Bolovi u stomaku tokom trudnoće – uzroci su uglavnom bezazleni ali ponekad i opasni po život

Bolovi u stomaku tokom trudnoće

Saznajte zašto se javlja bol u stomaku tokom trudnoće i otkrijte da li su vaši simptomi normalni ili je potrebno da se odmah javite lekaru.

Neki bolovi u trbuhu tokom trudnoće su normalni: na kraju krajeva, vaši organi se neprestano pomeraju, vaša materica se širi, a vaši ligamenti se istežu. A nemojmo zaboraviti ni jutarnju mučninu. Međutim, bol u stomaku kod trudnica može da bude i mnogo ozbiljniji (mada i mnogo ređi).

Pročitajte ovaj vodič da biste naučili kako da dešifrujete vaše bolove, odredite kada je vreme da se javite lekaru i naučite kako se jednostavno ublažavaju simptomi.

Bezazleni uzroci bola u stomaku tokom trudnoće

Od konstipacije pa do bola u okruglim ligamentima, evo nekih dežurnih krivaca koji izazivaju bezazlen bol u stomaku kod trudnica. Ako bol koji osećate potraje ili se jave simptomi poput krvarenja ili jakih grčeva, javite se svom ginekologu.

Materica koja raste

Kako vaša materica raste, ona počinje da pomera creva, što može da izazove mučninu, osećaj brzog zasićenja ili nadutosti trbuha 

Rešenje? Jedite češće i manje obroke, vežbajte redovno, odmarajte se i često praznite bešiku.

bol u stomaku u trudnoci

Bol okruglih ligamenata

Ponekad, materica koja se uvećava isteže okrugle ligamente – dva velika ligamenta koja se protežu od prednje strane materice do prepona. Usled toga može da se javi osećaj nelagode u donjem delu trbuha koji se širi na prepone; bol u donjem delu stomaka može da bude oštar i probadajući prilikom promene položaja ili tup i postojan.

Konstipacija i gasovi

Konstipacija i gasovi, nažalost, često idu u paketu sa trudnoćom i izazivaju bol u stomaku kod trudnica. Progesteron, hormon čiji nivo raste u toku trudnoće, usporava čitav gastrointestinalni trakt usled čega hrana sporije prolazi kroz njega. Da biste izašli na kraj sa konstipacijom, morate da pijete što više vode i da jedete namirnice sa visokim sadržajem vlakana. Ukoliko to ne ublaži probleme i nastave da se javljaju bolovi u stomaku, lekar može da vam preporuči neko sredstvo za omekšavanje stolice ili suplemente vlakana.

Brakston-Hiksove kontrakcije

Brakston-Hiksove kontrakcije nisu povezane sa širenjem grlića materice. One su neprijatne ali potpuno bezazlene.Brakston-Hiksove kontrakcije, poznate i kao pripremne ili lažne kontrakcije su sporadične kontrakcije koje počinju da se javljaju već od 6. nedelje trudnoće, međutim, trudnica počinje da ih oseća tek pred kraj drugog trimestra.Zbog njih se često javljaju bolovi u stomaku u ranoj trudnoći Trik je u tome da razlikujete ove pripremne kontrakcije od pravog prevremenog porođaja.Prave kontrakcije imaju tendenciju da postaju sve učestalije.Ukoliko možete da vodite razgovor, gledate televiziju ili čitate, onda kontrakcije verovatno nisu pravi porođaj.Brakston-Hiksove kontrakcije može da pokrene dehidracija pa zato vodite računa da pijete dosta tečnosti. Ukoliko su kontrakcije uporne ili niste sigurni da li su pitanju Brakston-Hiksove ili prave kontrakcije ili nešto drugo izaziva bol u stomaku, javite se svom ginekologu.

Ozbiljniji uzroci bola u stomaku tokom trudnoće

Najveći broj žena ima zdravu trudnoću, međutim, moguće je da dođe do ozbiljnih komplikacija koje zahtevaju pravovremenu intervenciju ginekologa. Neki znakovi upozorenja na koje morate da pazite podrazumevaju i krvarenje, jak bol u stomaku, temperaturu i poremećaj vida.

