herpes na licu slike

Herpes na licu uzrok, simptomi, lečenje, prirodni lekovi

Šta je facijalni herpes?

Herpes na licu je veoma česta pojava, a poznat je i kao groznica, orofacijalni herpes, herpes labialis i herpes febrilis. Herpes na licu karakterišu grupe plikova ispunjenih tečnošću koje se javljaju na crvenim i otečenim površinama kože ili sluzokože. Često je neposredno pre pojave kožnih lezija prisutan osećaj pečenja. Površine mogu da budu osetljive i bolne. Plikovi zaceljuju ne ostavljajući ožiljke ali imaju tendenciju da se ponovo pojavljuju. Herpes na licu  izaziva veoma česta virusna infekcija herpes simpleks virusom (HSV). Postoje dve vrste ovog virusa:

 • HSV-1 – najčešća vrsta koja izaziva facijalni i genitalni herpes
 • HSV-2 – koji obično izaziva genitalni herpes

Premda je prenošenje herpesa moguće, češći je prenos sa lica na genitalije (usled čega dolazi do genitalne HSV-1 infekcije) nego sa genitalija na regiju lica.

HSV-1, virus koji izaziva pojavu herpesa po licu je češći od herpes simpleks virusa 2. Herpes simpleks 1 obično napada deo tela iznad stomaka, najčešće lice, na kom se pojavljuje takozvana groznica. Kod ove vrste virusa, pojavljuje se nešto nalik na žulj pun tečnosti, crvene boje i na mestu na kom izlazi, javlja se uz otok kože ili sluzne membrane.

Kako se dobij herpes?

herpes na licu slike

Slike

Uzrok

Herpes na licu se prenosi bliskim fizičkim kontaktom osobe inficirane virusom herpesa i nekog ko nije inficiran. HSV-1 infekcije se češće javljaju u odrastanju i detinjstvu kao posledica kontakta sa srodnicima (na primer, ljubljenje i grljenje). U vreme prenošenja infekcije nosilac virusa ne mora uvek da ima tipične simptome herpesa na licu ili obrazima. Na primer, virus herpesa se često prenosi sa usana pre izbijanja plikova i moguće je, takođe, preneti čestice infektivnog herpesa bez uočljivih simptoma.

Većina ljudi u kontakt sa herpesom dolazi u uzrastu između 3 i 5 godina, međutim, samo kod jednog od troje dece će doći do izbijanja herpesa i javiće se simptomi.

herpes na obrazu

Kako se virus ponaša?

Herpes simpleks virus napada ćelije epidermisa, spoljnjeg sloja kože, izazivajući pojavu plikova ispunjenih tečnošću. Virus herpesa prelazi iz epidermisa duž putanje nerva do trigeminalnog gangliona (polumesečastog gangliona), snopa nerava u blizini unutrašnjeg uha, gde ostaje sakriven dok se ne reaktivira. U moguće okidače herpesa spadaju povišena temperatura (na primer, usled obične prehlade), UV zračenje (izlaganje sunčevoj svetlosti), premorenost ili oslabljeno funkcionisanje imunog sistema.

herpes po licu

Inicijalna infekcija herpesom

Kada je neko inficiran herpesom po prvi put, onda govorimo o primarnoj infekciji. Primarna infekcija može da se razvija u različitim pravcima. Neke osobe imaju samo blage simptome herpesa ili ih nemaju uopšte, dok druge mogu da osete priličnu nelagodu. Ranice mogu da se formiraju u ustima, kao i izvan njih na licu u nosu ili na obrazu, i to je poznato kao gingivostomatitis. U početku, ovo može da ima oblik bolnih groznica koje zahvataju usta, desni, grlo i usne, a koje mogu da traju i duže od 14 dana ukoliko se ne počne lečenje. Gingivostomatitis bi trebalo da se leči antivirusnim lekovima. Većini pacijenata su potrebni i analgetici ili čak lokalni anestetici koji se nanose direktno na zahvaćeno mesto, a koji ublažavaju nelagodu koju izaziva herpes i omogućavaju obolelom da jede i pije.

