bolovi u kolenima

Bol u kolenu mogući uzroci i prirodni lekovi za lečenje

Bol u kolenu je čest medicinski problem, koji se javlja zbog neprestanog trenja i oštećenja zgloba kolena. Bolovi u kolenima se mogu se javiti kod svakog. Smatra se da žene češće imaju problema sa bolovima u kolenu nego muškarci.

Tačno mesto na kom se javlja bol može biti različito. Bol može kretati iz bilo koje kosti koja „ulazi“ u ovaj zglob (butne, golenjače ili lisne kosti), čašice ili meniskusa (ligamenata i hrskavice).

Bol u kolenu se može javiti na jednom mestu, ili se može osećati u celom kolenu. I intenzitet bolova varira, od blažih bolova, pa do bolova koji su toliko jaki da stvaraju poteškoće sa kretanjem.

Bolovi u kolenima se mogu javiti zbog oslabljene strukture kostiju, kao i zbog oštećenja kostiju zbog starenja. Drugi česti uzroci  su prelomi i povrede, povrede ligamenata, povrede meniskusa, dislokacija kolena i ukočenost zgloba kolena zbog artritisa, lupusa i sličnih hroničnih oboljenja.

Osim bolova u kolenu, mogu se javiti i simptomi poput ukočenosti kolena, primetnog oticanja, crvenila, utrnulosti bolne noge i poteškoća sa stajanjem i hodanjem.

bol u kolenu

Nemojte dozvoliti da vas bol u kolenu spreči da obavljate svoje svakodnevne obaveze i da se zabavljate. Uz pomoć jednostavnih prirodnih metoda lečenja, lako možete ublažiti bolove u kolenu. Te metode su najdelotvornije kada je reč o blažim i umerenim bolovima u kolenu, koji se javljaju zbog fizičkog napora (posebno nakon dužeg perioda fizičke neaktivnosti), ili zbog nepravilnih pokreta kolena. Te mere vam mogu pomoći i kod bolova izazvanih problemima poput artritisa, ali u tom slučaju neophodno je konsultovati i lekara, kako bi se postavila tačna dijagnoza i odredio adekvatan tretman.

Evo najboljih kućnih lekova za bol u kolenu.

Hladne obloge

Stavljanje hladnih obloga na bolno koleno je jedan od najboljih i najlakših načina da ublažite bolove i otoke. Hladnoća dovodi do skupljanja krvnih sudova i dotoka manje krvi u bolan deo, što za posledicu ima i manji otok. Hladne obloge su odlične protiv bolova.

 • Umotajte šaku ledenih kockica u tanji peškir.
 • Stavite oblogu na bolno koleno i držite je oko 10-20 minuta
 • Koristite hladne obloge dva ili tri puta dnevno, dok vas bolovi ne prođu

Ako nemate led, možete slobodno uzeti i neko smrznuto povrće i koristiti ga kao oblogu kada koleno boli. Ako imate hronične bolove, najbolje je da naizmenoično koristite hladne i tople obloge.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je odlično za ublažavanje bolova. Pošto ima alkalizujuće dejstvo, jabukovo sirće odlično pomaže u razlaganju nakupljenih minerala i štetnih toksina unutar zgloba kolena. Takođe, jabukovo sirće pomaže u obnavljanju lubrikanata u samom zglobu, čime se ublažava bol u kolenu i poboljšava sposobnost pomeranja zgloba.

 • U dve šolje destilovane ili filtrirane vode izmešajte dve kafene kašičice jabukovog sirćeta. Pijuckajte ovu mešavinu tokom celog dana. Potrudite se da poštujete ovu rutinu svakog dana, dok vas bolovi potpuno ne prođu.
 • U toplu kupku ubacite dve šolje jabukovog sirćeta. Opuštajte se u kadi oko 30 minuta. Radite ovo jednom dnevno tokom nekoliko dana i primetićete poboljšanje.
 • Dobro izmešajte jednu kašiku jabukovog sirćeta i jednu kašiku maslinovog ulja. Ovom mešavinom masirajte koleno jednom ili dva puta dnevno, dok bolovi u kolenu ne prođu.

Kajenska paprika

Kajenska paprika sadrži kapsaicin koji odlično ublažava bolove. Kapsaicin je prirodni analgetik, što znači da deluje tako što stvara osećaj toplote i ublažava bol u kolenu.

 • Napravite mešavinu tako što ćete izmešati dve kašike kajenske paprike u prahu u oko pola šolje toplog maslinovog ulja. Ovom pastom masirajte bolno koleno dva puta dnevno najmanje nedelju dana.
 • Možete izmešati oko pola kašičice kajenske paprike u šolji jabukovog sirćeta. Uzmite čistu tkaninu ili gazu, natopite je ovom mešavinom i stavite kao oblogu na bolno koleno oko 20 minuta. Ponavljajte postupak jednom ili dvaput dnevno, dok bolovi u kolenima i upala ne prođu.
 • Podražite u apotekama gel ili kremu koja sadrži kapsaicin. Ove kreme odlično ublažavaju bol u kolenu.

Đumbir

Bez obzira na to da li imate bolno koleno zbog artritisa, istegnuća mišića ili neke povrede, đumbir je odličan lek protiv bolova. Poznato je da đumbir ima jaka antiupalna svojstva i da može da smanji otoke i bol u kolenu.

