list maslacka

List i koren maslačka lekovitost, upotreba i priprema čaja

Kada kažemo “maslačak”, najčešće pomislimo na korov koji nam ruži travnjak. Međutim, da li ste znali da su koren i list maslačka puni hranljivih sastojaka i veoma zdravi, kao i čaj od maslačka?

Maslačak je siromašan kalorijama, ali ima mnogo vlakana, vitamina K, A i C. Koren i lišće maslačka su izuzetno zdravi, i smatra se da mogu pomoći u sprečavanju razvoja kancerogenih ćelija, snižavanju holesterola i mršavljenju.

Osim što je pun različitih vitamina i minerala, maslačak je i lako dostupan, pa je veoma lako sakupljati i čuvati za čaj ili ga ubaciti u ishranu.

Šta je maslačak?

Maslačak, poznat i kao Taraxacium officinale, je vrsta cvetnice koja raste u Evropi, Aziji i Severnoj Americi.

Maslačak pripada porodici glavočika, kao i dalije, mlečni čkalj, zelena salata i artičoke.

Maslačak ima mnogo malih, žutih cvetova. Kada se završi cvetanje, cvet se osuši i formiraju se semenke. Ove semenke se lako razlete na vetru.

caj od korena maslacka

Mada većina ljudi posmatra maslačak samo kao nepoželjni korov, on može biti veoma koristan dodatak u vašoj kuhinji i vašoj kutiji sa lekovima. I koren i listovi maslačka su veoma zdravi i mogu se koristiti i za čajeve i za salate.

Koren i listovi maslačka

I koren i listovi maslačka su veoma bogati hranljivim sastojcima i obično se koriste u prirodnoj medicini.

Listovi maslačka se mogu bariti ili jesti sirovi. Obično imaju gorak ukus i dobar su dodatak mnogim jelima. Koren maslačka se obično suši, peče i mrvi i takav se koristi kao zamena za kafu, ili se ubacuje u čaj.

Mada se koriste na različite načine, koren i lišće maslačka su izuzetno zdravi.

koren maslacka lekovitost

Za šta je sve dobar koren od maslačka?

  1. Koren maslačka uništava kancerogene ćelije

Nekoliko naučnih istraživanja je pokazalo da je koren maslačka veoma koristan u prevenciji i lečenju raka.Kod pacijenata sa rakom kože koji su koristili ekstrakt korena maslačka, naučnici su primetili da ćelije raka počinju da odumiru već nakon 48 sati.

Mnoštvo naučnih ispitivanja je pokazalo da je koren maslačka potencijalna terapija za leukemiju, rak pankresa, dojke, prostate i debelog creva, ali je potrebno još kliničkih istraživanja da bi se to dokazalo.

  1. Koren maslačka smanjuje holesterol

Visok holesterol je jedan od glavnih krivaca za koronarnu arterijsku bolest. Ova viskozna supstanca se lako nakuplja u krvnim sudovima i dovodi do zadebljanja i suženja arterija, što otežava protok krvi.

Promena u načinu ishrane je jedan od najboljih načina da sprečite visok holesterol. Potpuno izbacite iz ishrane prerađene namirnice i jedite više celih namirnica, posebno voća i povrća, kako biste snizili holesterol.

Koren maslačka je takođe dobar za snižavanje holesterola.  Dokazano je da smanjuje ukupan holesterol, trigliceride i “loš” holesterol.

U kombinaciji sa redovnom fizičkom aktivnošću i zdravom ishranom, redovna konzumacija čaja od korena maslačka će vam pomoći da svoje srce održite zdravim i da sprečite različita srčana oboljenja.

  1. Koren maslačka je bogat antioksidansima

Slobodni radikali su komponente koje se stvaraju u organizmu kao rezultat stresa, zagađenja i loše ishrane. S vremenom nakupljanje slobodnih radikala može dovesti do oštećenja ćelija i hroničnih bolesti. Antioksidansi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i drastično smanjuju rizik od srčanih oboljenja i karcinoma.

Koren maslačka je posebno bogat antioksidansima, koji su veoma važni za naše zdravlje.

  1. Koren maslačka je dobar za jetru

Od filtriranja toksina do metabolisanja lekova, jetra je veoma važna za naše zdravlje na mnogo načina. Koren maslačka je veoma zdrav za jetru, štiti je i pomaže da ona funkcioniše kako treba.

Koren maslačka sprečava oštećenje jetre alkoholom i toksinima.

Ovaj zaštitni efekat maslačka se verovatno javlja zbog prisustva velike količine antioksidanasa u korenu.

  1. Koren maslačka uništava bakterije

Dokazano je da koren maslačka ima jaka antimikrobna svojstva, što znači da uspešno uništava različite patogene bakterije. Koren maslačka je posebno efikasan protiv određenih sojeva bakterija koje izazivaju stafilokokne infekcije i trovanja hranom.

Mada je potrebno još naučnih ispitivanja da bi se to stopostotno dokazalo, koren maslačka se uveliko koristi u različitim narodnim medicinama za lečenje bakterijskih infekcija.

