strije u trudnoci

Strije u trudnoći kada se javljaju i kako ih ukloniti

Trudni ste? Čestitamo!

Dok ste u drugom stanju, možda ćete postati nesigurni u sebe i nezadovoljni svojim izgledom, jer se vaše telo, ishrana i svakodnevne obaveze prilagođavaju bebi koja raste u stomaku.

Ono što ostaje posle trudnoće, kao svojevrsna uspomena na ovaj period života, su strije. Nažalost, strije se tokom trudnoće javljaju kod 75-90% žena.

Strije izgledaju kao blede paralelne linije koje se javljaju u grupi, i potpuno su drugačije boje i tekstute od „normalne“ kože. Boja može varirati, od ljubičaste, preko bledo roze, do svetlo sive. Ponekad, strije mogu i da svrbe. Strije se često javljaju u trudnoći ili nakon trudnoće i normalna su posledica drastične promene težine i tegljenja kože u predelu stomaka . Nastanku strija doprinose i hormonske promene u telu koje su takođe normalna pojava kada ste uz drugom stanju.Strije na grudima u trudnoći su takođe veoma česta pojava i posledica su naglog povećanja grudi koje koža ne može da podnese.

Strije u trudnoći su svojevrsni ožiljci, i iskaču na svakom delu tela koji se menja – na stomaku, grudima, zadnjici i butinama.

Strije u trudnoći kad se javljaju ?

Retko se javljaj na samom početku trudnoće i tokom prva 3 meseca ali tokom drugog i trećeg tromesečja sve ih je više.

Iako je krajnji rezultat – to što dobijate bebu, potpuno vredan strija, ipak možete učiniti nešto protiv strija u trudnoći. Ako počnete sa negom na vreme, smanjićete veličinu strija ili potpuno sprečiti njihov nastanak.

Sve što treba da uradite, jeste da obezbedite elastičnost svojoj koži tokom trudnoće, kako bi izdržala stres izazvan tegljenjem. Ovo se postiže tako što ćete pratiti sledeće:

Kako sprečiti strije u trudnoći ?

strije u trudnoci

 1. Hidrirajte kožu

Hidrantna krema se mora koristiti na celom stomaku, kao i na svim ostalim mestima gde bi se mogle javiti strije tokom trudnoće. Dobar izbor za hidriranu kožu su prirodna ulja – kokosovo ulje, kakao puter, bademovo ulje, šea puter i ulje pšeničnih klica. Sva ova ulja imaju antiupalna svojstva i sadrže antioksidante, pa su dobra za regeneraciju novih tkiva i zdravih ćelija kože.

Preporučuje se da hidrirate kožu ujutru nakon kupanja, i uveče pred spavanje. Ako vas koža svrbi na nekom mestu, posvetite mu dodatnu pažnju prilikom mazanja jer je vrlo moguće da je baš to mesto gde će nastati strije.

 • Utrljajte ulje po izboru u kožu, pa ga umasirajte kružnim pokretima kako bi se potpuno upilo.
 • Druga opcija je mazanje svežeg gela aloe vere, u područjima koja su sklona strijama.
 1. Pazite na telesnu težinu

Drugi način da se spreče strije u trudnoći je održavanje zdrave telesne težine, uprkos dodatnim kilogramima koji neizbežno dolaze sa bebom. Tokom trudnoće, sigurno ćete se ugojiti. Normalno je da dobijete između 9 i 12 kilograma dok ste u drugom stanju.

Povezano>>> 9 načina za prirodno uklanjanje strija

Ali, morate izbegavati brzo i nezdravo gojenje, zbog kog se koža još više tegli, pa se javljaju strije posebno posle trećeg meseca trudnoće.

Dakle, trebalo bi da jedete više nego pre trudnoće, ali ne duplo više. Kalorije koje unosite treba da budu iz kvalitetnih izvora, a ne čiste masti, kako biste postepeno dobijali na težini.Pored toga što naglo gojenje izaziva strije odgovorno je i za celulit u trudnoći.

Pravilna ishrana i vežbe koje vam doktor preporuči, dobar su recept za zdravo gojenje.

 1. Vežbajte

Redovno vežbanje tokom trudnoće je izuzetno važno. Ovako se održava elastičnost kože i poboljšava se protok krvi. Vežbanje i tegljenje izazivaju znojenje, zahvaljujući čemu se uklanjaju toksini iz tela. Plus, vežbanje sprečava gojenje, koje pogoršava pojavu strija u trudnoći. Razgovarajte sa svojim lekarom o ubacivanju određenih vežbi u svakodnevne obaveze. Možete se odlučiti za jogu ili neke druge vežbe, specijalizovane za trudnice. Ukoliko imate rizičnu trudnoću, konsultujte se sa lekarom ili fizijatrom oko toga koje bi vežbe bile prigodne za vaš konkretan slučaj.

