10 načina da pobedite gestacijski dijabetes u trudnoći

Kako se izboriti sa dijabetesom u trudnoći?

Dok se kod većine žena trudnoća odvija bez naročitih zdravstvenih smetnji, kod nekih trudnica može doći do pojave povišenog nivoa šećera u krvi između 24. i 28. nedelje trudnoće, odnosno nastanka tzv. gestacijskog dijabetesa, koji, kao i ostali tipovi dijabetesa određuju način eksploatisanja glukoze.

Prema istraživanjima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz 2014. godine, utvrđeno je da oko 9,2% trudnica oboli od gestacijskog dijabetesa, zbog čega se preporučuje testiranje trudnica na pomenuto oboljenje početkom trećeg trimestra trudnoće.

Uzrok pojave gestacijskog dijabetesa

Tačan uzrok pojave gestacijskog dijabetesa još uvek nije u potpunosti razjašnjen, mada se smatra da hormonske promene igraju ključnu ulogu u nastanku istog.

Tokom perioda trudnoće, telo proizvodi veće količine pojedinih hormona poput placentalnog laktogena, estrogena i hormona koji utiču na povećanje rezistencije insulina.

Navedeni hormoni deluju na placentu i dolaze u koliziju sa insulinom koji reguliše nivo šećera u krvi.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za Dijabetes

19 prirodnih namirnica koje se preporučuju kod Dijabetesa

Žene starije od 25 godina koje pate od povišenog krvnog pritiska, imaju porodičnu istoriju oboljevanja od dijabetesa, ili su imale višak kilograma pre trudnoće nose povišeni rizik za oboljevanje od gestacijskog dijabetesa.

Takođe, žene koje su rodile bebu čija je težina iznosila preko 4 kg, ili su imale pobačaj pod nerazjašnjenim okolnostima imaju veće šanse za razvoj dijabetesa u trudnoći.

Blaži simptomi trudničkog (gestacijski) dijabetesa mogu biti: umor, zamagljeni vid, preterana žeđ i učestala potreba za mokrenjem.

Pojava gestacijskog dijabetesa ne znači da ćete bolovati od dijabetesnog oboljenja i nakon porođaja.

U većini slučajeva nivo šećera vrati se u normalu par časova ili dana nakon poroda.

Ipak, ženama koje su bolovale od dijabetesa tokom trudnoće savetuje se da se testiraju na prisustvo dijabetesa na svakih dve-tri godine, zbog potencijalnog rizika za razvoj dijabetesa tipa 2.

Budući da do pojave gestacijskog dijabetesa dolazi u poznom periodu trudnoće, navedeno oboljenje ne može izazvati nikakve vrste defekata ploda koji se mogu razviti kod beba čije su majke bolovale od dijabetesa pre trudnoće.

Ipak, netretirano dijabetesno oboljenje može dovesti do razvoja makrozomije, odnosno prevelike težine bebe tokom razvoja u stomaku. Beba obolela od makrozomije može imati izuzetno nizak nivo glukoze u krvi ili patiti od disajnih smetnji.

Razvoj makrozomije u prenatalnom periodu predstavlja još jedan od faktora rizika za pojavu gojaznosti i dijabetesa tipa 2 u budućnosti.

Gestacijski dijabetes moguće je držati pod kontrolom promenom životnih navika, odnosno redukovanjem ishrane i promenom medikamenata, u pojedinim slučajevima.

U sledećim redovima iznećemo vam deset potencijalnih načina za borbu protiv trudničkog dijabetesa:

1. Redovno proveravanje nivoa šećera u krvi

Radi sprečavanja mogućih komplikacija izazvanih prisustvom gestacijskog dijabetesa, bitno je obvljati redovnu kontrolu nivoa šećera u krvi. Sa tim ciljem, proveravajte pre i posle svakog obroka nivo glukoze.
Takođe, neophodno je da nabavite neophodan pribor za merenje nivoa šećera u krvi koji se sastoji od igle za prst, test trake i uređaja za očitavanjenivoa glukoze u krvi. Najpre morate bocnuti prst iglicom, kap krvi stavite na test traku, koju zatim ubacite u uređaj za merenje šećera, koji će vam nakon par sekundi na displeju prikazati očitanu vrednost. Pre nabavke neophodne aparature, proverite da li zdravstveno osiguranje može snositi troškove kupovine iste.
Potrebno je da ujutro nakon buđenja proverite nivo šećera u krvi, a zatim dva sata posle doručka, i kasnije sat vremena nakon svakog narednog obroka, da biste utvrdili da li se vaš nivo glukoze kreće u normalnom opsegu.
Regularan nivo šećera u krvi trebalo bi da iznosi manje od 95 mg/dl, dva sata posle jela manje od 120 mg/dl, a jedan čas nakon obroka manje od 130 mg/dl . Ukoliko uočite povišeni nivo šećera u krvi, obratite se lekaru.

