plavi patlidzan

Plavi patlidžan (plavi paradajz) u ishrani i njegova korisna svojstva za zdravlje

Plavi patlidžan i njegova korisna svojstva za zdravlje

Plavi patlidžan, poznat i kao plavi paradajz ili samo patlidžan, pripada porodici biljki pomoćnica (ili noćnih senki) i koristi se širom sveta za  pripremanje raznih jela.

Premda se obično smatra povrćem, tehnički je plavi patlidžan voće jer se razvija iz cveta i sadrži semenke.

Postoje brojne sorte plavog patlidžana koje se razlikuju po veličini i boji. Premda je najrasprostranjenija vrsta plavog patlidžana ona sa tamnoljubičastom korom, on može da bude i crven, zelen ili čak crn.

Osim što jelima daje jedinstvenu teksturu i prijatan ukus, plavi patlidžan ima i brojna svojstva koja su korisna za zdravlje.

plavi patlizan zdravlje

U ovom članku ćemo se baviti korisnim svojstvima plavog patlidžana.

Bogatstvo brojnih hranljivih materija

Plavi patlidžan kalorije, vitamini, minerali…

Plavi patlidžan spada u namirnice sa velikom nutritivnom gustinom, što znači da sadrži dobre količine vitamina, minerala i vlakana, a veoma malo kalorija.

82g (jedna šolja) presnog plavog patlidžana sadrži:

  • Kalorije — 20
  • Ugljeni hidrati — 5g
  • Vlakna — 3g
  • Proteini — 1g
  • Mangan — 10% dnevnih potreba
  • Folat (folna kiselina/vitamin B9) — 5% dnevnih potreba
  • Kalijum — 5% dnevnih potreba
  • Vitamin K — 4% dnevnih potreba
  • Vitamin C — 3% dnevnih potreba

Pored toga, plavi patlidžan sadrži i manje količine drugih nutrijenata, kao što su vitamini i minerali niacin, magnezijum i bakar.

Zaključak: Plavi patlidžan sadrži dobru količinu vlakana, vitamina i minerala i veoma malo kalorija.

Visok sadržaj antioksidanata

Osim što sadrži različite vitamine i minerale, plavi patlidžan je krcat i brojnim antioksidantima.

Antioksidanti su supstance koje štite organizam od oštećenja koja izazivaju štetne materije koje se zovu slobodni radikali.

Studije pokazuju da antioksidanti mogu da spreče brojne vrste hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca i kancer.

Plavi patlidžan ima naročito visok sadržaj antocijana, vrste pigmenata sa antioksidantnim svojstvima, koji mu ujedno i daje njegovu živahnu boju.

Antocijan koji se nalazi u plavom patlidžanu zove se nasunin i izuzetno je koristan.

Zapravo, brojna laboratorijska ispitivanja potvrđuju da je delotvoran u zaštiti ćelija od oštećenja koja izazivaju štetni slobodni radikali.

Zaključak – Plavi patlidžan ima visok sadržaj antocijana, pigmenata sa antioksidantnim svojstvima koji sprečavaju ćelijska oštećenja.

Smanjuje rizik od nastanka bolesti srca

Zahvaljujući sadržaju antioksidanata, plavi paradajz, kako ukazuju neke studije, može da smanji rizik od nastanka bolesti srca.

U jednoj studiji koja je trajala dve nedelje, zečevi sa visokim nivoom holesterola dobijali su svakodnevno 10ml soka plavog patlidžana.

Na kraju ispitivanja, kod zečeva se smanjio nivo LDL holesterola i triglicerida, dva krvna markera koji dovode do povećanog rizika za nastanak bolesti srca kada su povišeni.

I druge studije su pokazale da plavi patlidžan ima zaštitnu ulogu kada je srce u pitanju.

U jednoj studiji je životinjama davan svež ili grilovan plavi patlidžan tokom 30 dana. Kod obe grupe su se popravile funkcije srca i smanjila žestina infarkta.

Premda su ovi rezultati obećavajući, važno je pomenuti da su trenutna istraživanja ograničena na životinjske subjekte i laboratorijska ispitivanja. Potrebna su dalja istraživanja da bi se utvrdilo kako plavi paradajz može da utiče na zdravlje srca kod ljudi.

Zaključak – Neka ispitivanja na životinjama su otkrila da plavi patlidžan može da poboljša funkcionisanje srca i smanji nivo LDL holesterola i triglicerida u krvi, ipak, potrebna su i ispitivanja na ljudima.

Poboljšava kontrolu šećera u krvi

Ako u ishranu uključite plavi paradajz, nivo šećera u krvi će biti pod kontrolom.

Do ovoga dolazi prvenstveno zato što je plavi patlidžan bogat vlaknima koja kroz sistem za varenje prolaze čitava.

