visak tecnosti u telu

5 saveta da sprečite zadržavanje vode u organizmu

Da li ste znali da žene imaju problem sa zadržavanjem vode u organizmu dva puta više od muškaraca? Do oticanja najčešće dolazi u vreme trudnoće i predmenstrualnog sindroma. Ako nijedno od ovo dvoje nije razlog za oticanje, trebalo bi da preispitate navike u ishrani. Najverovatnije je da višak hrane utiče na lučenje insulina, tj. metabolizam, što za posledicu ima da bubrezi zadržavaju natrijum i tečnost.

Mogući uzrok zadržavanja vode u organizmu može da bude vruća i vlažna klima, kao i reakcija organizma na posekotine ili alergijske reakcije.

Sve pomenuto predstavlja načine na koje se naš organizam hladi, bori protiv upala, čuva vodu u slučaju da je nema dovoljno itd.

U slučaju da uzrok za zadržavanje tečnosti u telu nije hormonalni poremećaj, možemo uspešno da se oslobodimo ovog viška pomoću jednostavnih i prirodnih lekova, a sve bez dodatnih troškova.

sakupljanje tecnosti u telu

Smanjite unos soli

Nagli prelazak sa malog unosa soli na veliki, može dramatično da utiče na zadržavanje tečnosti u telu. Nasuprot tome, potpuno suprotan efekat izaziva smanjenje količine soli u svakodnevnoj ishrani. Nažalost, ovaj princip nije baš toliko jednostavan kao što izgleda. Zanimljivo je da nije unos soli sam po sebi uzrok zadržavanja ili izbacivanja viška vode iz organizma. Pokušajte da pratite sledeće korake da biste smanjili ukupan unos soli.

Koraci protiv retencije vode:

 1. Nemojte da jedete hranu iz konzervi ili gotovu hranu iz trgovina. Takvi proizvodi obično sadrže mnogo soli. So se dodaje da bi ovi proizvodi bili jestivi što je moguće duže. Obratite pažnju na to da su skoro svi proizvodi u konzervama prepuni soli.
 2. Smanjite konzumiranje začina i soli tokom obroka. Morate svesno da počnete da ih konzumirate manje nego ranije. Ako želite i dalje da osećate slani ukus, a da istovremeno smanjite unos soli, koristite zamene za so. Zamene za so sadrže samo pola količine natrijum hlorida u odnosu na običnu so.
 3. Ne prelazite na ishranu bez soli. Samo ćete da se mučite i onda ćete, nakon izvesnog perioda bez soli, da se vratite normalnoj ishrani i ponovo ćete imati isti nivo soli i zadržavanje vode.
 4. Jedite sveže voće i povrće. Svako povrće sadrži minerale i so u količini koja nam je potrebna. Prema tome, ništa nećete izgubiti ako u kuvano povrće ne dodajete so.
 5. Ne stavljajte so na sto tokom obroka. Takođe, kada pripremate hranu, držite so podalje od štednjaka pa ćete vremenom ponekad čak i zaboraviti da posolite jelo.

Ovi koraci za smanjenje zadržavanja vode u organizmu uopšte nisu laki. Čim promenite vaše navike sa solju, odmah ćete videti pozitivne rezultate i neverovatne promene u organizmu i spoljnjem izgledu. Koža će postati mekša i čistija, a rešićete se viška vode korak po korak.

Upozorenje – Natrijum se nalazi svuda, ali posebno ga ima mnogo u zamrznutim jelima, čorbama u konzervi, prelivima za salate pa čak i u nekim ceralijama. To je razlog zbog koga morate pažljivo da čitate nutritivne tablice na proizvodima i da birate samo one koje sadrže najmanje količine natrijuma. Zapamtite da zdrava količina natrijuma za odraslu osobu ne sme da prelazi 2400mg.

visak vode u nogama

Promenite ishranu

Analizom ishrane možemo doći do potpune slike o mogućim razlozima za retenciju vode u organizmu. Voda može da se zadržava i zbog konzumiranja alkoholnih pića, šećera (u bilo kom obliku) i prehrambenih prezervativa koji su, po pravilu, bogati natrijumom. Što nam je ishrana zdravija, to se bolje osećamo.  Pogledajmo najpre šta bi trebalo da izbacimo iz ishrane ili unosimo u manjim količinama kako bi smanjili nakupljanje tečnosti u organizmu.

