polipi u materici

Polipi u materici simptomi, lečenje, prirodni lekovi, ishrana

Približno četvrtina žena ima polipe materice, odnosno polip u materici (ili, u kolokvijalnom govoru, polipe na materici), benigne izrasline tkiva u endometrijumu (unutrašnjem sloju materice). Mada brojne žene pate od abnormalnog krvarenja iz materice, činjenica je da su polipi materice često asimptomatični (bez simptoma).

Kako izgleda polip na maternici?

Polipi tela materice, koji se nazivaju i endometrijalnim polipima, obično su male, duguljaste mase tkiva endometrijuma koje su za matericu prikačene peteljkom. One su meke, za razliku od fibroida materice, koji mogu da budu mnogo veći i sačinjeni su od čvrstih mišića.

Polipi u materici simptomi

Kada su simptomi polipa u materici očigledni, oni nalikuju onima koji se javljaju kod ozbiljnijih oboljenja, kao što je endometrijalni kancer (karcinom materice). Ukoliko se kod vas javljaju ovi simptomi, važno je da se javite lekaru.

U simptome spada i nekoliko vrsta abnormalnog krvarenja iz materice, kao što su:

 • obilno menstrualno krvarenje
 • krvarenje između dve menstruacije
 • krvarenje nakon polnog odnosa
 • krvarenje nakon menopauze

Kako izgleda polip na maternici

Ko je izložen riziku?

Tačan uzrok nastanka polipa na materici je nepoznat, mada su osetljivi na hormon estrogen.

Imate veće šanse za formiranje polipa ako spadate u neku od nabrojanih grupa:

 • osobe između 40 i 50 godina
 • žene u premenopauzi ili perimenopauzi
 • gojazne osobe
 • osobe koje su uzimale ili trenutno uzimaju antiestrogenske lekove

Manje od 1% svih polipa u matrici je povezano sa kancerom.

Polip na materici i neplodnost

Neplodnost, ili infertilet, se definiše kao nemogućnost začeća nakon godinu dana pokušavanja. Kada je žena neplodna, a nema simptome polipa u materici, šanse da ima asimptomatske polipe su između 3 i 5%.

Ako žena ima abnormalno krvarenje, postoji veća verovatnoća da ima polip u materici.

Polipi na materici deluju kao prirodna kontraceptivna spirala (IUD/intrauterine device) i sprečavaju oplođenu jajnu ćeliju da se usadi u zid materice. Oni mogu da blokiraju i regiju u kojoj se spajaju jajovodi i šupljina materice, sprečavajući tako spermatozoide da dopru do jajovoda i oplode jajnu ćeliju.

Slično tome, polip može da blokira i grlić materice, odnosno cerviks, što će sprečiti spermatozoide da uopšte dopru do materice. Kod nekih žena polipi imaju ulogu i u spontanom pobačaju.

U studiji koja je 2005. godine objavljena u Žurnalu humane reprodukcije, žene koje su bile podvrgnute veštačkoj oplodnji pošto je izvršeno uklanjanje polipa, imale su dva puta veću stopu začeća od žena kojima polipi nisu uklonjeni. Zapravo, žene kod kojih su polipi uklonjeni, često zatrudne i bez veštačke oplodnje.

Dijagnostikovanje i lečenje polipa na materici

Lekar može da vam preporuči jednu od nekoliko metoda kojima mogu da se otkriju polipi materice:

 • Histerosalpingografija (HSG) – Pregled pri kome koriste rendgenski zraci, a radiolog ubrizgava kontrastnu boju u matericu i jajovode da bi se polipi i drugo tkivo lakše videli.
 • Transvaginalni ultrazvuk – Ovaj pregled se obavlja tako što se u vaginu uvodi sonda oblikovana tako da odgovara vagini žene, a koja šalje visokofrekventne zvučne talase koji stvaraju sliku.
 • Sonohisterografija – To je posebna vrsta ultrazvučnog pregleda materične šupljine pri kome radiolog ubrizgava fiziološki rastvor u matericu pomoću uskog katetera. Fiziološki rastvor naduvava šupljinu (kao balon) i stvara prostor između zidova. Na ovaj način se lakše uočavaju polipi koji mogu da promaknu na tradicionalnom ultrazvuku.
 • Histeroskopija – Ovo je dijagnostička i terapijska procedura prilikom koje se ispituje unutrašnjost materične šupljine pomoću tankog endoskopskog instrumenta, kako bi se bolje videli polipi i utvrdila njihova veličina i razmere. Jedan deo ili čitav polip može da se ukloni radi mikroskopskog pregleda, tako što se kroz histeroskopsku cev uvodi instrument.
 • Ekscizija tradicionalnim metodom – Uzorak polipa može da se uzme kiretažom (struganje materice pomoću instrumenta u obliku kašike koji se zove kireta) ili biopsijom (uklanjanje tkiva pomoću instrumenta koji liči na slamku za piće), a isto tako i nakon histeroktomije (uklanjanja materice).