Ektopijska trudnoća

Ektopijska, ili vanmaterična, trudnoća kod koje je oplođena jajna ćelija usađena na nekom drugom mestu umesto u materici, najčešće u jajovodu, javlja se u 1 od 50 trudnoća, prema američkoj nevladinoj organizaciji Marches of Dimes (Marš za bebe). U slučaju, što je veoma retko, da imate vanmateričnu trudnoću, možete da osećate intenzivan bol i krvarenje između 6. i 10. nedelje trudnoće, pošto dolazi do rastezanja jajovoda. U žene koje su izložene većem riziku od ektopijske trudnoće, spadaju:

 • žene koje su već imale vanmateričnu trudnoću, kao i one koje su imale operaciju karlične regije, trbuha i jajovoda
 • žene koje su imale endometriozu (kada se tkivo materice nalazi i izvan nje), bile podvrgnute ligiranju (podvezivanju) jajovoda, nosile ugrađenu spiralu u vreme začeća ili patile od infekcije karlične regije
 • rizik povećavaju i abnormalno oblikovana materica i tehnike veštačke oplodnje

Vanmaterična trudnoća ne može da napreduje i zahteva trenutno lečenje. Ako vam je test trudnoće pozitivan ali ginekološkim pregledom trudnoća još nije potvrđena, a osećate bol u stomaku, trebalo bi odmah da se javite na pregled kod ginekologa-akušera. Vaš ginekolog može da obavi ultrazvučni pregled koji će potvrditi da li je oplođena jajna ćelija usađena u materici i zbog čega se javlja bol u stomaku.

Spontani pobačaj

Kada žene osete bol u stomaku u toku prvog trimestra trudnoće uvek morate da brinete o mogućem spontanom pobačaju budući da žalosna statistika pokazuje da 15 -20% trudnoća završava spontanim pobačajem. U simptome spontanog pobačaja spadaju krvarenje i grčevi u stomaku koji mogu da budu ritmični ili da podsećaju na menstrualne.

Prevremeni porođaj

Ako osetite ujednačene kontrakcije pre 37. nedelje trudnoće, a imate uporan bol u leđima i stomaku, moguće je da je nastupio prevremeni porođaj. To nije trenutak za čekanje – odmah pozovite svog ginekologa. Kontrakcije mogu, ali ne moraju, da budu praćene curenjem vaginalne tečnosti ili krvi ili manjim kretanjem fetusa. Čak i iskusne majke prilikom trećeg porođaja nisu uvek u stanju da kažu da li su u pitanju samo Brakston-Hiksove kontrakcije ili pravi prevremeni porođaj koja iz tog razloga svoje pacijentkinje savetuje da je zovu uvek kada osećaju kontrakcije. Može da vam se dogodi da vas vrate kući zbog lažne uzbune (to je to slučaj sa i do 30% žena ), međutim, bolje sprečiti nego lečiti, naročito u ovakvom slučaju.

Abrupcija placente

Placenta, odnosno posteljica, je izvor kiseonika i hranljivih materija za vašu bebu. Obično je usađena visoko na zidu materice i ne odvaja se pre porođaja. U retkim slučajevima (1 na 200 porođaja) posteljica može prevremeno da se odvoji od zida materice (abruptio plancetae), što je veoma opasna komplikacija koja se najčešće događa u 3. trimestru i izaziva bol u stomaku.Usled abrupcije posteljice većina trudnica opisuje kao „ jak, postojan, progresivno pojačavajući bol u donjem delu stomaka“. Materica postaje tvrda kao kamen (ako pritisnete stomak, neće se ulegnuti), a možete da se javi i tamna, crvena krv koja nema ugruške. U nekim slučajevima, kod nekih trudnica može da nastupi porođaj nakon odvajanja materice koji se najčešće obavlja hitnim carskim rezom. Ako je abrupcija blaga, lekar može da dozvoli nastavak trudnoće ili može da izazove porođaj koji se obavlja vaginalnim putem. Žene koje su izložene riziku od ovog stanja su one sa istorijom abrupcije placente ili sa povišenim krvnim pritiskom, preeklampsijom i traumom trbušne regije.Ako se kod vas javljaju bolovi u stomaku a imate neko od ovih stanja što pre se javite svom ginekologu.

