bol u stopalu

Bol u stopalu sa spoljne strane

Bol u stopalu sa spoljne strane može da bude veoma iritantan jer dovodi do otežanog obavljanja dnevnih aktivnosti. U ovom članku ćemo se baviti uzrocima, merama prevencije i lečenjem ovog problema.

Brojne su osobe kod kojih se javlja bol u stopalu sa spoljne strane usled trčanja i drugih fizičkih aktivnosti. U brojnim slučajevima, ako je dijagnoza ispravna i pacijent dobija odgovarajuću terapiju i negu, ovog bola može da se oslobodi u prilično kratkom roku. Međutim, kod nekih složenijih slučajeva, bol u stopalu može da traje duže vreme. Pogledajmo šta sve dovodi do bola u stopalu.

Uzroci

Glavni uzrok ovog problema je nošenje neudobne i neodgovarajuće obuće. Takva obuća, posebno ako tesno prianja uz stopalo može da bude uzrok bola, naročito ako je dugo nosite. Osobe koje boluju od artritisa i dijabetesa su poznate kao najpodložnije ovom problemu. Još jedan uzrok ove vrste bola su plikovi koji su povezani sa iritacijom kože stopala.

bol u stopalu sa spoljne strane

U brojnim slučajevima je tokom medicinskih istraživanja primećeno da je za bol u stopalu odgovorna infekcija. Među najčešće infekcije koje izazivaju bol u stopalu spadaju:

  • Celulitis – (bakterijska infekcija kože koja se širi po kožnom i potkožnom tkivu
  • septični artritis – infekcija zgloba, najčešće bakterijska
  • osteomijelitis – zapaljenje koštane srži

U nekim slučajevima jak pritisak na nerve noge, usled nezgode i ozbiljne povrede, takođe može da bude uzrok. Bol u stopalu sa spoljne strane nakon trčanja i intenzivnih sportskih aktivnosti, poput gimnastike i atletike, može da bude posledica različitih fraktura noge. Frakture usled naprezanja i marš frakture (usled zamora materijala), spadaju u vrste fraktura koje takođe izazivaju bol. Dok se smatra da do fraktura usled naprezanja dolazi zbog preteranog izlaganja naporu kostiju ili istegnuća mišića potkolenice, marš frakture su posledica pojačane fizičke aktivnosti do koje dolazi naglo ili na nepravilan način. Marš frakture se javljaju na metatarzalnim kostima stopala.

Saznajte više>>> Bol u stopalu mogući uzroci i lečenje

Nepodesna obuća dovodi do iritacije i nelagodnog osećaja u tetivi koja se nalazi na dnu kuboidne (kockaste) kosti, jedne od sedam kostiju korena stopala. Da biste izbegli ovaj problem, veoma je važno da ne preterujete sa nošenjem visokih potpetica, bez obzira na to što su otmene i moderne. Trebalo bi uvek da nosite takvu obuću koja će davati neophodnu potporu stopalima.

Evo još nekih uzroka koji su podjednako odgovorni za izazivanje ovog problema:

  • Neurinom – stanje kod koga postoji tumor nerva, nastao od nervnog tkiva.
  • Ganglioni – odnosno ciste tetive ili nekog zgloba, koje su posledica propusnosti zglobne kapsule i izazivaju bol.
  • Čukljevi – koji su zapravo koštane izrasline koje se formiraju na donjem zglobu nožnog palca.
  • Fisure – odnosno pukotine na koži pete koje mogu da budu bolne.

Da biste poštedeli sebe ove agonije, morate da nosite prikladnu obuću oko čijeg izbora može da vam pomogne lekar. U nekim slučajevim, lekar može da predloži i fizikalnu terapiju ili operaciju.