gajenje avokada u saksiji

Sadnja i uzgoj avokada iz koštice u 10 koraka

Avokado je izuzetno ukusno voće. Bogato je nutrijentima i ukusom, a može se gajiti u većoj saksiji kod kuće. Sledeći put kada budete seckali avokado za salatu, sačuvajte košticu za uzgoj avokada. Iznenađujuće je koliko je lako uzgajati avokado, a ovo može biti i odličan školski projekat. U daljem tekstu ćemo objasniti kako gajiti avokado u saksiji.

Prvi korak: uzmite košticu

Počećete tako što ćete pažljivo uzeti košticu iz ploda avokada, pazeći da je ne oštetite, a zatim je oprati od mesa voćke (najbolje je potopiti semenku u vodu nekoliko minuta, a zatim prstima ukloniti ostatke voća). Dobro pazite da sa koštice ne uklonite smeđu kožicu, jer je to omotač semenke.

Drugi korak: odredite koji kraj je „gornji“, a koji „donji“

Neke koštice avokada su blago duguljaste, a druge gotovo savršene lopte, ali svaka semenka avokada ima „donji deo“, odakle raste koren, i „gornji deo“, odakle će nicati klice. Blago zašiljeni deo je „gornji“, a blago ravan je „donji“. Da bi sadnja avokada bila pravilna, stavite donji deo u vodu – a zbog toga je vrlo važno videti koji deo je gornji, a koji donji, pre nego što izbockate košticu čačkalicama.

Treći korak: ubodite tri čačkalice u košticu

Uzmite tri-četiri čačkalice i ubodite ih u košticu avokada po blagim uglom, kako bi služile kao „skele“, jer ćete potopiti ovu košticu donjim delom u vodu. Zbog toga je važno da čačkalice budu čvrste.

avokado uzgoj u saksiji

Četvrti korak: stavite košticu avokada dopola u vodu

…i malu posudu s vodom stavite na prozor gde ima mnogo sunca. Dobro bi bilo staviti ovu košticu u staklenu posudu kako biste videli kada korenje počne da raste, kao i kada treba da promenite vodu. Najbolje je menjati vodu svakog dana, mada možete to raditi i na nekoliko dana. Voda se redovno menja kako bi se sprečio razvoj gljivica i bakterija na semenu avokada.

sadnja avokada iz kostice

Peti korak: čekajte da semenka proklija

Neka uputstva navode da je potrebno 2-4 nedelje da bi semenka proklijala, mada je moguće da će taj proces potrajati i 8 nedelja, pa je zato potrebno da budete strpljivi. Klijanje će izgledati ovako:

  1. Vrh semenke će se osušiti, ispucati, a spoljna smeđa ljuska će spasti
  2. Pukotina će se proširiti sve do donjeg dela semenke i kroz pukotinu na dnu će se pojaviti mala klica
  3. Klica će rasti sve više i više (i granati se)

avokado uzgoj u srbiji

Šesti korak: posadite biljku kad naraste oko 15 centimetara

Kada novoiznikla biljka poraste preko 15 centimetara, skratite je na oko 10 centimetara kako bi bolje rasla. Kada opet dostigne 15 centimetara, posadite je u veću saksiju sa nađubrenom zemljom i ostavite polovinu semenke izloženu. Stavite saksiju na sunčano mesto. Avokado „voli“ sunce – za uspešan uzgoj avokada važi pravilo što više sunca to bolje.

avokado uzgajanje

Sedmi korak: zalivajte i gledajte kako raste

Često i obilno zalivajte svoj avokado. Zemlja bi uvek trebala da bude vlažna, ali ne previše. Ako lišće počne da žuti to znači da ima previše vode – sačekajte nekoliko dana do sledećeg zalivanja.

Osmi korak: secite suvišne listove kako bi biljka bujala

Kada biljka bude visoka 30 centimetara, posecite listove sa vrha. Tako će biljka više rasti u širinu, imati više lišća i ličini na žbun. Svaki put kada biljka naraste još 15 centimetara, odsecite lišće sa vrha.Ovo je važno za uzgoj avokada u saksiji jer će ako se ne reže avokado izrasti do plafona na tankom stablu.

gajenje avokada u kuci

Deveti korak: problemi sa biljkom

Može se desiti da biljku napadnu biljne vaši koje jdu lišće. Najbolji način da ih se otarasite jeste obično prskanje biljke crevom ili pod mlazom vode. Kada sperete biljne vaši, isprskajte biljku mešavinom voda i uljem neema. To će sprečiti biljne vaši da se vrate. Na svakih 4-5 dana proverite biljku i prskajte je ovom mešavinom kada je potrebno.

Deseti korak: kako prezimiti?

Mlade biljke avokada leti možete izneti napolje, ali čim temperatura padne ispod 8°C unesite biljku unutra.

Da li će moj avokado ikad imati plodove?

Teško je reći. Ponekad avokado počne da daje plodove posle 3-4 godine, nekad mu je potrebno 15 godina, a neke biljke uopšte ne daju plod. Zato je za uspešan uzgoj najbolje imati više biljaka avokada zbog oprašivanja. I ako biljka počne da rađa, ne očekujte plodove kakav je bio onaj iz kog ste izvadili seme. Avokado koji možete kupiti u prodavnici raste u kontrolisanim uslovima, dok se prirodni avokado uvek znatno razlikuje od svog „roditelja“.