20 razloga zašto bi trebalo da pijete mlaku vodu sa limunom?

20 razloga zašto bi trebalo da pijete mlaku vodu sa limunom?

Verovatno ste već čuli za ovu teoriju. Mlaka voda sa limunom čini čuda za vaš organizam; ali da li možete da zamislite šta je stvarnost iza ovog prihvaćenog mišljenja koje polako postaje kliše, bar što se tiče načina ishrane.

Mlaka voda sa limunom je, bez sumnje, superhrana. Premada je potrebno malo vremena da se naviknete na ukus, nije neukusna i mnogi ljudi je vole. Spisak razloga zbog kojih je mlaka voda sa limunom dobra je beskonačan, a mi ćemo navesti 20 najvažnijih.

Mlaku vodu sa limunom trebalo bi da smatramo vitalnim izvorom u ishrani jer:

 • limun sadrži vlakna pektina koji pomaže kretanje creva
 • smanjuje pojavu bora i ima antiupalno dejstvo zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C
 • kalijum u vodi i limunu stimuliše mozak i nervni sistem, leči astmu i anafilaksu
 • sok nadoknađuje nedostatak hidrirajućih elektrolita
 • obiluje mineralima: kalcijum, fosfor, kalijum i magnezijum
 • reguliše rad jetre koja čisti organizam od toksina
 • smanjuje anksioznost i depresiju
 • produžava svežinu daha
 • smanjuje šanse za virusnu infekciju.

Pogledajmo neke prave razloge i šta nauka kaže o tome.

20. Održava nivo elektrolita u telu

Limun sa mlakom vodom održava elektrolite na zdravom nivou. Tačnije, obezbeđuje mnoštvo hidrirajućih elektrolita. Ovo podrazumeva kalcijum, kalijum i magnezijum. Štaviše, visok sadržaj jona hlorida, fosfata i drugih minerala, dovodi do skladištenja mineralnih sadržaja pa je konzumiranje vode sa limunom još važnije.

19. Limun poboljšava varenje

Mlaka voda sa limunom poboljšava varenje jer sadrži vlakna pektina, a on poboljšava kretanje creva i održava sistem za varenje u dobrom zdravlju. Međutim, postoji i loša strana. Velika količina limunske kiseline može da izazove, a u manjoj meri i doprinese, pojavi bolova u stomaku i grčeva. Do ovoga dolazi što se trenutno menja pH ravnoteža želuca usled dejstva limunske kiseline.

18. Čista koža

Trebalo bi da pijete mlaku vodu sa limunom zbog visokog sadržaja vitamina C, kao i antioksidanata jer oni smanjuju pojavu bora, što dolazi sa godinama! Osim toga, sprečava pojavu crvenila lica i bori se protiv slobodnih radikala koji izazivaju oštećenja usled izlaganja suncu i ultraljubičastom zračenju. Vitamin C uništava mnoge bakterije koje su izazivači akni. I tako, s jedne strane uklanja toksine iz krvi i održava zdravu kožu i lepotu i spolja i iznutra, a s druge strane, spoljnom primenom na scenu stupa alkalno dejstvo koje uništava bakterije. Korisna dejstva su nebrojena. Sve u svemu, podmlađuje kožu i daje svež izgled.

17. Jača imuni sistem

Evo još jednog važnog razloga zbog koga morate piti mlaku vodu sa limunom. Pre svega, vitamin C, a limun je njegov najpoznatiji izvor, pomaže u borbi protiv prehlade. Drugi važan sastojak je kalijum. Visok sadržaj kalijuma ne samo da stimuliše mozak i funkcionisanje nervnog sistema, već pomaže održavanju krvnog pritiska na normalnom i željenom nivou. Međutim, da biste maksimalno iskoristili korisno dejstvo, morate izbegavati unos soli kad konzumirate vodu sa limunom jer so ograničava apsorpciju kalijuma. Štaviše, vitamin C (askorbinska kiselina) dokazano ima antiupalno dejstvo. Ovo svojstvo ga čini ključnim igračem u borbi protiv bolesti poput astme i anafilakse. Još bolje, saponini u u limunu imaju antimikrobno dejstvo. Ova svojstva pomažu da se prehlada i grip drže na odstojanju.

