Začin kumin za mršavljenje i kao lek upotreba (kumin u prahu i jogurt)

Lekovita svojstva kumina

U lekovita svojstva kumina spada njegova sposobnost da pomaže pri varenju, jača imunitet i leči mnoga oboljenja i poremećaje poput astme, bronhitisa i drugih disajnih problema, prehladu, anemiju, nesanicu, čir, hemoroide, probleme sa kožom i rak.

Kumin začin, čiji je latinski naziv Cuminum Cyminum, pripada porodici Apiaceae i najviše se koristi kao začin na Indijskom području, kao i u Aziji, Africi i Južnoj Americi. Oni koji misle da su začini loši po zdravlje treba da znaju da kumin može biti dobar za lečenje mnogih bolesti, i da se smatra da jača imunitet i sasmim tim, pozitivno utiče na zdravlje u skaldu sa najnovijim naučim otkrićima sve više se koristi za mršavljenje. U ovom tekstu istražićemoza šta je kumin dobar.

Kumin ili kim

Iako su kumin i kim skoro identični po izgledu nije u pitanju isti začin.Mnoge ova sličnost dovodi u zabludu ali kumin Cuminum Cyminum nije isti što i kim Carum carvi.

kumin u prahu za mrsavljenje

Kumin za mršavljenje

Kim je popularan kao pomoćno sredstvo za mršavljenje ali za skidanje kilograma može da se koristi i kumin koji ima slično dejstvo na probavu i ubrzanje metabolizma.

Kumin za mršavljenje se može koristiti na više načina.Kao začin u prahu koji se obično meša sa jogurtom ili medom ili kao čaj pri čemu se kuva nemleveni začin.

Kumin i jogurt

Kumin u prahu za mršavljenje daje vidljive rezultate već nakon dve nedelje upotrebe a smeša se jednostavno priprema.U 150 ml jogurta se doda jedna kašičica kumina, dobro izmeša i pojede pre obroka.Nekima kumin i jogurt nemaju baš najbolji ukus ali sa za vitku liniju vredi žrtvovati.

Zamena za mešavinu jogurt i kumin je smeša sa medom.U šolju vode dodajte jednu kašičicu kumina u prahu i jednu kašičicu meda, dobro promešajte i pijte svakog dana pre obroka.Kumin možete dodati u mnoga jela npr. u supu kako bi podstakli mršavljenje.

Ako vas zanima brzo mršavljenje pored toga što ćete pojesti kumin i jogurt pre ručka, dan započnite čajem od kumina.Semenke kumina (dve supene kašike) potopite u hladnu vodu i ostavite da odstoje tokom noći.Ujutru prokuvajte kratko i popijte jednu šolju ovog čaja na prazan stomak.

Iako je mešavina kumin i jogurt najpopularnija postoji još efikasniji recept u kome se koristi začin kumin za mršavljenje.

Narendajte malo đumbira i jednu šargarepu, kuvajte dok šargarepa ne omekša.Kad se prohladi dodajte limunov sok od pola limuna i jednu kašičicu kumina u prahu.Pojedite svakog dana pre večere.

Kumin u prahu upotreba, cena i gde kupiti

Upotreba kumina je rasprostranjena u mnogim kuhinjama sveta, možete da napravite eksperimente tako što ćete ga dodati u supu ili jelo sa mesom.Preporučuje se upotreba kumina pri kuvanju jela sa mahunarkama jer smanjuje nadimanje i pojavu gasova.Kumin u prahu možete kupiti u svim bolje snabdevenim marketima i u prodavnicama zdrave hrane.Cena kumina u prahu je oko 300 din za 100 grama.

Začin kumin kao lek

Lekovita svojstva kumina

Kumin začin za probavu: kumin je izuzetno dobar za varenje i rešavanje mnogih problema digestivnog sistema. Aroma kumina, koja potiče od aromatičnog organskog jedinjenja Cuminaldehyde, je glavni sastojak esencijalnog ulja kumina, koje aktivira pljuvačne žlezde u ustima i tako utiče na primarno varenje hrane. Sledeće jedinjenje koje se nalazi u kuminu, timol, stimuliše žlezde koje luče kiselinu, žuč i enzime za varenje u stomaku i crevima.Ovaj začin je odličan lek za brojne stomačne probleme. Kumin pored svega toga, utiče na smanjenje gasova u stomaku, što još poboljšava varenje i apetit. Ako vas boli stomak, uzmite kumin sa toplom vodom i rešićete sve probleme, zahvaljujući njegovim esencijalnim uljima, magnezijumu i natrijumu.