Za šta je sve zdrav list maslačka ?

  1. Zdravlje očiju

List maslačka je pun vitamina A. Jedna šolja čaja od lista maslačka ima količinu vitamina A koja čak i neznatno premašuje dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom. Vitamin A je veoma važan nutrijent kada pričamo o zdravlju očiju. U nekim slučajevima, težak deficit vitamina A može izazvati i slepilo.

Dovoljan unos vitamina A značajno smanjuje rizik od makularne degeneracije, bolesti koja se javlja u poznim godinama i može izazvati gubitak vida.

List od maslačka i dovoljno voća i povrća bogatog vitaminom A može vam pomoći da sačuvate zdravlje svojih očiju.

  1. Podstiče izbacivanje vode iz organizma

Ako imate problem sa nadutošću i zadržavanjem vode u organizmu, list maslačka vam može mnogo pomoći u rešavanju ovog problema. Pošto deluje kao prirodan diuretik, list maslačka poboljšava izlučivanje urina i izbacivanje suvišne vode iz organizma.

Osim što tako poboljšava izbacivanje vode, zbog diuretskih svojstava list maslačka pomaže u čišćenju jetre od toksina i sprečava infekcije urinarnog trakta.

  1. Pomaže kod mršavljenja

List zelenog čaja ima jako malo kalorija – ako jednu šolju za čaj napunite ovim lišćem, ta količina će imati samo 25 kalorija. Sa druge strane, ovo lišće je puno vlakana, što će vam pomoći da se brže zasittite. Ubacite lišće maslačka u svoju ishranu ako želite da smršate, jer će vam ono smanjiti glad, i tako posredno pomoći u gubljenju suvišnih kilograma.

Neka naučna ispitivanja su pokazala da list maslačka sprečava apsorpciju masti kao i neke pilule za mršavljenje. On deluje tako što blokira aktivnost lipaze, enzima pankreasa koji razlaže molekule masnoće u organizmu.

Lišće maslačka u kombinaciji za zdravom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću će vam pomoći da brže smršate.

  1. Smanjuje trigliceride

Osim što pomaže kod mršavljenja, inhibicija aktivnosti lipaze pankreasa može pomoći u smanjivanju nivoa triglicerida u krvi.

Trigliceridi su vrsta masnoće koja se nalazi u krvotoku. Visok nivo triglicerida u krvi je jedan od faktora rizika za srčane bolesti.

List maslačka smanjuje aktivnost lipaze pankreasa, enzima koji razlaže trigliceride u masne kiseline. To dovodi do poboljšanog izbacivanja triglicerida iz krvi.

  1. Štiti jetru

Baš kao i koren, list maslačka je izuzetno zdrav za jetru. Jedno naučno istraživanje je pokazalo da ekstrakt lista maslačka sprečava oksidativni stres i ublažava upale i oštećenje jetre.

Dokazano je i da hrana sa mnogo antioksidanasa, poput maslačka, može pomoći u ublažavanju oštećenja jetre slobodnim radikalima i u sprečavanju oboljenja jetre.

Kako koristiti maslačak?

Možete koristiti i koren i list u mnogim jelima, od sosova do supa.

Maslačak možete bariti ili pirjaniti. Ako želite, koristite list sirov kako biste dali jači ukus salatama.

Koren od maslačka možete kuvati kao čaj ili ga peći i mrviti, i tako koristiti kao zamenu za kafu.

Kako se pravi čaj od korena maslačka?

Ako pijete čaj od korena maslačka možete osetiti mnoga njegova lekovita svojstva od kojih su neka navedena u prvom delu članka. Čaj od korena maslačka pije se radi povećanja apetita i boljeg varenja, a pravi se od sušenog ili svežeg korena, direktno na šporetu. Ako u dvorištu imate puno maslačaka, slobodno pravite čaj od svežeg korena, ili, kupite sušeni koren u prodavnici zdrave hrane. Čaj od korena maslačka je bezbedan za većinu ljudi, ali je uvek pametno posavetovati se sa lekarom oko pijenja ovog čaja, bilo da ga pravite od sušenog ili svežeg korena.

Čaj od korena maslačka  priprema

Svež koren od maslačka

1. korak
Iskopajte što dublje možete, jer se koren maslačka prilično grana. Koren je dugačak i uvija se, pa će vam biti potrebno malo truda da iskopate celu biljku.

2. korak
Skinite listove, stabljike i cvetove, i dobro operite koren pod tekućom vodom. Ako želite, ostavite listove za kasnije, možete ih iskoristiti u salati.

3. korak
Prokuvajte litar vode u šerpi.

4. korak
Iseckajte koren maslačka na najsitnije delove. Sipajte dve kašikice iseckanog korena u šerpu, poklopite i smanjite vatru.

5. korak
Ostavite poklopljenu šerpu na ringli oko minut.