2. Zdravo doručkujte

Unošenje zdravog doručka je od vitalnog značaja, a trudnice nipošto ne bi smele da preskaču ovaj važni jutarnji obrok. Neunošenje hrane tokom višečasovnog perioda onemogućava proveru nivoa šećera u krvi zbog fluktuacije hormona.
Sa druge strane, unošenje doručka može u znatnoj meri uticati na regulisanje jutarnjeg nivoa glukoze u krvi. Idealan doručak trebalo bi da se zasniva na unosu niskoglikemijskih skrobnih i proteinskih namirnica poput kaše, ovsenih pahuljica, jaja, integralnih žitarica i jogurta sa niskim procentom masti. Ispijanje čaše soka spanaća tokom doručka na svakodnevnom nivou može pozitivno uticati na održanje normalnog nivoa glukoze u krvi.

3. Konzumirajte zdrave ugljene hidrate

Ugljeni hidrati čine važnu komponentu svakog dijabetesnog režima ishrane, uključujući i gestacionog, zbog toga što pružaju neophodnu energiju majci i plodu. Ipak, trebalo bi imati na umu da nisu svi ugljeni hidrati zdravi.
Složeni ugljeni hidrati sadrže više različitih šećera, te su zbog toga teže probavljivi, zbog čega ostvaruju manji uticaj na promene insulina u telu kada je prisutan gestacijski dijabetes. Shodno tome, ukoliko bolujete os gestacijskog dijabetesa, unosite složene ugljene hidrate radi optimizovanja nivoa šećera u krvi. U kompleksne ugljene hidrate ubrajaju se grašak, sve vrste mahunarki, pasulj, kvinoja, bamije, šargarepa i integralne žitarice.
Istovremeno, klonite se konzumiranja prostih ugljenih hidrata koji se nalaze u belom hlebu i tzv. praznih ugljenih hidrata prisutnih u brzoj hrani.
Obezbedite ravnomernu zastupljenost zdravih ugljenih hidrata tokom svih užina i obroka.

4. Unosite hranu sa visokim sadržajem vlakana

Radi održavanja optimalnog nivoa šećera u krvi, kod gestacijskog dijabetesa bitno je da povećate unos namirnica koje obiluju zdravim vlaknima, koja će stimulisati aktivnost receptora insulina istovremeno inhibirajući oslobađanje viška insulina u krvotok, time obezbeđujući normalan nivo šećera u krvi.
Hrana bogata vlaknima poseduje nizak glikemijski indeks.
Vlakna bi trebalo da budu neizostavni deo svakodnevnog režima ishrane zbog izuzetnih digestivnih i kardiovaskularnih benefita koje sa sobom nose.
Jedna studija navodi postojanje mogućnosti da režim ishrane pre trudnoće može uticati na povećanje rizika od pojave gestacijskog dijabetesa kod trudnih žena.

Zbog svega navedenog, savetuje se režim ishrane baziran na povećanom unosu korisnih vlakana i smanjenom udelu masti i broja kalorija. Ovakav način ishrane podrazumeva unos svežeg voća i povrća niskog glikemijskog indeksa, integralnog hleba i žitarica, kao i osušenog graška, pasulja i drugih mahunarki.

5. Vežbanje i gistacijski dijabetes

Upražnjavanje fizičkih aktivnosti u velikoj meri može doprineti umanjivanju šansi za razvoj oboljenja poput gestacijskog dijabetesa. Redovno vežbanje tokom trudnoće uticaće na menjanje sedentarnog načina života i sprečiti taloženje suvišnih kilograma, ujedno poboljšavajući metabolizam glukoze i smanjujući insulinsku rezistenciju.
Obavljanje telesnih vežbi tokom drugog stanja može uticati na ublažavanje standardnih trudničkih tegoba poput bolova u leđima, grčeva u mišićima, otoka, konstipacije. Dodatno, vežbanje može ublažiti neke uobičajene tegobe trudnoće, uključujući i bolove u leđima, grčeve u mišićima, otoke, zatvor i probleme sa spavanjem, istovremeno vas mentalno i fizički pripremajući za bebin dolazak na svet.

Šetnja predstavlja idealnu fizičku aktivnost za žene u drugom stanju, ali bez preterivanja u hodanju. Preporučljivo je obavljati više kratkih šetnji tokom dana, umesto vožnji, dugih šetnji na otvorenom ili pak šetnji dok pričate telefonom.
Napomena: Pre upražnjavanja bilo kakve fizičke aktivnosti tokom trudnoće, posavetujte se sa svojim akušerom ili babicom.

6. Gestacijski dijabetes – opredelite se za režim ishrane koji isključuje upotrebu šećera

Bez obzira na ogromni poriv za slatkim, suzdržite se tokom perioda trudnoće od unošenja namirnica bogatih šećerom. Klonite se slatkiša i svih poslastica, sladoleda, kolača, slatkih peciva i voća sa visokom sadržajem šećera poput manga i banana. Pored toga, izbegavajte gazirane napitke i industrijske voćne sokove koji sadrže visok udeo šećera. Navedene namirnice poseduju velike količine šećera i kalorija, ali su nutritivno siromašne.
Eliminisanjem šećera iz ishrane uspostavićete kontrolu nad nivoom glukoze u krvi.
Kao alternativno rešenje šećeru može poslužiti primena veštačkih zalađivača poput aspartama i sukraloze koji se bezbedno mogu konzumirati tokom perioda trudnoće. Ipak, trebalo bi izbegavati unos alkoholnih šećera sorbitola i ksilotola.

