aterom na glavi slike

Kvrga – aterom na glavi uzrok i metode za uklanjanje

Aterom na glavi i metode za uklanjanje

Aterom (lojna cista) – je česta pojava koja se javlja i kod žena i kod muškaraca bilo kog životnog doba, kao posledica zapušenja kanala lojnih žlezda.Iako ovakva kvrga na glavi navodi na pomisao da je možda u pitanju tumor ovo je dobroćudna izraslina. Neoplazma (dobroćudna izraslina) se formira na različitim delovima tela na kojima rastu dlake, mada se lojna cista najčešće javlja na leđima, licu, glavi, vratu, ušnoj školjki i na genitalijama.

Simptomi ateroma

Aterom nije teško prepoznati i veoma lako se identifikuje. Na dodir je to meka tumorozna formacija konveksnog (ispupčenog) oblika, beličaste, žućkaste ili crvenkaste boje. Ako cista počne da menja oblik i dobije svetlosmeđu boju, možemo da kažemo da je počeo da se razvija zapaljenski proces. Upaljeni aterom se ispunjava gnojem i situacija se pogoršava.

aterom na glavi slike

Ako se ateromi pojavljuju često i u velikom broju, onda govorimo o oboljenju koje se naziva ateromatoza. Po spoljašnjim karakteristikama aterom je veoma sličan lipomu, ove dve vrste dobroćudnih tumora može da razlikuje samo lekar. To je i razlog zbog koga odmah morate da se javite lekaru ako vam se pojavi kvrga na glavi ili bilo kom delu tela.

Veličina ateroma može da bude prilično velika i izgledom može da nalikuje cerebralnoj herniji. Stoga, pre nego što počnete lečenje, neophodna je diferencijalna dijagnoza. U najvećem broju slučajeva se ovakva kvrga nalazi na gornjem sloju kože, epidermisu (pokožici).

 Aterom na glavi uzroci

Razlog formiranja ateroma nije u potpunosti poznat, mada se smatra da je glavni uzrok zapušenje kanala lojne žlezde. Ovo za posledicu ima da lojna žlezda počinje da akumulira sopstvenu izlučevinu, što vremenom dovodi do toga da se njena veličina povećava pa nastaje kvrga na glavi. Na kraju može da dođe do formiranja izrasline od veličine zrna graška pa do veličine kokošjeg jajeta. Ako je sadržaj inficiran kroz kanal, onda se javlja upala ateroma i truljenja njegovog sadržaja što zahteva hitnu hiruršku intervenciju.Operacija je tada najbolja opcija i druge metode lečenja kad je u pitanju upaljen aterom ne pomažu.

Većina ljudi smatra da je aterom pravi tumor na glavi, međutim, to nije tako. Faktori koji nekoga predodređuju za nastanak ovog procesa su loši uslovi u životnom okruženju, poremećaji metabolizma, hronična trauma, hormonski poremećaj i druge bolesti.Ateromi se po poreklu dele na urođene koji se formiraju u epidermisu i mogu doživotno da ostanu u nepromenjenom stanju i stečene – koji su posledica narušavanja funkcije lučenja lojnih žlezda ili zbog loše higijene.

Mogu biti usamljeni ili višestruki. Sam po sebi aterom na glavi nije opasan po život, mada ako dođe do upale i nakupljanja gnoja i ako se kapsula ateroma ne ukloni na vreme, može ponovo da se nastane ili preraste u fistulu. Iz tog razloga i najmanja promena u izgledu aterona zahteva hitno javljanje hirurgu koji će odlučiti da li operacija treba da se izvrši odmah..

Uklanjanje ateroma

Aterom na glavi se obično leči hirurškim uklanjanjem. Ponekad može da se leči i tradicionalnim medikamentima. Pacijentima se preporučuju masti, mada je preporučljivo da se pre bilo kakvog samolečenja konsultujete sa lekarom. Medikamente za lečenje ateroma na glavo bi trebalo da prepisuje isključivo lekar.

Da bi se uklonila čitavakvrga na glavi, nije dovoljno samo otvoriti aterom i i očistiti sadržaj, već je potrebno da se ukloni i njegova kapsula. U suprotnom će se aterom ponovo pojaviti.

Aterom na glavi se lako dijagnostikuje na osnovu kliničke slike i spoljnjih karakteristika. Čak i kada je aterom mali i ne smeta pacijentu, bolje je da se ukloni da ne bi došlo do upale. Uklanjanje tj. operacija ateroma na glavi se obavlja u lokalnoj anesteziji, najbolje u zimskom periodu da ne bi došlo do upale.

Hirurg će napraviti mali rez, ukloniti sadržaj i kapsulu i ušiti ranu. Operacija ateroma na glavi može da bude i laserska ili pomoću radiohirurška. Aterom koji se ne formira na glavi već na ušnoj školjci, ili iza uha naziva se aterom ušne školjke.  I ova kvržica je sfernog oblika, kao i ona na glavi, i može da bude različitih veličina.Za lečenje i uklanjanje je nešto komplikovaniji aterom na potiljku glave. Ovaj oblik ateroma, kao i onaj koji se formira na licu, uglavnom predstavlja estetsku smetnju, a lečenje zahteva posebnu pažnju jer mesto na kome se nalazi predstavlja problem za hirurga.

Uklanjanje može da se obavi na više načina, mada je najčešći tradicionalna operacija u lokalnoj anesteziji. Hirurg će napraviti mali rez, ukloniti aterom i njegov sadržaj, a potom i kapsulu. Nakon toga se obavlja fino kozmetičko ušivanje.

Uklanjanje ateroma prirodnim putem

Ne postoje naučne studije koje bi potvrdile da je moguće uklanjanje ateroma prirodnim putem mada postoje pozitivna iskustva koja su neke osobe objavile.Za prirodno uklanjanje ateroma se najčešće koriste med i brašno.

Recept

Dobro izmešajte 3 kašike meda i jednu kašiku brašna pa nanesite na aterom.Dobro je da nanesete što deblji sloj. Preko smese stavite salvetu pa gazu.Ova smesa se teže ispira iz kose pa i nije napraktičnija posebno za žene koje imaju aterom na glavi.

Ovaj prirodni lek mora ostati 36 sati a zatim ga treba skinuti i namazati novi.Lečenje treba da traje nedelju dana.Ovaj prirodni lek će istopiti aterom.