neuropatija

Neuropatija nogu simptomi, lečenje, ishrana

Utrnulost i osećaj da vam idu mravi po stopalima su najčešći simptomi neuropatije nogu.

Šta je neuropatija ?

Neuropatija je jedna od čestih komplikacija dijabetesa. Neuropatija se javlja kada nervi koji kontrolišu pokrete mišića i čulo dodira pretrpe nepopravljivo oštećenje. Previsok nivo šećera u krvi je veoma štetan za nerve koji prolaze kroz krvne sudove. Osim dijabetesa, drugi česti uzroci neuropatije su fizičke povrede i konzumacija previše alkohola. Neuropatija stopala ukazuje na oštećenje perifernih nerava, onih koji regulišu pokrete ruku i nogu.

Simptomi neuropatije

Hodanje je jedna od najjednostavnijih aktivnosti, ali kod osoba sa neuropatijom stopala je veoma težak zadatak. U takvim okolnostima, hodanje bez bolova je praktično nemoguće. Simptomi neuropatije nogu su sledeći:

Osećaj peckanja i štipanja

Ovakav osećaj u stopalima je čest kod neuropatije. Reč je o neprijatnom osećaju, kao da vas neko ubada iglama. Ovaj osećaj je posebno jak kada pomerate stopala, a najjači kada hodate. Bol se obično javlja u samom tabanu, a ponekad i u nožnim prstima. Ovaj nervni poremećaj je progresivan, što znači da se bol s vremenom pogoršava.Neuropatija dovodi do toga da se osećaj peckanja se ne zadržava samo u stopalu, već se širi kroz celu nogu. Čak i dodirivanje stopala može izazvati jak bol, a nošenje obuće s vremenom postaje gotovo nemoguće.

dijabetička neuropatija

Utrnulost

Glavni simptomi neuropatije su osećaj peckanja i trnci.Oštećenje nerava izaziva osećaj utrnulosti i obamrlosti u stopalu. Obamrlost stopala propraćena bolovima je čest simptom ovog tipa neuropatije. Osećaj utrnulosti je posebno jak nakon dužeg perioda neaktivnosti (sedenja ili ležanja). Obamrlost stopala prolazi kada počnete da se krećete. Neuropatija nogu gotovo onemogućava kretanje, jer se javlja i bol u nogama i osećaj bockanja kada pomerate stopala, dok neaktivnost dovodi do obamrlosti.

Slabost mišića

Mišići u nogama i stopalima su još jedan simptom periferne neuropatije. Kod težih oblika oboljenja, oštećenje nerava je ekstenzivno. U takvim okolnostima, koordinacija pokreta mišića za izvođenje bilo kakve fizičke aktivnosti može biti izuzetno teška. Postoji velika mogućnost da obolela osoba izgubi ravnotežu dok hoda zbog slabosti mišića izazvane neuropatijom.

neuropatija nogu

Lečenje

Dijabetičarima je svakako poznato da je držanje dijabetesa pod kontrolom od ogromne važnosti za sprečavanje i olakšavanje simptoma neuropatije nogu. Zdrava ishrana i aktivan način života će nivo šećera održati pod kontrolom i van „granica opasnosti“ kako ne bi došlo do neuropatije nogu. Masaža nogu je još jedan odličan način da se izborite sa neprijatnim osećajem koji izaziva neuropatija nogu. Pravilna masaža stopala će poboljšati dotok krvi u stopala. To za posledicu ima olakšavanje osećaja obamrlosti i peckanja. Vežbe poput okretanja članaka takođe poboljšavaju cirkulaciju, što znatno olakšava simptome. Korišćenje lekova protiv bolova, kao i antidepresiva, značajno ublažava bolove koje izaziva neuropatija nogu. Izbegavajte previše fizičke aktivnosti, posebno ako vam neka fizička aktivnost stvara preveliki pritisak na stopala – to može izazvati još teže oštećenje nerava.

Evo kako mogu da se olakšaju simptomi neuropatije nogu.

Ishrana

Već je rečeno da je jedan od glavnih uzroka neuropatije nogu nekontrolisani dijabetes. Kao što svi znamo, dijabetes je bolest koju možemo kontrolisati samo pravilnom ishranom, koja se sastoji samo od namirnica koje održavaju nivo šećera u krvi pod kontrolom. Povišen nivo šećera u krvi može dovesti do toga da se pogoršaju simptomi. Zato je neophodno da dobro pazite na ishranu ako imate dijabetes, čak i ako nemate neuropatiju, kako biste sprečili njenu pojavu.

Vežbanje

Vežbanje i fizička aktivnost se preporučuju kao deo terapije za gotovo svaku bolest, pa ni neuropatija nogu nije izuzetak. Simptomi neuropatije se mogu u velikoj meri kontrolisati određenim fizičkim vežbama. Važno je da vam telo bude aktivno uz pomoć redovnih vežbi. Vežbe održavaju i optimalnu cirkulacijom. Na taj način se mišići štite od istezanja i kontrakcija.

Lekovi

Postoji dosta lekova koje možete kupiti bez recepta, a koji u dobroj meri olakšavaju probleme koje izaziva neuropatija nogu. Ti lekovi su najčešće kreme za spoljnu upotrebu, kao i losioni za hidrataciju. Obično sadrže prirodne sastojke – kapsaicin, aloju, esencijalna ulja i slično. Ti sastojci pomažu u ublažavanju bolova i neprijatnog osećaja koji izaziva neuropatija nogu.

Fizikalna terapija

Još jedan vid terapije za neuropatiju nogu je fizikalna terapija. Tu možemo svrstati i akupunkturu – lečenje „bodenjem“ određenih tačaka na stopalima, zbog čega dolazi do ublažavanja bolova i utrnulosti. I redovna masaža stopala esencijalnim i aromatičnim uljima, kao vid alternativne terapije, je odličan način da se ublaže simptomi neuropatije nogu.

Druge metode za lečenje neuropatije

Metode za lečenje neuropatije koje smo opisali u prethodnom delu teksta su najbezbednije, a efikasne. Međutim, postoje slučajevi kod kojih takva vrsta lečenja ne pomaže, pa ostaju drugi tretmani. Jedan od njih jesu lekovi koji se dobijaju na recept.Ako se kod vas javila neuropatija ni u kom slučaju ne uzimajte bilo koje lekove koje vam lekar nije preporučio. Operacija je takođe jedna od mogućnosti kad je u pitanju neuropatija, ali se ona radi tek kada nijedan drugi tretman ne pomaže. Priklješteni nervi se hirurškim putem „ispravljaju“ i stimuliše se cirkulacija. Tu je i stimulacija nerava elektro-šokovima – reč je o slabim elektro-šokovima kojima se stimulišu nervni završeci u stopalima.

Prvi simptomi neuropatije nogu su jedva primetni – obično je reč o blagom trnjenju stopala, ali se na kraju ova bolest pretvara u konstantnu, jaku utrnulost nogu. Ako se kod vas javljaju simptomi neuropatije koje smo ovde opisali, nemojte ih ignorisati već na vreme posetite lekara kako biste što pre počeli sa lečenjem, šta god da je uzrok utrnulosti.

Mada se neuropatija za sad ne leči trajno što znači da još uvek nema efikasnog leka, ona se efikasno može kontrolisati tako da vam ne utiče na svakodnevnu rutinu i način života. Uz pomoć opisanih metoda za lečenje neuropatije lako ćete držati bol u granicama normale i moći da živite sasvim normalno.