Upala tetiva (tendinitis) – simptomi, uzroci i lečenje

Tendinitis (zapaljenje tetive) – simptomi, uzroci i lečenje

Tendinitis je upala tetiva. Tendinitis je oblik tendinopatije – bolesti tetiva. Tendinoza je slična tendinitisu ali je lečenje različito. Tendinitis se odnosi na veće akutne (iznenadne, kratkoročne) povrede koje prati upala.

Obično se tendinitis odnosi na deo tela kojim je zahvaćena upala, na primer, tendinitis Ahilove tetive, ili patelarni tendinitis koji zahvata patelarnu tetivu (skakačko koleno). Upala tetiva može da se javi i na drugim delovima tela, uključujući lakat, ručni zglob, prst ili butinu. Izaziva je preopterećenje tetive ili povreda, što može da se dogodi tokom sportskih aktivnosti.

Upala tetiva pogađa osobe bilo koje starosne dobi, mada je češći kod odraslih osoba koje se intenzivno bave sportom. I starije osobe su podložne tendinitisu jer tetive gube elastičnost i postaju slabije sa godinama.

upala tetiva simptomi

U neke od uobičajenih termina povezanih sa tendinitisom spadaju:

 • golferski lakat
 • skakačko koleno
 • bacačko rame
 • plivačko rame
 • teniski lakat

Šta su tetive ?

Tetiva je tkivo koje vezuje mišić za kost. Ona je fleksibilna, jaka i vlaknasta i može da izdrži napinjanje. Ligamenti se pružaju od kosti do kosti u zglobu, dok se tetiva pruža od mišića do kosti. Tetive i mišići sadejstvuju i mogu da vrše samo silu vuče. Premda su tetive i ligamenti jaki i vlaknasti, smatraju se mekim tkivom, zbog razlikovanja od kostiju i hrskavice.

Latinska reč tendere i grčka reč teinein znače „istezati“.

Tetive pod upalom (tendinitisom) imaju veću šansu za pucanje. Ako je omotače tetiva zahvatila upala, a ne same tetive, oboljenje se zove tendosinovitis. Tendinitis i tendosinovitis mogu da se jave istovremeno.

Upala tetiva simptomi

Simptomi upale tetiva su ono što pacijent oseća i na šta se žali, dok su znakovi nešto što opažaju druge osobe, kao što je lekar. Na primer, bol može da bude simptom, a osip može da bude znak.

Simptomi upale tetiva se obično javljaju na mestu gde se tetiva spaja sa kosti i obično uključuju:

 • bol – ako se zahvaćena regija pomera, bol se pojačava
 • osećaj da tetiva krcka ili struže pri kretanju, osećaj koji se češće javlja prilikom pregleda
 • oticanje zahvaćene regije
 • zahvaćena regija može da bude crvena i vruća
 • duž tetive se formira izraslina

Ako je došlo do pucanja (cepanja) procep može da se oseti duž tetive, a kretanje će biti veoma teško.

Upala tetiva uzroci

Upala tetiva je oboljenje koje se najčešće javlja usled određenog ponavljajućeg pokreta tokom dužeg vremena. Može da bude izazvan iznenadnom povredom. U većini slučajeva, upala tetiva se javlja kod osoba čije zanimanje ili hobi podrazumeva ponavljajuće pokrete čime se pogoršava stanje tetiva.

Poderotina tetive izazvana povredom može da izazove otok (upalu).

Faktori rizika za nastanak tendinitisa

Faktor rizika je nešto što povećava verovatnoću za nastanak stanja ili oboljenja. Na primer, gojaznost znatno povećava rizik za nastanak dijabetesa tipa 2. Prema tome, gojaznost je faktor rizika za nastanak dijabetesa tipa 2.

 • StarostKako starimo tetive postaju manje fleksibilne i podložnije povredama.
 • Neka zanimanja – Ako zanimanje podrazumeva neke od navedenih zadataka, rizik za nastanak tendinitisa se povećava:
  • ponavljajući pokreti
  • nezgodni položaji
  • često posezanje za teretom iznad glave
  • vibracije
  • veliki napor
 • Sport – Osobe koje se redovno bave nekim sportovima, imaju veće šanse za nastanak tendinitisa, posebno ako su to sportovi koji zahtevaju ponavljajuće pokrete:
  • trčanje
  • tenis
  • plivanje
  • košarka
  • golf
  • kuglanje
  • bejzbol
 • Dijabetes – Osobe koje boluju od dijabetesa imaju veći rizik za nastanak tendinitisa. Stručnjaci još nisu utvrdili razlog.
 • Reumatoidni artritis – Osobe sa reumatoidnim artritisom su izložene većem riziku od tendosinovitisa (upale omotača tetive)

Dijagnostikovanje tendinitisa

upalu tetive može da dijagnostikuje lekar opšte prakse na osnovu simptoma pacijenta i fiziološkog pregleda (isto važi i za tendosinovitis). Pri pokušaju pomeranja tetive može da se čuje krckanje; do ovoga dolazi usled zadebljanja ovojnica tetive.

Rendgenski snimak može da pokaže naslage kalcijuma oko tetive i pomogne u određivanju dijagnoze.

Snimanja, kao što su ultrazvuk ili magnetna rezonanca, mogu da otkriju otoke ovojnica tetive.

