Hiperprolaktinemija (povišen prolaktin u krvi) i kako ga smanjiti

Hiperprolaktinemija (povišen prolaktin)

Hiperprolaktinemija je poremećaj koji se karakteriše prekomernom produkcijom prolaktina (jedan od 8 hormona koje proizvodi hipofiza) kod muškaraca i žena koje nisu trudne. Hiperprolaktinemija se javlja kod približno 1% opšte populacije – ali i kod skoro 25% žena sa amenorejom (izostajanjem menstruacije) – i to je jedan od najčešćih oblika hiperprodukcije hormona hipofize.

Hipofiza, organ veličine kikirikija smešten u osnovi mozga, spada u najvažnije žlezde endokrinog, ili hormonalnog, sistema organizma. Prolaktin izaziva lučenje mleka kod porodilja, stoga mu je nivo visok kod trudnica. Premda je ovaj hormon u malim količinama prisutan i kod muškaraca i žena koje nisu trudne, povišen prolaktin kod ovih osoba može da ukazuje na tumor hipofize i da izaziva druge ozbiljne probleme, kao što je neplodnost (infertilitet). Hiperprolaktinemija je stanje koje mora da ispita vaš lekar.

prolaktin povisen

Hiperprolaktinemija uzrok

Šta izaziva povećan prolaktin?

 • Benigni (dobroćudni) tumor hipofize (adenom ili prolaktinom) je najčešći uzrok za visok prolaktin u krvi.
 • Nivo prolaktina pod kontrolom obično drži neurotransmiter dopamin, supstanca koju stvara deo mozga koji se zove hipotalamus (mala moždana struktura koja čini jedva 1% ukupne zapremine mozga). Povišen nivo dopamina, usled bolesti hipotalamusa ili lekova koji blokiraju dopamin (kao što su inhibitori monoaminske oksidaze/MAOI i neki antipsihotički lekovi), može da bude uzrok za povećan prolaktin.
 • Postoje i drugi brojni lekovi koji izazivaju uvećan prolaktin.
 • Visoke doze estrogena (kao što su oralni kontraceptivi, ali ne i terapija zamene estrogena) mogu da podignu nivo prolaktina u krvi.
 • Osobe sa nedovoljno aktivnom štitnom žlezdom (hipotireoza) takođe mogu da imaju povišen prolaktin u krvi.
 • Hronično otkazivanje rada bubrega ili ciroza mogu da se povežu sa hipeprolaktinemijom.

Hiperprolaktinemija simptomi

Koji su simptomi hiperprolaktinemije?

 • Simptomi povećanog prolaktina kod žena: izostanak menstruacije (amenoreja), retka menstrualna krvarenja (oligomenoreja), abnormalno lučenje mleka kada žena ne doji (galaktoreja).
 • Simptomi visokog prolaktina kod muškaraca: impotencija, neplodnost, smanjen libido i, retko, uvećane grudi (ginekomastija) i galaktoreja, smanjenje mišićne mase i manja telesna maljavost.
 • Povišen prolaktin i glavobolja.Kada glavobolje prate povećan prolaktin to može da ukazuje na tumor.Glavobolja i problemi sa vidom mogu da se jave kada tumor vrši pritisak unutar lobanje.

Prevencija hiperprolaktinemije

Prevencija tumora hipofize koji luče prolaktin ne postoji.

Dijagnostikovanje hiperprolaktinemije

 • Anamneza i fizikalni pregled (uključujući i ispitivanje funkcije štitne žlezde, bubrega i jetre).
 • Analize krvi kojima se meri povišeni nivo prolaktina.
 • MRI (magnetna rezonantna tomografija) kojom može da se detektuje tumor hipofize.
 • Ispitivanja štitne žlezde radi dijagnostikovanja tiroidnih poremećaja.
 • Kompjuterizovana tomografija (CT) kojom se utvrđuje prisustvo tumora i drugih abnormalnosti.

Kako se leči hiperprolaktinemija?

 • Lečenje hiperprolaktinemije zavisi od uzroka i težine poremećaja. Kod nekih pacijenata se nivo prolaktina spontano vraća u normalne okvire. Neki tumori hipofize su toliko mali da lečenje nije potrebno, mada su redovne kontrole obavezne.
 • Kada poremećaj prolaktina dolazi usled tumora, prva linija odbrane su medikamenti, bromokriptin ili kabergolin. Pergolid može da se koristi kao agens drugog reda. Terapija može čak da smanji tumor. Nivo prolaktina obično opada tokom početka terapije.
 • Ukoliko postoji intolerancija na lekove ili oni nisu uspešni u smanjivanju veličine tumora i snižavanju nivoa prolaktina u dovoljnoj meri, može da bude neophodno hirurško uklanjanje.
 • Lečenje uzroka koji izazivaju povećan prolaktin a nisu povezani sa tumorom se razlikuje. Lekar će odrediti podesnu terapiju.

