alergija na kozi lica

Alergija na koži uzroci, simptomi i lečenje

Alergija na koži koja izaziva crvenilo i svrab je u današnje vreme veoma česta pojava.Vaš lekar će reći da je u pitanju kontaktni dermatitis.Što znači alergijska reakcija na koži izazvana kontaktom sa nekim alergenom.Alergen može biti sve što nas okružuje pa čak i znoj. Kontaktni dermatitis je alergija kože koja se ispoljava kao crveni osip koji ponekad ima plikove, pukotine ili ljuspe i koji toliko svrbi da vas dovodi do ludila.

Ako vam se ovo dogodi jednom, možete da razvijete osetljivost koja prouzrokuje ponavljanje simptoma, a oni mogu da budu sve teži nakon i najkraćeg kontakta sa onim što je dovelo do prvobitne alergijske reakcije na koži.

Alergija na koži može da bude nezgodna.Koža je odbrana organizma od svih elemenata iz spoljnjeg sveta, međutim, šta se događa kada je vaša koža prenadražena i preosetljiva da bi mogla da vas zaštiti? A šta izaziva takvu iznenadnu reakciju vaše kože?

U najčešće iritanse i zbog kojih se javlja alergija na koži spadaju:

 • nakit (posebno nakit koji sadrži nikal, a koga ima i drugim proizvodima poput dugmadi, okvira za naočare, rajsferšlusa, kuhinjskog pribora, nekih novčića, zelenih boja /setite se bilijarskih stolova/, alkalnih baterija, nekih mobilnih telefona i spajalica)
 • deterdženti
 • sapuni i sredstva za čišćenje
 • mirisi koji se dodaju u neke kozmetičke proizvode, omekšivače za veš, dezodoranse, losione za telo, papirne maramice i toalet papir često uzrokuju alergijske reakcije na koži
 • boje za kosu
 • lateks koji se koristi za proizvodnju stvari poput balona, flastera, kondoma, plastičnih rukavica, pojaseva i drugih odevnih predmeta, grudnjaka i igračaka
 • medicinski losioni, posebno antibiotske kreme koje sadrže neomicin
 • boje za tkaninu, krzno i proizvode od kože
 • otrovni bršljan, otrovni hrast i druge biljke
 • nikal, metal koji se koristi u izradi nakita, je jedan od najčešćih kožnih iritanasa

alergija po kozi

Približno 80% svih slučajeva alergijske reakcije na koži prouzrokovano je kontaktom sa nečim što iritira kožu, kao što su deterdženti, sapuni ili sredstva za čišćenje. U oko 20% slučajeva alergija na koži se javlja kao reakcija na nešto poput nakita ili mirisa koji se dodaje u neke proizvode. Uzroci nisu baš najjasniji, a ponekad čak i lekari imaju teškoće pri utvrđivanju da li je određenu vrstu osipa izazvala alergija ili neki iritans. Premda se uzroci razlikuju, simptomi koji se manifestuju na koži, lečenje kožnih alergija i prevencija ovakvih stanja, veoma su slični.

alergija na kozi

Alergija simptomi na koži

Bez obzira na to koju vrstu alergije na koži imate, postoje neke sličnosti simptoma koji će se najverovatnije manifestovati. Veoma je važno da znate šta izaziva iritaciju i da te faktore alergijske reakcije na koži izbegavate u najvećoj mogućoj meri.

Ovo su neki simptomi :

 • crvenilo i otok
 • jak svrab
 • kvržice ili plikovi iz kojih može da curi tečnost
 • ljuštenje, pucanje ili perutanje kože
 • osip

Uzroci

Brojni su faktori koji mogu da izazovu alergijske reakcije na koži i kožne osipe, a mogu biti ekološki, nasledni pa čak i povezani sa poremećajem imunog sistema. Može da ih prouzrokuje infekcija protiv koje se bori vaš organizam i lekovi koje uzimate zbog nekog drugog oboljenja. I alergija na hranu može da izazove osip na koži, kao i bolesti poput ovčjih (varičela) i malih (morbili) boginja. Međutim, i drugi materijali, poput deterdženata za pranje veša, omekšivača za veš, sapuna, šampona i nikla, mogu da izazovu kontaktni dermatitis.

Alergija po koži nastaje kada vaš imuni sistem reaguje na strane supstance koje su bile u dodiru sa vašom kožom. Postoje brojne supstance koje svakodnevno koristimo, a koje mogu da budu okidači kožne alergije. Vaše trenutno zdravstveno i mentalno stanje mogu da vas u nekom trenutku, više nego inače, učine podložnijima da postanete žrtva ovih okidača.