Upala Ahilove tetive

Upala Ahilove tetive je česta sportska povreda – uzrok može da bude neodgovarajuća obuća ili obuća koja nepravilno podupire gležanj. Ahilova tetiva se nalazi između pete i mišića lista.Upala Ahilove tetive je mnogi češća kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom.

Tendinitis supraspinatusa

Kod tendinitisa supraspinatusa, tetiva oko vrha ramenog zgloba postaje upaljena i izaziva bol pri pokretanju ruke (posebno pri podizanju). Neki pacijenti osećaju bol dok leže na zahvaćenom ramenu tokom sna. Ako su i druge tetive u istoj regiji zahvaćene upalom onda pacijent ima sindrom rotatorne manžetne.

Teniski lakat/golferski lakat

Uobičajeni simptomi teniskog/golferskog ramena (lateralnog epikondilitisa) je bol na bočnoj strani lakta.

Medijalni epikondilitis je bol u središnjem delu lakta i češći je kod golfera. Bol je akutan prilikom podizanja ruke na silu. Bol se ponekad širi nadole ka ručnom zglobu.

De Kervenov stenozni tendosinovitis (De Kervenov sindrom, ili „praljina šaka“)

Ovojnica oko tetive palca (između palca i ručnog zgloba) postaje upaljena. Zadebljala ovojnica, kao i oticanje u zahvaćenoj regiji izazivaju bol prilikom pomeranja palca.

Tendinitis domalog prsta/palca („prst na oprugu“)

Prilikom opružanja, prst škljoca; postaje ukočen u savijenom položaju jer je ovojnica tetive dlana zadebljana i upaljena. Ponekad se duž tetive pojavljuje izraslina.

Upala tetiva lečenje

Lečenje upale tetiva je usmereno na ublažavanje bola i upale. U mnogim sličajevima su mirovanje, ledene obloge na zahvaćenoj površini i lekovi protiv bolova, sve što je pacijentu potrebno. Simptomi upale tetiva mogu da traju od nekoliko dana do nekoliko nedelja ili meseci.

Mirovanje

Pacijent mora da obustavi aktivnost koja je izazvala tendinitis, na primer, neke sportske aktivnosti, a ponekad čak i kucanje na tastaturi. Ako nije moguće u potpunosti obustaviti ove aktivnosti, potrebno ih je znatno smanjiti jer će se tako sprečiti nastanak komplikacija. Da bi upala tetive prestala, zahvaćena regija mora da bude u stanju mirovanja. Bandaža, udlage ili proteza mogu da ograniče pomeranje. Kod ozbiljnih slučajeva upala tetiva je ponekad potrebno mirovanje u gipsu.

Toplo-hladno

Pakovanje sa ledom ili topli peškir mogu da ublaže bol u zahvaćenoj regiji. Važno je da znate da led ne smete da stavljate direktno na kožu – umotajte ga u peškir ili u apoteci nabavite pakovanje za ledene obloge.

Analgetici

Ibuprofen i drugi nesteroidni antiinflamatori pomažu kod bolova usled tendosinovitisa. Ako patite od astme, bolesti bubrega ili jetre, ne uzimajte nesteroidne antiinflamatore bez dozvole lekara. Nekim pacijentima pomaže paracetamol.

Injekcije kortikosteroida

Ubrizgavanje steroida oko zahvaćene tetive ili u ovojnicu tetive može da ublaži simptome. Međutim, često ubrizgavanje injekcija može da oslabi tetivu i znatno poveća rizik od pucanja.

Fizikalna terapija

Fizioterapeut može da pokreće ili masira zahvaćenu regiju i obezbedi olakšanje i ubrza isceljenje. Program posebnih vežbi je dizajniran za razgibavanje i jačanje zahvaćene tetive i mišića.

Terapija udarnim talasima ili operacija

Ako je u pitanju kalcifikujući tendinitis (naslage kalcijuma oko tetive), terapija vantelesnim udarnim talasima (ESTW) može da pomogne kod upornih slučajeva. Udarni talasi se propuštaju kroz kožu, a naslage kalcijuma se lome. Naslage mogu da se uklone i hirurškim putem.

Moguće komplikacije tendinitisa

Nelečena ili nepravilno lečena upala tetiva može veoma lako da dovede do pucanja tetive. Pucanje (ruptura) tetive je mnogo ozbiljniji problem koji često zahteva operaciju.

Prevencija tendinitisa

Vežbe

Vežbe koje su posebno osmišljene za jačanje mišića oko tetive, mogu da spreče njegovu ponovnu pojavu. Za ove vežbe jačanja i razgibavanja morate da se obratite stručnom licu (npr. fizioterapeutu).

Istezanje i hlađenje

Osobe koje se bave sportom moraju pre treninga da se dobro zagreju i razgibaju. Hlađenje i razgibavanje nakon treninga mogu da spreče nastanak upala tetiva.

Ponavljajući pokreti

Ponavljajući pokreti mogu znatno da povećaju rizik za nastanak upale tetiva ili njegovo ponavljanje. Izbegavanje, ili bar redovne pauze, smanjuju rizik. Osobe čije zanimanje zahteva ponavljajuće pokrete koji su faktor rizika za nastanak tendinitisa,  trebalo bi da razgovaraju sa poslodavcem o merama preventive.

[icegram campaigns=”8788″]