kokosovo mleko

Kokosovo mleko, lekovita svojstva, kalorije, nutritivna vrednost, recepti

Proizvodi od kokosa spadaju u najzdravije namirnice danas, pogotovo kokosovo ulje i voda od kokosa. Ali, danas pričamo o kremastom, i prirodno slatkom, kokosovom mleku.

Ono je toliko ukusno da ćete možda pomisliti da je nezdravo, ali ne biste bili u pravu. Poput svojih „rođaka“, kokosovo mleko sadrži zasićene masti koje snižavaju holesterol, sprečavaju moždani i srčani udar, i poboljšavaju krvni pritisak.

Punomasno kokosovo mleko je dobra opcija za osobe koje su alergične na bademovo, sojino ili kravlje mleko. Kokosovo mleko pomaže u izgradnji mišića, mršavljenju, sprečava zamor, poboljšava varenje, reguliše nivo šećera u krvi, jača imunitet i sprečava nastanak čieva, anemiju i upalu zglobova.

kokosovo mleko upotreba

U suštini, dodavanjem kokosovog mleka u ishranu, doprinosite zdravom životu. Kokosovo mleko se koristi za prirpemu pudinga sa čija semenkama, čokoladnog musa, zelenih smutija i hrane iz indijske kuhinje. U ovom tekstu pročitaćete sve o kokosovom mleku, uključujući njegova lekovita svojstva, nutritivne vrednosti, gde se kupuje i kako se pravi, a dobićete i jedan recept.

Šta je kokosovo mleko ?

Kokosovo mleko je jedno od mnogih proizvoda koji se dobijaju od kokosa. Ono se često koristi u azijskim kuhinjama, poput tajlandske, a proizvodi od kokosa su popularni sastojci u indijskim, karipskim i južnoameričkim jelima.

Važno je da znate jasnu razliku između kokosovog mleka i vode od kokosa. Prvo, kokosovo mleko, zapravo uopšte nije mleko. To je tečnost od zrelih kokosa, koja se nalazi u mesu. Mlečno bela tečnost, koja se nalazi u svežem kokosu je voda. Ali, kada sameljete kokosovo meso i procedite ga, dobijate gušće kokosovo mleko. Kada kokoso sazri, voda koja se nalazi u njemu postaje meso. Zato su zreli kokosovi orasi bolji za pravljenje mleka.

Mlađi kokosovi orasi, koji imaju 5-7 meseci, imaju najkvalitetniju vodu, koja imaviše elektrolita i šećera. S druge strane, kokosovo mleko je bolji izvor kalorija i zdravih zasićenih masti.

Kokosovo mleko kalorije i nutritivna vrednost

Hranljive materije u kokosovom mleku

U kokosovom mleku nalazi se 552 kalorije što se možda čini puno, ali, oko 93% tih kalorija dolaze od masti. Tu spadaju zdrave zasićene masti, trigliceridi srednjeg lanca, i laurenska kiselina.

U kokosovom mleku nalazi se 5,3 grama vlakana, 5,5 grama proteina, i čak 57,2 grama ukupne masti, od čega je 50,7 grama zasićenih masti. Kokosovo mleko ima zaista impresivan sastav mikronutrijenata. Sadrži više od 100% od dnevno preporučene količine mangana u samo jednoj šolji. U njemu se nalazi i puno gvožđa, magnezijuma, fosfora kalijuma, bakra, selenijuma, cinka, folne kiseline i C vitamina. U mnajim količinama, kokosovo mleko sadrži kalcijum, E vitamin, K vitamin, vitamine iz B kompleksa- B1, B3, B6 i B6, kao i holin.

Pred vama je jedna sadržajna lista o informacijama nutritivnih vrednosti koje se nalaze u jednoj šolji kokosovog mleka, što je oko 240 grama kokosa.

Nutrijent – količina – dnevna vrednost

 • kalorije – 552 – 28%
 • ugljeni hidrati – 13,3 grama – 4%
 • vlakna – 5,3 grama – 21%
 • proteini – 5,5 grama – 11%
 • ukupne masti – 57,2 grama – 88%
 • zasićene masti – 50,7 grama – 254%
 • mononezasićene masti – 2,4 grama – N/A
 • polinezasićene masti – 0,6 grama – N/A
 • gvožđe – 3,9 miligrama – 22%
 • mangan – 2,2 miligrama – 110%
 • bakar – 0,6 miligrama – 32%
 • kalcijum – 38,4 miligram – 4%
 • magnezijum – 88,8 miligrama – 22%
 • fosfor – 240 miligrama – 24%
 • kalijum – 631 miligram – 18%
 • selenijum – 14,9 mikrograma – 21%
 • cink – 1,6 miligrama – 11%
 • folna kiselina – 38,4 mikrograma – 10%
 • vitamin B1 – 0,1 mikrogram – 4%
 • vitamin B3 – 1,8 miligram – 9%
 • vitamin B5 – 0,4 miligrama – 4%
 • vitamin B6 – 0,1 miligram – 4%
 • vitamin C – 6,7 miligrama – 11%
 • vitamin E – 0,4 miligrama – 2%
 • vitamin K – 0,2 mikrograma – 0%
 • holin – 20,4 miligrama – N/A