Preeklampsija

Prema Američkoj asocijaciji za preeklampsiju, preeklampsija i drugi hipertenzivni poremećaji se javljaju kod 5 – 8% svih trudnica. Preeklampsija je trudnoćom izazvana hipertenzija sa proteinurijom. Preeklampsija može da nastupi u bilo kom trenutku nakon 20. nedelje trudnoće, što je i jedan od razloga zbog koga lekari kontrolišu krvni pritisak trudnica pri svakom pregledu, a karakterišu je povišen krvni pritisak i belančevine u mokraći. Zbog toga što povišen krvni pritisak skuplja krvne sudove materice koji fetus snabdevaju kiseonikom i hranljivim materijama, razvoj bebe može da bude usporen ajavljaju se bolovi u stomaku tokom trudnoće. Preeklampsija povećava i rizik od odvajanja posteljice (abrupcija placente) od zida materice pre porođaja. Kod teških oblika preeklampsije, javlja se bol u gornjem desnom delu stomaka, kao i mučnina, glavobolja, oticanje i poremećaji vida, kao što je treperenje pred očima. Ako imate bolove u stomaku u trudnoći i sumnjate da imate preeklampsiju odmah se javite svom ginekologu.

Infekcija urinarnog trakta

Čak i do 10% trudnica ima infekciju urinarnog trakta u nekom trenutku tokom trudnoće, kako navode u NVO Marches of Dimes (Marš za bebe). U tipične simptome spadaju nagla potreba za mokrenjem, bol ili pečenje prilikom mokrenja i krv u mokraći – međutim, neke pacijentkinje sa infekcijom urinarnog trakta osećaju i bol u stomaku.Ono što zabrinjava kod infekcije urinarnog trakta u trudnoći je to što može da preraste u infekciju bubrega, a to povećava rizik od nastupanja prevremenog porođaja. Razlog zbog koga vaš ginekolog-akušer prilikom svake posete traži analizu mokraće je proveravanje da li ima bakterija koje mogu da izazovu infekciju urinarnog trakta. Dobra vest je da rano dijagnostikovana infekcija urinarnog trakta u trudnoći može lako da se izleči antibioticima.

Apendicitis

Apendicitis, ili upala slepog creva, teško se dijagnostikuje u trudnoći i to uglavnom zato što prilikom uvećavanja materice u trudnoći, crvuljak počinje da se podiže i može da dospe u nivo pupka ili jetre. Ovaj atipični izgled može da stvori pogrešnu predstavu. Budući da dijagnostikovanje može da bude odloženo, to je jedan od razloga zbog koga su žene u trudnoći izložene većem riziku od smrtnog ishoda usled apendicitisa. Premda je prepoznatljivi znak apendicitisa bol u donjem desnom kvadrantu trbuha, u trudnoći on može da se javi nešto višoj regiji. U druge simptome spadaju nedostatak apetita, mučnina i povraćanje.

Žučni kamenac

Kamenac u žučnoj kesi se češće javlja u trudnoći, posebno kod predgojaznih trudnica, starijih od 35 godina ili onih sa istorijom žučnih kamenaca.Bol u stomaku tokom trudnoće usled žučnih kamenaca (poznat i kao holecistitis) je jak i ograničen na gornji desni kvadrant trbuha. U nekim slučajevima, bol iz stomaka može da se širi preko leđa i ispod desne lopatice.

Kada bi trebalo da se javite ginekologu

Ne oklevajte da se javite svom lekaru kada osećate da nešto nije kako bi trebalo da bude posebno ako tokom trudnoće osećate bol u stomaku. Ako vas nešto brine trebalo bi da se javite svom ginekologu.Ako u trudnoći imate bilo koji od navedenih simptoma, i osećate bol u stomaku odmah se javite lekaru:

 • bol u stomaku sa ili bez krvarenja pre 12. nedelje trudnoće
 • krvarenje ili jake grčeve
 • više od 4 kontrakcije u 1 satu u trajanju od 2 sata
 • jak bol u stomaku
 • probleme sa vidom
 • jaku glavobolju
 • jako oticanje šaka, nogu ili lica
 • bol tokom mokrenja, otežano mokrenje ili krv u mokraći

Šta možete da uradite da ublažite bol u stomaku tokom trudnoće

 • jedite češće manje obroke
 • redovno vežbajte ali umereno
 • jedite namirnice bogate vlaknima (voće, povrće i mekinje)
 • pijte puno vode
 • često praznite bešiku
 • odmarajte se što češće