Kada bi trebalo da se javite lekaru

Ukoliko primetite simptome hiperprolaktinemije, javite se lekaru. Mleko koje curi iz vaših dojki mora da ispita lekar.

Kako sniziti prolaktin

1. Snižavanje nivoa prolaktina prirodnim putem

Prolaktin je hormon koji luči anteriorna hipofiza (adenohipofiza), odnosno prednji režanj hipofize, a koji je odgovoran za promene na dojkama tokom trudnoće i laktaciju nakon porođaja. Povišen nivo prolaktina, poznat i kao hiperprolaktinemija, nastaje kada hipofiza luči previše prolaktina. Hiperprolaktinemiju izazivaju neki lekovi, tumori hipofize i hipotireoza. U svojoj knjizi, Ženska enciklopedija prirodne medicine, naturopatska lekarka Tori Hadson, opisuje simptome povišenog nivo prolaktina kod žena koje nisu trudne i ne doje. U njih spadaju nabreknuće i bol u dojkama, prekidi u menstrualnom ciklusu i spontano lučenje mleka. Prema dr Alanu Vejnu, profesoru i šefu katedre za urologiju Medicinskog fakulteta univerziteta u Pensilvaniji i načelniku odeljenja za urologiju Univerzitetske bolnice u Pensilvaniji, hiperprolaktinemija je odgovorna i za infertilitet (neplodnost) i erektilnu disfunkciju kod muškaraca. Prilikom primene prirodnih terapija, najbolji rezultati se postižu pod nadzorom holistički obučenog lekara, kao što su naturopatski lekari.

2. Ishrana

Smatra se da ishrana koja se sastoji od neprerađenih namirnica i koja je bogata voćem i povrćem, posebno tamnim, zelenolisnim povrćem, može da poboljša svačije zdravlje. Ishrana bi trebalo da sadrži i integralne žitarice, mahunarke (naročito soju), orašaste plodove i semenke, kao i ribu hladnih mora. Osim toga, neke namirnice se pokazuju kao naročito korisne za snižavanje nivoa prolaktina. Prema Informativnom centru za mikronutrijente Državnog univerziteta u Oregonu, nekoliko studija naglašava vezu između nedostatka vitamina B6 i hiperprolaktinemije. Razmislite o tome da jedete više namirnica koje sadrže vitamin B6, poput krompira, banana, divljeg lososa, piletine i spanaća. Takođe, prema studiji objavljenoj u žurnalu The Lancet (nedeljni, opšti naučni, recenzirani časopis iz polja medicine), suplementacija cinkom snižava nivo prolaktina kod učesnika. U namirnice bogate cinkom spadaju morski plodovi, govedina, ćuretina i pasulj. Pre nego što napravite neku veliku promenu u ishrani ili počnete da uzimate dijetalne suplemente, konsultujte sa vašim lekarom.

3. Botanička medicina

Prema Hadsonovoj, najdelotvornija lekovita biljka za snižavanje nivoa prolaktina je konopljika (poznata i kao viteks, Avramovo drvo ili monaški biber), čije je botaničko ime Vitex agnus castus. Konopljika je verovatno najpoznatija po svom delovanju na uspostavljanje hormonalne  ravnoteže i koristi se, bar od doba drevne Grčke, za lečenje različitih menstrualnih poremećaja. Konopljika vezuje dopaminske receptore i sprečava lučenje prolaktina iz hipofize. Hadsonova upozorava da je obično potrebno 3 – 4 meseca dok se dejstvo konopljike ne pokaže i da je zato bolje da sačekate 6 meseci pre nego što ponovo proverite nivo prolaktina. Pre uzimanja bilo kog biljnog leka pa i kad je u pitanju povećan prolaktin, najbolje je da se konsultujete sa svojim holističkim lekarom, koji će vam preporučiti odgovarajuću dozu.

4. Homeopatija

Odskora se homeopatija istakla kao koristan alat u potrazi za prirodnim uspostavljanjem hormonske ravnoteže. Homeopatija je medicinski sistem koji koristi veoma male količine prirodnih supstanci kojima stimuliše organizam da se sam leči. Svaki homeopatski lek se prepisuje na osnovu jedinstvenih simptoma koje pacijent ima a ne na osnovu dijagnoze. Naturopatski lekar Džozef Pizorno kaže da homeopatija ima blago, mada dugotrajno dejstvo i da može bezbedno da se koristi sa drugim tretmanima. Pronalaženje najdelotvornijeg leka kada je prolaktin hormon povišen je najbolje da prepustite klasično obučenom homeopati, kao što je naturopatski lekar.