10 fantastičnih svojstava limunove kore

10 fantastičnih svojstava limunove kore

Nema nas mnogo koji znamo koliko je limunova kora dobra za zdravlje i kakva je njena hranljiva vrednost. Dakle, pre nego što bacite limunovu koru pošto ste iscedili sok ili ga stavili u salatu, dva puta razmislite jer je kora limina veoma korisna.

Dobra svojstva limunove kore

Pogledajmo za šta je sve limunova kora dobra:

1. Popravlja zdravlje kostiju

Kora limuna popravlja zdravlje kostiju. Sadrži velike količine kalcijuma i vitamina C koji pomažu održavanju i popravljanju zdravlja kostiju.  Kora limuna sprečava pojavu bolesti kostiju kao što su reumatoidni artritis i zapaljenski reumatizam.

2. Leči oksidativni stres

Kora limuna je korisna za smanjenje oksidativnog stresa. Ona sadrži velike količine citrusnih bioflavonoida koji su moćan izvor za smanjenje oksidativnog stresa tela.

3. Uništava toksine

U našem telu postoje toksični elementi koji ne samo da nas čine slabijim, već i povećavaju zavisnost od alkoholnih pića i štetnih namirnica. Kora limuna, zbog citrusnih bioflavonoida, pomaže pri uništavanju ovih toksičnih elementa u telu.

4. Bori se protiv karcinoma

Malo je poznato da se kora limuna koristi kod prevencije i lečenja karcinoma. Sadrži salvestrol Q40 i limonelu koje pomažu da se izborimo sa ćelijama raka prisutnim u telu.

5. Smanjuje holesterol

Korisna je i za smanjenje nivoa holesterola što utiče na očuvanje zdravlja srca. Za to je zaslužan polifenol flavonoid koji se nalazi u kori limuna.

6. Sprečava pojavu srčanih oboljenja

Kalijum, koga ima u kori limuna, pomaže održavanju dobrog krvnog pritiska. A osim toga, limunova kora pomaže u sprečavanju pojave bolesti srca, infarkta i dijabetesa.

7. Održava zdravlje i higijenu usta

Kora limuna je odlična za zdravlje i higijenu usta. Nedostatak vitamina C dovodi do problema sa zubima kao što su krvarenje desni, skorbut i gingivitis. Kora limuna je bogata limunskom kiselinom koja je dobra kod nedostatka vitamina C i korisna pri lečenju ovih poznatih problema sa zubima i desnima.

8. Pospešuje mršavljenje

Limunova kora pospešuje gubitak težine. Sadrži komponentu koja se zove pektin, a on pospešuje mršavljenje.

9. Bori se sa problemima sa kožom

Limunova kora je dobra za sprečavanje i lečenje problema kao što su bore, akne, pigmentacija i tamne mrlje. Slobodni radikali igraju veliku ulogu u ovom procesu. Bogata je i antioksidantima koji pomažu detoksikaciju kože u velikoj meri.

10. Ostala korisna dejstva

Kora limuna ima i drugih korisnih dejstava za zdravlje kao što su – čišćenje jetre, jačanje kapilara, lečenje infekcije uha, poboljšanje cirkulacije krvi, smanjenje mišićnih kontrakcija, sprečavanje moždanog udara itd.

Najbolji način za konzumiranje limunove kore:

Dozvolite da predložim najbolji način za konzumiranje limunove kore. Držite limunovu koru u zamrzivaču dok se ne zaledi. Onda je izrendajte. Sada ove mrvice možete da dodate u salatu, čaj  ili ih pospete šećerom i tako jedete. Ovo je najbolji način da uživate u ukusu i korisnim dejstvima limunove kore.

Hranljiva vrednost kore limuna:

Prema bazi podataka američkog ministarstva poljoprivrede, 100g limunove kore sadrži:

  • 134mg kalcijuma
  • 160mg kalijuma
  • 129mg vitamina C
  • 10,6g vlakana.

Ukoliko niste u prilici da koristite organski limun, pre upotrebe kore, limun dobro operite i potopite u rastvor sode bikarbone i vode (kašika sode bikarbone na 1l vode) i ostavite preko noći. Potom isperite limun od rastvora i tek nakon toga koristite koru.