pecenje jezika

5 uobičajenih uzroka za peckanje jezika, usta i grla i njihovo lečenje

Da li na jeziku imate osećaj kao da ste ga upravo izgoreli vrelom kafom? Moguće je da imate ono što je poznato kao sindrom gorućih usta (ponekad i sindrom gorućeg jezika). Brojni su uzroci koji izazivaju peckanje jezika, usana i usta, a često je moguća pojava više njih istovremeno. Razlog za bolni, gorući osećaj na jeziku, desnima, nepcu i drugim regijama usta može da bude prilično težak za utvrđivanje. Zakažite pregled kod stomatologa ili lekara koji će ispitati šta može da bude uzročnik žarećeg bola i odrediti način lečenja.

U nastavku teksta smo naveli neke manje uzroke za peckanje jezika o kojima možete da porazgovarate sa svojim lekarom ili stomatologom.

Neželjena dejstva lekova

Jedan od mogućih uzroka za peckanje jezika može da bude i uzimanje nekih lekova. Neki lekovi mogu da izazovu bolove i suvoću usta. Obavestite lekara ako vam imate neka od ovih neželjenih dejstava lekova.

peckanje jezika

Suva usta

Kada u ustima nema dovoljno pljuvačke koja bi ih održavala vlažnima, imate suvi, lepljivi osećaj koji je poznat kao suva usta. Ovo je jedno od oboljenja usta koje može da bude posledica različitih faktora, kao što su bolesti pljuvačnih žlezda, neki lekovi ili prirodne hormonalne promene. Hronična suvoća usta može da izazove peckanje u ustima i na jeziku. Stomatolog može da vam preporuči da vlažnost usta održavate ispijanjem većih količina vode, sisanjem bombona ili žvakanjem žvakaćih guma koje ne sadrže šećer. Korišćenje zamena za pljuvačku takođe može da pobedi suvoću i očuva zdravlje usta.

Nedostatak hranljivih materija

Nedostatak nekih ključnih hranljivih materija takođe može da bude razlog za peckanje i žarenje jezika. Nedostatak vitamina B kompleksa i minerala, kao što su gvožđe i cink, može da doprinese nastanku sindroma gorućeg jezika jer utiče na zdravlje tkiva usta. Vodite računa da se hranite izbalansirano i da jedete sveže voće i povrće, integralne žitarice, mlečne proizvode, orašaste plodove, semenke i zdrave proteine. Pre nego što posegnete za suplementima, posavetujte se sa lekarom.

Iritacija usne duplje

Ako pijete previše iritirajućih napitaka, previše energično čistite jezik četkicom i prekomerno upotrebljavate tečnost za ispiranje usta, sasvim je moguće da nadražite tkivo usta. Ako vam se javi peckanje usta, jezika i grla, pokušajte da konzumirate manje količine napitaka ili one koji su manje kiseli. Porazgovarajte sa stomatologom o načinu održavanja higijene usta da biste otkrili da li je to mogući uzrok neke iritacije.

Oboljenja usne duplje

Pečenje može da bude i posledica nekog drugog oboljenja, kao što su oralni drozd (gljivična infekcija usta) ili geografski jezik (površina jezika izgleda kao geografska karta). Stomatolog može da vam pomogne da ublažite bol i nelagodu.

Premda je neke uzroke za žarenje jezika lako utvrditi, drugi nisu toliko očigledni. Hormonalni disbalans, oštećenje nerava i alergije su samo neki od zdravstvenih problema koji izazivaju peckanje jezika i usta. Vodite račina o oralnom i sveukupnom zdravlju tako što ćete pravilno održavati higijenu usta, uzimati zdravu hranu i redovno posećivati zubara. Razgovarajte sa svojim stomatologom o simptomima koje imate i utvrdite da li je potrebno da odete do lekara radi daljih testiranja, pregleda i dijagnostikovanja.