16. Pomaže kod mršavljenja

Kako sad to? Najjednostavnije objašnjenje je da je to zbog vlakana pektina koja vam pomažu da pobedite glad, uprkos tome što su nesvariva, stvaraju osećaj sitosti. Ispitivanja su pokazala direktnu vezu između visokog alkalnog sastava hrane i gubitka težine. Ako idete u teretanu ili praktikujete druge vežbe samo zbog gubitka kilograma i vitkog izgleda, evo dobre vesti za vas. Šolja mlake vode sa limunom je odličan način da počnete dan. Osim toga, bićete bolje raspoloženi i pravićete bolje izbore ako dan počnete na zdrav način.

15. Prečišćava sistem

Svakodnevno pomaže detoksikaciji. I pored kiselosti, ima impresivne količine alkalnih hranljivih sastojaka. To ne samo da reguliše Ph organizma, već deluje i kao diuretik, supstanca koja pomaže izbacivanju toksičnih materija kroz urin. Delom je to zato što mlaka voda sa limunom povećava broj mokrenja. Takođe pomaže održavanju zdravlja urinarnog trakta. Drugi faktor je veliki nivo limunske kiseline, čija apsorpcija stimuliše i jača aktivnost hepatocita pa tako pomaže i jetri u procesu detoksikacije. Za aktivan i zdrav urinarni trakt i brzo uklanjanje otrova iz organizma, mlaka voda sa limunom je osnovno piće kojim valja započeti dan.

14. Obnavlja limfni sistem

Za limfni sistem je neophodna hidracija. Ako limfno tkivo ne funkcioniše pravilno, to dovodi do pojave bizarnih i bolnih slučajeva edema na različitim delovima tela. Mlaka voda sa limunom ne samo da jača imuni sistem, već neprestano vrši zamenu tečnosti u organizmu. Bez mlake vode sa limunom, i sa smanjenim unosom vode, dolazi do nelagodnih simptoma kao što su zamor, tromost, konstipacija i nedostatak energije. Da ne pominjemo krvni pritisak i šanse za dobijanje hroničnih bolesti srca. Ovo su sve dodatni razlozi zbog kojih bi trebalo da pijete mlaku vodu sa limunom.

13. Daje energiju

Ovo može delovati kao predmet spekulisanja ali nije. Visok sadržaj negativnih jona u limunu, iznenađujuće je veći od sadržaja pozitivnih jona. To znači da se enzimi bolje luče i vare pa tako metabolizam bolje pretvara hranu u energiju. Osim toga, miris limuna dokazano popravlja raspoloženje. Pomaže da se razbistri um, što je i jedan od razloga zašto je limun jedan od važnih sastojaka pojedinih parfema. Uz to, mlaka voda sa limunom pomaže vam da se smanjite nivo anksioznosti i depresije.

12. Ubrzava izlečenje

Vitamin C nije samo dobar za brzo isceljenje rana, već i za zdravlje kostiju. Pored toga, vitamin C sprečava upale. Oba ova svojstva čine ga osnovnim sredstvom za lečenje rana i brzi oporavak. Ovo je moguće zahvaljujući askorbinskoj kiselini koja je važan koenzim koji učestvuje u proizvodnji kolagena u organizmu. Ovaj protein je važan za vezivno tkivo organizma pa je tako prisutan u svim tkivima – od kostiju, preko ligamenata, do kože i na mnogim drugim mestima. Sve u svemu, blagostanje bi trebalo da vam bude najpreči razlog zbog koga bi trebalo da pijete mlaku vodu sa limunom.