Lekovita svojstva kokosovog mleka

Koje su dobrobiti kokosovog mleka? Pa, kokosovo mleko neguje digestivni trakt, zahvaljujući zdravim mastima i elektrolitima. Kokosovo mleko može sprečiti dehidraciju i poboljšati zdravlje stomaka, sprečiti zatvor, dijareju, i sindrom nervoznih creva. Elektroliti su važan deo prevencije srčanih udara, umora, bolova u mišićima, grčeva, pada imuniteta i problema sa srcem. Gvožđe iz kokosa je dobar biljni izvor ovog minerala koji može sprečiti anemiju. Laurenska kiselina iz kokosovog mleka smanjuje broj bakterija i virusa koji izazivaju infekcije.

Osim svega toga, u lekovita svojstva kokosovog mleka spadaju prevencija čireva, izgranja mišićne mase, pomoć pri mršavljenju, sprečavanje upale zglobova, balansiranje nivoa šećera u krvi, poboljšanje zdravlja srca. Pred vama su neke od najznačajnijih lekovitih svojstava kokosovog mleka.

Izgradnja mišića i mršavljenje

Istraživanja su pokazala da kokosovo mleko podiže energiju i pojačava fizičke performanse. Nakon vežbanja, kokosovo mleko pruža mišićima nutrijente koji su im neophodni za obnovu i jačanje. Zdrave masti iz mleka će vas zasititi i sprečiti prejedanje i grickanje između obroka.

Studija vršena na temu gojaznosti iz 2003. godine pokazuje da unos masti srenjeg lanca daje bolje rezultate u procesu mršavljenja, u poređenju sa mastima i trigliceridima dugog lanca.

Zdravlje srca

Kako pokazuju studije, laurenska kiselina iz kokosovog mleka štiti srce i poboljšava njegovo zdravlje tako što smanjuje holesterol i krvni pritisak. Na primer, osmonedeljna studija u kojoj je učestvovalo 60 muškaraca otkrila je da kaša sa kokosovim mlekom smanjuje LDL, takozvani loš holesterol bolje nego kaša pravljena sa sojinim mlekom. Kaša sa kokosovim mlekom povećava HDL, tj. dobar holesterol za 18%, dok sojino mleko povećava nivo HDL-a za samo 3%. Kokosovo mleko sadrži minerale koji su važni za dobru cirkulaciju, protok krvi i opšte zdravlje srca, kao i magnezijum, kalcijum i kalijum.

Upala zglobova i artritis

Antiupalna svojstva kokosovog mleka deluju smirujuće i smanjuju bolove u zglobovima, mišićima, a pomažu i u slučaju artritisa. Šećer uzrokuje upalu i pogoršava bol i otoke. Osobe koje pate od artritisa mogle bi da zamene šećer kokosovim mlekom u dezertima. Testiranja na životinjama su pokazala da kokosovo mleko smanjuje otoke i upalu organizma kod povređenih pacova i miševa.

Čir

Studija iz 2008. godine otkrila je da kokosvo mleko može smanjiti čir na stomaku i da je u tome delotvornije čak i od kokosove vode. Mleko od kokosa smanjuje veličinu čira za 54% kod pacova. Osim toga, kokosovo mleko štiti stomačnu maramicu, koju nagriza stomačna kiselina i tako dolazi do stvaranja čira.

Nivo šećera u krvi

Masti iz kokosovog mleka usporavaju brzinu otpuštanja šećera u krvotok. Na ovaj način se insulin i nivo šećera u krvi mnogo lakše kontrolišu, što je preventivna mera protiv dijabetesa. Da biste se zaštitili od šećerne bolesti, za početak, možete koristiti kokosovo mleko umesto kravljeg, u receptima za kolače i torte. Masti srednjeg lanca iz kokosovog mleka su i bolji izvor energije od šećera.

