opadanje obrva

6 najčešćih uzroka za proređivanje i opadanje obrva

Ako primetite da vam opadaju obrve, veoma je važno da utvrdite šta je uzrok proređivanja obrva kako ne biste pogoršali stvar i kako biste ih polako obnovili.

Ovde ćemo navesti i objasniti šest čestih uzroka za opadanje obrva. U najvećem broju slučajeva, problem izaziva nešto od prva tri uzroka. Druga tri koja ćemo opisati su oboljenja i neophodno je da se obratite lekaru ako sumnajte na neko od njih.

1. Često čupanje

Čupanje obrva pincetom je popularan metod za ulepšavanje obrva, a rezultati traju duže nego kada “doterujemo” obrve drugim metodama. Međutim, nemojte preterivati. Čupanje obrva je zapravo najčešći uzrok opadanja i proređivanja obrva.

Pre nego što se uhvatite za pincetu, razmislite o sledećem: potrebno je oko šest nedelja da jedna dlaka ponovo izraste. Dakle, ako pogrešite sa čupanjem, može biti potrebno prilično vremena da se ta greška ispravi.

opadanje obrva kod dece

Čupanje obrva povlači sa sobom još neke rizike:

 • Urasle dlačice (dešava se kada se dlaka prekine ispod kože. U takvim slučajevima, dlaka nastavlja da raste u korenu dlake i ispod kože, što rezultira crvenkastim čvorićem).
 • Čupanje obrva ostavlja pore otvorenim, što ih čini podložnijim infekcijama. Pre svakog čupanja obrva očistite pincetu alkoholom kako biste sprečili da bakterije dospeju na vašu kožu.
 • Oštećenje folikule. Čupanjem obrva se često oštećuje folikula dlake, a ako dođe do takvog oštećenja, dlaka više neće rasti iz tog korena.

2. Nutritivni deficiti

Uopšteno govoreći, manjak raznih nutrijenata generalno loše utiče na kosu, a može loše uticati i na obrve. Ako želite da sprečite opadanje kose i obrva, potrudite se da se hranite što zdravije, a posebno obratite pažnju na sledeće stvari:

 • gvožđe i cink pomažu dlakama da brže rastu (meso i mahunarke su bogate ovim elementima)
 • vitamin D pomaže u aktivaciji rasta dlake
 • proteini su neophodni za rast i oporavak dlaka na telu
 • omega-3 masne kiseline uspešno hidriraju oštećene dlake
 • biotin (vitamin B7) jača kosu i deluje kao svojevrstan balzam. Jaja su bogata biotinom i veoma hranljiva, pa su zato čest sastojak maski za kosu
 • vitamin B12. Deficit ovog vitamina izaziva slabu i krtu dlaku

3. Starenje

Kako starimo, dlake na telu se proređuju i opadanje kose i dlaka postaje uobičajena pojava. To se odnosi i na opadanje obrva. Da biste sprečili proređivanje obrva zbog starenja, obratite pažnju na sledeće stvari:

 • nemojte koristiti mnogo šminke za obrve
 • potrudite se da smanjite stres
 • dobro hidrirajte kožu

4. Hipotiroidizam

Još jedan uzrok za opadanje obrva može biti hipotiroidizam, problem sa neaktivnom štitnom žlezdom. Štitna žlezda kontroliše “potrošnju energije” u telu, sintezu proteina i još mnoge stvari tako što luči hormone. Ako štitnjača ne luči dovoljno hormona, osoba se oseća umorno, stalno joj je hladno, goji se i gubi kosu. Najčešći uzrok hipotiroidizma je deficit joda.

Ako mislite da je hipotireoza krivac za opadanje vaših obrva, obratite se svom lekaru kako bi se potvrdila dijagnoza.

5. Atopijski dermatitis (ekcem)

Atopijski dermatitis ili ekcem je kožno oboljenje koje se može proširiti i na obrve. Upala kože obično dovodi do svraba, cvenila i otoka. Ekcem se javlja kod oko 20% ljudi, i najčešći je kod dece i mladih.

Mada to nije čest slučaj, ekcem može izazvati proređivanje i opadanje obrva posebno kod dece. Ako vam je koža oko obrva crvena i svrbi vas, javite se svom dermatologu. Nekda slične simptome mogu izazvati i gljivice koje takođe mogu imati uticaj na opadanje kose i obrva.

6. Alopecija areata

Alopecija podrazumeva opadanje kose u pečatima. Reč je o autoimunom oboljenju, kod koga dlake opadaju sa nekih ili svih delova tela. To opadanje kose je najvidljivije na skalpu. Javlja se kod oko 0,1% ljudi i samo u veoma retkim slučajevima može izazvati i opadanje obrva i trepavica.

Saznajte više>>>  Kako ubrzati rast obrva ? Maslinovo i ricinusovo ulje čine čuda

Nekoliko reči na kraju

Proređivanje i opadanje obrva se mogu javiti zbog nekoliko stvari, a rešenje problema zavisi isključivo od uzroka problema.

Ako su vam se obrve proredile zbog nepravilnog čupanja ili nutritivnog deficita, to lako možete ispraviti ako popravite neke svoje navike i počnete da se hranite zdravije, ali ako sumnjate na neko oboljenje koje zahteva lečenje, obratite se lekaru. Nikako ne zanemarujte, niti pokušavajte da sami izlečite hipotireozu, ekcem ili alopeciju.