10 razloga zbog kojih je koren maslačka dobar za vaš organizam

Možete se smatrati pravim srećnikom ukoliko je vaše dvorište puno maslačaka. Ova višegodišnja biljka žutog cveta i nazubljenih listova koja predstavlja noćnu moru svakog baštovana, zapravo je izuzetno korisna za zdravlje vašeg organizma.

Činjenica je, da je maslačak vekovima unazad upotrebljavan za lečenje mnogih bolesti, uključujući bubrežna oboljenja, bolesti jetre, stomačne probleme i dijabetes.
Koren, listovi i cvet maslačka su jestivi i nutritivno bogati vitaminima A, C, D i B kompleksa, kao i mineralima, cinkom, gvožđem, kalcijumom, magnezijumom i kalijumom.

Maslačak se lako može kombinovati sa gotovo svom namirnicama prisutnim u svakodnevnoj ishrani. Blago opori ukus listova maslačka pristaje uz salate, supe i kratko propržena jela.

Takođe, od pečenog korena maslačka može pripremati napitak koji će predstavljati zdravu alternativu čaju ili kafi.

Priprema čaja od korena maslačka:

1. Sipajte 1-2 kašičice osušenog i usitnjenog korena maslačka u šerpu.
2. Dodajte dve šolje vode.
3. Kuvajte čaj, i ostavite ga još 5-10 min na ringli.
4. Procedite čaj.
5. Ispijajte ovaj zdravi napitak 2-3 puta tokom dana.

Čaj možete pripremiti i od filter kesica čaja maslačka. Bez obzira na manju ili veću zastupljenost maslačka u vašoj ishrani, zasigurno ćete osetiti sve prednosti korišćenja ove izuzetne biljke.

Napomena: Nemojte koristiti maslačak tokom trudnoće.

10 zdravstvenih prednosti korena maslačka:

1. Pomaže u mršavljenju

Koren maslačka može predstavljati ključni sastojak vaše dijete za gubljenje kilograma. Fitohemikalije prisutne u maslačku pružaju ovoj biljci određena diuretična i laksativna svojstva koja pospešuju obim i učestalost mokrenja, omogućavajući time eliminisanje suvišne tečnosti iz organizma.

Studija navodi da ekstrakt maslačka povećava stopu uriniranja pet sati nakon konzumiranja istog. Unos ekstrakta maslačka omogućava eliminaciju vode, ali ne i masnoća.

Takođe, poznato je da je koren maslačka idealno sredstvo za suzbijanje apetita i razbijanje masnoća i holesterola, koje pritom poseduje nisku kalorijsku vrednost. Pijte čaj maslačka dva-tri puta dnevno, a možete i sveže lišće ove biljke dodavati kao začin salati.

Napomena: ne konzumirajte maslačak tokom dužeg vremenskog perioda zbog potencijalne štetne interakcije sa drugim lekovima. Pre konzumiranja istog, posavetujte se sa lekarom.

2. Maslačak kao svojevrsni tonik za jetru

Maslačak može omogućiti pravilno funkcionisanje jetre, obezbeđujući metabolizam akumuliranih masti u jetri, istovremeno pospešujući protok žuči i detoksikaciju jetre. Studija objavljena u etnofarmakološkom žurnalu propagira terapeutski uticaj korena maslačka u lečenju poremećaja jetre.

Iste godine objavljena je i studija u Prehrambenoj i hemijskoj tehnologiji koja ukazuje na hepatoprotektivni efekat upotrebe vodenog ekstrakta korena maslačka u terapiji alkoholom izazvanog oksidativnog stresa.

Istraživanje objavljeno u Žurnalu o zdravoj hrani ističe hepatoprotektivni efekat maslačka u suzbijanju trovanja acetaminofenom koje može uzrokovati pojavu određenih slučajeva hepatitisa, ciroze, kao i potrebu za transplantacijom jetre.

