača imunitet. Kako se priprema? Zagrejte flašu piva u loncu i dodajte 4 male kašikice meda.
 12. Pivo za lepu kožu – ovo je dobra vest za sve žene! Vitamini koji se nalaze u pivu regenerišu kožu i pozitivno deluju na pigmentaciju. Ovako, koža postaje gipka i nežna.

Dakle, sada kada ste se uverili koliko je pivo dobro za zdravlje, samo napred! Dva piva za pamćenje, dva za bolje varenje, jedno za gušće kosti, jedno za bubrege i ostalo za lečenje prehlade… radimo šta možemo za naše zdravlje, zar ne?

Šalimo se naravno. Ideja ovog teksta bila je da vam pokažemo koje su dobrobiti piva za zdravlje, i da podsetimo da je sve dobro kada se uzima u umerenim količinama. Dakle, bez preterivanja, uživajte u osvežavajućem pivu s vremena na vreme i zaista, učinićete nešto dobro i za svoje zdravlje.