Prvo izbijanje groznica nastupa jednu do tri nedelje nakon što je virus herpesa napao kožu, a ranice se povlače u roku od nekoliko nedelja.

Povezano>>> Herpes zoster virus prenošenje i zaraznost

Rekurentna infekcija herpesom

Herpes virus ostaje sakriven u nervima inficirane osobe do kraja života i povremeno se reaktivira. Kod nekih osoba herpes izbija veoma retko ili više nikada, dok drugi imaju redovne rekurentne infekcije koje se javljaju na usnama ali ponekad i na obrazu ili bilo gde na licu.Može da sa javi i herpes na glavi ili vartu. Izgleda da se učestalost smanjuje sa godinama.

Izbijanje herpesa se odvija kroz 4 faze:

 1. osećaj peckanja na koži
 2. blagi otok nakon koga se razvijaju brojni plikovi ispunjeni tečnošću, često veoma bolni
 3. plikovi izbijaju i formiraju grozdove, ranice ispunjene tečnošću (groznice)
 4. na kraju se groznice isuše, formiraju krastu i nakon 8 – 10 dana zacele ne ostavljajući ožiljke

Herpes virus može da se prenese dok su rane potpuno prekrivene krastama, a infekcija će najčešće biti spoljnja.

>>> Herpes u ustima simptomi, lečenje prognoza

Inficirana mesta

U najvećem broju slučajeva, herpes simpleks se javlja na usnama ili u nosu izazivajući pojavu groznica. Rekurentna infekcija može da se pojavi bilo gde na licu pa ponekad zahvati i regiju oka pa čak i samo oko.Herpes u oku, poznat je i kao herpetički površinski keratitis, herpetički konjunktivitis i herpetički duboki keratitis. Duboka infekcija oka je veoma retka, međutim, može da izazove sindrom koji se zove akutna retinalna nekroza.Herpes kod dece često zahvata usta i grlo. Infekciju mogu da prate povišena temperatura i bolovi u telu.

>>> Kako herpes sa lica prelazi u oko i koje su posledice

Šta pokreće herpes na licu ?

Faktori koji mogu da pokrenu izbijanje herpesa su različiti od osobe do osobe. Menstruacija, trauma, povišena temperatura, izlaganje suncu, ekstremni vremenski uslovi ili bilo šta što slabi imuni sistem, kao što su prehlada, grip ili sistemska bolest, mogu da dovedu do ponovljene infekcije herpesom kod nekih osoba. Kod drugih, utvrđeni uzrok za herpes na licu ne postoji.

Prenošenje herpesa

Osobe koje su jednom imale herpes na licu ili genitalni, trebalo bi da smatraju sebe kliconošama od početka izbijanja herpesa pa do zaceljenja i poslednje ranice. Tokom tog perioda virus herpesa može da se prenese na druge osobe, a u retkim slučajevima, može da se raširi i na druge površine tela. Sve više je genitalni herpes (HCV-1) posledica prenošenja sa lica na genitalije. Zapamtite da većina osoba biva zaražena herpesom na licu u prvih pet godina života.

Da biste sprečili prenos herpesa, trebalo bi da izbegavate:

 • da ljubite bilo koga ili da delite posude za piće kada imate aktivni herpes
 • oralni seks ako vaš partner/partnerka ima facijalni ili genitalni herpes
 • da koristite zajedničke peškire za telo i lice
 • kvašenje kontaktnih sočiva pljuvačkom ako imate groznice oko usta

Mere opreza

Za osobe koje su zaražene virusom herpesa, higijena je veoma važna. Pokušajte da izbegavate direktne kontakte sa groznicama ali ako vam se to dogodi, operite ruke sapunom i vodom i dobro ih osušite. Izbegavajte da pipkate groznice jer tako možete da proširite virus na druge delove tela ili izazovete bakterijsku infekciju ranica. Izbegavajte upotrebu jakih deterdženata na koži.

Zdrav način života može da ojača odbrambeni mehanizam organizma. Trudite se da jedete raznovrsnu hranu, vežbate redovno i spavate dovoljno. Zaštitne kreme za sunčanje mogu, u nekim slučajevima, da spreče da se ponovo pojavi herpes na licu.

