Povišen nivo proteina u krvi – uzrok i lečenje

Definicija

Povišen nivo proteina u krvi (hiperproteinemija) je povećana koncentracija proteina u krvotoku. Povišen nivo proteina u krvi nije neko posebno stanje ili bolest po sebi, međutim, može da bude pokazatelj da imate neko oboljenje.

Zbog povišenog nivoa proteina u krvi retko se javljaju neki znaci ili simptomi. Međutim, ponekad se ne otkrije sve dok se zbog nekog drugog razloga ili simptoma ne uradi analiza krvi.

Uzroci povišenog nivoa proteina u krvi

Mogući uzroci za visok nivo proteina u krvi spadaju:

 • poremećaj koštane srži
 • multipli mijelom (maligni tumor karakterističan po prekomernoj produkciji plazmocita i lučenju M proteina)
 • Amiloidoza je stanje kod koga dolazi do nenormalne produkcije proteina u koštanoj srži. Usled toga dolazi do nakupljanja i taloženja u organizmu, ćelijama i oko njih, supstance po imenu amiloid. Amiloid se sastoji od 90% proteina i 10% glikozaminoglikana i apolipoproteina. Protini koji sačinjavaju amiloidna vlakna su raznoliki po sastavu i poreklu ali veoma slični po svojstvima. Amiloid mogu da sačinjavaju ukupno 23 različita proteina. On se nakuplja u čitavom organizmu (sistemska amiloidoza), a može se nakupljati samo u lokalnim tkivima i organima (lokalna amiloidoza). Do ove pojave dolazi usled mutacija koje doprinose greškama u transkripciji i translaciji i njihovom transportu. Ovim stanjem su najčešće pogođeni jetra, slezina i bubrezi.
 • monoklonska gamopatija neodređenog značaja/MGUS (ćelije plazme koje nisu maligne stvaraju M proteine)
 • Upale do koji dolazi u tkivima usled bakterijskih infekcija, opekotina ili nekih bolesti poput HIV-a i AIDS-a mogu da dovedu do povišenog nivoa proteina u krvi.
 • HIV/AIDS
 • dehidracija (koja može da pokaže lažno povećanje koncentracije proteina)
 • Previše proteina u krvi se obično javlja nakon napornog treninga. Međutim, nivo proteina je privremeno povišen nakon vežbanja ali se postepeno vraća na normalne vrednosti. To je fiziološki proces i nije povezan sa bolešću.
 • Povišen nivo proteina u krvi može da se javi čak i nakon epileptičnog napada.
 • Otkazivanje bubrega i eklampsija u trudnoći su poznati uzroci hiperproteinemije.

Ishrana zasnovana na visokom unosu proteina ne izaziva visok nivo proteina u krvi.

proteini u krvi

Povišen nivo proteina u krvi nije sam po sebi bolest niti stanje. To je obično laboratorijski nalaz otkriven prilikom ispitivanja nekog određenog zdravstvenog problema ili simptoma. Na primer, premda se povišen nivo proteina javlja kod osoba koje su dehidrirane, problem je u tome što je zapravo krvna plazma zgusnutija.

Nivo nekih proteina u krvi može da bude visok usled toga što se organizam bori sa nekom infekcijom ili nekom drugom vrstom upale. Osobe koje imaju neke vrste bolesti koštane srži, kao što je multipli mijelom, mogu da imaju visok nivo proteina u krvi pre pojave bilo kakvih simptoma.

Uloga proteina

Proteini su veliki, složeni molekuli koji su od presudne važnosti za funkcionisanje ćelija i tkiva. Sintetišu se na brojnim mestima u organizmu i cirkulišu kroz krv.

Proteini imaju brojne oblike – na primer, albumin, antitela i enzimi – i imaju brojne različite funkcije:

 • pomažu organizmu u borbi protiv bolesti
 • regulišu funkcije organizma
 • gradivna su jedinica mišića
 • prenose lekove i druge supstance kroz organizam

Kada bi trebalo da se javite lekaru

Ako tokom ispitivanja vaš lekar otkrije povišen nivo proteina u krvi, može da vas pošalje na dodatne preglede i analize da bi utvrdio da li postoji uzročni problem.

Medicinski termin za povišen nivo proteina u krvi je hiperproteinemija. Kada lekar posumnja na bolest koja je povezana sa povišenim nivoom proteina u krvi, može da preporuči potpuni paket analize proteina u krvi.

Pacijentu se uzima uzorak krvi iz vene i šalje na laboratorijsku analizu.

Potpuni paket analize proteina može da odredi da li imate povišen nivo proteina u krvi. Druge, specifičnije analize mogu da utvrde odakle proteini dolaze, na primer, iz jetre ili koštane srži. Elektroforeza proteina u serumu (SPEP) je test kojim se mere pojedinačni proteini u krvi. Ovaj test može da otkrije koja specifična vrsta proteina izaziva povišen nivo u krvi. Elektroforeza se radi i u slučaju sumnje na bolest koštane srži.

Lečenje

Previše nečega nije uvek dobro jer može da stvori brojne probleme u različitim okolnostima. U tom smislu, previše proteina u krvi nije dobro za zdravlje i pored toga što su oni gradivni elementi tkiva i odgovorni za funkcionisanje organizma. Ako je nivo proteina u krvi stalno povišen, to može da bude znak nekog ozbiljnog zdravstvenog problema.

Lečenje povišenog nivoa proteina u krvi

 • Previše proteina u krvi može da bude posledica nekog oboljenja. Veoma je važno da se uzročna bolest leči da bi se nivo proteina u krvi smanjio.
 • Na neki način, konzumiranje hrane bogate vitaminom C, kao što je citrusno voće, kao i povrće, može da pomogne da se višak proteina izbaci iz krvi. Osim toga, vitamin C je koristan za organizam i na druge načine jer je antioksidant.
 • Preterano mentalno naprezanje koje može da bude uzrok pojave povišenog nivoa proteina, kontroliše se nekim tehnikama poput joge i meditacije.
 • Ako je povišen nivo protein posledica napornih treninga, stanje je privremeno i nema potrebe za lekovima jer će se nivo proteina vratiti na normalne vrednosti nakon izvesnog vremena.

Moguće posledice povišenog nivoa proteina u krvi

Previše proteina u krvi predstavlja preveliko opterećenje za bubrege koji je filtriraju. Kada u krvi ima previše proteina i to u dužem periodu, može da dođe do formiranja kamena u bubregu.

Konstipacija, trnci u rukama i nogama, izuzetno jak umor, promena izgleda kože itd., su neke od posledica povišenog nivoa proteina u krvi. Ovo navedeno su i simptomi amiloidoze.

Usled povišenog nivoa proteina u krvi može da dođe i do pojave osteoporoze.