rak koze ispod nokta

Melanom nokta (subungvalni melanom) simptomi, izgled, lečenje

Subungvalni melanom je rak kože koji se javlja ispod nokta. „Subungvalni“ je medicinski termin koji u prevodu znači „ispod noktiju“.

U ovom članku ćemo se baviti subungvalnim melanomom, jedinim oblikom kancera koji zahvata nokte.

Šta je subungvalni melanom?

Subungvalni melanom je rak kože koji se isključivo razvija ispod nokta.

Melanom je kancer kože koji počinje u melanocitima, ćelijama koje sadrže kožni pigment. Grupisanje melanocita može da dovede do formiranja mladeža (nevusa). Neki mladeži su kancerogeni, mada većina nije.

Lečenje melanoma nokta može da bude teško ukoliko nije otkriven u najranijim stadijumima, pošto može da se proširi i na druge organe.

Subungvalni melanom nokta

Subungvalni melanom nokta

Melanom na noktu je najčešće posledica preteranog izlaganja ultraljubičastoj sunčevoj svetlosti. Što je i razlog zbog koga većina ljudi prepoznaje melanom na delovima tela koji su izloženi suncu, na primer, licu.

Manje je verovatno da će posumnjati na melanom na drugim površinama kože, na kojima takođe može da se pojavi. Ovo se odnosi i na melanom nokta, poznat kao subungvalni melanom.

Simptomi se ne shvataju ozbiljno jer ovaj oblik melanoma često liči na obični podliv ispod nokta, a prepoznavanje može da bude teško.

Postoje različite vrste melanoma koji su povezani sa noktima. Subungvalni melanom nastaje na matrici (matriksu) nokta, odakle potiče i keratin. U druge kancere povezane sa noktima spadaju ungvalni melanom koji nastaje ispod nokatne ploče i periungvalni melanom koji nastaje na koži uz nokatnu ploču.

Prema Žurnalu za istraživanje stopala i gležnjeva, procenjuje se da 1,4% svih dijagnostikovanih slučajeva melanoma, spada u one koji zahvataju nokte, uključujući i subungvalni melanom nokta.

melanom na noktu slike

Rak kože ispod nokta simptomi

Subungvalni melanom nokta obično počinje kao smeđa ili crna pruga ispod nokta na nožnom palcu ili prstu ruke. Može pogrešno da se smatra podlivom.

Glavni simptomi melanoma nokta su:

 • smeđe ili crne pruge na noktu bez povrede
 • pruge na noktima kojima se povećava veličina
 • podliv na noktu koji ne prolazi i ne pomera se dok nokat raste
 • nokti na rukama ili na nožnim palčevima koji se odvajaju od ležišta nokta
 • tamnija koža uz nokat
 • nokat koji krvari ili na kome se formira izraslina
 • tanjenje, pucanje ili izobličavanje nokatne ploče

Jedan od ključnih pokazatelja subungvalnog melanoma je poznat kao Hačinsonov znak. To je pojava kod koje se pigmentna pruga pruža od vrha nokta sve do ležišta nokta i zalazi u zanokticu (kutikulu). U ovom slučaju je moguće da i zanoktica bude tamna.

U najvećem broju slučajeva melanom nokta se javlja na palcu ruke ili noge. Međutim, subungvalni melanom može da se javi i na bilo kom drugom prstu ruku ili nogu.

Subungvalni melanom se povremeno javlja i bez prepoznatljivih pigmentnih pruga. U ovim slučajevima pacijent može da oseća druge simptome povezane sa subungvalnim infekcijom, uključujući i promene na samom noktu, krvarenje i bol u ležištu nokta.

Faktori rizika

To što neko ima faktore rizika, ne znači i da će dobiti melanom na noktu, međutim, znači da je takva osoba izložena većem riziku od nastanka ovog oboljenja i da treba posebno da motri na rane simptome.