Istraživanje publikovano u Časopisu za prehrambenu i hemijsku tehnologiju iznosi podatak da ekstrakt lista maslačka može pomoći u prevenciji i lečenju gojaznosti nastale usled nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD).

3. Poseduje antikancerogena svojstva

U poslednje vreme sve više pažnje se posvećuje proučavanju antikancerogenih svojstava korena maslačka. Maslačak poseduje antioksidantna svojstva koja su značajna u borbi protiv slobodnih radikala, odnosno u eliminisanju različitih vidova kancera.

Studija objavljena u Međunardonom časopisu za Onkologiju navodi da ekstrakt korena maslačka ili njegove pojedinačne komponente mogu posedovati značajna antikancerogena svojstva.

Istraživanje Etnofarmakološkog žurnala pruža podatak da vodeni ekstrakt korena maslačka komponente kadre da indukuju selektivnu apoptozu u izolovanim kulturama ćelija leukemije. Navedena studija ističe značaj primene tradicionalne medicine u lečenju leukemije.

Takođe, još jedna studija ističe vrednost korena maslačka kao hemoterapeutika u borbi protiv agresivnih hemorezistentnih vidova kancera.

Druga studija navodi da se ekstrakt korena maslačka odlikuje sposobnošću izazivanja apoptoze i autofagije u humanim pankreasnim ćelijama raka, pri tom ne ostvarujući značajan efekat na nekancerogene ćelije.

4. Maslačak za regulisanje krvnog pritiska

Diuretična svojstva maslačka pospešuju količinu i frekventnost uriniranja. Učestalo uriniranje omogućava eliminaciju viška natrijuma bez istovremenog gubitka kalijuma (što se dešava sa nekim standardnim diureticima), ujedno utičući na snižavanje krvnog pritiska.

Maslačak je bogat vlaknima i kalijumom koji imaju sposobnost regulacije krvnog pritiska. Takođe, vlakna u maslačku mogu podstaći smanjenje nivoa holesterola a paralelno sa time učestvuje i u snižavanju krvnog pritiska, kao jedne od posledica visokog holesterola u krvi.

Studija objavljena Internacionalnom žurnalu molekularnih disciplina ističe značaj tretmana korenom i listovima maslačka u promeni aktivnosti antioksidantnih enzima i lipidnih profila kod kunića kojima su davane određene doze holesterola, te navedeni nalazi ukazuju na potencijalno hipolipidemijsko i antioksidativno dejstvo maslačka.
Nekontrolisani visok nivo krvnog prtiska ili holesterola u krvi može uzrokovati pojavu srčanih oboljenja.

5. Uloga maslačka u prevenciji oboljenja urinarnog sistema

Zbog svojih izuzetnih diuretičnih svojstava koren maslačka može se upešno primeniti u eliminisanju natkupljenih toksičnih materija u bubrezima i urinarnom traktu.
Prema studiji objavljenoj u Časopisu za alternativnu i komplementarnu medicinu, maslačak predstavlja pravi diuretik koji utiče na povećanje produkcije urina. Učestalo mokrenje pospešuje prečišćavanje bubrega.

Takođe ova biljna vrsta svojim dezinfekcionim svojstvima može inhibirati prenamnožavanje mikroba u urinarnom traktu, time sprečavajući pojavu mogućih urinarnih infekcija, kao i oboljenja bešike.

6. Upotrebom maslačka može držati dijabetes pod kontrolom

Maslačak se može primeniti u terapiji obolelih od dijabetesa. Navedena biljka stimuliše proizvodnju insulina iz pankreasa, time omogućavajući držanje nivoa šećera u krvi pod kontrolom. Takođe, diuretična svojstva maslačka utiču na povećano uriniranje, a time i na eliminaciju viška šećera iz tela.

Istraživanje objavljeno u Etnofarmakološkom časopisu iznosi pozitivne rezultate primene ekstrakta maslačka u snižavanju nivoa šećera u krvi kod miševa obolelih od dijabetesa. Ipak, potrebno je obaviti još ispitivanja za potvrđivanje tačnosti navedenih nalaza.
Dijabetičari su skloniji oboljenju bubrega ili jetre, te za njih primena maslačka može biti od značajne koristi.

