grcki jogurt proteini

Grčki jogurt recept, lekovita svojstva, proteini

Ono po čemu se grčki jogurt razlikuje od drugih vrsta jogurta je njegov nutritivni profil. On je prepun proteina, kalcijuma, probiotika, vitamina B12 i kalijuma. Takođe, sadrži manje laktoze od drugih mlečnih proizvoda.

Tokom procesa proizvodnje grčkog jogurta, oceđuje se višak vode i laktoze. Rezultat ovog procesa je kremasti, bogati jogurt lepog ukusa.

Osim toga, kisela svojstva ove vrste jogurta olakšavaju organizmu apsorpciju drugih hranljivih materija.

Grčki jogurt je prilagodljiva namirnica koja može da se koristi na različite načine. Možete da ga jedete samog kao užinu ili kao preliv sa voćem i orašastim plodovima po izboru. Možete da ga koristite i kao zamenu za majonez ili pavlaku. Druga mogućnost je da ga stavljate u smutije i druge napitke koji se dobijaju mešavinom sastojaka.

grcki jogurt chobani

Grčki jogurt Chobani možete kupiti u marketima Maxi i Vero

Grčki jogurt recept

Grčki jogurt – γιαούρτι – poseduje izvesnu mističnost. Ne postoji samo jedan, pravi grčki jogurt. Kao i kod drugih proizvoda, različiti proizvođači mogu da stave neke svoje dodatke u ovaj proizvod.

grcki jogurt recept

Ovo je osnovni recept za domaći grčki jogurt. Za njega je potrebno punomasno mleko, a ukusan je i takav kakav jeste, mada može da se napravi i gušćim, kao što je onaj koji se koristi u grčkoj kuhinji, ako ga procedite. Tradicionalno, grčki jogurt se cedi bar dva do tri puta da bi se uklonile surutka – usirena mlečna tečnost – i laktoza. Na taj način je manje sladak, a i smanjuje se sadržaj ugljenih hidrata. U ovom receptu su opisani svi koraci potrebni za pripremanje jogurta pre ceđenja, mada možete da napravite i ovaj poslednji korak da biste dobili tradicionalnu teksturu.

Recept za domaći grčki jogurt

Sastojci

 • 950ml plus 2 kašike mleka (punomasno, pasterizovano ovčje ili kravlje mleko)
 • 2 kašike domaćeg jogurta (ili običnog jogurta sa aktivnim živim kulturama bez dodatog ukusa)

Pripremanje

 1. Pre početka procesa, svi sastojci moraju da budu sobne temperature.
 2. Zagrejte mleko do tačke ključanja. Prespite ga u posudu koja nije metalna.
 3. Sačekajte da se mleko ohladi tako da bude mlako, oko 37, 8 – 40,5 stepeni Celzijusa. Na površini će se formirati tanak kajmak.
 4. Pomešajte 2 kašike jogurta (kupljenog ili domaćeg) sa 2 kašike mleka.
 5. Ovu mešavinu mleka i jogurta dodajte u mlako mleko, tako što ćete pažljivo sipati niz obod posude i truditi se da ne oštetite kajmak koji se formirao na mleku.
 6. Pokrijte posudu čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom, suvom mestu bar 8 sati ili preko noći, kako bi jogurt mogao da se zgusne.
 7. Pažljivo iscedite sav višak tečnosti.
 8. Pre upotrebe, držite 4 sata u frižideru.

Recept varijacije i saveti

 • Jogurt može da se jede sam, zajedno sa kremastom skramom na vrhu. Poslužite ga sa medom, naseckanim orasima, semenom nara ili slatkom.
 • Pripremljen jogurt možete da čuvate u frižideru, samo vodite računa da ga potrošite za 4 – 5 dana. Ne zaboravite da sačuvate malo da biste mogli da napravite novu količinu.
 • Najbolje je da ostavite jogurt da se zgušnjava 8 – 12 sati, ali nikako duže od 12 sati. Ako se jogurt bude zgušnjavao duže od 12 sati, dobiće kiseliji ukus.
 • Možete da odete i korak dalje i da ga, posle tačke 6, procedite. Na taj način ćete dobiti gusti jogurt koji se koristi za pripremu brojnih grčkih jela, a to se postiže veoma lako. Radi se samo o ceđenju jogurta kroz tkaninu, tako što ćete je stezati i cediti tečnost. Ovaj proces bi trebalo da rezultira jogurtom čija su konzistencija tekstura slične kiseloj pavlaci.

Videli ste kako napraviti grčki jogurt evo i koja su njegova lekovita svojstva i zašto bi trebalo češće da ga jedete.

Svakodnevno možete da pojedete 2 ili 3 šolje grčkog jogurta. Bez obzira na to kako volite da jedete grčki jogurt, uživaćete u korisnim svojstvima njegovog nutritivnog profila.Grčki tip jogurta nije isti proizvod kao i grcki jogurt.Na primer Dukatos grčki tip jogurta nema sva lekovita svojstva kao i domaći grčki jogurt.Ako se pitate gde kupiti pravi grčki jogurt, odgovor je u supermarketima od proizvođača iz grčke ili je još bolje da ga napravite sami.Iznad ste videli kako napraviti grčki jogurt.

