topla voda sa limunom

Voda sa limunom najjednostaviji napitak za mršavljenje

Da li je voda sa limunom korisna za mršavljenje?

Voda s limunom je jednostavan napitak koji se dobija mešanjem vode i limunovog soka. Može da se pije i kao hladna i kao topla voda sa limunom.

Za ovaj napitak se često tvrdi da ima brojna korisna svojstva, uključujući poboljšanje varenja, popravljanje koncentracije i podizanje energetskog nivoa.

Kaže se i da ubrzava proces mršavljenja pa je zato omiljeni deo brojnih dijeta sa limunom.

Kako se pije voda sa limunom ?

Voda sa limunom je veoma prilagodljiv napitak koji može da se priprema prema ličnim željama.

U receptima se obično navodi da je potreban sok od najmanje jedne polovine limuna pomešan sa čašom vode. Da bi napitak bio ukusniji, probajte da dodate još neke sastojke.

Nekoliko svežih listova nane ili malo kurkume biće ukusni i zdravi dodaci kojima možete da začinite čašu vode sa limunom.

voda s limunom recept

Mnogo je onih koji vole da započnu dan sa osvežavajućom čašom vode sa limunom, mada možete da je pijete bilo kada u toku dana.

Osim toga, ovaj napitak može da se pije topao, kao čaj, ili sa nekoliko kocki leda da bi se dobio hladan i okrepljujući napitak.

Uprkos tvrdnjama da je voda sa limunom korisnija ako je određene temperature, nema dokaza koji bi išli u prilog tome da postoji razlika.Ne postoje naučni dokazi da je opla voda sa limunom efikasnija za mršavljenje od hladne.

Voda sa limunom može da se pije i u trudnoći jer je potpuno prirodni napitak.

Zaključak: Vodu sa limunom možete da konzumirate po vlastitom nahođenju, toplu ili hladnu, bilo kada u toku dana.

Za što je voda s limunom dobra za mršavljenje ?

Voda sa limunom je niskokalorična

Voda sa limunom je napitak sa veoma malo kalorija.

Pretpostavimo da ste iscedili pola limuna u vodu – svaka čaša napitka će imati samo 6 kalorija.

Ako zamenite napitke sa više kalorija, poput soka od pomorandže ili gaziranih sokova, vodom sa limunom, to je odličan način da smanjite unos kalorija i lakše smršate.

Na primer, jedna šolja (237ml) soka od pomorandže ima 110 kalorija, a boca gaziranog soka zapremine 0,5l ima 182 kalorije.

Ako svakodnevno zamenite samo jednu čašu ovih napitaka čašom vode sa limunom, smanjićete dnevni unos kalorija za 100 – 200 kalorija.

U jednoj studiji su 44 učesnice dobijale uz ručak ili napitke koji sadrže kalorije ili one koji ih nemaju. Istraživači su potom izmerili unos kalorija.

Otkrili su da unos napitaka koji sadrže kalorije (poput zašećerenih gaziranih sokova, mleka ili voćnog soka) uz obrok, nisu doveli do toga da se unosi manje hrane. Umesto toga, ukupan unos kalorija se povećao, zahvaljujući kalorijama iz napitaka.

Premda voda sa limunom nije bez kalorija, njihov sadržaj je dovoljno nizak da bi mogao da proizvede sličan efekat i pomogne kod smanjenja unosa kalorija.

Zaključak: Voda sa limunom je niskokalorična. Ako je pijete umesto napitaka sa većim sadržajem kalorija, ona može da doprinese smanjenju telesne težine.

Voda sa limunom može da popravi metabolizam

Studije pokazuju da konzumiranje dovoljne količine vode može da ubrza metabolizam.

Istraživači ukazuju da dobra hidriranost popravlja funkciju mitohondrija, vrste organela koje se nalaze u ćelijama i pomažu generisanju energije za organizam.

Ovo dovodi do poboljšanja metabolizma, a to za posledicu ima smanjenje telesne težine.

Pokazalo se da ispijanje vode poboljšava metabolizam i tako što podstiče termogenezu, metabolički proces u kome se sagorevaju kalorije radi stvaranja toplote.

U jednoj studiji 14 učesnika je pilo 0.5l vode. Pokazalo se da ispijanje vode podiže metaboličku stopu za 30% u roku od 30 – 40 minuta.

Jedna druga studija je ispitivala dejstvo ispijanja vode na 21 predgojaznom detetu. Ispijanje 10ml po kilogramu telesne težine, ubrzalo je metabolizam za impresivnih 25% u roku od 40 minuta.

Istraživanja same vode sa limunom su ograničena. Međutim, pošto je voda glavni sastojak, verovatno je da ima ista korisna svojstva koja ubrzavaju metabolizam kao i obična voda.

Zaključak: Studije pokazuju da ispijanje vode može da ubrza metabolizam tako što poboljšava funkciju mitohondrija i potiče termogenezu.