Kako se kupuje kokosovo mleko

Želite da znate kako se kupuje kokosovo mleko? Ako ga kupujete u radnji, naći ćete ga u kartonskom pakovanju ili konzervi. Najbolje kokosovo mleko je organsko, bez zaslađivača i dodatnog šećera, veštačkih zaslađivača i konzervansa. Takođe, trebalo bi uzeti nepasterizovano, hladno ceđeno kokosovo mleko. Takvo mleko je samo malo obrađeno, ali nije izlagano jakoj vatri koja izaziva gubitak važnih hranljivih materija. Trebalo bi izbegavati kokosovo mleko koje ima čudne sastojke, poput karagenana.

Kupovno kokosovo mleko sadrži 100% kokosovog mleka i možda malo vode od kokosa. Neki proizvođači u kokosovo mleko dodaju guar smolu – prirodni stabilizator. Ako kupujete kokosovo mleko u konzervi, izbegavajte one koje sadrže hemikaliju BPA (bisfenol A). Bisfenol A se vezuje za mnoge zdravstvene probleme, vezane za srce, ponašanje, plodnost, insulin i druge.

Neki će vam možda savetovati da kupite ‘lajt’ kokosovo mleko pošto ima manje kalorija. Ali, samo punomasno kokosovo mleko sadrži prirodne masne kiseline. S druge strane, ‘lajt’ kokosovo mleko je proceđeno, pa su iz njega izvučene ove dobrotvorne masti za manje kalorično mleko.

Kako se pravi i koristi kokosovo mleko

Iako ga lako možete kupiti u prodavnici, to iskustvo se ne može meriti sa onim u kom ga sami pravite. Možete koristiti svež kokos, meso od kokosa, ili čak kokosovo brašno koje nije zaslađeno. Kada uzmete kokos, promućkajte ga, i ako čujete tečnost, to je znak da je svež. Uzmite velik nož ili sataricu i otvorite kokosov orah. Sipajte vodu u neku posudu i ostavite je sa strane, kako biste je iskoristili za smuti ili neko drugo piće. Nožićem izbacite ostatak mesa iz ljuske. Operite kokosovo meso i iseckajte ga na manje komade. Stavite kokos u blender sa dve šolje filtrirane vode. Neka blender radi sve dok ne dobijete gustu tečnost, pa procedite tečnost kroz gazu ili cediljku, kako bi se meso odvojilo od mleka. Iscedite preostalu pulpu kako biste izvukli što više mleka.

Ako koristite kokosove mrvice ili brašno, pratite ovaj recept:

Sastojci:

 • Dve šolje nezaslađenog kokosovog brašna
 • Pola kašikice ekstrakta vanile (ako želite)
 • 4 šolje filtrirane vode

Uputstvo:

 • Natapajte kokos 2-4 sata pa ga procedite
 • Sipajte kokos, vodu i ekstrakt vanile u blender i uključite ga na minut. Procedite tečnost u činiju i pritisnite da iscedite svo mleko
 • Prespite u teglu i čuvajte u frižideru oko pet dana

Kokosovo mleko se može koristiti za sve: šlag od kokosa, jogurt, kefir i sladoled, kaša, peciva, hladna pića, sir, supa, smuti, eliksir i čija puding. Ako želite zdravu poslasticu, evo jednog recepta za čokoladni puding sa čija semenkama i kokosovim mlekom.

Sastojci:

 • 1 konzerva (400 mililitara) punomasnog kokosovog mleka ili jedna šolja domaćeg kokosovog mleka
 • 1 zrela banana
 • Pola šolje vode
 • ¼ šolje čija semenki
 • ¼ šolje sirovog kakao praha
 • 2 kašike konoplje
 • 1/4 šolje sirovog kakaa
 • 2 kašike lanenog ulja
 • 1 kašikica vanila ekstrakta
 • 1 kašikica mlevenog cimeta
 • ¼ kašike morske soli

Sastojci za preliv:

 • Sveže, organske jagode
 • Mrvice kokosa

Uputstvo:

 • Stavite sve sastojke za puding u blender i meljite dok se ne ujednače
 • Stavite sve u frižider na pola sata, dok se ne zgusne
 • Pospite kokos i sveže jagode preko pudinga kad budete hteli da ga poslužite

Zaključak

Osim ako ste alergični na kokos, nećete imati problem sa kokosovim mlekom. Kokos je hrana koja retko izaziva alergiju, pogotovo u poređenju sa sojom, orašastim plodovima, ili mlečnim proizvodima. Kokosovo mleko je zdrava opcija, pogotovo za osobe koje često imaju problema sa upalama, a utiče i na mršavljenje, varenje, zdravlje srca, nivo šećera u krvi, i sprečava nastanak čira. Ako želite da smršate, pazite na to koliko kokosovog mleka unosite, pošto ima puno masti.