Kako se dijagnostikuje facijalni herpes

Tačna dijagnoza herpesa na licu se uspostavlja najlakše i najtačnije u vreme aktivne infekcije herpesom. Istorija bolesti pacijenta i izgled ranica su obično dovoljni za prepoznavanje herpesa na licu. Za potvrdu dijagnoze može da se analizira bris uzet sa ranice ili da se uradi specijalna analiza krvi.

Moguće komplikacije

Groznica može da se inficira bakterijama. Ako se oboljenje proširi naoči, u teškim slučajevima, može da ošteti vid.

Kod pacijenata koji pate od atopijskog dermatitisa, u retkim slučajevima, herpes po licu može da se proširi na veće površine tela.

Masivne groznice su mogući znak da je neka druga bolest oslabila odbranu organizma, poput upale pluća i HIV-a.

Kako sprečiti herpes

Nažalost, herpes ne možete sprečiti, ali možete smanjiti šanse za dobijanje iste ako obratite pažnju na sledeće:

 • Nemojte koristiti četkicu za zube, koja nije vaša. Čak i ako osoba čiju ste četkicu uzeli nema simptome, virus može biti aktivan i prenešen drugom licu. Generalno se preporučuje da se pribor za ličnu higijenu poput četkica za zube ni sa kim ne deli, bez obzira na to da li imate infekciju ili ne. Bez obzira na to koliko ste bliski, stvari za ličnu higijenu su samo vaše, kako bi se izbegle neželjene nuspojave. I čim primetite da vam simptomi herpesa prestaju, kupite novu četkicu za zube kako se groznica ne bi javila ponovo. Četkica je ta koja svakodnevno dolazi u direktni kontakt sa herpesom, ako se javlja na ili u ustima. Bez obrira na to koliko je dobro oprali, virus će se zadržati u njoj. Zato se uvek preporučuje da odmah po završetku infekcije, počnete da koristite novu četkicu za zube. Uvek preduzmite sve preventivne mere kako biste se zaštitili od virusa.
 • Nije samo četkica za zube prenosilac infekcije, tu su i oni svakodnevni predmeti, poput posuda za jelo i piće, i kuhinjskog pribora. Deljenje pribora kao što su kašika, viljuška, slamka, čaša, deljenje hrane iz istog tanjira sa osobom koja je inficirana, može biti fatalno po vas. U većini slučajeva, prenosilac virusa nije ni svestan da je inficiran herpes simpleksom, pa se ni ne ponaša drugačije (a kada ste zdravi, ne vodite računa o deljenju posuđa i pribora za jelo sa ukućanima i prijateljima).
 • Nemojte ljubiti osobu koja ima infekciju. Ponekad, sam herpes prođe, ali virus ostaje na mestu na kom se javila ranica još par dana. Virus se najlakše prenosi tik pre nego što izbije na površinu kože, i čim se ‘groznica’ povuče. Ako vodite računa o sebi i svom ponašanju, ne morate da brinete da ćete se zaraziti.
 • Ne praktikujte oralni seks sa osobom koja je inficirana i koristite zaštitu i kad se „žulj“ povuče sa lica, pošto su tada šanse za prenošenje virusa veće.
 • Autoinokulacija je neophodna u slučajevima kada beba, dete, tinejdžer ili odrasla osoba sisa palac ili liže groznicu na usni.

Nažalost, čak i nakon preduzimanja svih ovih mera, ne možete biti 100% sigurni da ste se zaštitili od herpesa na licu, pa je zbog toga, potrebno znati šta možete da uradite da biste ga izlečili. Mere koje možete preduzeti kada imate herpes na licu su drugačije od lečenja drugih tipova herpesa, pošto je samo mesto na kom groznica izbija prilično osetljivo.

 

Lečenje herpesa

Herpes na licu može da se leči, a ponekad i spreči, antivirusnim lekom aciklovirom, koji je dostupan u obliku tableta i kreme. Analgetici i tečnosti za ispiranje usta sa umirujućim dejstvom mogu da ublaže simptome. Lečenje bi herpesa na licu trebalo da počne čim se pojave prvi simptomi. Svaki put kad se pojavi herpes po licu bi trebalo da se leči tabletama ili kremama da bi se proces lečenja ubrzao. Ako su izbijanja groznica česta ili problematična, svakodnevno uzimanje antivirusnih tableta može da ih spreči.