Evo i 10 glavnih lekovitih svojstava grčkog jogurta.

Poboljšava zdravlje sistema za varenje

Jedno od glavnih korisnih svojstava grčkog jogurta leži u njegovom probiotičkom sadržaju.

Digestivni trakt prirodno sadrži različite vrste bakterija – neke dobre, a neke loše. Dobre bakterije koje dolaze iz probiotika u grčkom jogurtu, doprinose daljem razmnožavanju dobrih bakterija u crevima i poboljšavaju zdravlje organa za varenje.

Veliki broj prijateljskih bakterija u digestivnom sistemu pomaže nam da se borimo sa različitim problemima povezanim sa varenjem, kao što su dijareja, sindrom nervoznog creva, Kronova bolest i ulcerozni kolitis.

Grčki jogurt proteini

Kada su proteini u pitanju grčki jogurt je bogatiji od običnog i na 100 grama sadrži 10 grama proteina.Osobe čiji je cilj teretana i fitnes trebalo bi da češće jedu ovaj tip jogurta.Porcijom od 200 grama grčkog jogurta unosite 20 grama proteina što je značajno ako je vaš cilj da unesete 2 grama po kilogramu telesne težine što je potreba kda je u pitanju teretana i izgradnja mišića.

Saznajte više  Benefiti grčkog jogurta – moćan recept za napravi sam

Pospešuje redovno pražnjenje creva

Probiotici u grčkom jogurtu olakšavaju kretanje hrane kroz sistem za varenje i pospešuju redovno pražnjenje creva.

Štaviše, grčki jogurt je namirnica koja se lako vari. Osim toga, njegov nutritivni profil pospešuje varenje drugih namirnica. Ovo je važno za redovno pražnjenje creva i sprečavanje problema poput konstipacije.

Neredovno pražnjenje creva može da dovede do toga da stolica postane suva i da se teško izbacuje. Takođe, na taj način se u organizmu zadržavaju toksini, koji tokom vremena mogu da nanesu štetu i crevima i čitavom organizmu.

Grčki jogurt za mršavljenje

Ukoliko želite da skinete nekoliko kilograma, obavezno u ishranu uvedite bezmasni grčki jogurt.

Grčki jogurt sadrži dvostruko više proteina od tradicionalnog jogurta. Pošto je organizmu potrebno više vremena za varenje proteina, to može da vam pomogne da osećate sitost duže vreme. Na taj način ćete moći da obuzdate apetit između redovnih obroka, što je veoma važno kada pokušavate da smršate.

Studija sprovedena 2003. godine na Univerzitetu Tenesi, otkrila je da tri porcije jogurta dnevno mogu da povećaju skidanje sala. Osobe koje su se pridržavale ishrane sa visokim sadržajem kalcijuma, koja podrzumeva tri porcije jogurta, izgubile su 22% više težine i 61% više telesnog sala, u poređenju sa onima koji su samo smanjili kalorijski unos.

Prema studiji koja je 2013. godine objavljena u časopisu Apetit, istraživači su takođe otkrili da kod zdravih žena, popodnevna užina od grčkog jogurta, koji sadrži 24g proteina, smanjuje osećaj gladi, pojačava osećaj sitosti i odlaže naknadno uzimanje hrane, za razliku od užine sa nižim sadržajem proteina.

Pored toga, grčki jogurt ima dobru količinu kalcijuma koji ograničava proizvodnju sala u organizmu. Jod, koga ima u grčkom jogurtu, je važan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde, što je od presudne važnosti za zdrav metabolizam. Bolji metabolizam pospešuje mršavljenje.

Kontroliše krvni pritisak

Ako želite da držite krvni pritisak pod kontrolom, u svakodnevnu ishranu uključite nekoliko šolja grčkog jogurta. Kalijum koji se nalazi u njemu, pomaže kod regulisanja krvnog pritiska. Samo 1 šolja bezmasnog grčkog jogurta sadrži 240mg kalijuma.

Kalijum opušta i sprečava skupljanje krvnih sudova, što bi, u suprotnom, dovelo do porasta krvnog pritiska. Ovaj mineral potire i negativno dejstvo natrijuma.

Vitamin B12 u jogurtu, pomaže organizmu da stvara crvena krvna zrnca koja prenose kiseonik do svakog dela organizma, uključujući i srce.

Takođe, grčki jogurt je važan izvor kalcijuma i magnezijuma, za koje se veruje da snižavaju povišeni krvni pritisak.

Održava zdravlje mozga

Pošto je fermentisana namirnica, grčki jogurt je koristan i za zdravlje mozga.

Probiotici imaju ključnu ulogu u održavanju zdrave ravnoteže između creva i mozga. Creva i mozak su povezani hipotalamusno-hipofizno-nadbubrežnom osovinom, u kojoj se nalazi nekoliko neurona koji su važni za zdrav um.