Namirnice koje izazivaju zadržavanje vode:

 • so i hrana koja sadrži so
 • kiseli krastavci, namirnice iz konzervi i zimnica
 • slatkiši: keks, kolači, gazirana bezalkoholna pića, čokolada, med, razni sirupi
 • punomasni mlečni proizvodi: maslac, pavlaka, mlečne prerađevine koje sadrže prezervative
 • sosovi sa prezervativima i modifikatorima, kao što su majonez i kečap
 • margarin, sir
 • kokošja jaja
 • proizvodi koji sadrže kvasac; beli hleb, peciva, testenine
 • sve vrste dimljenih proizvoda: meso, kobasice, riba
 • hrana pržena u ulju
 • čips, grickalice, krekeri
 • čaj i kafa (samo zaslađeni)
 • alkoholna pića bilo koje vrste
 • svi proizvodi koji sadrže prezervative, boje i druge sintetičke aditive
 • brza hrana

Pošto sada znamo šta bi tačno trebalo da izbegavamo ili da pokušamo da uzimamo u manjim količinama, usredsredićemo pažnju na proizvode koji nam pomažu da se oslobodimo viška vode u organizmu.

Namirnice koje pospešuju izbacivanje viška vode iz tela:

 1. Prirodni diuretici su namirnice koje ubrzavaju proces izbacivanja nakupljenje vode. Najpoznatiji prirodni diuretici su: lubenica, celer, crvena, žuta i zelena paprika, zeleni čaj, heljda, krastavac i cvekla.
 2. Namirnice koje ubrzavaju metabolizam i eliminaciju toksina iz organizma: šargarepa, paradajz i klice.
 3. Odlično sredstvo predstavlja osušena kora jabuke prelivena ključalom vodom. Ovo jednostavno piće pomaže organizmu da izbaci višak vode.

Ako želite izbaciti višak vode iz organizma veoma popularno i zdravo rešenje je jedan dan u nedelji za čišćenje organizma (dan kada ćete, na primer, jesti samo krastavac sa jogurtom ili voće i zeleni čaj). Obratite dodatnu pažnju na balans vitamina zbog normalizovanja nivoa vode u organizmu. Nedostatak važnih vitamina izaziva retenciju vode.

Vitamini koji dovode u ravnotežu količinu vode:

 • Vitamin B6: losos, crveno meso, tuna, banane, smeđi pirinač. Ovaj vitamin normalizuje i proces varenja.
 • Vitamini B1, B5 i D: niskomasni mlečni proizvodi i sveže voće. Ove namirnice su nam potrebne zbog nervnog sistema, kostiju i metabolizma.
 • Kalcijum, mangan, kalijum i magnezijum. Najveća količina ovih elemenata se nalazi u zelenišu, spanaću, citrusnom voću i dinjama. Ove namirnice se bore protiv virusne infekcije i jačaju imunitet.

Osnovna ideja je da se brzo eliminiše višak vode iz organizma i to bez upotrebe lekova. To može da se postigne promenama u ishrani. Nipošto ne smete da zaboravite na vitamine i morate da ih uključite u ishranu.

Upozorenje – Umesto soli možete da koristite bilo koji drugi začin, limunov sok ili sirće. Sakrijte od sebe so i sve proizvode koji je sadrže bar na tri nedelje. Nakon tri nedelje ćete biti iznenađeni jer će vam sve grickalice sa solju delovati kao da su presoljene i lošeg ukusa.

Pijte više vode!

Da biste se u potpunosti oslobodili viška vode u organizmu, toksina, otpada i drugih ostataka varenja i funkcija organizma, morate da imate režim unosa vode. Trebalo bi redovno da pijete čistu vodu dobrog kvaliteta i to u količini koja odgovara vama.