Najznačajniji faktor rizika za subungvalni melanom je produženo izlaganje suncu i ultraljubičastoj svetlosti.

U druge faktore rizika spadaju:

 • tamnija koža
 • starost iznad 50 godina
 • istorija trauma prstiju na rukama ili nogama
 • imunosupresivni poremećaji, kao što je HIV

Dijagnostikovanje

Lekar će obaviti fizikalni pregled nokta i postavljati pacijentu pitanja o lezijama nokta.

Lekar može da pita kada su počele da se pojavljuju pigmentne pruge, na koji se način odvijala promena nokta tokom vremena, kao i brojna druga pitanja u vezi sa istorijom oboljenja.

U neka oboljenja koja mogu da liče na subungvalni melanom spadaju:

 • onihomikoza, odnosno gljivična infekcija nokta
 • paronihija, odnosno infekcija ležišta nokta
 • piogeni granulom, odnosno prekomerni rast tkiva nokta
 • karcinom skvamoznih ćelija, odnosno karcinom pločastih ćelija koji je ujedno drugi po učestalosti rak kože

Ukoliko lekar posumnja da bi oboljenje moglo da bude melanom nokta, uradiće biopsiju (uzeće uzorak tkiva) matrice i ležišta nokta.

Patolog specijalizovan za prepoznavanje kancerogenih ćelija, pregledaće uzorak ćelija nokta da bi ustanovio da li su kancerogene i da li imaju tipičan izgled ćelija melanoma.

Ukoliko lekar potvrdi dijagnozu melanoma nokta, moguće je da pacijenta uputi i na druga ispitivanja koja će pokazati da li se kancer proširio.

Nakon toga lekar utvrđuje stadijum melanoma, odnosno kategoriše ga na osnovu broja prisutnih kancerogenih ćelija i toga koliko se melanom proširio.

Subungvalni melanom može da bude melanom in situ, što znači da su ćelije prekancerogene i da se još nisu razvile u potpuno kancerogene ćelije.

Najteži oblik subungvalnog melanoma je IV stadijum, u kome su se ćelije kancera proširile na druge organe.

Lečenje

Kada lekar utvrdi razmere subungvalnog melanoma, onda obično počinje lečenje tako što se zahvaćena površina uklanja hirurškim putem. To može da podrazumeva uklanjanje celog nokta ili dela prsta.

Ako se kancer proširio na limfne čvorove ili po čitavom organizmu, onda lečenje uklanjanjem samo zahvaćene površine može da bude prekasno.

Nakon hirurškog uklanjanja zahvaćene površine, lekar može da preporuči dalje lečenje da bi se sprečilo kasnije širenje kancera. U takve načine lečenja spadaju hemoterapija i radioterapija.

Međutim, radioterapija se često koristi kao palijativni tip lečenja za osobe koje imaju melanom nokta. To znači da će terapija ublažiti bol koji nastaje usled širenja kancerogenih ćelija, ali sam kancer neće izlečiti.

Prognoze

Prema statističkim podacima pacijent čeka približno 2,2 godine od trenutaka kad se pojave prvi simptomi raka kože ispod nokta do dijagnostikovanja subungvalnog melanoma. Međutim, važno je, čim simptomi postanu uočljivi, da se zatraži prava dijagnoza.

Opšte je pravilo da su prognoze kod subungvalnog melanoma nokta lošije nego kod drugih vrsta melanoma, pošto obično postoji odlaganje dijagnoze. Petogodišnja stopa preživljavanja za melanom nokta može dosta da se razlikuje, od 16 – 87%, u zavisnosti od toga koliko se kancer proširio.

Opšte je pravilo i to da što se pre rak kože ispod nokta otkrije, to su i veće šanse za delotvorno lečenje i preživljavanje.

Pojedinačne prognoze obično zavise od toga koliko duboko je tumor zašao u kožu. Što je tumor dublji, to je i melanom nokta smrtonosniji.

[icegram campaigns=”8698″]