Hemoroidi: glavni uzrok hemoroida je loše varenje i zatvor, zajedno sa infekcijama koje se mogu razviti u ranu u analnom traktu, koje takođe izaziva zatvor. Kumin ima puno vlakana, stimuliše creva, ima antigljivična i antimikrobska svojstva, esencijalna ulja koja se sastoje od kuminaldehida i pirazina, pa deluje kao prirodan laksativ. Dodajte kumin u ishranu i ubrzaćete proces zaceljenja rana, oporavka od infekcija u sistemu organa za izlučivanje, i varenje. Što znači da će vam puno pomoći kod simptoma i uzročnika hemoroida.

Dijabetes: iako su naučna istraživanja još uvek u toku, prvi rezultati pokazuju da začin kumin, zajedno sa nekim drugim začinima, može sprečiti šećernu bolest smanjivanjem šansi od hipoglikemije. Životinje na kojima su obavljani testovi su imale pad hipoglikemije kada su u ishrani imale semenke kumina. Takođe, pokazao se porast glukosurije, stanja u kom urin sadrži previpe glukoze, što za rezultat ima hipoglikemiju i dijabetes. Ispitivanja sa dobrovoljcima su u toku, ali prvi izveštaji nagoveštavaju da kumin može biti moćan u brobi protiv šećerne bolesti!

Nesanica: ovo je vrlo neobično svojstvo kumina. On deluje kao stimulans, a u isto vreme i opušta. Ovo svojstvo se ne može pripisati samo jednom sastojku kumina, baš kao ni što se insomnija ne može vezati samo za jedan uzrok. Istraživanja nam govore da uzimanje vitamina (pogotovo onih iz B kompleksa) i dobro varenje, utiču na dobar san. Što je od pomoći, kod oba faktora. Neke komponente esencijalnog ulja kumina su po prirodni hipnotička i imaju umirujući efekat, što nam pomaže da se rešimo stresa i anksioznosti, faktora koji često izazivaju nesanicu.

Problemi sa disanjem, astma i bronhitis: kofein (koji ima stimulišuće dejstvo) i bogato aromatično esencijalno ulje (koje deluje kao sredstvo za dezinfekciju) čine kumin idealnim za otčepljenje disajnih puteva, razgrađivanje nakupljene sluzi u respiratornom traktu i izbacivanje putem kijanja ili kašljanja. Eliminacijom velike količine sekreta, sprečava se dodatno taloženje i organizam je na putu izlečenja.

Prehlada: prehlada je obično, virusna infekcija koja napada naš organizam kada nam imuni sistem oslabi ili zakaže. I u ovom slučaju, esencijalna ulja deluju kao sredstvo za dezinfekciju i pomažu telu da se izbori sa virusom koji izaziva prehladu. Kumin isušuje višak sluzi i tako u ovom slučaju, sprečava nastanak kašlja. Kumin sadrži gvožđe i C vitamin, elemente koji su neophodni za zdrav imuni sistem, što zauzvrat sprečava prodiranje infekcija. Vitamin C je prirodan antioksidant, što je takođe dobro jer sam po sebi čini odbranu od mnogih infekcija i toksina.

Kumin za dojilje: ovaj začin u sebi ima puno gvožđa, što je važno za majke koje doje, žene koje su u drugom stanju ili imaju menstruaciju, pošto je njima gvožđe najpotrebnije. Zahvaljujući timolu koji pojačava lučenje u žlezdama utiče i na mlečnu žlezdu, pa kumin olakšava i pojačava lučenje mleka kod dojilja. A ukoliko ga uzimate sa medom, kumin može biti još bolji! Ovaj začin sadrži iznenađujuće mnogo kalcijuma (oko 900 miligrama u 100 grama), tj. zadovoljava oko 90% dnevnih potreba organizma za ovim mineralom. Kalcijum je važan sastojak mleka, pa eto još jednog razloga zbog kog je kumin dobar za majke koje doje.

