oolong caj

11 razloga zbog kojih je dobro piti oolong čaj (PRIPREMA)

U ovom tekstu, predstavićemo vam razloge zbog kojih je dobro piti oolong čaj, napitak sa kojim možda niste upoznati. Njegov doprinos zdravlju je podjednako fantastičan kao i onaj koji ima zeleni čaj, s tim što je oolong i prilično ukusan. Ali prvo, hajde da vidimo šta je oolong čaj i odakle potiče. Postoji mnogo vrsta čaja koje se prave od listića čajne biljke, i svaki od njih je na ovaj ili onaj način, dobar za naše zdravlje. Ako ste mislili da ovi čajevi potiču od različitih biljaka, razmislite još jednom:

 • Zeleni čaj: vrsta čaja koja se bravi od osnovne biljke; listići se skupljaju, suše, i čuvaju, pa se od njih pravi čaj.
 • Beli čaj: ova vrsta čaja se pravi od mladih listova (slično pupoljcima) biljke, pre nego što sazru, jer ako se uberu u toj fazi, onda se od njih pravi zeleni čaj.
 • Crni čaj: pravi se od blago sasušenih, zrelih listova biljke (kao i kod zelenog čaja, samo su listići blago fermentisani i sprženi, od sunca ili uz pomoć posebnog aparata za grejanje).
 • Pu erh čaj: ovo je zapravo podkategorija crnog čaja, specijalna mešavina odstojalog i fermentisanog crnog čaja koji se skuplja u Junan provinciji u Kini. Uprkos dodatnom prerađivanju, i ovaj čaj je neverovatno dobar za zdravlje.
 • Oolong čaj: i konačno, čaj o kome je od početka reč, potiče od iste biljke, ali je samo malo fermentisan, te je negde između zelenog i crnog čaja, jer su listovi samo delimično oksidisani.

U suštini, sve boje čaja koje ste do sada videli (uključujući i oolong čaj) dobijaju se od iste biljke, osim crvenog čaja. Crveni čaj je poreklom iz Afrike i zapravo se dobija od crvenog grma rooibos, pa je to potpuno druga stvar. Ali svi ostali čajevi potiču od listića biljke iz Azije, čiji je latinski naziv camelia sinensis.

Na ovoj slici primetićete kako se skuvani čajevi mogu poređati po bojama počevši od belog do pu erha, oolong je na sredini.

caj oolong

Zašto je oolong dobar za zdravlje

Sada kada smo klasifikovali čajeve, videćemo kako možete konzumirati oolong čaj i zbog čega je on dobar za zdravlje.

Kako se priprema oolong čaj

Ooolong čaj pripremanje:

Za pripremu, treba da sipate kašikicu sušenih listića u šolju od 200-250ml i prelijete vodom. Sačekajte 3-4 minuta, procedite, i, čaj je gotov. Ovo je srednje jak čaj, intenziteta između zelenog i crnog. Ljubitelji zlatnog oolong čaja tvrde da on prirodno ima mlečnu aromu, ali, da bi bio još lepši, dodajte malo mleka u šolju. Ove dve tečnosti se odlično slažu. Videli ste da se oolong čaj priprema jednostavno a možete ga i zasladiti, ali, da biste izvukli najbolje iz čaja, trebalo bi da ga pijete nekoliko puta dnevno (3-4 šolje) pa možda, dodavanje kalorija i nije najbolji izbor. Ako možete, pijte ga bez šećera.Nešto bolja opcija je dodavanje meda umesto šećera.

caj za mrsavljenje oolong

I bez daljeg odlaganja, predstavljamo vam dobrobite oolong čaja za zdravlje.

 1. Oolong čaj je dobar za mršavljenje i održavanje željene kilaže (ubrzava metabolizam)

Zahvaljujući moćnim antioksidantima i supstancama koje ubrzavaju metabolizam (sličnim onima prisutnim u zelenom čaju), oolong čaj vam može pomoći ako želite da smršate. Istraživanja pokazuju da pijenje barem jedne šolje oolong čaja svakog dana, ne samo da zavarava glad, nego može i da promeni način na koji vaš organizam metaboliše masti, zahvaljujući čemu postajete i ostajete mršaviji. Oolong čaj je najbolje rešenje za sprečavanje gojaznosti, a odmah iza njega je kineski zeleni čaj sa jasminom.

 1. Oolong čaj je dobar za zdravlje kože

Ukoliko redovno budete pili oolong čaj, imaćete lepšu kožu. Delimično zbog njegovih sposobnosti da se izbore sa ekcemom, a drugim delom zbog anti upalnih svojstava. Osobe koje konzumiraju više od dve šolje oolong čaja imaju lepšu kožu, koja ima zdrav sjaj.