11. Osvežava dah

Limunska kiselina smanjuje aktivnost štetnih bakterija u ustima pa ćete konzumiranjem mlake vode sa limunom duže imati svež dah. Uz to, postoji veliki broj različitih vrsta zubobolja, ranica i otečenih desni koje se mogu ukloniti i sprečiti pomoću limuna ili vode sa limunom – na primer, gingivitis. Međutim, ti problemi se lako rešavaju tako što u toku ispijanja mlake vode sa limunom ujedno ispirate usta.

10. Odražava ravnotežu nivoa pH

Mnogi kiseli sastojci limuna u medijumu, kao što je krvna plazma, imaju alakno svojstvo. To se događa zbog toga što limunska kiselina u organizmu doprinosi alkalnosti a ne kiselosti. Limun sadrži dosta kiselina, kao što su limunska i askorbinska. Ove kiseline ne samo da se lako metabolišu u organizmu, već doprinose normalnom nivou pH u krvi. Hiperacidoze izazvane preteranom količinom kiseline u organizmu, praktično su nemoguće ako redovno konzumirate mlaku vodu i limun, a osim toga sprečavaju pojavu otečenih i bolnih zglobova.

9. Poboljšava gastrointestinalnu aktivnost

Ne samo da održava zdravlja sistema za varenje, već mlaka voda sa limunom doprinosi stimulaciji gastrointestinalne aktivnosti. Ovaj efekat je jako važan ujutru pre doručka, kada šolja mlake vode sa limunom probudi sistem za varenje i pripremi ga za dan. Do ovog efekta dolazi zahvaljujući pektinu, vlaknu koga ima u citrusnom voću. Zbog toga hrana lako prolazi i poboljšava peristaltično kretanje creva. Na sličan način, takođe pobuđuje jetru da izbacuje toksine na samom početku dana.

8. Sprečava upale

Pomislite na bolesti kao što su astma, anafilaksa, polenska kijavica, upala krajnika i mnoge druge probleme. Sada se možete nositi sa svakim od , tako što ćete povećati unos askorbinske kiseline, na primer, konzumiratnjem više mlake vode sa limunom. Ova antiupalana dejstva su razlog zašto manji unos limuna često dovodi do skorbuta, otečenih i bolnih zglobova, krvarenja iz desni i drugih ozbiljnih upalnih procesa u telu. Eto još jednog važnog razloga da dan započnete mlakom vodom i limunom.

7. Reguliše krvni pritisak

Kalijum je glavni hranljivi faktor koji limunu i mešavini mlake vode i limuna daje ova korisna svojstva. Visok unos kalijuma smanjuje apsorpciju natrijuma i tako sprečava pojavu hipertenzije. U prilog ovoj činjenici, istraživačka statistika pokazuje da možete smanjiti krvni pritisak za 10% dnevnim konzumiranjem limuna. Konzumiranjem mlake vode sa limunom idete upravo ka tom cilju i to je dobra vest. Prednosti niskog krvnog pritiska su nebrojene. S jedne strane, eliminiše agresivnost u velikoj meri, a sa druge, sprečava pojavu hronične slabosti srca i srčanih oboljenja. Sada možete i da imate dodatnu korist od dnevnih fizičkih aktivnosti.

6. Smanjuje bol usled gihta

Do bolnog gihta dolazi usled nakupljanja urinske kiseline. To je prilično neprijatno stanje koje se iznenađujuće često javlja u urbanim sredinama. Najbolji način da ga lečite, a isto tako i sprečite, jeste povećan unos limuna, posebno u obliku mlake vode sa limunom. Voda sa limunom razređuje urinsku kiselinu, čime se poboljšava rad bubrega na njenom uklanjanju, a i smanjuje bol u velikoj meri. Drugi problem, koji se može povezati sa akumulacijom urinske kiseline, jesu grčevi u mišićima, a mlaka voda sa limunom pomaže da se borite i na tom frontu. Eto još jednog razloga zašto bi trebalo da pijete mlaku vodu sa limunom i zašto bi trebalo da je imate češće u isharni.

