pivski stomak kod muskaraca

Pivski stomak – da li je zaista pivo krivac?

Ispijanje piva se često povezuje sa povećanjem količine telesnog sala, posebno onog na stomaku. Ova pojava se često naziva „pivski stomak“.

Da li je pivo zaista krivac za salo na stomaku ?

U ovom članku ćemo se baviti dokazima.

Šta je pivo?

Pivo je alkoholno piće koje se pravi od žitarica, kao što su ječam, pšenica ili raž, a koje prolaze kroz proces fermentacije pomoću kvasca.

Ukus mu se obogaćuje hmeljom od koga dobija gorak ukus, čime se uravnotežuje slatki ukus usled šećera u žitaricama.

Neke vrste piva se aromatizuju voćem, biljem i začinima.

Proizvodnja piva se odvija u nekoliko faza.

pivski stomak

 1. Proizvodnja slada

Pivarski slad se dobija klijanjem pivarskog ječma. Od slada zavise ukus, punoća, boja i jačina piva.

 • čišćenje i sortiranje zrna pivarskog ječma;
 • močenje (kvašenje) ječma;
 • klijanje zrna; gde se kao poluproizvod dobija zeleni slad
 • sušenje pivarskog slada;
 • oslobađanje suvog slada od klica
 1. Pripremanje sladovine

Ekstrakcijom vrednih sastojaka slada i hmelja dobija se sladovina, odnosno nerastvorene materije u sladu se prevode u rastvorljive delovanjem enzima.

 • ekstrakcija sastojaka slada i hmelja – dobija se ekstrakt pivskog slada
 • mlevenje slada – suvom ili vlažnom meljavom
 • komljenje – proces ekstrakcije samlevenog slada vodom
 • ceđenje komine
 • kuvanje sladovine sa hmeljom, ili ohmeljenje – u ovoj fazi hmelj ispušta gorke materije
 • ceđenje i hlađenje ohmeljene sladovine
 • bistrenje sladovine – odvajanje taloga
 1. Vrenje

Vrenje je najvažniji proces u proizvodnji piva i od njega zavise kvalitet i vrsta gotovog proizvoda. Proces vrenja počinje dodavanjem pivskog kvasca u sladovinu. I proces vrenja ima nekoliko faza.

 • glavno vrenje – dolazi do fermentacije šećera u alkohol i ugljen dioksid
 • naknadno vrenje – faza u kojoj mlado pivo ulazi u završnu fazu alkoholnog vrenja
 1. Filtracija piva

Pre otpremanja na tržište pivo se filtrira da bi se odstranile čestice koje izazivaju mutnoću.

 1. Stabilizacija piva
 • koloidna stabilnost – broj dana tokom kojih se kvalitet piva ne menja – postiže se upotrebom stabilizatora koji vezuju proteinske materije i polifenole koji bi mogli da izazovu mutnoću piva
 • biološka stabilnost – postiže se pasterizacijom i služi za uništavanje mikroorganizama, odnosno kvasaca koji bi mogli da izazovu kvarenje piva.
 1. Punjenje piva

Pivo se puni u staklenu, limenu ili PET ambalažu. Procenjuje se da se oko 70% piva puni u boce, 20% u limenke i oko 10% u burad.

Jačina piva zavisi od količine alkohola koji sadrži, a meri se instrumentom koji se zove alkoholometar. Vrednosti se izražavaju u volumnim, odnosno zapreminskim procentima (%vol). Volumni procenat (%vol) predstavlja broj litara čistog, 100% alkohola, koji sadrži 100 litara pića.

Sadržaj alkohola u pivu najčešće iznosi od 4 – 6%vol. Međutim, jačina može da bude veoma slaba (0,5%vol) ali i veoma jaka (40%vol).

U glavne vrste piva spadaju svetlije ejl/pejl ejl (pale ale), staut (stout – spada u tamnije ejlove), blago (mild), pšenično pivo i najpopularnije lager pivo. Različite vrste piva su proizvodi različitih vrsta vrenja, žitarica, vremena vrenja i aroma.

Zaključak: Pivo je alkoholno piće koje se pravi od žitarica fermentisanih kvascem. Postoje brojne vrste koje se razlikuju po jačini, boji i ukusu.

Nutritivni profil piva

Nutritivne vrednosti piva se razlikuju od vrste do vrste. Međutim, u tabeli su date vrednosti za 335ml običnog piva, sa sadržajem alkohola od 4%.

kalorije153
alkohol14g
ugljeni hidrati13g
proteini2g
masti0g

 

Pivo sadrži i manje količine mikronutrijenata, uključujući natrijum, kalijum i magnezijum. Međutim, ne spada u dobre izvore ovih nutrijenata jer su potrebne velike količine piva da bi dnevne potrebe za njima bile zadovoljene.

Važno je da znate da pivo sa većim sadržajem alkohola sadrži i više kalorija. Razlog tome je da alkohol ima oko 7 kalorija po gramu.

Ova vrednost je veća nego kod ugljenih hidrata i proteina (4 kalorije po gramu) ali niža nego kod masti (9 kalorija po gramu).