Iznječite ili sitno iseckajte malo parče svežeg đumbirovog korena, ubacite ga u šolju vode i ostavite da se kuva oko 10 minuta. Zatim procedite, i po ukusu dodajte limunovog soka i malo meda. Pijte dve ili tri šolje čaja od đumbira na dan, sve dok vas bolovi ne prođu.

Ako možete da nađete đumbirovo ulje, masirajte njime bolno koleno nekoliko puta dnevno dok bolovi ne popuste.

Kurkuma

Kurkuma je efikasan i prirodan lek protiv bolova u kolenima. Kurkuma prirodno sadrži aktivnu supstancu kurkumin, koja ima antiupalna svojstva, a i odličan je antioksidans koji uspešno uglažava bolove. Dokazano je da kurkuma uspešno usporava i napredovanje reumatskog artritisa, koji je čest uzrok  za bol u kolenu.

 • Čaj od kurkume i đumbira odlično ublažava bolove u kolenima. U šolju vode ubacite pola kašičice seckanog đumbira i pola kašičice kurkume. Ostavite da se kuva 10 minuta, a onda procedite, dodajte meda koliko želite i pijte ovaj čaj dva puta dnevno.
 • U šolji mleka prokuvajte kafenu kašičicu kurkume u prahu. Zasladite medom ako želite, i pijte ovaj napitak jednom dnevno.
 • Ako nemate vremena da pijete ove napitke, kupite suplemente kurkume. Preporučljivo je uzimati po 250 ili 500 mg tri puta dnevno.

Potrudite se da koristite kurkumu svakodnevno, dok bolovi potpuno ne prođu.

Važno: pošto kurkuma može razrediti krv, ako pijete antikoalgulanse, nije preporučljivo da konzumirate kurkumu.

Limun

Dokazano je da je limun izvrstan kućni lek za mnoge boljke, a tu spadaju i bolovi u kolenima izazvani artritisom. Limunska kiselina, koja se u velikim količinama nalazi u limunu, odlično rastvara kristale mokraćne kiseline, koji su čest uzrok nekih tipova artritisa.

 • Uzmite jedan ili dva limuna i naseckajte ih na male komade.
 • Uzmite komadiće limuna, umotajte ih u neku čistu tkaninu i potopite u zagrejano susamovo ulje.
 • Tkaninu sa limunom koristite kao oblogu. Stavite je na bolno koleno i držite tako oko deset minuta.
 • Koristite ove obloge dva puta dnevno, dok bolovi ne nestanu.

Najbolje je da istovremeno pijete i sok od limuna. Idealna varijanta je da ujutru čim ustanete, na prazan stomak popijete čašu tople vode u koju ste sipali sok od jednog sveže isceđenog limuna.

Epsom so

Epsom so sadrži magnezijum sulfat, za koji je dokazano da odlično ublažava bol u kolenu. Magnezijum prirodno opušta mišiće, što dosta pomaže u izbacivanju suvišnih tečnosti iz telesnih tkiva. To za rezultat ima ublažavanje upala, otoka i bolova.

U toplu kupku ubacite pola šolje epsom soli i dobro promešajte. Uđite u kadu (ili nekako samo potopite koleno u ovakvu mešavinu) i lezite tako oko 15 minuta. Radite ovo nekoliko puta nedeljno, dok ne osetite olakšanje.

Važno: epsom so se ne preporučuje osobama koje imaju problema sa srcem, visok pritisak ili dijabetes.

Seme piskavice

Seme piskavice se često koristi da bi se ublažio bol u kolenu, jer ima odlična antiinflamatorna svojstva i sadrži mnogo antioksidanaca. Takođe, seme piskavice je po prirodi toplo i smatra se odličnim lekom protiv bolova u kolenu, koji se javljaju zbog artritisa.

 • U filtriranu vodu sipajte kafenu kašičicu semena piskavice i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru iscedite vodu i pojedite natopljeno seme. Pokušajte da ovo radite svakog dana, oko nedelju ili dve dana.
 • Ispecite i sameljite (u mlinu za kafu) jednu šaku semenki piskavice i sipajte ga u teglu koju možete hermetički zatvoriti. Svaki put kada je potrebno, uzmite dve kafene kašičice samlevenih semenki i sa malo vode napravite gustu pastu. Tom pastom namažite koleno koje vas boli. Ostavite da deluje oko pola sata, a onda operite pastu toplom vodom. Koristite ovaj lek dva puta dnevno, najmanje nedelju dana.

Uz ove prirodne lekove za bol u kolenu, uradite i sledeće stvari kako biste sprečili bolove ubuduće:

 • Smršajte ako imate višak kilograma.
 • Nosite udobne cipele i sandale.
 • Izbegavajte visoke potpetice.
 • Izbegavajte sve aktivnosti koje stvaraju pritisak na kolena.
 • Redovno uzimajte magnezijum i suplemente omega-3 masnih kiselina.
 • Svakog dana idite u bržu šetnju.
 • Radite vežbe za ojačanje zglobova, pod nadzorom stručnog lica.
 • Ostavite cigarete ako ste pušač.
 • Pijte više vode kako biste organizam održali hidriranim i smekšali hrstavicu.
 • Koristite steznike za kolena.
 • Ako se uz bolove jave i otoci, pokušajte da podignete noge, kako bi se otoci i bolovi umanjili.

Ako nakon nedelju ili dve i dalje osećate bol u kolenu, idite kod lekara kako bi se utvrdio uzrok i kako bi lekar odredio adekvatan tretman.

[icegram campaigns=”8788″]