srecni bambus nega

Srećni bambus: simbolično značenje, uzgoj i saveti za negu

Srećni bambus je postao vrlo popularna biljka, od kada je Feng šui postao popularan, 90-ih godina.Održavanje srećnog bambusa nije komplikovano ali je ove biljke prilično teško održati, ako im nešto ne prija, jer jako brzo mogu da uvenu.

Srećni bambus dolazi iz porodice Dracaena, i poznat je po izdržljivosti, i sličnosti sa pravim bambusom.On ima posebno značenje i nije samo ukrasna biljka. Po Feng šuiju, veruje se da ovaj bambus može doneti sreću, prosperitet i bogatstvo. Zato je srećni bambus toliko omiljena sobna biljka, koju možete naći u kancelarijama, salonima, stanovima i slično. Ali, da bi njegov ‘či’ bio efektan, srećni bambus treba da dobijete kao poklon, a ne da ga kupite sami.

Uzgoj srećnog bambusa

Uprkos imenu, srećni bambus zapravo uopšte nije bambus. To je u stvari, jedan istrajni član porodice ljiljana, koji raste u tamnim, tropskim šumama Afrike i jugoistočne Azije. Ali, oni koji se koriste za dekoraciju unutrašnjih prostora, uvoze se iz Kine i Tajvana, gde je rasprostranjen profesionalni uzgoj srećnog bambusa.

Lepe biljke srećnog bambusa, koje imaju vijugave stabljike i mnoge detalje, dizajnirane su tako da bi im se povećala cena, ali i vrednost. Ova biljka se može držati u vodi, ili se posaditi u zemlju. Ukoliko je zasadite, morate voditi računa o tome da zemlja bude stalno vlažna. Što ne znači naravno, da od nje napravite blato.

srecni bambus uzgoj

Zašto se smatra da ova biljka donosi sreću?

Srećni bambus se dovodi u vezu sa istočnjačkim praktikovanjem Feng šuija. Veruje se da je ova biljka savršen primer napredovanja vode i drveta. Ponekad se na bambus dodaje crvena trakica, koja bi trebala da podstakne pozitivan protik či energije u sobi. Smatra se da srećni bambus širi umirujuće vibracije.

Koje je značenje u broju stabljika?

Da li ste znali da prema drevnoj kineskoj tradiciji, broj stabljika bambusa određuje koliko ćete sreće imati u životu?

2 stabljike: sreća u ljubavi

3 stabljike: sreća, uspeh i dugovečnost

5 sabljika: bogatstvo

6 stabljika: mir, harmonija

7 stabljika: dobro zdravlje

8 stabljika: prosperitet

9 stabljika: dobra sudbina

10 stabljika: osećaj celine

21 stabljika: blagoslovenost

Kao što ste primetili, srećni bambus sa 4 stabljike se izbegava, i to po svaku cenu, pošto se u Feng šuiju smatra da privlači nesreću, ili da budemo precizniji, smrt.

srecni bambus odrzavanje

Srećni bambus uzgoj i nega

 • Ako na biljci primetite žutu stabljiku, uklonite je celu, kako ne bi oštetila druge, zelene stabljike. Ovo se odnosi i na tamni koren koji propada i na žuto lišće.
 • Srećnom bambusu je potrebno puno vode, kako bi mogao da raste. Nemojte koristiti vodu koja je hlorisana, jer će od toga uvenuti.
 • Kako biste bili sigurni da u vodi koju koristite za zalivanje nema hemikalija, pustite vodu iz slavine, napunite flašu i ostavite je otvorenu 24 sata, kako bi hemikalije isparile.
 • Menjajte vodu u kojoj držite biljku barem jednom nedeljno.
 • Ako imate akvarijum kod kuće, stavite bambus u njega. Mikroorganizmi koji se nalaze u vodi iz akvarijuma, prijaju srećnom bambusu.
 • Rastu srećnog bambusa, proizvodnji hlorofila i opštem razvoju biljke, doprinosi i svetlost. Pošto u prirodi, ova biljka raste u debelom hladu u prašumama ekvatorskih delova Afrike, direktno izlaganje suncu je suviše jako za nju.
 • Stavite bambus u sobu koja nema prirodno osvetljenje. Na svaka 3-4 dana, premeštajte bambus, kako bi dobio doboljno sunčeve svetlosti.
 • Srećnom bambusu su potrebne hranljive materije da bi rastao. Kada mu menjate vodu, dodajte par kapi hrane za akvarijumske biljke (bambusu je potrebno stvarno malo podsticaja, dovoljna je samo desetina od doze koja je preporučljiva za obične biljke). Radite ovo na svaka dva meseca, jer se previše hrane može obiti o glavu.
 • Ako se bakterije razmnože, i deluje da biljka brzo vene, dodajte 1-2 kapi antibakterijskog rastvora u vodu. Nemojte sipati više od toga.
 • Ukoliko u vazu stavite kamenčiće i druge ukrase, morate ih održavati čistima.
 • Srećni bambus držite na mestu na kom ne mogu da ga dohvate deca i ljubimci. Ako se proguta, lišće bambusa može biti blago otrovno.
 • Nemojte držati biljku blizu veštačkih izvora toplote, poput radijatora, klima uređaja i grejalica.
 • Srećni bambus najbolje uspeva na sobnoj temperaturi. Uz vruće ili hladno vreme, kao i nagle promene, ne može da opstane.

Iako srećni bambus može dugo da preživi, potrebna mu je pravilna nega, kako bi zdravo rastao i privlačio dobar či. Zdrav srećni bambus ima beli koren, bez pegica, čvrste stabljike i bujne, zelene listove. Ako osetite da ispušta neki neprijatan miris, znači da nešto nije u redu. Srećni bambus može da uspe samo u čistom okruženju, bez bakterija i algi.