perioralni dermatitis kod djece

Perioralni dermatitis (crvenilo i osip oko usta) uzrok, simptomi, lečenje

Šta je perioralni dermatitis ?

Perioralni dermatitis (dermatitis perioralis), koji se često naziva i periorificijalni dermatitis, pošto može da se javi oko nosa ili očiju, zapaljenski je osip koji zahvata kožu oko usta. Osip i crvenilo mogu da se proširi i na nos ili čak i oči. Obično izgleda kao crveni osip oko usta, čija je površina prekrivena ljuspama ili kvržicama. Moguće je da se javi i bistri, tečni iscedak. Takođe, moguća je i pojava svraba i pečenja.

Perioralni dermatitis se češće javlja kod žena starosti između 16 i 45 godina, mada se sreće u svim životnim dobima, rasama i etničkim grupama. Takođe, javlja se i kod dece svih uzrasta. Bez pravovremenog i pravilnog lečenja, perioralni dermatitis može da se povuče, ali može i da se vrati kasnije. Napadi perioralnog dermatitisa mogu da traju nedeljama, čak i mesecima.

Najvažniji podaci

 1. Perioralni dermatitis je zapaljenski osip koji izbija na koži oko usta.
 2. Istraživanja ukazuju da može da se javi nakon korišćenja lokalnih steroida na koži, koji mogu da budu prepisani radi lečenja nekog drugog oboljenja.
 3. Neki slučajevi perioralnog dermatitisa su hronični.

 

perioralni drmatitis slike

Uzrok

Šta izaziva perioralni dermatitis?

Uzrok perioralnog dermatitisa je nepoznat. Međutim, istraživanja ukazuju da može da se osip oko usta javi nakon primene jakih lokalnih steroida na koži, koji mogu da budu prepisani radi lečenja nekog drugog oboljenja. Sprejevi za nos koji sadrže kortikosteroide, takođe mogu da izazovu crvenilo oko usta.

U druge faktore koji mogu da isprovociraju osip oko usta kod odraslih i dece, spadaju:

 • bakterijske ili gljivične infekcije
 • stalno balavljenje
 • zubna pasta sa fluorom
 • oralni kontraceptivi
 • kreme za zaštitu od sunca
 • rozacea

Perioralni dermatitis simptomi

osip oko usta

Koji su simptomi perioralnog dermatitisa?

Perioralni dermatitis se obično javlja oko usta i u prevojima oko nosa, kao osip sačinjen od crvenih kvržica. Kvržice mogu da se ljuspaju. Kvržice mogu da se jave i u zoni ispod očiju, na čelu i na bradi. Ove kvržice mogu da sadrže gnoj ili tečnost i da liče na akne.

Mogući su simptomi poput pečenja ili svraba, posebno ako se osip pojača.

Kako se dijagnostikuje perioralni dermatitis?

Lekar obično može da dijagnostikuje perioralni dermatitis samo na osnovu vizuelnog pregleda i anamneze (Crvenilo i osip oko usta).

Lekar može i da uzme bris kože da bi isključio moguću infekciju. Bris se uzima tako što se mala površina zahvaćene kože protrlja sterilnim štapićem. Uzorak se šalje na laboratorijsku analizu, gde se ćelije kože ispituju na prisustvo bakterija ili gljivica. Lekar može da obavi i biopsiju kože, naročito ako osip ne reaguje na standardnu terapiju.

Lečenje

Kako se leči perioralni dermatitis?

Američki osteopatski koledž za dermatologiju (AOCD) preporučuje prestanak upotrebe topičkih steroidnih krema ili sprejeva za nos koji sadrže steroide, ukoliko je to moguće. Ovi preparati mogu da pogoršaju simptome i verovatno su odgovorni za njih. Međutim, pre nego što prestanete da koristite bilo koji lek, posavetujte se sa svojim lekarom.

Lekar će odrediti terapiju na osnovu težine oboljenja. U nekim slučajevima, simptome može da ublaži korišćenje blagog sapuna i prestanak korišćenja jakih krema za kožu i paste sa zube sa fluorom. Lekovi, takođe, mogu da ubrzaju ozdravljenje.