Najčešći okidači alergijske reakcije na koži su parfemi, kozmetički proizvodi, deterdženti za veš, šamponi i drugi proizvodi za zdravlje i lepotu koji sadrže mirise. Čak i neki proizvodi na čijim deklaracijama piše „bez mirisa“, mogu da sadrže alergene koji izazivaju alergijske reakcije na koži.Alergija na koži može da se javi i na lateks, koji se koristi za izradu gumenih rukavica, kondoma, pojaseva, gumica i drugih predmeta za domaćinstvo. Boje za kosu, boje za tkaninu, otrovne biljke, kreme za sunčanje, rastvori za domaćinstvo i lepkovi, takođe mogu da dovedu do toga da vaša koža reaguje i postane simptomatična.

Alergija na vratu

Alergija na vratu osip i svarb je česta pojava kod ljudi koji nose nakit.Alergija na nikal je česta kod osoba koje nose nakit, posebno nakit koji se pravi od jeftinih materijala. Alergija na nikal je kategorizovana u kožne reakcije koje spadaju u kontaktni dermatitis, što znači da se alergija na vratu javlja nakon direktnog kontakta sa nekim iritansom. Nikal je komponenta nerđajućeg čelika i drugih metala koji se koriste za izradu nakita. Alergija na nikal može da se javi na bilo kom delu tela na kome nosite nakit a ne samo na vratu npr. uši, prsti, ručni zglobovi, gležnjevi i regija pupka.

Alergija na koži lečenje

Postoji mnogo faktora koji moraju da se uzmu u razmatranje kada se određuje način za lečenje alergije na koži, uključujući i koliko su teški simptomi, učestalost pojave osipa i mesto izbijanja osipa na koži. Ako primetite alergijsku reakciju na koži bez obzira da li je to alergija na licu ili po telu nemojte da paničite. Prisetite se okolnosti u kojima ste se našli pre pojave osipa da biste ustanovili šta je uzrok.

Kako smo već rekli, odgovor kože na iritanse i alergene obično se pogoršava ponavljanjem kontakta. Nažalost, nije uvek lako ni izvodljivo da izbegnete sve kontakte sa supstancama koje mogu da vam nadraže kožu. Burove solublete pružaju brzo ublažavanje iritacije, pomažu da se osip isuši, smanjuju crvenilo i ubrzavaju proces lečenja. Burove solublete se rastvaraju u vodi da bi se dobio rastvor, odnosno Burova voda, koja se decenijama koristi za ublažavanje neprijatnih simptoma koje izazivaju iritansi i alergeni.

Posebno delotvoran način upotrebe Burovih solubleta je njihovo rastvaranje u vodi čime se dobija rastvor ili Burova voda. U pakovanju Burovih solubleta se nalaze dve solublete – bela i plava.  Bela solubleta sadrži aluminijum-kalijum-sulfat, a plava solubleta sadrži olovo-acetat. Nakon rastvaranja u vodi aktivne supstance stupaju u međusobnu hemijsku reakciju i daju jedinjenje koje se zove aluminijum- monobazni acetat koji deluje antiseptično, antiinflamatorno i adstringentno. Burova voda se koristi za obloge.

Burove obloge – potpite kompresu u Burov rastvor i stavite oblogu na zahvaćenu površinu. Obloge držite 15 – 30 minuta. Ponavljajte po potrebi ili preporuci lekara.

Za zaposlene osobe koje pate od kožnog osipa i nemaju vremena da čekaju 30-tak minuta, postoji relativno nov proizvod – gel sa Burovom vodom. Ovaj gel se dobija po preporuci lekara i delotvoran je za lečenje kožnih iritacija i ublažavanje osipa izazvanih biljkama, nakitom i deterdžentima, a pogodan je za osobe koje su u pokretu ili zaposlene.

Drugi načini lečenja alergije na koži

Na prvi znak kožne alergije, što pre operite zahvaćenu površinu sapunom bez mirisa i hladnom vodom da biste uklonili iritans ili alergen. Ako je iritans na bazi ulja, upotrebite izopropil alkohol za čišćenje (70% rastvor) ili sredstvo za pranje sudova.

Možete da probate i preparate u slobodnoj prodaji poput kalamin losiona ili kortizon kreme. Za jak svrab koji ponekad izazivaju alergije na koži će vam možda biti potreban jača kortizon krema koja se izdaje na lekarski recept.