Kako se leči herpes na licu?

Za lečenje herpesa na licu možete da koristite i neki prirodni lek

Očistite ranu hidrogenom

Iako se hidrogen ne može koristiti u slučaju kada vam herpes iskoči na jeziku, na licu ga uvek možete iskoristititi. Natopite vatu u kašiku hidrogena. Ako imate utisak da nije dovoljno, sipajte još malo. Stavite vatu direktno na ranicu i držite par sekundi, ili tapkajte ako je stalni pritisak suviše bolan. Nakon 5 minuta, isperite vodom. Ovako sprečavate širenje infekcije. Ovo je efektan način za lečenje herpesa na licu.

Ulje od mente

Ulje od mente uspešno ubija sve viruse koji žive van naših ćelija i na koži. U eksperimentima, ulje od mente sprečava širenje mnogih virusa, uključujući i herpes. Ali, nije jasno da li ovo ulje ima uticaja na herpes koji se javlja kod ljudi. Ako ga nanesete na groznicu na licu, uništiće sve viruse koji se nalaze na tečnoj površini.

Koren sladića

Sladić je biljka koja vam verovatno ne bi pala na pamet, a pomaže u lečenju herpesa na licu. U nekim istraživanjima se pokazalo da glikozna kiselina, sastojak sladićevog korena, zaustavlja širenje virusa i bori se protiv simptoma. Ekstrakt korena sladića možete nabaviti u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane i koristiti ga bezbrižno kao prirodni lek za herpes, jer, kao i sva prirodna rešenja za herpes, nema nuspojava. Koren sladića je efektan, prirodan lek za uklanjanje groznice sa lica.

Ohladite groznicu ledom

Hladni oblog pruža trenutno olakšanje, ako se dovoljno dugo drži. Kockice leda mogu smanjiti otok, bol ili crvenilo kod herpesa na licu. Možete ih nanositi na svaka 3-4 sata, kako biste smanjili bol i crvenilo. Najbolja stvar kad je u pitanju ovaj prirodni lek za herpes je ta što hladni oblog možete staviti bukvalno bilo gde na telu i može vam učiniti samo dobro.

Iskoristitite mleko

Oblog od mleka može ubrzati proces zaceljenja i ublažiti bol. Natopite vatu u kašici mleka i stavite je direktno na groznicu, pa zadržite par minuta. Mleko može biti na sobnoj temperaturi, ili iz frižidera.

Aloe vera

Aloe vera nije nov pojam u svetu prirodnih lekova. Ova biljka se koristi za lečenje kožnih infekcija proteklih 6000 godina. Zahvaljujući prirodnim, zaceljujućim svojstvima, aloe vera je najbolji lek za herpes na licu. Može biti učinkovita za lečenje groznice na usni. Da biste umanjili cvrab i crvenilo, stavite čist gel aloe vere na ranice. Ili, uzmite list aloe vere. Presecite ga na pola. Iscedite gel direktno na inficirano područje. Aloe vera daje najbolje rezultate kod lečenja herpesa. Osim njega, aloe vera ima odličan efekat i na sve druge virusne infekcije, pa je možete koristiti slobodno, bez bojazni od nuspojava.

Maslinovo ulje

Herpes simpleks 1 uzrokuje pojavu nervirajućih ranica koje će se proširiti ako ih dodirujete. Kako biste ovo izbegli, koža treba da bude hidrirana, da vas ne bi svrbela. Upotreba sapuna je neophodna za spiranje infekcije, ali ga ne možete koristiti na svim mestima, pogotovo ako je herpes npr. u ustima. Umesto toga, iskoristite mešavinu napravljenu od zagrejanog maslinovog ulja, ulja lavande i pčelinjeg voska. Tako vas ranica neće svrbeti, a ubrzaćete i proces zaceljenja herpesa na licu.