7. Pijte čaj od cimeta za gestacijski dijabetes

Cimet sadrži određene komponente koji utiču na metabolizam glukoze. Bioaktivne komponente ovog čaja ispijenog na prazan stomak uticaće na optimizaciju glukoze u plazmi, LDL holesterola, HDL holesterola i triglicerida.
Navedeni začin bezbedno je koristiti tokom trudnoće. Konzumiranje svega ½ kašičice cimeta dnevno na prazan stomak uticaće na snižavanje nivoa šćera u krvi i povećanje insulinske osetljivosti kod gestacijskog dijabetesa.

-Pijte čaj od cimeta minimum jednom dnevno. Stavite štapić cimeta srednje veličine u toplu vodu, i ostavite da odstoji 10 min.

-Takođe, možete posuti malo cimeta po vašoj ovsenoj kaši, šejku ili jogurtu, a u krajnjoj liniji, začiniti piletinu ili ribu ovim korisnim začinom.

Napomena: Prekomerne količine cimeta mogu odvesti do pojave preuranjenih kontrakcija. Pojedine supstance prisutne u cimetu mogu biti toksične po vašu bebu. Pre korišćenja cimeta, posavetujte se sa lekarom.

8. Redovan i kvalitetan san za gestacijski dijabetes

Prisustvo umora i iscrpljenosti predstavljaju prateće pojave trudnoće, zbog hormonalnih promena koje se odvijaju u organizmu, a dodatno se povećavaju ukoliko bolujete od gestacijskog dijabetesa. Radi sprečavanja ovih pojava, osigurajte sebi dovoljnu količinu sna i odmora. Pravilan i redovan san uticaće na razvoj vašeg budućeg deteta i pružiti vam energiju neophodnu za porođaj.
Potrudite se da spavate na levoj strani tela savijenih kolena da biste smanjili opterećenje leđa, koje može biti uzročnik lošeg sna.
Kratke dremke od pola sata mogu značajno uticati na otklanjanje osećaja umora. Imajte na umu da višak ili manjak sna mogu doprineti rastu nivoa glukoze u krvi.

9. Izbegavanje stresnih situacija

Ukoliko vam je utvrđeno prisustvo gestacijskog dijabetesa, nemojte se opterećivati time. Uz adekvatnu negu i tretmanske mere, bolest se neće odraziti na razvoj vašeg deteta, dok će sa druge strane konstantni stres i briga doprineti porast nivoa kortizola u krvi što može naškoditi zdravlju vaše bebe. Povećani stres izaziva osećaj preopterećenosti i iscrpljenosti, koji može dovesti do poremećaja sna. Prevremeni porođaj takođe može biti jedna od posledica prisustva stresa koji uzrokuje otpuštanje hormona izzivača kontrakcija.
U cilju eliminisanja nepotrebnog stresa možete upražnjavati meditativne tehnike kao što su lagano i duboko disanje. Istovremeno, podelite svoje zebnje i strahovanja sa partnerom, porodicom, prijateljima i lekarom.

10. Pridržavajte se upotrebe prepisanih lekova

Pridržavanje propisane terapije od suštinskog je značaja za lečenje trudničkog dijabetesa. Smatra se da oko 10-20 % žena obolelih od gestacijskog dijabetesa uzima insulinsku terapiju. Lekar vam može prepisati upotrebu oralnog oblika insulina ili injekcija.
Ne propuštajte uzimanje medikamenata; samo jedna preskočena doza može negativno uticati na nivo glukoze u krvi, što se može odraziti na razvoj vaše bebe.
Paralelno sa unosom lekova protiv dijabetesa, potrebno je da svom organizmu obezbedite neophodne zalihe gvožđa i kalcijuma. Suplementi su izuzetno značajni za zdravlje majke i deteta.

Dodatni saveti:

-Tokom dana, unosite manje ali učestale porcije hrane. Trudite se da vam obroci budu što raznovrsniji.
-Neka lisnato povrće bude jedan od ključnih elemenata vaše ishrane.
-Konzumirajte namirnice niskog glikemijskog indeksa poput jabuka, guava, pomorandži, lubenica i td.
-Redukujte unos masnoća, posebno zasićenih. Upotrebljavajte zdrave masnoće poput maslinovog ulja i drugih nezasićenih tipova masnoća, istovremeno konzumirajući namirnice poput avokada i nesoljenih oraha.
-Unosite dve proteinske porcije tokom dana. Belančevinaste matrije igraju ključnu ulogu u razvoju bebe.
-Takođe, preporučljivo je svakodnevno konzumiranje tri porcije nezasićenih masnoća i hrane bogate kalcijumom.
-Pijte velike količine vode. Mineralna voda sa svežim limunom omogućiće vam neophodnu hidrataciju tela.
-Pratite pokrete vašeg deteta u stomaku. Ukoliko ne osećate nikakve znakove pokreta obratite se odmah lekaru.
[icegram campaigns=”8653″]