Zaključak: Pivo ima visok sadržaj ugljenih hidrata i alkohola ali nizak sadržaj skoro svih drugih hranljivih materija. Broj kalorija u pivu zavisi od njegove jačine – što više alkohola, to više kalorija.

Pivo izaziva debljanje na tri načina

Smatra se da pivo može da poveća količinu sala na stomaku na brojne načine.kako ukloniti pivski stomak

U neke od njih spadaju veći unos kalorija, sprečavanje organizma da sagoreva masti i povećan unos fitoestrogenskog sadržaja u ishrani.

Navešćemo tri glavna razloga zbog koji pivo može da bude uzrok za veliki pivski stomak .

Pivo povećava unos kalorija

Po gramu, pivo sadrži podjednako kalorija kao i bezalkoholna pića. To znači da pivo ima potencijal da u vašu ishranu doda mnogo kalorija.

Neke studije pokazuju da konzumiranje alkohola može kratkoročno da pojača apetit i dovede do toga da jedete više od uobičajenog.

Štaviše, dokazano je da osobe koje piju pivo ne jedu manje zato što kroz pivo unose kalorije.

Drugim rečima, redovno konzumiranje piva može da doprinese unosu znatno većeg broja kalorija u ishrani.

Pivo može da onemogući sagorevanje masti

Konzumiranje alkohola može da spreči organizam da sagoreva masti. Do ovoga dolazi zato što organizmu prioritet postaje razlaganje alkohola umesto drugih izvora energije, uključujući i zalihe masti.

Teoretski, redovno konzumiranje alkohola iz tog razloga doprinosi povećanju mase telesnog sala.

Međutim, studije koje su se bavile ovim problemom došle su do različitih rezultata. Dugoročno, redovno konzumiranje piva u umerenim količinama od oko 500ml dnevno, po svemu sudeći, neće dovesti do povećanja telesne težine ili količine stomačnog sala.

Ipak, konzumiranje veće količine, od pomenute, i te kako može da dovede do značajnog povećanja telesne težine tokom vremena.

Pivo sadrži fitoestrogene

Za poboljšanje ukusa piva koristi se cvet hmelja.

Ova biljka je poznata po tome da sadrži velike količine fitoestrogena, biljnih jedinjenja koja u organizmu oponašaju dejstvo ženskog polnog hormona estrogena.

Zbog sadržaja fitoestrogena, smatra se da hmelj u pivu može da izazove hormonske promene kod muškaraca koje povećavaju rizik od taloženja stomačnog sala.

Međutim, i pored toga što je moguće da su muškarci koji piju pivo izloženi višim nivoima fitoestrogena, nije poznato na koji način ova biljna jedinjenja utiču na njihovu telesnu težinu ili formiranje stomačnog sala, ako uopšte i utiču.

Zaključak: Pivo može da poveća broj kalorija koje unosite i da onemogući organizmu da sagoreva masti. Uticaj fitoestrogena na stomačno salo nije jasan i nema dokaza da zbog njega nastaje pivski stomak.

Da li pivo zaista dovodi do nakupljanja stomačnog sala?

Smatra se je da stomačno salo najopasnija vrsta sala za zdravlje.pivo debljanje

Naučnici ovu vrstu sala zovu visceralna masnoća.

Visceralna masnoća je metabolički aktivna, što znači da utiče na hormone.

Ona može da promeni način na koji organizam funkcioniše i poveća rizik od nastanka bolesti poput metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i karcinoma.

Čak su i osobe sa normalnom telesnom težinom pod povećanim rizikom od nastanka zdravstvenih problema ukoliko imaju velike količine stomačnog sala.

Neke studije povezuju visok unos alkohola iz pića, kao što je pivo, sa povećanim rizikom od nakupljanja stomačnog sala.

Zapravo, jedna studija otkriva da muškarci koji piju više od tri pića dnevno imaju za 80% veće šanse da natalože više stomačnog sala od muškaraca koji piju manje.

Zanimljivo je da druge studije ukazuju da konzumiranje piva u umerenim količinama, što podrazumeva manje od 500ml dnevno, nisu izloženi ovom riziku.

Međutim, ovoj razlici doprinose i drugi faktori. Na primer, osobe koje piju umerene količine piva mogu da vode i zdraviji život, za razliku od onih koji piju više.

Većina studija pokazuje da je konzumiranje piva povezano i sa povećanjem obima struka i sa većom telesnom težinom. Ovo ukazuje na činjenicu da ispijanje piva ne usmerava težinu posebno na stomak. Ono utiče na ukupno debljanje.

Rizik od debljanja može da bude i veći kod osoba koje su već predgojazne (prekomerna težina), za razliku od osoba koje piju pivo, a imaju normalnu telesnu težinu.

Sve u svemu, smatra se da što više pijete, to je i veći rizik od povećanja telesne težine i formiranja pivskog stomaka.

Zaključak: Ispijanje velikih količina piva se povezuje sa povećanim rizikom od porasta telesne težine i formiranja stomačnog sala.Pivo u malim količinama ne izaziva pivski stomak.