>>> Kako se rešiti strija

Kada se beba rodi, možete krenuti sa vežbama snage i kondicije, kako biste zategli kožu i mogli smanjiti strije

 1. Pijte dovoljno vode

Bilo da ste u drugom stanju ili ne, za zdravlje kože je važno da pijete puno vode. Voda pročišćava organizam i održava kožu jedrom, što doprinosi elastičnosti.

Prema Institutu za medicinu, ženama se preporučuje unos od dve litre tečnosti. Dakle, treba da popijete 10-ak čaša vode svakog dana. Naravno, ne treba da popijete odjednom litru vode. Pijuckajte je ceo dan.

>>> Kako ukloniti strije – najbolje eterično ulje za uklanjanje strija

Osim toga, treba da jedete sveže voće i povrće kako biste hidrirali organizam. Na primer, jedite salatu od krastavaca, paprika i celera. Sveže voće i povrće ne samo da sprečava pojavu strija u trudnoći već je dobro i za zdravlje vaše bebe.

 1. Izbegavajte kofein

Tokom trudnoće, vaš organizam ima povećane potrebe za vodom i drugim tečnostima, pošto se oko bebe pravi velika vodena masa. Kofein dehidrira telo, pa bi sva pića koja ga sadrže (uključujući čaj, kafu i gazirane sokove) trebalo izbegavati.

Ako vaš organizam nije dovoljno hidriran, koža gubi elastičnost i postaje podložna mnogim oštećenjima, uključujući nastanak strija. Takođe, kofein može povećati broj slobodnih radikala u telu. Osim izgleda kože, izbacivanje kofeina pozitivno će uticati i na zdravlje vaše bebe.

>>> Šta su strije zašto nastaju i kako ih ukloniti

Bez obzira na to koliko želite da pijete kafu, čaj i gazirane sokove, oduprite se nagonu i izbegavajte ih. Pijte biljni čaj, voćne sokove i druge tečnosti koje ne sadrže kofein.

 1. Jedite hranu koja neguje kožu

Hrana koju jedete igra važnu ulogu u elastičnosti kože a time se sprečava pojava strija u trudnoći. Stručnjaci preporučuju da jedete hranu koja iznutra neguje kožu. Još jedna važna stvar- nakon trudnoće, nemojte ići na veliku dijetu. Kilograme treba da izgubite polako, baš kao što ste ih i dobili, kako biste dali koži vremena da se zategne i vrati u normalu.

 • Jedite hranu bogatu antioksidantima kao što su spanać, borovnice, jagode i drugo povrće, koje neguju i štite kožu.
 • Namirnice koje sadrže vitamin E, koji štiti ćelijsku membranu kože, su takođe važne u ishrani. U hranu koja sadrži vitamin E spadaju koštunjavo voće, semenke, avokado, brokoli i kelj.
 • Namirnice koje sadrže A vitamin obnavljaju tkivo kože. U hranu bogatu vitaminom A spadaju šargarepe, slatki krompir, mango, tikve i crvene paprike.
 • Namirnice pune omega-3 masnih kiselina, kao što su riba, riblje ulje, orasi, jaja i ostrige su takođe dobre za kožu. Kada jedete ribu, vodite računa o nivou žive, preporučuju se losos, tuna, škampi i bakalar. Nemojte jesti sirovu ribu i jaja.
 1. Ako ste već dobili strije tokom trudnoće evi kako da ih se rešite

Piling kože suvom četkom je dobra preventiva za strije a ovom metodom možete i da ih se rešite. Suvo četkanje poboljšava cirkulaciju i održava kožu zdravom. Nakon uklanjanja mrtvih slojeva kože, ulja kreme i losioni se bolje upijaju.

 • Pre kupanja ili tuširanja, isčetkajte kožu dugim potezima u prvcu prema srcu.
 • Radite ovo 5 minuta, sa fokusom na butine, ruke, stomak i zadnjicu.
 • Ponavljajte svakog ili svakog drugog dana.

Uvek koristite četku napravljenu od prirodnih vlakana za suvo četkanje protiv strija.

Dodatni saveti

 • U nekim slučajevima, strije su genetski nasledne. Ali uz pravilnu negu, možete ublažiti vidljivost strija.
 • Uvek se mažite uljem koje poboljšava elastičnost kože, kako biste sprečili pojavu strija.
 • Nemojte koristiti jake hemikalije na koži. Koristite proizvode napravljene od prirodnih ulja, koji će hidrirati kožu.
 • Napravite oblog od glikolne kiseline i stavite ga na stomak, butine i druga mesta na kojma primetite strije. Pratite uputstva sa pakovanja.
 • Koristite kremu formulisanu za maksimalnu elastičnost kože. Raspitajte se u apoteci ili kod svog lekara za preporuke.
 • Uverite se da su strije koje nastaju tokom trudnoće i dok dojite normalna pojava i da ne utiču na zdravlje kože.