7. Ublažava tegobe digestivnog sistema

Koren, listovi i cvetovi maslačka mogu se konzumirati sa ciljem pospešivanja varenja. Maslačak predstavlja blagi laksativ koji ima sposobnost stimulisanja digestivnih procesa, povećavanja apetita i istovremeno obezbeđuje balans mikroflore creva, dovodeći i do otpuštanja želudačne kiseline i opuštanja mišićnih sfinktera između želuca i tankog creva.
Studija publikovana u Gastroenterologiji iznela je podatak da maslačak može uticati na povećanje obima želudačne pokretljivosti za oko 37% u odnosu na grupu ispitanika koji nisu bili podvrgnuti tretmanu maslačkom.
Takođe, od koristi vam može biti i informacija da se maslačak zbog visokog sadržaja vlakana može upotrebiti u ublažavanju simptoma konstipacije.

8. Maslačak u borbi protiv otoka i zapaljenja

Diuretična svojstva maslačka omogućavaju efikasan metabolizam suvišne tečnosti iz organizma, ujedno utičući na eliminisanje otoka i upalnih procesa u organizmu. Maslačak predstavlja odlično sredstvo za sprečavanje zadržavanja vode u donjim ekstremitetima tela.
U maslačku je prisutan i kalijum, koji utiče na održavanje ravnoteže nivoa natrijuma u organizmu, istovremeno ublažavajući otoke ii upale nastale usled pojave edema ili retencije vode.
Za prevenciju pojave otoka, pijte čaj od maslačka 23 puta dnevno, dok ne dođe do povlačenja otoka. Napomena: klonite se upotrebe čaja od maslačka ukoliko imate problema sa žučnom kesom.

9. Uticaj maslačka na zdravlje kože

Korisni sastojci prisutni u maslačku omogućavaju hranljive nutrijente neophodne za zdravlje kože. Mlečno bela materija koju možemo dobiti kidanjem stabljike maslačka predstavlja efikasno sredstvo za negu i održavanje zdravlja kože. Beličasti sadržaj ćelija maslačka je alkalne prirode, sa izrazitim germicidnim, insekticidnim i fungicidnim svojstvima. Sok se može primenjivati direktno na kožu sa ciljem lečenja svraba, gljivica, ekcema i drugih kožnih oboljenja.

Rezultati jednog objavljenog straživanja iz 2012. ukazuju na prisustvo tri novootkrivena peptida u cvetu maslačka koja se odlikuju visokom antimikrobijalnom aktivnošću u borbi protiv gljivičnih i bakterijskih patogena u laboratorijskim uslovima. Istovremeno, novopronađeni peptidi predstavljaju moćna detoksišuća, diuretična i antioksidansna sredstva koja se mogu uspešno primeniti u lečenju akni.

Napomena: Trebalo bi biti oprezan prilikom korišćenja soka od maslačka, i izbegavati kontakt sa očima nakon primene soka.

10. Maslačak za poboljšanje stanja kostiju

Maslačak obiluje antioksidansima koji štite kosti od degenerativnih procesa starenja, koji podrazumevaju, oslabljenost, krtost i proređenu gustinu kostiju.
Malačak sadrži i određenu količinu kalcijuma koji predstavlja ključni element za rast i jačinu kostiju; slabost kostiju je uslovljena nedostatkom navedenog elementa.
Ispijanje čaja od maslačka ili konzumiranje njegovih listova pomoći će vam da održite kvalitet i jačinu kostiju.
Prisutan vitamin K u maslačku takođe igra važnu ulogu u unapređivanju zdravlja kostiju. Vitamin K je od vitalnog značaja za koštanu mineralizaciju, proces zadužen za umanjivanje rizika od preloma kostiju, posebno u periodu menopauze kod žena, kada se javlja povećani rizik od osteoporoze.