Muškarci su izloženi većem riziku od žena

pivski stomak kod muskaraca

Veza između povećanja telesne težine i konzumiranja alkohola je jača kod muškaraca nego kod žena. Smatra se da je uzrok tome tendencija muškaraca da piju više od žena, približno tri puta više.

Muškarci, pored toga, imaju veću sklonost ka androidnoj distribuciji masti, što znači da masti skladište u regiji trbuha kada dobijaju na telesnoj težini.Stanje poznato kao pivski stomak.

Uz sve navedeno, muškarci su skloniji ispijanju piva od žena. Ovo može da bude važno jer pivo sadrži više kalorija od mnogih drugih izvora alkohola.

Na primer, 45ml žestokog pića sadrži oko 97 kalorija, a standardna čaša od 148ml crnog vina sadrži 125 kalorija. Standardna čaša piva od 335ml sadrži više i od jednog i od drugog – 153 kalorije.

Još jedan razlog zbog koga su muškarci izloženi većem riziku od formiranja pivskog stomaka je i dejstvo alkohola na muški polni hormon testosteron. Ispijanje alkoholnih pića dokazano snižava nivo testosterona.

Ovo je važno pomenuti jer nizak nivo testosterona može da poveća rizik od debljanja, posebno u regiji stomaka i bude uzrok za pivski stomak.

Zapravo, 52% gojaznih muškaraca imaju niži nivo testosterona od normalnog.

Istraživanje koje se bavilo ovim problemom ukazuje da muškarci imaju veće šanse da dobiju pivski stomak.

Zaključak: Muškarci uglavnom više piju od žena što za posledicu ima povećanje telesne težine. Ispijanje alkohola može da dovede do opadanja nivoa muškog polnog hormona testosterona i poveća rizik da se javi pivski stomak.

Da li i druge vrste alkohola izazivaju pojavu pivskog stomaka?

Najverovatnije je da pivo doprinosi nastanku stomačnog sala zato što sadrži više kalorija koje se dodaju ishrani.

Druge vrste alkohola, kao što su žestoka pića i vino, imaju manje kalorija od piva u standardnim dozama. To znači da je manje verovatno da će dovesti do povećanja telesne težine i pivskog stomaka.

Zanimljivo je da su neke studije povezale konzumiranje umerenih količina vina sa manjom telesnom težinom.

Uzrok ove pojave nije jasan, premda se nagoveštava da osobe koje piju vinu imaju zdraviju, uravnoteženiju ishranu, za razliku od osoba koje piju pivo i žestoka pića.

Štaviše, studije pokazuju da su količina i učestalost konzumiranja alkohola važni kada je u pitanju pivski stomak.

Zapravo, jedno od najrizičnijih ponašanja koje utiče na formiranje pivskog stomaka je opijanje. Studije pokazuju da više od 4 pića zaredom mogu da povećaju rizik od taloženja stomačnog sala, bez obzira na vrstu pića.

Pored toga, jedna studija je otkrila da osobe koje piju jedno piće dnevno imaju najmanje sala. Osobe koje inače manje piju ali konzumiraju 4 ili više pića u nekim prilikama, izložene su najvećem riziku od povećanja telesne težine.

Zaključak: Druga alkoholna pića sadrže manje kalorija od piva. Međutim, teško opijanje bilo kojim alkoholnim pićem povećava rizik od formiranja stomačnog sala.

Kako se rešiti pivskog stomaka

Najbolji načini da se oslobodite pivskog stomaka su dijeta i vežbanje.

Ako mnogo pijete, trebalo bi da razmislite o tome da smanjite količinu ili prestanete u potpunosti.

Izbegavajte opijanje ili veće količine alkohola tokom jednog ili više dana.

Nažalost, ne postoji neka savršena dijeta za skidanje stomačnog sala. Međutim, ishrana koja sadrži male količine prerađenog mesa, zaslađenih napitaka i proizvoda od rafinisanih žitarica, pokazala se dobrom za manji obim struka.

Ako pokušavate da smanjite telesnu težinu i popravite zdravlje, pređite na ishranu koja se uglavnom sastoji od neprerađenih namirnica i smanjite  unos šećera.

Vežbe imaju zadivljujuće korisno dejstvo na zdravlje i na skidanje viška kilograma pa ih to čini jednom od najboljih stvari koju možete da učinite za svoje zdravlje.

Zaključak: Najbolji način da se oslobodite pivskog stomaka je da smanjite unos alkohola, redovno vežbate i popravite način ishrane.

Nekoliko reči na kraju

Ispijanje piva može da dovede do debljanja bilo koje vrste – uključujući i stomačno salo.

Imajte na umu da što više pijete, to se izlažete većem riziku od debljanja.

Izgleda da umereno konzumiranje jednog piva dnevno (ili manje) nije povezano sa stvaranjem pivskog stomaka.

Međutim, ako pijete mnogo piva ili se redovno opijate onda ste izloženi veoma velikom riziku od formiranja stomačnog sala, kao i od pojave brojnih zdravstvenih problema.

Da biste što je moguće više umanjili rizik od debljanja, trudite se da unos alkohola ograničite na preporučene količine i vodite zdrav i aktivan život.