U studiji na životinjama koja je 2014. godine objavljena u Žurnalu fiziološke antropologije, istraživači su otkrili da pravilno kontrolisana fermentacija često može da pojača sadržaj određenih hranljivih materija i fitonutrijenata u namirnicama, što može da se poveže sa mentalnim zdravljem.

Takođe, vitamin B12 u grčkom jogurtu omogućava ćelijama mozga da stvaraju nove veze – proces koji omogućava pamćenje. Vitamin B12 je vitalna komponenta mijelina, omotača koji štiti brojne ćelije mozga.

Štaviše, konzumiranje fermentisanih namirnica može da umanji rizik od nastanka neurodegenerativnih poremećaja, kao što je Alchajmerova bolest.

Pobeđuje depresiju

Dobri mikrobi koji žive u vašim crevima mogu da utiču na raspoloženje i nivo anksioznosti. Zapravo, svakodnevno konzumiranje grčkog jogurta daje poticaj dobrim mikrobima u vašim crevima. To može da pomogne u borbi protiv depresije i da popravi raspoloženje.

Skorašnja studija iz 2017. godine koja je objavljena u Naučnim izveštajima, otkrila je da probiotičke bakterije koje se nalaze u jogurtu sa živim kulturama, mogu da dovedu do povlačenja simptoma depresije kod miševa.

Pored probiotika, kalijum u grčkom jogurtu održava električnu provodljivost mozga i nervnu transmisiju. Pomaže i kod prenosa serotonina, neurotransmitera koji pospešuje osećaj zadovoljstva i sreće.

Poboljšava zdravlje kostiju

Kada je u pitanju zdravlje kostiju, grčki jogurt je veoma koristan.

Grčki jogurt sadrži važne hranljive materije, poput kalcijuma, koje su važne za razvoj i održavanje jakih kostiju i mišića. Kada nema dovoljno kalcijuma u organizmu, kosti mogu da oslabe i uvećava se rizik od nastanka osteoporoze, progresivnog oboljenja kod koga kosti slabe i postaju podložne lomovima.

Samo jedna porcija grčkog jogurta sadrži 18,7% dnevno potrebne količine kalcijuma.

Pored kalcijuma, sadrži i magnezijum, fosfor, kalijum i proteine, koji u sadejstvu održavaju kosti jakima i zdravima.

Kao dodatak, vitamin D i žive aktivne kulture u grčkom jogurtu jačaju kosti i povećavaju mineralnu gustinu kostiju, što pomaže kod sprečavanja nastanka osteoporoze.

Održava oralno zdravlje

Grčki jogurt će vam pomoći da zadržite lep osmeh tako što će poboljšati oralno zdravlje.

Probiotici u grčkom jogurtu štite zube od karijesa. Dobre bakterije u ustima kontrolišu razmnožavanje „neprijateljskih“ bakterija koje mogu da izazovu više oralnih problema, kao i zadah.

Grčki jogurt održava i ravnotežu pH, čime stvara okruženje koje nije podesno za razmnožavanje i širenje bakterija.

Uz to, grčki jogurt je odličan izvor kalcijuma i proteina, dva važna nutrijenta koji čuvaju oralno zdravlje.

Jača imunitet

Zdrav imuni sistem je neophodan ako želite da uživate u životu bez bolesti. Ako želite da ojačate imuni sistem, počnite da jedete grčki jogurt.

Jogurt sa živim kulturama može da dovede do porasta broja ćelija koje jačaju imunitet. Zdrave bakterije u jogurtu šalju signale ćelijama koje jačaju imunitet da se uključe i odbiju štetne mikrobe.

Dobri mikrobi pomažu organizmu i da pravilno apsorbuje hranljive materije i jačaju sistem za varenje. Ova dva faktora su važna za jačanje imunog sistema.

Pored toga, grčki jogurt obezbeđuje hranljive materije, uključujući i proteine, kalcijum, jod i kalijum, koji su važni za održavanje zdravlja organizma.

Održava zdravlje urogenitalnog sistema

Kao što je to slučaj sa sistemom za varenje, i urogenitalnom sistemu je potrebno uravnoteženo bakterijsko okruženje. Probiotici u grčkom jogurtu mogu da pospeše razmnožavanje dobrih bakterija u urogenitalnom traktu. To, zauzvrat, može da spreči ili leči nekoliko oboljenja poput bakterijske vaginoze, kvasac infekcije i infekcije urinarnog trakta.

Studija iz 2006. godine koja je objavljena u časopisu Lekovi, analizirala je nekoliko studija i došla do zaključka da probiotici mogu da budu korisni za sprečavanje ponavljajuće infekcije urinarnog trakta kod žena. Međutim, da bi ovi rezultati bili potvrđeni, potrebna su dalja ispitivanja.

Studija koja je 2011. objavljena u Žurnalu za zdravlje u srednjem dobu, izvestila je da se probiotici ne smeju smatrati panacejom (panaceja – lek za sve bolesti) za lečenje urogenitalnih infekcija. Međutim, oni mogu da poboljšaju i održavaju zdravlje urogenitalnog trakta.