caj za mrsavljenje

Najbolji biljni čajevi za mršavljenje

Da li imate višak kilograma kog želite da se rešite na što brži, a prirodan način? Ako je to slučaj, možda ćete želeti da odvojite malo vremena i pročitate ceo članak do kraja, jer ćete u njemu saznati koji su popularni biljni čajevi za mršavljenje.

Osim što će vam pomoći da istopite masti, ovi biljni čajevi u kombinaciji sa vežbanjem i zdravom ishranom mogu ojačati vaš imuni sistem, pomoći vam da se brže oporavite od raznih bolesti  i obezbediti vam esencijalne minerale i hranljive materije.

Popularni čajevi za mršavljenje

Većina čajeva koji su bogati antioksidantima ubrzavaju mršavljenje kontrolom apetita i ubrzavanjem metabolizma. U daljem tekstu naći ćete najpopularnije čajeve koji kao što je naučno dokazano, pomažu u mršavljenju.

cajevi za mrsavljenje

Zeleni čaj

Ovo je najčešće korišćen čaj za mršavljenje. Zeleni čaj sadrži katehine koji pružaju najviše benefita kada koristite čaj za mršavljenje. EGCG katehini imaju sposobnost da stimulišu jetru, i na taj način teraju ovaj organ da brže razgrađuje masti i tako ubrzavaju metabolizam. Ovaj katehin u kombinaciji sa kofeinom suzbija apetit i duže se osećate siti. Takođe vam pomaže da kontrolišete želju za hranom.

Zeleni čaj za mršavljenje ima snažna termogenetska svojstva koja povećavaju oksidaciju masti i potrošnju energije. Ova termogenetska svojstva pomažu telu da sagori uporne naslage masti, što je esencijalno za smanjenje nivoa holesterola. Preporučuje se da pijete 3-5 šolja ovog biljnog čaja svakog dana, pogotovo pre vežbanja ili treninga, ako želite da izgubite 20% masti u periodu od tri meseca.

Kupite pravi kvalitetan zeleni čaj za mršavljenje, jer vam jeftine imitacije neće mnog pomoći.

Šta je termogeneza? Termogeneza je proizvodnja toplote u telu. Povećanje temperature u telu može ubrzati metabolizam i sagoreti više kalorija. To se zove termogeneza izazvana ishranom. Menjanjem ishrane možete povećati brzinu kojom sagorevate kalorije i samim tim, ubrzati mršavljenje.

Saznajte više>>>  Čaj od celera za mršavljenje i detoksikaciju jetre

Čaj od nane

Čaj od nane suzbija apetit pa se može koristiti za kontrolu unošenja hrane – čaj od nane sadrži razne esencijalne nutrijente koji podižu imunitet, rešavaju probleme sa varenjem i podstiču mršavljenje.

Osim toga, ovaj biljni čaj utiče na zdravo pražnjenje creva tako što opušta razne gastointestinalne organe i rešava brojne probleme sa varenjem. Kad su u pitanju mešani čajevi za mršavljenje većina travara preporučuje kombinaciju čaja od nane i zelenog čaja.

Slično>>>  Čaj od cikorije za mršavljenje i probavu

Mate čaj

Yerba mate čaj je tradicionalno južnoameričko piće koje se stotinama godina pije zbog snažnih lekovitih svojstava. Ovaj čaj sadrži matein, supstancu koja povećava telesnu enegiju i ubrzava metabolizam. Čaj od mate se koristi za održavanje zdravog nivoa holesterola i smanjenje lošeg holesterola.

Ovaj čaj izaziva termogenezu, proces koji suzbija apetit, i ubrzava sagorevanje kalorija u telu. Ovaj biljni lek igra veliku ulogu u usporavanju procesa varenja, što vam može pomoći da ograničite unos kalorija i da se duže osećate siti.Potpuno je drugačiji od drugih pa se može koristiti istovremeno kad i drugi čajevi za mršavljenje.

Slično>>> Čaj od lovora za mršavljenje i kao lek

Oolong čaj za mršavljenje

Oolong (kinesko ime za crnog zmaja) čaj sadrži esencijalne katehine koji podstiču mršavljenje tako što jačaju sposobnost organizma da sagoreva masti. Jedno istraživanje pokazalo je da oolong čaj može biti bolje sredstvo za mršavljenje čak i od zelenog čaja, koji je mnogo popularniji.

Oolong čaj, koji podstiče sagorevanje masti, smanjuje holesterol i procenat masti u telu. Antioksidanti koji se nalaze u oolong čaju ubrzavaju metabolizam masti za 10% u prva dva sata od uzimanja ovog čaja.

Pu-erh čaj za mršavljenje

Pu-erh se smatra snažnim i čudotvornim lekom za mršavljenje, za koji je naučno dokazano da smanjuje proizvodnju holesterola i sprečava pretvaranje masnih kiselina u lipide. Pu-erh čaj je bogat katehinima, kofeinom i teaninom, koji ubrzavaju metabolizam i podstiču sagorevanje masti.Mnogi mešani čajevi za mršavljenje sadrže i pu-erh.

Pu-erh čaj aktivno podstiče oksidaciju masnih kiselina i sprečava taloženje masnih ćelija. Ovaj biljni čaj doprinosi mršavljenju tako što ubrzava varenje hrane. Pu-erh čaj se isto kao oolong, crni i zeleni čaj, dobija od „Camellia sinensis“ biljke.

Čaj od borovnice

Čaj od borovnice smanjuje želju za slatkom i masnom hranom tako što stabiliše nivo šećera u krvi. Preporučuje se da uzimate ovaj čaj uveče pre večere, kako biste imali najviše koristi od njega. Tačnije, ako ga budete pili pre obroka, malo će vam suzbiti apetit, što je važno ako želite da smršate. Ovako ćete uneti manje kalorija i pomoći telu da sagori masti.

Čaj od šipka

Ovo i nije pravi čaj za mršavljenje ali čaj od šipka ili ruže ne sadrži kofein, a postao je popularan zbog prelepog mirisa. Još kada se tome doda i činjenica da doprinosi mršavljenju… prema naučnim studijama, čaj od ružinih latica sadrži više antioksidanta nego zeleni čaj, te je idealan lek za mnoge zdravstvene probleme. Ovaj čaj u kombinaciji sa voćnim ukusima kao što su limun, breskva i narandža se može koristiti protiv napada gladi i želje za slatkišima. Čaj od šipka se može koristiti za brže i zdravije varenje.

 

Iskustva

Da biste dobili najbolje rezultate od ovih čajeva za mršavljenje, iskombinujte ih sa jednostavnim vežbama i zdravim navikama u ishrani. Imajte na umu da čajevi za mršavljenje ne daju instant rezultate, tako da morate biti strpljivi i odlučni kako biste istrajali u procesu skidanja kilograma.