Terpija

Lekovi koji se dobijaju na recept

U lekove koje lekar može da vam prepiše, spadaju:

 • lokalni antibiotici, kao što su metronidazol ili eritromicin
 • imunosupresivne kreme, kao što su pimekrolimus ili takrolimus krema
 • lokalni lekovi protiv akni, kao što su adapalen ili azelainska kiselina
 • oralni antibiotici, kao što su doksiciklin, tetraciklin, minociklin ili izotretinoin, ako su u pitanju teži slučajevi

Ishrana i životne navike

Deo lečenja perioralnog dermatitisa je i promena životnih navika, što može da pomogne sprečavanju oboljenja. U njih spadaju:

 • prestanak upotrebe jakih pilinga za lice ili parfimisanih preparata za čišćenje lica; umesto toga, u toku trajanja osipa, koristite samo toplu vodu, a kada se izlečite blagi sapun i izbacite piling
 • izbegavajte kreme sa steroidima, čak i hidrokortizon koji se nalazi u slobodnoj prodaji
 • šminku, kozmetičke preparate i kreme za zaštitu od sunca, prestanite da koristite ili ih koristite ređe
 • jastučnice i peškire češće perite u vreloj vodi
 • ograničite unos previše slane ili ljute hrane, koja može da nadraži kožu oko usta

Faktori rizika

Neke osobe su sklonije ili izložene većem riziku da dobiju perioralni dermatitis. U faktore rizika spadaju:

 • pol (žene češće oboljevaju od muškaraca)
 • upotreba steroidnih krema ili masti za lice
 • starost (tinejdžeri, mlađe i sredovečne osobe, najčešće oboljevaju)
 • ranije alergije
 • hormonalni disbalans

Uobičajeni okidači

Postoji nekoliko najčešćih okidača koji imaju za posledicu crvenilo i osip oko usta. Njih bi trebalo da izbegavate u najvećoj mogućoj meri.

U njih spadaju:

 • steroidne kreme za lice
 • šminka ili sredstva za čišćenje koji se nanose na zahvaćene površine lica, usled čega osip može da se pojača
 • tablete za kontracepciju
 • pasta za zube sa fluorom

Iskustva i prognoza

Kakve su dugoročne prognoze?

Perioralni dermatitis se teško leči i može da traje mesecima. Prema AOCD, čak i nakon nekoliko nedelja lečenja, oboljenje može da se pogorša pre nego što dođe do poboljšanja. Kod nekih osoba perioralni dermatitis može da pređe u hronično oboljenje i da osip i crvenilo oko usta ne prolaze.

Kako se sprečava pojava perioralnog dermatitisa?

Pošto se uzroci perioralnog dermatitisa razlikuju, a i sam uzrok nije u potpunosti razjašnjen, ne postoji stopostotni način da se on izbegne. Međutim, postoje neke stvari koje možete da učinite da biste ga ublažili i sprečili pogoršanje:

 • Izbegavajte steroidne kreme i masti, sem ako vam ih nije striktno prepisao vaš lekar. Ako vam neki drugi lekar prepiše topični steroid, obavezno ga obavestite da patite od perioralnog dermatitisa. Obično su šanse za njegovu pojavu mnogo veće kod korišćenja jačih topičnih steroida, nego što je to slučaj sa slabijim, stoga za lečenje nekog drugog oboljenja koristite što je moguće slabiji.
 • Izbegavajte upotrebu jakih kozmetičkih preparata i krema za lice. Pitajte lekara da vam preporuči neki ovlaživač koji je prihvatljiv za vas. Pokušajte da promenite marku preparata, ukoliko odlučite da i dalje koristite kozmetička sredstva.
 • Pređite na blage ovlaživače i sredstva za čišćenje lica. Pitajte dermatologa da vam preporuči one koji najviše odgovaraju vašoj koži.
 • Ograničite izlaganja lica vremenskom uticaju. UV zračenje, vrućina i vetar, mogu da pogoršaju perioralni dermatitis. Neki lekovi za lečenje perioralnog dermatitisa, takođe mogu da pojačaju osetljivost kože na sunce. Dobro zaštite kožu ako planirate da duže vreme provedete na suncu.

[icegram campaigns=”8770″]