 1. Oolong čaj smanjuje upalu u organizmu

Kada je reč o anti-upalnim svojstvima, moramo pomenuti da je oolong čaj stvarno odličan na ovom polju; on umanjuje nivo upale u organizmu, isto kao i zeleni čaj, možda čak i malo više. Ovaj anti-upalni efekat sprečava kardiovaskularne bolesti, oboljenja zglobova poput artritisa i degenerativne poremećaje.

 1. Oolong čaj je pun antioksidanata

Bogatiji i od zelenog čaja, šolju oolong čaja možemo posmatrati kao produženu mladost, dan za danom, tako da, dokle god redovno pijete ovaj čaj, uživaćete u efektu koji ima. Antioksidanti vas čine mlađima, iznutra i spolja.

 1. Sprečava dijabetes

Uz pomoć oolong čaja, organizam sporije prerađuje šećer, zbog čega nema naglih skokova u nivou šećera u krvi. Upravo ti skokovi i padovi (kakvi se javljaju nakon konzumiranja slatkiša) umanjuju sposobnost organizma da održava insulin u normali, pa se često kao odgovor na to, javlja dijabetes. Oolong čaj se može koristiti kao prevencija od dijabetesa, ali, efekti će biti vidljivi samo pod uslovom da se čaj konzumira redovno- svakodnevno, ili skoro svakog dana.

oolong caj

 1. Oolong pomaže u jačanju kostiju (i sprečava osteoporozu)

Uprkos činjenici da je piće sa kofeinom, oolong čaj neće „pojesti“ kalcijum u organizmu, nego baš suprotno. Ovo je jedno od najiznenađujućih svojstava oolong čaja, ali zaista, ovaj napitak će pomoći organizmu da izvuče više kalcijuma iz namirnica i „ugradi“ ga u kosti, čineći ih snažnijim i zdravijim. Dugoročno gledano, oolong čaj je dobra prevencija od osteoporoze.

 1. Oolong čaj vam pomaže da se skoncentrišete

Oolong čaj daje dobre rezultate kod mentalnih napora i zadataka koji zahtevaju koncentraciju, zbog čega je odličan napitak za studente tokom ispitnog roka. Oolong čaj je najbolji izbor za koncentraciju, a njegovi efekti su posebno vidljivi kada su rezultat svakodnevnog konzumiranja.

 1. Pomaže u stresnim situacijama

Kada govorimo o fokusiranju na razne zadatke koji su pred nama, treba reći da je oolong čaj dobar i za opuštanje i snižavanje nivoa anksioznosti, što je od velikog značaja za mnoge ljude. Naravno, ukoliko imate ozbiljnih problema sa stresom ili ste anksiozni, šolja ovog zlatnog čaja ne može zameniti terapiju, ali definitivno pomaže, da se barem malo opustite.

 1. Može biti dobar u borbi protiv raka

Tvrdnji da su određene namirnice anti-kancerogene ima svuda, ali su one vrlo retko i naučna činjenica (što vam može potvrditi jedna kratka pretraga na Vikipediji). Oolong čaj zaista ima istoriju u prevenciji raka, koja je potkrepljena naučnim dokazima. Svojstva kojima se bori protiv tumora nlaze se u svakoj šolji oolong čaja, zahvaljujući antioksidantima, kao i efektu jačanja imunog sistema. Kada bismo poredili zeleni i oolong čaj, oolong se pokazao malo efektnijim, što ne znači da zeleni čaj treba otpisati. Prosto, oolong je najbolji izbor, kada je reč o prevenciji raka.

 1. Oolong čaj je dobar za varenje

Kao da svi prethodni razlozi nisu dovoljni da vam skrenu pažnju na oolong čaj, tu je i ovaj efekat! Ukoliko često imate grčeve ili druge probleme sa varenjem (zatvor, nadimanje i slično), popijte barem jednu šolju oolong čaja i on će izbalansirati sve što vam smeta.

Saznajte više>>>  Crni čaj priprema i upotreba za mršavljenje, kosu, bolje zdravlje

 1. Snižava holesterol i sprečavan kardiovaskularne bolesti

Ovo je efekat koji ćete osetiti, zaštita kardiovaskularnog sistema. Ovo svojstvo oolong čaja je izuzetno važno, zbog toga što su kardiovaskularne bolesti vrlo česte, i jedan od najčešćih uzročnika smrtnih slučajeva.Već danas počnite da pijete oolong caj!