Ispitivanje tkiva pod mikroskopom je jedini način da se pouzdano utvrdi da li je polip na materici dobroćudan (nekancerogen) ili zloćudan (kancerogen).

Neki polipi nestaju sami. Kada je neophodno uklanjanje zbog zaustavljanja krvarenja, povećanja šansi za začeće ili provere radi kancera, često se preporučuje kiretaža vođena histeroskopom.

Konvencionalnija metoda, dilatacija (širenje grlića materice) i kiretaža (struganje materice), odnosno struganje sluzokože materice, i dalje je u upotrebi.

Histeroskopija se obično izvodu u lokalnoj anesteziji ili bez ikakve anestezije, mada se nekada koristi i opšta anestezija.

Nakon histeroskopije mogu da se jave slabo krvarenje i blagi grčevi, mada bi trebalo da budete u stanju da odmah nastavite sve normalne aktivnosti, osim polnog odnosa koji bi trebalo da izbegavate nedelju ili dve po savetu lekara.

Kada polipa ima previše da bi mogli da se uklone histeroskopsku, može da se preporuči histeroktomija.

Ne postoji neki poseban metod za sprečavanje pojave polipa u materici, mada održavanje zdrave telesne težine i kontrola krvnog pritiska predstavljaju najbolje metode za smanjenje faktora rizika.

Polipi na materici prirodno lečenje

Polipi su upale ili otoci sluzokože koji se nalaze u delovima tela poput nosa, materice, bešike i debelog creva. Polipi mogu da se leče medicinskim metodama.

Međutim, biljni lekovi su takođe delotvorni kod lečenja polipa.

U neke od najboljih biljnih lekova za lečenje ovog oboljenja spadaju kajenska paprika, kanadski ljutić, obična boca, zeleni čaj, beli luk, lan, slez i mirika.

Lekovite biljke su delotvorne za smanjivanje polipa jer su prirodni antiinflamatori. Lekovito bilje, osim toga, jača imunitet organizma i olakšava stanje usled polipa.

U ovom članku ćemo vas upoznati sa nekim od najdelotvornijih biljnih lekova za lečenje polipa u materici.

Molimo vas da se konsultujete sa lekarom pre nego što se opredelite da koristite neki prirodni lek za ploip u materici, naročito ako uzimate neke medikamente.

1. Kanadski ljutić kao lek za polipe na materici

Kanadski ljutić, ili kanadska žutika, poznat je po latinskom nazivu Hidrasis Canadensis. Koren kanadskog ljutića ima antimikrobna, antiinflamatorna i antibiotička svojstva.

Iz tog razloga je veoma koristan za ublažavanje bola i upale koje izazivaju izrasline tkiva u nosu, debelom crevu ili materici.

Osim toga, sprečava formiranje ožiljaka nakon povlačenja polipa.

Snažni antimikrobni i antiinflamatorni agensi koji se zovu izohinolnski alkaloidi, a kojih ima u kanadskom ljutiću, čine ga idealnim lekom protiv polipa u materici.

Čaj od korena kanadskog ljutića možete da pijete za smanjivanje veličine polipa i sprečavanje daljeg rasta.

Za lečenje nosnih polipa možete da se inhalirate parom ovog čaja. Ako ste trudni, izbegavajte ovaj čaj.

2. Kajenska paprika za smanjivanje polipa u materici

Botaničko ima ove biljke je Capsium Annum. Poznata je i kao crvena čili papričica. Raste u Severnoj, kao i u Južnoj Americi. Ova lekovita biljka je od vitalnog značaja za smanjivanje polipa u materici jer poboljšava funkcionisanje krvnih kapilara i popravlja cirkulaciju krvi.

Supstanca koja se nalazi u ovoj biljci zove se kapsaicin i korisna je za ublažavanje bolova. Pre nego što kajensku papriku nanesete na polipe u nosu, morate da je razredite.

Za unutrašnju upotrebu možete da koristite i prah kajenske paprike koji se pravi od plodova ove biljke jer je koristan zbog svog lekovitog delovanja kod lečenja polipa u drugim delovima tela.

