uklanjanje kondiloma sircetom

Kondilomi lečenje sirćetom

Humani papiloma virus (HPV) izaziva pojavu benignih izraslina na koži koje se zovu kondilomi ili genitalne bradavice.Kondilomi izgledaju kao ispupčeni, hrapavi čvorići na koži.kondilomi i kod žena i kod muškaraca mogu da budu bolni i neprijatni. Da biste bili sigurni da je izraslina na koži bradavica, javite se lekaru. Lekar može da primeni nekoliko tehnika za skidanje kondiloma, među kojima su i zamrzavanje ili odsecanje.

Moguće je i uklanjanje kondiloma prirodnim putem kod kuće.Iako je jabukovo sirće za uklanjanje kondiloma popularnije uspešnije ćete ih skinuti alkoholnim sirćetom. Ne pokušavajte da sami lečite bilo koju bradavicu, sem ako niste sigurni da je izraslina benigna bradavica.

Uklanjanje kondiloma sirćetom

Korak 1

Zahvaćenu površinu kože operite blagim sapunom i vodom. Dobro osušite.

Korak 2

Skinite vatu sa štapića za uši i od malog komadića napravite kuglicu ili isto to učinite sa običnom vatom.

Korak 3

Vatu potopite u alkoholno sirće tako da potpuno upije tečnost. Blago iscedite višak sirćeta. Kuglicu natopljene vate stavite direktno na polnu bradavicu. Pokušajte da ne zahvatite kožu oko bradavice.

Korak 4

Pričvrstite kuglicu od vate flasterom ili hanzaplastom tako da dobro prianja za kožu. Ostavite da deluje preko noći.

Korak 5

Ujutru skinite flaster ili hanzaplast i uklonite vatu. Pogledajte da li je bradavica potamnela. Ako jeste, to je znak da sirće deluje.

Korak 6

Ponavljajte ovaj postupak svake noći sve dok bradavica ne pocrni i otpadne.Lečenje kondiloma sirćetom može da traje i do 2 nedelje.

kondilomi lecenje sircetom

Uklanjanje kondiloma potapanjem u rastvor alkoholnog sirćeta

Korak 1

Pomešajte jednake količine vode i alkoholnog sirćeta.

Korak 2

Za lečenje svakodnevno, u trajanju od 20 minuta, potapajte u ovaj rastvor deo tela na kome se nalaze kondilomi

Korak 3

Ponavljajte postupak dok svaka polna bradavica ne pocrni i otpadne.

Kondilomi lečenje sirćetom – šta će vam  biti potrebno

 • alkoholno (belo) sirće
 • komadić vate ili štapić za uši
 • flaster ili hanzaplast

Da bi lečenje kondiloma sirćetom (alkoholnim) ili jabukovim bilo uspešnije preporučuje se i upotreba ulja sa vitaminom E koje možete kupiti u svakoj apoteci.

Vitamin E i genitalne bradavice (kondilomi)

Genitalne bradavice ili kondilomi, posledica su infekcije humanim papiloma virusima (HPV). Genitalne bradavice se prenose seksualnim kontaktom. Njihova pojava je u porastu pa se nalaze na prvom mestu, kada su u pitanju polno prenosive bolesti. Ove bradavice su male, pljosnate izrasline, ružičaste ili sive boje koje se javljaju u regiji vagine ili penisa. E vitamin ulje sadrži antioksidante i pomaže kod isceljenja i smirivanja površina iritiranih genitalnim bradavicama. Ako patite od kondiloma, javite se lekaru koji će vam dati uputstva i odrediti način lečenja.

Saznajte više>>>  Kondilomi kod žena simptomi, prenošenje, lečenje

Humani papiloma virus (HPV)

Genitalne bradavice izaziva humani papiloma virus (HPV). Postoji preko 70 različitih tipova HPV-a, a  svaki pogađa određeni deo tela. HPV tipovi se označavaju kao nisko ili visoko rizični za cervikalni kancer.

HPV virusi koji uzrokuju genitalne bradavice spadaju u tipove malog rizika. Glavni uzroci bradavica su HPV tipovi 6 i 11, a tipovi 16 i 18 su glavni uzroci cervikalnog kancera. Humani papiloma virus može da dovede do prekancerozne bolesti grlića materice, anusa, grla i penisa.

HPV se širi direktnim kontaktom kože na kožu, uključujući:

 • seksualni odnos
 • oralni seks
 • analni seks
 • drugi kontakt genitalne oblasti (npr. kontakt ruke i genitalnog dela).

Infekcija HPV-om preko WC šolje nije moguća.

U zavisnosti od tipa HPV-a, kondilomi mogu da se jave na različitim delovima tela:

 • grlo
 • grlić materice
 • penis i mošnice
 • grkljan
 • anus
 • vagina

Za lečenje kondiloma se koriste lekovi, kao što su imukuimod, podofilotoksin i trihlorosirćetna kiselina (TCA).

Povezano>>> Kondilomi simptomi, lečenje, prirodni lekovi

Genitalne bradavice (kondilomi)

U simptome genitalnih bradavica spada i svrab u regiji vagine ili penisa. Neke bradavice ili lezije mogu da se vide samo pod mikroskopom.Kondilomi su pljosnate izrasline, sive ili ružičaste boje. Lezije mogu da se iritiraju ili krvare usled seksualnog kontakta. Ukoliko znate da ste zaraženi genitalnim bradavicama, trebalo bi da izbegavate seksualni kontakt.

Vitamin E

Vitamin E sadrži antioksidante koji mogu da spreče širenje infekcije sa površina na kojima se nalaze kondilomi. Vitamin E u prirodnom obliku može da se nađe u semenkama, orašastim plodovima, biljnim uljima i zelenolisnom povrću. E-ulje smiruje površine na kojima se nalaze kondilomi i ubrzava zarastanje lezija.

Primena vitamina E

Kapsule vitamina E sadrže ulje koje može da se nanese na kondilome. E-ulje se nanosi direktno na bradavicu. Lezija mora da bude dobro očišćena i osušena pre nanošenja E-ulja.

E vitamin-ulje nanosite svakodnevno sve dok ne vidite poboljšanje na površinama koje su iritirane i imaju lezije. Ukoliko se svrab ne smiri, obratite se lekaru da bi vam prepisao kremu protiv svraba koja će vam ublažiti simptome i nadraženost.

Štetna dejstva

Ukoliko uzimate lekove za razređivanje krvi, pre upotrebe E vitamina za lečenje kondiloma morate da se konsultujete sa lekarom. Vitamin E pojačava delovanje lekova za razređivanje krvi. Pre upotrebe bilo kog novog suplementa ili leka, obavezno se konsultujte sa lekarom.