Anemija: kao što je već rečeno, začin kumin sadrži puno gvožđa, više od 66 miligrama na 100 grama, što je pet puta više od doze koja nam je potrebna. Gvožđe je glavni sastojak hemoglobina u crvenim krvnim zrncima. Hemoglobin je taj koji prenosi kiseonik u sve ćelije u organizmu i kad njega imamo manje nego što bi trebalo, nastaje anemija. Dakle, ukoliko ste malokrvni, dodajte kumin u svoju svakodnevnu ishranu i izbegnite simptome anemije kao što su umor, anksioznost, opadanje kognitivnih funkcija, i problemi sa varenjem.

Koncentracija i kognitivne funkcije: pored toga što ima brojna lekovita svojstva kumin začin je dobar i za poboljšanje koncentracije.Količina gvožđa koja se nalazi u kuminu povećaće proizvodnju hemoglobina i sprečiće anemiju, ali, povećan protok krvi je koristan i za druge stvari. Kada imate dobru cirkulaciju, dovoljne količine kiseonika stižu do svih organa i mozga, zbog čega celo telo optimalno funkcioniše. Dovoljne količine kiseonika u mozgu povećavaju kognitivne performanse i smanjuju mogućnost od pojave poremećaja poput Alchajmerove bolesti i demencije. Za druge organe, povećana prokrvljenost pospešuje njihov rad i ubrzava metabolizam, što jača zdravlje, snagu i sprečava preveremeno starenje.

Problemi sa kožom: skoro svi znaju da je E vitamin dobar za kožu i sprečavanje prevremenih znakova starosti. On je taj koji kožu čini mladom i sjajnom. Ovo je vitamin kog ima u izobilju u kuminu. Esencijalna ulja koja se nalaze u kuminu imaju antigljivična svojstva i deluju kao sredstva za dezinfekciju, što sprečava mikrobe i gljivične infekcije da utiču na kožu. No, nisu svi problemi sa kožom samo infekcije, neki su jednostavno, rezultat starenja. Vitamin E se ponaša kao antioksidant i bori se protiv slobodnih radikala koji napadaju kožu, i izazivaju bore, pege i viseću kožu. Ovo svojstvo, u kombinaciji sa antibakterijskim dejstvima kumina, čini kožu lepom i zdravom, čak i u poznim godinama.

Čir: pojava čira je znak da u organizmu postoji puno nakupljenih toksina i stranih tela poput mikroba. U tom slučaju, kumin može biti od velike pomoći. Osobe koje redovno konzumiraju kumin imaju značajno manje prisustvo čireva, bubuljica, osipa i drugih znakova nakupljanja toksina. Komponente kumina kao što su kuminaldehid, timol i fosfor su dobri za detoksikaciju i oni redovno uklanjaju otrove iz tela. Zdrav način za izbacivanje toksina iz organizma je putem sistema organa za izlučivanje, a ne pojavom čireva.

Imunitet: kao što je već rečeno, gvožđe, esencijalna ulja, C vitamin i A vitamin koji se nalaze u kuminu, jačaju imuni sistem na mnoge načine. Vitamin C je jedan od najmoćnijih antioksidanata koje imamo, koji uz sve što radi, i stimuliše rad belih krvnih zrnaca. Kao antioksidant, C vitamin se bori protiv razornih efekata slobodnijh radikala, opasnog nusproizvoda ćelijskog metabolizma. Oni se konstantno stvaraju u telu, pa se istim tempom moraju i uništavati. Antioksidanti neutrališu slobodne radikale koji mogu izazvati mnoga oboljenja, uključujući kardiovaskularne bolesti i rak.

Rak: kumin sam po sebi ima hemopreventivna svojstva, ubrzava lučenje enzima iz žlezda, koji deluju antikancerogeno i detoksikuju organizam. Osim toga, sadrži antioksidante poput C vitamina i vitamina A, kao i esencijalna ulja. Antioksidanti imaju antikancerogena svojstva, a ovi koji se nalaze u kuminu su posebno dobri u prevenciji raka debelog creva.

Druge dobrobiti: šta još? Kumin je dobar za lečenje nekih bolesti bubrega, ujeda i uboda insekata, a može poboljšati i pamćenje. Kada znate sve ovo, kako ga možete odbiti? Dodajte malo kumina u svoju ishranu, što pre.