3. Beli luk pomaže kod lečenja polipa materice

Beli luk sadrži supstance poput alicina, aliina, kao i jedinjenja sumpora koji ga čine prirodnim antiinflamatornim lekom. Osim toga, bogat je antioksidantima. Fitohemikalije i organosumporna jedinjenja u belom luku pomažu kod lečenja polipa debelog creva i materice.

Da biste iskoristili lekovitost belog luka, zgnječite nekoliko češnjeva i pojedite ih u sirovom stanju. Možete da koristite i pastu od belog luka za smanjivanje polipa u nosu. Mogu da se uzimaju i tablete belog luka, ukoliko ne podnosite oštar miris sirove biljke.

4. Lan kao prirodni lek protiv polipa

Linum Usitatitissimu je latinski naziv ove lekovite biljke. Seme lana se koristi kao lek. Razlog tome je činjenica da seme ima visok sadržaj alfa linoleinske kiseline i omega 3 esencijalnih masnih kiselina koje poboljšavaju imuni sistem organizma.

Ovo je veoma dobro za suprotstavljanje izraslinama stranog tkiva, kao što su polipi u materici. Seme lana možete da zapečete u tiganju i potom ga izdrobite u prah.

Ovaj prah možete da koristite direktno ili da ga dodajete u supe i jela. Ova lekovita biljka je veoma dobar lek protiv polipa.

5. Zeleni veoma koristan prirodni lek protiv polipa u materici

Latinsko ime ove lekovite biljke je Camellia Sinensis. Zeleni čaj je veoma delotvoran biljni lek protiv polipa, naročito onih u debelom crevu.

Aktivni sastojak zelenog čaja se zove epigalokatehin galat, a blokira određene enzime. Ti enzimi su direktno odgovorni za formiranje polipa u debelom crevu. Stoga, ako se zeleni čaj redovno uzima, on može da bude veoma koristan prirodni lek protiv polipa u materici.

Da biste imali koristi od ovog biljnog leka, možete da popijete 2 – 3 šolje zelenog čaja dnevno. Ovu biljku možete da uzimate i u obliku ekstrakta i da postižete veoma dobre rezultate.

6. List maline je veoma dobar prirodni lek protiv polipa materice

Ova biljka je poznata pod latinskim nazivom Rubus Idaeus. Obično se koristi za menstrualne probleme, mada je i veoma dobar prirodni lek protiv polipa materice.

List maline je prirodni adstrigent. Što je još važnije, skuplja i spoljnje i unutrašnje izrasline stranog tkiva, što ga čini izuzetno delotvornim za lečenje polipa u materici prirodnim putem.

Da biste postigli najbolje rezultate, možete da uzimate ekstrakt lista maline. Ovo je jedan od najboljih prirodnih lekova za jačanje ženskog reproduktivnog sistema i održavanja zdravlja materice.

7. Kineska anđelika za lečenje polipa

Botaničko ime ove biljke je Angelica Sinensis. Koristi se u tradicionalnoj kineskoj medicini gde je poznata pod imenom dong quai. Poznata je i kao ženska anđelika.

Koren anđelike je veoma delotvoran prirodni lek za jačanje zdrave cirkulacije krvi u organizmu. Takođe, dobra je i za zaustavljanje rasta abnormalnog tkiva na spoljnjoj strani tela.

Leči oštećenja tkiva i sprečava formiranje ožiljaka nakon povlačenja polipa. Zdrav protok krvi u organizmu čisti telo od različitih toksina. Za lečenje polipa možete da uzimate ekstrakt ili suplemente koji sadrže koren anđelike.

8. Beli slez je jedan od najboljih biljnih lekova protiv polipa u materici

Beli slez je jedan od najboljih biljnih lekova protiv polipa u materici. Poznata pod botaničkim imenom Althea Officinalis, ova biljka sadrži brojne hranljive materije poput beta karotena, vitamina C i E, kao i enzima koji jačaju imuni sistem i utiču na smanjivanje polipa.

Hranljive materije i hemijska jedinjenja koje sadrži beli slez, smanjuju otoke i sprečavaju dalje širenje upale.

Ove komponente smanjuju veličinu polipa u materici i pospešuju zdrav oporavak. Mada koren, list i cvet ove biljke imaju lekovito dejstvo, najbolje je kada se beli slez uzima u obliku ekstrakta ili suplemenata.

Najbolji rezultati se dobijaju kada lišće belog sleza prelijete vrelom vodom, procedite i popijete tečnost.