Vlakna mogu da snize nivo šećera u krvi tako što usporavaju varenje i apsorpciju šećera u organizmu. Sporija apsorpcija održava šećer u krvi na stabilnom nivou i sprečava nagle skokove i padove.

Druga istraživanja ukazuju da polifenoli, prirodna biljna jedinjenja, kojih ima u namirnicama poput plavog patlidžana, mogu da smanje apsorpciju šećera i pojačaju lučenje insulina, a i jedno drugo snižava nivo šećera u krvi.

Jedno laboratorijsko ispitivanje je proučavalo ekstrakt plavog patlidžana obogaćen polifenolima. Pokazalo se da oni mogu da snize nivo specifičnih enzima koji utiču na apsorpciju šećera i na taj način smanje šećer u krvi.

Plavi patlidžan se dobro uklapa u najnovije prehrambene preporuke za kontrolu dijabetesa, koje podrazumevaju ishranu sa visokim sadržajem vlakana u kojoj su zastupljene integralne žitarice i povrće.

Zaključak – Plavi patlidžan je bogat vlaknima i polifenolima koji smanjuju nivo šećera u krvi.

Plavi patlidžan za mršavljenje

Plavi patlidžan ima visok sadržaj vlakana i malo kalorija, što ga čini odličnim dodatkom svakoj dijeti za mršavljenje.

Vlakna se sporo kreću kroz sistem za varenje i produžavaju osećaj sitosti, a na taj način smanjuju unos kalorija.

U 82g (jedna šolja) presnog plavog patlidžana sadrži 3g vlakana i samo 20 kalorija.

Osim toga, plavi patlidžan je dobar za mršavljenje jer je niskokalorična namirnica koja sadrži dosta vlakna, često se koristi kao zamena za visokokalorične sastojke u pripremanju jela.

Zaključak – Plavi patlidžan ima visok sadržaj vlakana ali malo kalorija, a i jedno i drugo ubrzava proces mršavljenja.Prilikom držanja dijeta za mršavljenje može da se koristi i kao zamena za visokokalorične sastojke.

Koristan u borbi protiv kancera

Plavi patlidžan sadrži neke supstance koje pokazuju dobra svojstva u borbi protiv ćelija kancera.

Na primer, solasodin ramnosil glikozidi su vrsta jedinjenja kojih ima u nekim biljkama iz porodice pomoćnica, uključujući i plavi patlidžan.

Neka ispitivanja na životinjama pokazuju da ova jedinjenja izazivaju smrt ćelija kancera i mogu da spreče ponovnu pojavu nekih vrsta kancera.

Premda su istraživanja ove vrste ograničena, ova jedinjenja su pokazala da su naročito delotvorna protiv raka kože kada se nanose direktno na kožu.

Osim toga, nekoiko studija je otkrilo da konzumiranje više voća i povrća, kao što je plavi paradajz, štiti od nekih oblika kancera.

Jedna analiza približno 200 studija, otkrila je da je konzumiranje voća i povrća povezano sa zaštitom od kancera pankreasa, želuca, debelog creva, bešike, jajnika i dojke.

Međutim, neophodno je da se obavi još istraživanja da bi se utvrdilo kako jedinjenja kojih ima u plavom patlidžanu specifično utiču na kancer kod ljudi.

Zaključak – Plavi patlidžan sadrži solasodin ramnosil glikozide koji u laboratorijskim ispitivanjima pokazuju da mogu da budu od koristi za lečenje kancera. Konzumiranje više voća i povrća, takođe štiti od nekih oblika kancera.

Plavi patlidžan u ishrani

Plavi patlidžan je neverovatno prilagodljiva namirnica i može lako da se uključi u ishranu.

Može da se peče, prži, griluje ili dinsta i konzumira sa maslinovim uljem i malim dodatkom začina.

Osim toga, može da bude niskokalorična zamena za neke visokokalorične sastojke.

Na ovaj način možete da smanjite unos ugljenih hidrata i kalorija, a istovremeno povećate količinu vlakana i hranljivih materija u svojim obrocima.

Zaključak – Plavi patlidžan je prilagodljiv sastojak koji može da se priprema i konzumira na brojne načine.

Nekoliko reči na kraju

Plavi paradajz je namirnica koja ima visok sadržaj vlakana, malo kalorija i koja je bogata hranljivim materijama koje su višestruko korisne ta zdravlje.

Od smanjenja rizika za nastanak srčanih oboljenja do kontrole šećera u krvi i mršavljenja, plavi patlidžan je jednostavan i ukusan dodatak svakoj zdravoj ishrani.

Pored toga, plavi patlidžan je izuzetno prilagodljiv može dobro da se uklopi u brojna jela i nađe u ishrani svakoga ko želi da poboljša opšte zdravlje.