5. Smanjuje potrebu za kofeinom

Kafa je masovna zavisnost, a mnogi bi da se reše ove navike ali to baš i nije lako. Međutim, pokušajte da promenite jutarnju rutinu i umesto velike crne kafe, popijete šolju mlake vode sa limunom pa ćete biti iznenađeni do koje mere će vam pomoći da se izborite sa zavisnošću. Ovo se može pripisati činjenici da vas mlaka voda sa limunom osvežava i aktivira, a to smanjuje potrebu za kofeinom. Isprobajte ovo i vaše nervne ćelije će vam biti zahvalne.

4. Pobeđuje virusne infekcije

Da biste umanjili visrusnu infekciju, konzumirajte mlaku vodu sa limunom bogatu vitaminima. Umanjuje šanse za pojavu virusnih infekcija, a postojeće posledice istih, kao što je bolno grlo, suzbija. To se dešava zato što je askorbinska kiselina imunološki stimulans koji pomaže organizmu da se bori sa bolešću na najbolji način. Pored toga, redovnom upotrebom, možete pobediti infekciju u potpunosti. To je jedan od razloga zašto bi trebalo da napravite malu ali značajnu promenu u načinu ishrane i uvedete mlaku vodu sa limunom, za vaše dobro. Štaviše, limunov sok sprečava umnožavanje i razvoj bakterija u organizmu što u velikoj meri doprinosi suzbijanju infekcije, čak i pre nego što ispolji simptome.

3. Isceljuje zglobove

Mlaka voda sa limunom ublažava bol u zglobovima i mišićima i eto još jednog važnog razloga zašto je treba piti. Nutricionisti i lekari preporučuju vodu sa limunom pacijentima sa raznim oblicima artritisa. Efekat je takav da, sa jedne strane, smanjuje otoke i razređuje supstance koje proizvode upale, a sa druge strane, smanjuje nivo urinske kiseline tako što pospešuje njeno izlučivanje. Oba ova razloga su važna pa ako se bavite napornim sportom ili vežbama, konzumirajte vodu sa limunom.

2. Ublažava gorušicu

Gorušica se javlja usled disfunkcije enzima. Ispijanje mlake vode sa limunom čini da gorušica bude manje bolna. Ne smo da askorbinska kiselina i kalijum održavaju zdravlje jetre, već regulacijom i uravnoteženjem koncentracija kalcijuma i kiseonika tokom gorušice, mlaka voda sa limunom ublažuje bol i patološko oštećenje izazvano gorušicom. Dokazano je da čaša vode sa limunom dovodi do olakšanja veoma brzo.

1. Utiče na zdravlje nervnog sistema

Ako redovno pijete mlaku vodu sa limunom, vaš nervni sistem će biti netaknut i u punoj snazi. Visok sadržaj kalijuma je razlog ovome jer je kalijum, koga u limunu ima obilato, važan jon koji utiče na stimulaciju membrana i kretanje nervnih impulsa. Visok unos kalijuma održava u ravnoteži potencijal membrana, a, na duže staze, to znači zdraviji nervni sistem i moguće brže i bolje reflekse. Pored mnoštva ostalih korisnih dejstava kalijuma, ima i milion razloga zašto bi trebalo da pijete mlaku vodu i limun.

Upozorenje!!!

Premda sve gore navedeno mlaku vodu sa limunom čini superhranom, imajte na umu da se to računa samo kao dodatak. Premda je garantovano zdravo piće, treba izbegavati preteranu upotrebu iz nekoliko razloga.

 • Imajte na umu da limunska kiselina u velikim koncentracijama uništava zubnu gleđ, što je veoma važan razlog da ne preterujete sa upotrebom mlake vode i limuna.
 • Još jedna stvar koju valja zapamtiti – ne perite zube odmah nakon vode sa limunom jer to može da bude još štetnije za zubnu gleđ.

Osobe isopod 68 kg, pola limuna i to najviše.

Savet: sveže izrendan đumbir, malo kajenske paprike ili mrvica mente, ne samo da će znatno popraviti ukus, već će pojačati zdrava svojstva vode sa limunom.