Osnovni principi za unos vode:

 1. Sokovi, voćni napici, čajevi i druge tečnosti, koje često pijemo umesto vode, trebalo bi da iščeznu iz svakodnevnog života.
 2. Ako tečnost sadrži šećer, med, minerale i druge prirodne sastojke onda je to hrana (a ne piće).
 3. Voda bi trebalo da uđe u ljudsko telo u čistom obliku.
 4. Neki nutricionisti preporučuju vodu koja prošla kroz proces prečišćavanja koji se zove zamrzavanje.
 5. Pijte od 1,5 do 2l čiste vode dnevno.
 6. Uz vodu možete da uzimate i zeleni čaj.
 7. Ako je količina vode koju pijete dovoljna, mokraća će uvek biti bistra.

Pratite ova jednostavna uputstva i veoma brzo će vaš organizam shvatiti da svakodnevno dobija dovoljnu količinu vode i da ne mora da je skladišti u tkivima. Da biste i u gradu pili čistu vodu možete da pribegnete jednostavnom metodu kućnog prečišćavanja.

Kako da prečistite vodu:

 1. Iz česme natočite vodu u plastične flaše.
 2. Stavite ih u zamrzivač.
 3. Izvadite ih iz zamrzivača kada se potpuno zalede.
 4. Odmrznite vodu prirodno, bez zagrevanja, i koristite je za piće.

Uskoro će za vaš organizam „pravo piće“ biti samo čista voda pa će vam biti lakše da se odreknete bezalkoholnih pića i slatkih napitaka. Nažalost, mineralna voda se ne preporučuje. Velike količine soli u mineralnoj vodi neće vam pomoći da se oslobodite viška vode, već će , naprotiv, pomoći organizmu da uskladišti dodatne količine u tkivima.

Upozorenje – Ne ograničavajte količinu vod koju pijete. Dehidracija će vam skinuti par kilograma telesne težine ali može da izazove ogromnu štetu u organizmu. Ako ste žedni, pijte. Vaš organizam će vas obavestiti kada mu bude potrebno piće.

Sprečite retenciju vode u telu

Jednostavni saveti za način života mogu da vam pomognu da razumete šta bi trebalo da činite da biste sprečili sakupljanje vode u organizmu. Pročitajte ove savete i uključite i ove aktivnosti u vaš život.

Aktivni život je uvek korak ka zdravlju:

 • Pokrenite se. Vežbe aerobika doprinose izbacivanju viška vode iz tela jer ubrzavaju krvnu i limfnu cirkulaciju i potiskuju ih iz udova ka središtu organizma (ka srcu i bubrezima) i stimulišu znojenje, a ono pomaže da se izbaci višak soli. Nema potrebe da trčite 10km ili da se nekoliko sati preznojavate u vežbaonici, dovoljno je da svakodnevno hodate brzo.
 • Obratite pažnju na lekove koje koristite. U neželjena dejstva nekih lekova spadaju oticanje i nakupljanje tečnosti.
 • Plivajte. Vodeni pritisak pomaže kod izbacivanja nakupljene vode iz organizma. Hidrostatička snaga vode potiskuje tečnosti nazad u krvne sudove i bubrege. 30 minuta vodenog aerobika ili ronjenja izazvaće značajno lučenje mokraće.
 • Konsultujte se sa lekarom. Žene koje drže dijete i vežbaju ali i dalje imaju nakupljanje tečnosti pre menstruacije, mogu da dobiju manje doze diuretika u kratkom periodu. Lekari ne preporučuju diuretike na duže staze jer imaju neželjena dejstva.

Upozorenje – Ne počinjite da uzimate nikakve lekove na svoju ruku. Eksperimenti sa zdravljem mogu biti po život opasni.

Limfna drenaža

Limfna drenaža je tehnika masaže koja ubrzava protok limfe u organizmu. Ova vrsta masaže eliminiše višak tečnosti i uklanja toksine i otpadne materije iz organizma. Limfna drenaža nogu jača krvne sudove i uklanja celulit. Ovu masažu možete praktikovati kako kod kuće, tako i u salonima.