Polipi u materici i zdrava ishrana

Materica je reproduktivni organ žene koji ima oblik naopako okrenute kruške. Sastoji se od grlića materice (cerviksa), koji se nalazi na donjem delu i spojen je sa vaginom, i tela materice u kome se u toku trudnoće nalazi fetus koji se razvija.

Unutar ovih struktura se nalaze manji slojevi poput endometrijuma, unutrašnje obloge materice.

Abnormalno razmnožavanje ćelija može da se javi u bilo kom delu materice, ali je endometrijum najčešće ugrožen formiranjem polipa i, u nekim slučajevima, malignim ćelijama.

Očuvanje zdravlja reproduktivnih organa uključuje i dobro izbalansiranu ishranu, kao i zdrave životne navike.

Polipi, fibroidi i kancer

Abnormalni skokovi nivoa estrogena, naročito u reproduktivnom periodu, povezani su sa nastankom grozdova abnormalnih ćelija. Međutim, tačan uzrok nastanka polipa na materici ili fibroida nije u potpunosti poznat.

Polipi, izrasline prikačene za endometrijum, unutrašnji zid materice, mogu da strče u telo materice. Oni su obično male nekancerogene grudvice tkiva materice, dok se fibroidi sastoje od mišićnog tkiva.

Simptomi polipa i fibroida su slični i mogu da podrazumevaju abnormalno krvarenje, pelvični bol (bol u karlici), a u nekim slučajevima i teškoće sa začećem.

Dijagnostički testovi mogu da otkriju tačno stanje i prisustvo ili odsustvo kancerogenih ćelija.

Endometrijalni kancer (rak materice) je najčešći oblik kancera reproduktivnih organa kod žena, međutim, rano otkrivanje i uklanjanje polipa može da smanji rizik od napredovanja kancera.

Ishrana i reproduktivno zdravlje

Prema Univerzitetu Džon Hopkins, uzrok formiranja polipa u materici je nepoznat i možda nije moguće sprečiti ovo oboljenje.

Međutim, kao žena, možete preduzeti mere opreza kada je reproduktivno zdravlje u pitanju, tako što ćete praktikovati dobro izbalansiranu ishranu zasnovanu na potrebama za hranljivim materijama, a uz to obavljati i redovne ginekološke preglede.

Tokom reproduktivnih godina, svakodnevno vam je potrebno mnogo kalcijuma radi razvoja jakih kostiju i gvožđa da biste očuvali zdravu krv, pošto se oba ova minerala gube tokom menstruacije, kao i odgovarajući unos kalorija dobijenih iz zdravih namirnica da biste održali hranljivo okruženje za fetus u slučaju trudnoće.

 • Integralne žitarice, povrće i voće

Zdrava, dobro izbalansirana ishrana podrazumeva raznovrsno sveže voće, povrće i integralne žitarice – idealno bi bilo da svaki obrok sadrži po jednu porciju navedenog.

Prosečnoj ženi je potrebno 1700 – 2000 kalorija dnevno da bi održavala zdravu telesnu težinu i nivo energije.

Voće kao užina između obroka i kao desert podržava dnevne potrebe za kalorijama, ali obezbeđuje i izvor vlakana za zdravo varenje.

Sirovo povrće je takođe zdrava užina i ukusni prilog uz glavno jelo.

Integralne žitarice poput pšeničnog hleba ili testenina, cerealija od mekinja i smeđeg pirinča, crpe više energije iz kalorija i ne sadrže dodati natrijum i šećer kao rafinisana bela žita.

 • Nemasno meso i mlečni proizvodi

Zasićene masti kojih ima u crvenom mesu, punomasnom mleku i prženoj hrani, nisu poželjni u zdravoj ishrani.

Ograničite dnevni unos zasićenih masti na ne više od 10% ukupnih dnevnih kalorija i zamenite ove masnoće posnijim namirnicama.

Pečena piletina, riba na žaru i niskomasni mlečni proizvodi, obezbeđuju vam hranljive materije i manje nezdravih masti koje povećavaju rizik od pojave zdravstvenih problema.

Gojaznost je faktor rizika za nastanak endometrijalnih problema, kažu u HealthyWomen.org.

Smanjite unos nezdravih masti da biste smanjili rizik od nastanka problema sa reproduktivnim sistemom.

Reference:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-polyps/symptoms-causes/syc-20378709

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-polyps/diagnosis-treatment/drc-20378713

https://www.womens-health-concern.org/help-and-advice/factsheets/uterine-polyps/

https://www.healthline.com/health/uterine-polyp-removal