Voda sa limunom daje osećaj sitosti

Ispijanje vode se često preporučuje kao osnovni deo režima mršavljenja jer ona pojačava osećaj sitosti bez unosa kalorija.

Studija iz 2008. godine je posmatrala uticaj vode na unos kalorija kod 24 predgojazne i gojazne starije osobe.

Studija je otkrila da ispijanje 0,5l vode pre doručka smanjuje broj kalorija koje se unose tokom obroka za 13%.

Druga studija pokazuje da ispijanje vode uz obrok smanjuje glad i pojačava osećaj sitosti tokom jela.

Pošto je voda sa limunom niskokalorična i pojačava osećaj sitosti na isti način kao i obična voda, ona može da bude delotvorna kod smanjenja unosa kalorija.

Zaključak: Obična voda i voda sa limunom mogu da pojačaju osećaj sitosti, što dalje dovodi do manjeg unosa kalorija i smanjenja telesne težine.

Voda sa limunom može da ubrza proces mršavljenja

Zahvaljujući svom potencijalnom korisnom uticaju na metabolizam, osećaj sitosti i hidraciju, neki dokazi upućuju na to da voda (uključujući i vodu sa limunom) može da ubrza proces mršavljenja.

U jednoj studiji, 48 odraslih osoba je dobijalo dve vrste ishrane: niskokaloričnu ishranu sa 0,5l vode pre svakog jela ili niskokaloričnu ishranu bez vode pre obroka.

Po završetku studija, koja je trajala 12 nedelja, učesnici u grupi sa vodom izgubili su za 44% više telesne težine od učesnika u grupi bez vode.

Druga istraživanja ukazuju na to da povećan unos vode može da stimuliše mršavljenje, nezavisno od načina ishrane ili vežbanja.

Studija iz 2009. godine je merila unos vode kod 173 predgojazne žene. Otkriveno je da je veći unos vode povezan sa većim gubitkom telesne težine i telesnog sala tokom vremena, bez obzira na način ishrane ili fizičku aktivnost.

Premda su uve studije usredsređene samo na običnu vodu, isti rezultati verovatno važe i za vodu sa limunom.

Zaključak: Neke studije ukazuju da voda s limunom može ubrza mršavljenje, bez obzira na ishranu ili vežbanje.

Povezano>>>  Voda od jabuke i cimeta za mršavljenje (RECEPT)

Voda sa limunom hidrira organizam

Ispijanje dovoljnih količina vode je kritična komponenta zdravlja – od prenosa hranljivih materija do ćelija do izbacivanja otpadnih materija iz organizma.

Održavanje dobre hidracije je od suštinske važnosti za sve – od regulisanja telesne temperature do poboljšanja fizičkih performansi.

Neki dokazi ukazuju i na to da dobra hidracija organizma pomaže kod procesa mršavljenja.

Istraživanje ukazuje da povećana hidracija može da poveća razlaganje masti i ubrza skidanje telesnog sala.

Dobra hidracija pomaže i kod problema sa retencijom vode koji može da dovede do simptoma poput nadimanja, nadutosti i debljanja.

Pošto veći deo vode sa limunom čini voda, ona može da vam pomogne da održavate dobru hidriranost organizma.

Zaključak: Voda sa limunom može da vam pomogne da budete dobro hidrirani, čime se smanjuje retencija vode i ubrzava skidanje sala.Voda sa limunom ne mora da bude bolja od obične vode

Voda sa limunom ima brojna korisna svojstva – od bolje hidriranosti organizma do jačeg osećaja sitosti.

Međutim, važno je da naglasimo da ova korisna dejstva potiču od njenog glavnog sastojka – vode.

Voda s limunom sadrži neke dodatne hranljive materije koje se nalaze u limunovom soku, kao što su vitamin C i antioksidanti, međutim, mali su izgledi da oni utiču na telesnu težinu.

Pored toga, nije jasan ni uticaj alkalnog dejstva limunovog soka na težinu.

Kad smo kod toga, voda sa limunom može da bude korisna za sprečavanje formiranja bubrežnog kamenca, zahvaljujući kiselini koju sadrži.

Zaključak: Voda sa limunom može da bude korisna za mršavljenje, međutim, nema neku dodatnu korist u odnosu na običnu vodu.

Iskustva

Iskustva su veoma pozitivna, voda s limunom pojačava osećaj sitosti, dobra je za hidraciju organizma, ubrzava metabolizam i ubrzava proces mršavljenja.

Međutim, voda sa limunom nije ništa bolja od obične vode kada je u pitanju skidanje telesnog sala.

Ukusna je i lako se priprema a iskustva kad je u pitanju mršavljenje će biti dobra samo ako se koristi kao niskokalorična zamena za napitke koji sadrže više kalorija.Zamenite sve zaslađene napitke i smanjićete unos kalorija uz sve pozitivne efekte na mršavljenje koje ima hidratacija organizma.

Na taj način voda s limunom topla ili hladna može da pomogne kod smanjenja telesne težine i da poboljša zdravlje.