hortenzije uzgajanje

10 saveta za uzgoj hortenzija u bašti i saksijama – sadnja, zalivanje, orezivanje…

Hortenzije su jedno od najpopularnijeg cveća, uglavnom zahvaljujući svojim divnim, velikim cvetovima u ružičastoj, beloj i plavoj boji, i lepom lišću, koje ostaje sveže čak i u jesen.Ljudi vole uzgoj hortenzija jer one uvek daju draž svakoj bašti. Međutim, nisu samo lepe, već i lake za održavanje. Ono što hortenzije čini fascinantnim je to što mogu da menjaju boje cvetova.

Lake za uzgoj, drvenaste i otporne na većinu pesticida (ali i bolesti), sa toliko različitih sorti, hortenzije su nezaobilazne u svakoj bašti. Moguće je i gajenje hortenzija u saksijama. Njihovi cvetovi će obasjati svaki cvetni aranžman, bilo da su sveže ili suve. Ako želite ove lepotice u svojoj bašti, sve što treba da uradite jeste da pratite ove jednostavne savete kako da ih zasadite i kako da se pravilno brinete o njima.

Izbor sorte hortenzije

Prvo što treba da uradite pre nego što posadite hortenzije jeste da odaberete pravu sortu. Postoje dve glavne vrste – cvetovi koji se javljaju na novim stabljikama i cvetovi koji se javljaju na starim stabljikama. Kad je u pitanju prva grupa, njihovi pupoljci se formiraju u rano leto i lake su za uzgoj ih. Kad je reč o drugoj grupi, bolje uspeva u toplijim krajevima.

hortenzije uzgoj

Sadnja hortenzija

sadnja hortenzija

Hortenzije najbolje uspevaju na vlažnom zemljištu sa dobrom drenažom.Za sadnju odaberite mesto u hladnijem delu bašte, gde tokom dana ima i senke. Najbolje je da ujutru ima sunca. Izbegavajte mesta gde vetar može oštetiti mladice. Sadnja hortenzija se ne preporučuje u proleće ili jesen. Važno je da ih dobro posadite, što podrazumeva kopanje jame duboke koliko i koren, ali bar 2-3 puta šire. Kada završite, stavite biljku, do pola napunite vodom i sačekajte da oteče, a zatim zemljom popunite rupu i ponovo zalijte. Najbolje je saditi hortenzije u razmaku 1-3 metra između sadnica.

Đubrenje hortenzija

djubrenje hortenzije

Najbolje je nađubriti zemlju organskim đubrivom pre i posle danje. Malčiranje (zagrtanje) je dobra ideja – za to je najbolje koristiti suvo lišće ili baštenski kompost. Đubriva koristite u proleće ili rano leto. Ne preterujte sa đubrenjem, već samo pratite instrukcije sa pakovanja, jer previše đubriva može dovesti do toga da biljka razvije mnogo velikih, zelenih listova, a malo cvetova.

Zalivanje i razmnožavanje

zalivanje i razmnozavanje

Kao što je već napomenuto, trebalo bi da obilno zalivate hortenzije odmah nakon sadnje. Jako je važno da biljka ima dovoljno vode, posebno prvih nekoliko godina. Ako nema dovoljno vode, listovi će uvenuti. Najbolje je da zalivate biljku bar jednom nedeljno, posebno kada je suvo. Hortenzije se uglavnom razmnožavaju reznicama, ali puzavice možete uzgajati i iz semena.

Orezivanje hortenzija

hortenzija orezivanje

Da li hortenzije treba orezivati? To je teško pitanje. Hortenzijama treba vrlo malo orezivanja, ali redovnog, kako biste tokom celog leta mogli da uživate u njihovim divnim cvetovima. Ako ih previše orezujete, možda ćete nehotično odrezati i neki pupoljak. Zato ne preterujte, posebno ako želite da oblikujete biljku ili kada sečete sveže cvetove. Puzavice hortenzije se orezuju nakon cvetanja, a „obične“ u rano proleće.

Bolesti

Odlična vest vezana za biljne bolesti i hortenzije je to što sa hortenzijama gotovo da nema problema. Većina insekata i bolesti može napasti cvet u leto. Najčešći problemi sa hortenzijama su siva buđ, puževi, pegavost lista, pepelnica i crveni pauk. Važno je da na vreme identifikujete problem i sprečite ga na vreme. Ako se javi pegavost lista, primetićete smeđe fleke po listovima. Uklonite zaražene listove i nemojte ih koristiti kao kompost, jer ćete tako samo raširiti zarazu.

Prezimljavanje

Zaštitite svoje hortenzije od smrzavanja lišćem, drvenim malčem ili slamom. Nakon jesenjih mrazeva podrežite biljku da bude visoka 30-40 centimetara i pokrijte krunu starim drvetom i malčem. Nemojte uklanjati taj prekrivač čim grane proleće, jer se može desiti da bude još hladnih noće. Sačekajte da potpuno nestane mogućnost da se javi mraz. Ako imate hortenzije u saksiji, unesite ih u kuću tokom zime. Držite ih u podrumu ili garaži i povremeno ih zalivajte.

Boja cvetova hortenzija

Hortenzije su neverovatne biljke. Mogu promeniti boju svojih očaravajućih cvetova. Za to je potrebna odgovarajuća pH vrednost zemljišta i prisustvo aluminijuma u zemljištu. Roze cvetovi postaju plavi kada je zemljište blago kiselo, lila boje kada je zemljište neutralne pH vrednosti, a roze kada je zemljište bazno. Bele i zelene hortenzije ne menjaju boju. Korišćenje kišnice isto može uticati na promenu boje i u tom slučaju plavi cvetovi postaju ružičasti. Da biste dobili plave cvetove na alkalnom zemljištu, dodajte aluminijum-sulfat, ili kompost pravite od lišća hrasta, borovih iglica ili taloga od kafe. Ako je zemljište kiselo, a želite ružičaste cvetove, pravite kompost od pepela drveta ili dodajte đubrivo sa dosta fosfora.

Hortenzije u saksijama

hortenzije u saksiji

Ako želite uzgoj hortenzije u saksijama kao u bašti, nemojte ih predugo držati u kući ili stanu. Odaberite pravo mesto (da ujutru ima sunca, a da je popodne senka) i postavite ih tamo. Neka saksije budu što veće, sa rupama za drenažu. Neka zemlja u koju sadite hortenzije bude sa organskim đubrivom. Raspitajte se koja sorta najbolje uspeva u datim klimatskim uslovima. Redovno orezujte cveće da grm ne bi postao prevelik. Za zalivanje je dovoljno da pipnete zemlju – ako osećate da je zemlja suva, obilno zalijte cvet. Redovno đubrite zemlju – bar jednom ili dvaput godišnje – i orezujte stare cvetove kako bi novi mogli da rastu.

Branje cvetova

Cvetovi hortenzije su savršeni za cvetne aranžmane i popularni su kao cveće za venčanja. Možete ih koristiti i sveže i suve – predivne su u svakom slučaju. Ako želite da ih koristite sveže, berite one koji su se potpuno otvorili, ali i one koji tek treba da se otvore. Ako želite da ih osušite, berite one koji su uveliko sazreli i latice podsećaju na papir pod prstima. Zatim uklonite lišće sa stabljika i obesite ih naopačke u toploj, suvoj, mračnoj i dobro provetrenoj sobi. Kada ih osušite, ostavite ih na suvom mestu, koje nije na direktnom udaru sunca.