Limfna drenaža bedara i stomaka u kućnim uslovima:

 1. Pripremite prirodno ulje ili anticelulit kremu za masažu.
 2. Masiraćete bedra i stomak. Svucite se i pripremite za masažu.
 3. Počnite od bedara. Masirajte unutrašnju površinu butina.
 4. Pokreti ruku bi trebalo da krenu od kolena i da se kreću naviše.
 5. Prvih 6 – 7 pokreta bi trebalo da se izvode sa postepenim pojačavanjem pritiska.
 6. Sledećih 6 – 7 pokreta bi trebalo da se izvode sa postepenim smanjenjem pritiska.
 7. Ne pritiskajte prejako. Trebalo bi da osećate prijatne pokrete.
 8. Sada pređite na stomak. Krenite od pupka spiralnim pokretima vrhova prstiju.
 9. Pokreti bi trebalo da budu u smeru kazaljke na satu. Primenjujete istu shemu (6-7 pokreta sa pojačavanjem pritiska i obrnuto).

Tehnika limfne drenaže je jednostavna, a postupak veoma lak za kućne uslove. Trebaće vam oko pola sata. Isprobajte ovaj metod (umesto da gledate televiziju) pa će vam organizam veoma brzo pokazati pozitivne rezultate. Obično je potrebno oko 12 tretmana, svakog drugog dana, da biste uočili značajne rezultate.

Limfna drenaža lica:

 1. Krenite od čela. Izvodite više pokreta kao da mazite čelo od sredine ka slepoočnicama.
 2. Jagodicama srednjih prstiju masirajte regiju oko očiju, od nosa ka slepoočnicama i od slepoočnica preko obrva do nosa.
 3. Masaža obraza se obavlja pokretima u tri različita smera. Na primer, od centra brade do kraja donje vilice, od uglova usta do ušiju, od gornje usne do slepoočnica. Krećite se po ovim linijama jagodicama kažiprsta.
 4. Masaža nosa se obavlja elastičnim pritiskanjem ovih površina vrhovima prstiju.
 5. Poslednja faza limfne masaže lica je masaža brade. Stavite palčeve na sredinu brade i vucite ka ušima.

Preporučljivo je da pre tretmana za izbacivanje viška vode iz regije lica obavite detaljno čišćenje i stavite masku za hidriranje. Masaža se obavlja sa veoma lakim pritiskom i ponavlja 2 do 5 puta. Za tretman je potrebno oko 15 minuta i preporučljivo je da se praktikuje svakodnevno. Nakon ove masaže možete da zaboravite na kese ispod očiju, a koža će vam biti elastičnija.

Limfna drenaža u salonu:

 1. Neki od salonskih tretmana stavljaju naglasak na presoterapiju (terapiju pritiskom). Presoterapija je primena pritiska komprimovanim vazduhom na određene regije tela. Tokom takve procedure moraćete da nosite specijalne pantalone ili čizme. Oprema izgleda kao pojas za merenje pritiska. Pod pritiskom komprimovanog vazduha krv ubrzava, a proces limfne drenaže se pojačava. Obično se presoterapija koristi za izbacivanje viška vode iz šaka, nogu i stopala.
 2. Drenaža mikro strujom je druga tehnika limfne drenaže. Koristi se nekoliko elektroda kroz koje se propušta pulsirajuća struja. Procedura je potpuno bezbolna. Ovaj metod je izuzetno delotvoran za uklanjanje viška kilograma izbacivanjem nakupljene tečnosti.
 3. Limfna drenaža vakuumom, ili kupiranje, je donekle slična uobičajenom tretmanu za lečenje prehlade ili gripa medicinskim ventuzama. Za ovaj metod se koristi posebna oprema (koja izgleda kao medicinske ventuze). Princip na kome deluje je sledeći: pritisak u ventuzi se smanjuje i limfa cirkuliše. Ovaj postupak dovodi do izbacivanja tečnosti iz organizma.

Upozorenje – Pre nego što doneste odluku ili počnete sa primenom ove terapije, konsultujte se sa lekarom. Ova vrsta masaže ima dosta restrikcija. Trudnoća i dijabetes su samo neke od njih.