6. korak
Sklonite šerpu sa vatre. Ostavite koren maslačka da se krčka u poklopljenom lončetu 40 minuta.

7. korak
Procedite čaj, bacite koren i uživajte u čaju od svežeg korena maslačka.

Sušeni koren maslačka

1. korak
Prokuvajte litru vode u šerpi.

2. korak
Iseckajte od pola do dve kašikice sušenog korena maslačka.

3. korak
Stavite iseckan koren u šerpu i kad voda proključa, sačekajte 5-10 minuta.

4. korak
Procedite čaj, bacite delove skuvanog korena i uživajte u čaju od sušenog korena maslačka.

Trebaće vam:
– šerpa u koju staje litra vode, sa poklopcem
– kašika za merenje
– cediljka
– šolja ili čajnik

Saveti

Sušeni koren maslačka ima drvenastiju aromu, za razliku od svežeg korena. Zbog toga se čaj od sušenog korena pravi tako što ga stavite u ključalu vodu na minimum 5 minuta, dok se svež koren može polako krčkati u vrućoj vodi. Unesite dodatne hranljive materije tako što ćete iseckati listove maslačka i ubaciti ih u čaj od svežeg korena maslačka. Kada sklonite šerpu sa vatre, dodajte dve kašikice iseckanih, opranih listova maslačka i poklopite čaj.

Čaj od lista maslačka

Čaj od lista maslačka se može praviti i od svežih i od sušenih listova maslačka. Ovaj čaj je pomalo gorak, ali sa medom ima divan ukus. Poželjno je piti jednu do tri šolje ovog čaja na dan.

Uvek berite mlade listove maslačka.  Dobro ih operite i osušite.  Da biste napravili jednu šolju čaja od maslačka, potrebno vam je oko šest listova, iseckanih na sitnije komade. Samo ih prelijte šoljom ključale vode, ostavite da se natapaju 5-10 minuta, zasladite medom i uživajte.

Da biste napravili veću količinu čaja, ubacite u čajnik litar vode i jednu šolju svežih, iseckanih listova. Sačekajte da voda provri i ostavite da ključa još pet minuta. Zatim procedite čaj, zasladite ga i služite topao ili hladan.

Sušenje lista od maslačka

Ostavite lišće da se suši na promaji nekoliko dana dok se ne osuši i ne počne gotovo da se mrvi. Možete ga izmrviti samo prstima ili u avanu. Izbacite veće stabljike.

Da biste napravili čaj od sušenog lista maslačka, prelijte jednu ili dve kašičice sušenog lišća vodom i ponovite postupak kao i sa svežim lišćem.

Čaj od cvetova maslačka

Uzmite šaku cvetova maslačka (osam do deset cvetova). Operite ih i uklonite peteljke. Prelijte ove cvetove šoljom vrele vode. Sačekajte oko 20 minuta, a zatim procedite, zasladite po želji i uživajte.

Maslačak – mere opreza i neželjena dejstva

Maslačak može izazvati alergijsku reakciju kod nekih ljudi, bez obzira da li se koristi za jelo ili za spoljnu upotrebu. Ako ste alergični na druge biljke iz ove porodice (ambrozija, bele rade i slično), verovatno ste alergični i na maslačak. Ako dobijete simptome poput svraba i crvenila na koži ili otoka, odmah prekinite sa upotrebom i obratite se svom lekaru.

Pošto maslačak sadrži mnogo vitamina K, može uticati na zgrušavanje krvi. Ako uzimate neki koalgulans, možda je potrebno da pazite na unos vitamina K kako biste sprečili interakcije sa lekovima.

Pošto je maslačak prirodan diuretik, može uticati na izlučivanje litijuma iz organizma, i može dovesti do povećanja nivoa litijuma u organizmu. Ako uzimate litijum, pitajte svog lekara da li vam preporučuje čaj od maslačka.

Maslačak može smanjiti apsorpciju i efikasnost određenih antibiotika.

Međutim, kod većine ljudi su ova neželjena dejstva minimalna i oni mogu sasvim bezbedno da konzumiraju maslačak.

Mere opreza

Nemojte koristiti maslačak iz nepoznatog parka ili komšijske bašte. Osim ako niste potpuno sigurni da je bezbedno, za svako mesto treba misliti da je tretirano pesticidima. Razgovarajte sa svojim lekarom, kako biste bili sigurni da se čaj od maslačka ne meša u rad prepisanih lekova koje pijete i ne škodi vašem zdravlju. Na primer, pošto maslačak podstiče proizvodnju žuči, osobe koje imaju problema sa žučnom kesom ne bi trebalo da piju ovaj čaj.

Iskustva

Uprkos tome što ga većina ljudi smatra samo ružnim korovom, maslačak može biti veoma koristan.I koren i listovi maslačka štite jetru, snižavaju holesterol i triglicerite, ubijaju bakterije i održavaju oči zdravim.Maslačak možete ubacivati u čorbe i druga jela, ili koristiti samo kao čaj.

[icegram campaigns=”8754″]