Injekcije protiv alergija (imunoterapija) obično nisu od koristi za lečenje većine kožnih oboljenja, međutim, lekari često preporučuju topične medikamente koji ublažavaju simptome, vraćaju vlažnost i leče osipe.

Lečenje alergije prirodnim putem

S druge strane, tu su i kućni lekovi za lečenje alergije prirodnim putem koji često sadrže sastojke poput ulja čajevca, kokosovog ulja, jabukovog sirćeta, aloje vere, sode bikarbone i ovsene kaše.

Javite se lekaru u sledećim slučajevima:

 • osip je u blizini očiju
 • osip zahvata veliki deo tela
 • svrab ne može da se ublaži preparatima u slobodnoj prodaji
 • osip pokajzuje znake infekcije (gnoj, neprijatan miris, pojačano oticanje, izrazito crvenilo, crvene zrakaste linije ili koža koja je vruća na dodir)
 • ako se stanje pogoršava ili traje duže od 7 dana

Da li je ovo stanje zarazno?

Ne. Ovakve vrste iritacija kože nastaju usled direktnog kontakta sa iritansom ili alergijske reakcije na određenu supstancu.

Međutim, ukoliko osetite iznenadnu, jaku ili produženu iritaciju kože koja ne prolazi nakon primene preparata u slobodnoj prodaji, razmislite o tome da potražite pomoć lekara. Ukoliko se simptomi alergijske reakcije na koži ne stišavaju nakon nekoliko dana ili se pogoršavaju, ne pokušavajte da se sami lečite. Alergija na koži kod dece često izaziva jak kožni osip pa je zbog toga važno da stalno pregledate kožu svog deteta da bi ste uočili moguće reakcije ili nadraženost.

Ako dobijete kožni osip sa plikovima, to može da bude znak ozbiljnog stanja koje mora odmah da se zbrine medicinski. U druge ozbiljne simptome na koje morate da pazite mogu se javiti posle alergije na koži su otežano disanje, oticanje grla, šištanje, osećaj stezanja u grudima, preterano znojenje, mučnina i ošamućenost. Većina osipa nisu ništa više do neprijatnosti i prolaze sami, međutim, neki osipi mogu da budu opasni po život.

Prevencija

Alergije na koži kod dece su veoma česte takođe javljaju se i kod tinejdžera, odraslih i starijih osoba, a pogađaju osobe sa svim tipovima kože i različitog porekla. Ako dobijete osip usled alergijske reakcije, važno je da utvrdite uzrok osipa i da pomno pratite simptome. Premda su kožni osipi česti i najčešće nisu ništa više osim ružne neprijatnosti, oni mogu da budu i znak mnogo ozbiljnijeg stanja ili dovedu do komplikacija ukoliko se ne leče. Konačno, vrsta osipa koju imate odrediće najbolji način lečenja koje će vašoj koži vratiti zdravlje i lepotu.

Pokušajte da utvrdite zašto se javlja alergija na koži. Ako je u pitanju alergijska reakcija, osip obično zahvata malu površinu koja je bila izložena alergenu (poput osipa oko ručnog zgloba nakon nošenja sata). Osip koji je rasprostranjeniji obično je posledica iritansa. Očigledan krivac je najčešće nešto novo, poput novog  nakita, deterdženta za veš itd. Međutim, nije neobično da se vremenom pojavi i neka nova vrsta alergije.

Najbolji način da sprečite alergije na koži je da zaštite kožu od nepoznatih iritanasa i alergena. Ovo može da podrazumeva nošenje debelih, gumenih zaštitnih rukavica postavljenih pamukom kada rukujete proizvodima koji mogu da izazovu reakciju. Kožu možete da zaštitite i gustim slojem ulja ili zaštitne kreme, pod pretpostavkom da vam ruke neće biti previše klizave. Ako je vaša koža osetljiva na mirise, koristite proizvode bez mirisa. Predmete koji sadrže nikal možete da premažete bezbojnim lakom za nokte da biste napravili barijeru između predmeta i vaše kože. Ako imate probušene uši, kupujte minđuše od hirurškog čelika, pošto je to metal koji ne izaziva reakciju.

Svakodnevna dobra nega kože ide na ruku sprečavanju brojnih kožnih oboljenja. Napravite jednostavne promene načina života, kao što je upotreba hranljivih ovlaživača, skraćivanje noktiju da ne bi došlo do ogrebotina, kao i prirodni preparati za negu kože koji ne sadrže štetne hemijske sastojke.